07.09.2024

Kalafior - dlaczego zaliczany jest do jednych z najbardziej wartościowych warzyw?


Kalafior zaliczany jest do grupy najzdrowszych produktów spożywczych, po które możemy sięgać każdego dnia. Nic więc dziwnego, że coraz szersza grupa osób pragnie dogłębnie poznać znane i cenione warzywo. Ile kcal ma kalafior? Czy można jeść surowy kalafior? Jakie właściwości ma kalafior? Na te, i inne pytania, odpowiedź znajdą Państwo w poniższym artykule. Przyjrzyjmy się warzywu z bliska.

Gotowany kalafior na talerzu, niskokaloryczne warzywo, idealne dla osób dbających o sylwetkę.

Kalafior i jego krótka charakterystyka

Kalafior w języku łacińskim to Brassica oleracea var. botrytis L. Jest rośliną letnią, jadalną, łatwą w uprawie. Popularny dziś kalafior uprawiany był już w roku 600 p.n.e w Azji Mniejszej. Kolejnym krajem, w którym rozpoczęto jego uprawę były Włochy, skąd powędrował dalej, do innych krajów europejskich. Co ciekawe, kalafior to odmiana kapusty. Posiada charakterystyczną budowę- posiada liście wyrastające z dolnej części skróconej łodygi. W centralnej części pędu rośliny zawiązują się pędy kwiatostanu, które powszechnie znane są jako róże kalafiora. To właśnie część warzywa, które trafia na nasze talerze. W zależności od odmiany, róża kalafiora może mieć kolor biały, kremowy, a nawet fioletowy, bądź zielony. Warzywo cenione jest na całym świecie nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale także wiele cennych właściwości odżywczych. Ogromną zaletą jest fakt, że kalafior z całym powodzeniem może być uprawiany w przydomowych ogródkach.

Kalafior dostępny jest w kilku różnych odmianach. Wśród najbardziej popularnych znały się takie odmiany jak:

  • Igloo- to zdecydowanie kalafior, jaki kojarzy większość z nas. Śnieżnobiałe, pękate róże kalafiora, to znak charakterystyczny,
  • Raft- to późna odmiana kalafiora, o białych różach,
  • Rober- w tej odmianie charakterystyczne są duże, zbite, białe róże,
  • Graffiti- odmiana w kolorze fioletowym,
  • Romanesco- odmiana limonkowa,
  • Veronica- odmiana żółta.

To rodzaje kalafiora, które znane i wykorzystywane są na całym świecie.

Fioletowy kalafior, jedna z wielu odmian tego zdrowego warzywa, znanego z różnorodnych kolorów i smaków.

Ile kalorii ma kalafior?

Czy kalafior jest kaloryczny? Kaloryczność kalafiora wzbudza wiele emocji i zainteresowanie wśród osób, które dbają o własną dietę. Czy kalafior tuczy? Absolutnie nie. W związku z tym kalafior na diecie jest pożądany w menu redukcyjnym. Jadalna część kalafiora- róża, posiada jedynie 27 kcal w 100 gramach produktu. Ile kalorii ma ugotowany kalafior? To taka sama wartość- 27 kcal. A ile kalorii ma kalafior gotowany na parze? Okazuje się, że taki sposób przygotowania warzywa sprawi, że będzie ono jeszcze mniej kaloryczne. Podaje się, że kalafior gotowany na parze posiada jedynie 19 kcal w 100 gramach produktu. Kalafior na parze kcal posiada zdecydowanie najmniej. Można jednak wskazać opcję z o wiele wyższą kalorycznością. Kalafior panierowany posiada znacznie wyższe kalorie- to 80 kcal w 100 gramach.

Surowy kalafior posiada liczne właściwości zdrowotne, uważany jest nawet za najlepszą formę spożycia. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, ile kalorii w takiej formie dostarcza warzywo. Okazuje się, że kalafior kalorie w postaci surowej to 25 kcal w 100 gramach.

Gotowany kalafior, idealny wybór dla osób liczących kalorie i dbających o zdrową dietę.

Kalafior i jego wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma kalafior? Kalafior posiada węglowodany- w 100 gramach jest to 4,9 gram. Jest to ilość znikoma, co sprawia, że kalafior bez najmniejszych obaw może być spożywany także na diecie niskowęglowodanowej, czy na diecie ketogenicznej. Kalafior i białko to również nie do końca zgrany duet. W 100 gramach warzywa odnaleźć można 2,5 grama białka. Kalafior to warzywo, które posiada jedynie 0,3 grama tłuszczu. Można więc wskazać, że jest rodzaj pożywienia beztłuszczowy. Mając na uwadze skład kalafiora, z całą pewnością należy wskazać, że zawiera on całkiem sporą ilość błonnika. Są to 2 gramy na 100 gram warzywa.

Skład energetyczny kalafiora można przedstawić także procentowo. W 66% składa się on z węglowodanów. W 26% warzywo składa się z białka, a w 8% z tłuszczu.

Diagram kołowy przedstawiający skład kalafiora, który dostarcza wartościowych makroskładników i witamin.

Jakie witaminy ma kalafior?

Co zawiera kalafior? Kalafior posiada makro i mikroelementy cenne dla naszego organizmu. Do najbardziej popularnych zaliczyć należy m.in.:

Oprócz licznych witamin i minerałów róża kalafiora to także idealne źródło błonnika pokarmowego.

Należy także wskazać, że róża kalafiora jest bogata w fitoestrogeny.

Uśmiechnięta kobieta, która czerpie korzyści zdrowotne z regularnego spożycia kalafiora bogatego w witaminy.

Kalafior a zdrowie- cenne minerały zawarte w warzywie

Kalafior spore wartość wykazuje również w przypadku składu minerałów. Okazuję się, że stanowi cenne, naturalne źródło minerałów dla naszego organizmu. Do najważniejszych zaliczyć należy potas. W 100 gramach kalafiora znajduje się 299 mg minerału. Kolejnym jest magnez, w ilości 15 mg na 100 gram. Na szczególną uwagę zasługuje także wapń, którego można odnaleźć 22 mg/ 100 g kalafiora. W kalafiorze znajduje się także sód w ilości 30 mg/100g. Dodatkowo odnaleźć można także żelazo i cynk, jednak w mniejszych ilościach. Żelazo znajduje się w ilości 0,42 mg, a cynk w ilości 0,27 mg.

Leki obok talerza z kalafiorem, wskazujące na jego korzystny wpływ na zdrowie i długowieczność.

Kalafior- najważniejsze właściwości zdrowotne

Kalafior wykazuje liczne właściwości lecznicze. W związku z dużą zawartością błonnika i wody, jest w stanie przyspieszyć ogólny metabolizm organizmu. Co ważne, kalafior gotowany wykazuje pozytywne właściwości na działanie całego układu pokarmowego. Błonnik to niezastąpiony składnik, który zapobiega zaparciom, jak również obniża poziom złego cholesterolu. Co więcej, stosując najnowsze wytyczne żywieniowe renomowanych organizacji zdrowotnych, można odkryć, że jedzenie kalafiora zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Bardzo ważną informacją jest także fakt, że kalafior posiada związki oddziałujące bakteriobójczo na Helicobacter Pylori- bakterię, która wywołuje wrzody żołądka albo dwunastnicy.

Warto także wskazać, że kalafior pozytywne właściwości odżywcze wykazuje także na obszar układu nerwowego. To również warzywo, które możemy spożywać w celu poprawy funkcjonowania układu sercowo- naczyniowego. Wszystko wynika z faktu, że związki zawarte w kalafiorze działają przeciwzapalnie, jak również chronią serce przed różnego rodzaju uszkodzeniami. Nic więc dziwnego, że jedząc kalafiora zmniejsza się znacząco ryzyko występowania chorób sercowo- naczyniowych.

Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie można zauważyć, że kalafior to warzywo, które wykazuję działanie przeciwnowotworowe. Wszystko dzięki temu, że kalafior, podobnie jak inne warzywa kapustne, zawiera w swoim składzie sulfofan. To właśnie związek, który odpowiedzialny jest za ochronę naszego organizmu przed chorobami nowotworowymi.

Warto także wiedzieć, że kalafior wykazuje działanie ochronne przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Zalicza się do nich choroba Alzheimera, Parkinsona czy demencja. Kalafior posiada witaminy, ale także cholinę, która odpowiedzialna jest za takie działanie.

Niezwykle ciekawym odkryciem jest fakt, że kalafior posiada składniki odżywcze, które chronią nas przed osteoporozą. Wszystko dzięki obecności dużej ilości witaminy C, której jednym z głównych działań jest ułatwienie procesu wchłania się wapnia.

W związku z obecnością fitoestrogenów, jedzenie kalafiora przyczynia się do zwiększenia poziomu estrogenów.

Jak widać, kalafior ma cenne właściwości dla naszego organizmu, jak również ogólnej kondycji ciała.

Wyniki badań medycznych, które potwierdzają, że regularne spożywanie kalafiora zapobiega wielu chorobom.

Kalafior na odchudzanie- czy to warzywo, które pomoże Ci w osiągnięciu zamierzonych rezultatów?

Czy kalafior jest dietetyczny? Czy dieta kalafiorowa pomoże nam pozbyć się niechcianych kilogramów? Wykorzystując nasze doświadczenie w zakresie żywienia sportowego, okazuję się, że kalafior wspomaga proces odchudzania. Jeśli więc chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy, kalafior stanie się Twoim sprzymierzeńcem. Wszystko dzięki temu, że jest to warzywo kapustne, cechuje się bardzo niską zawartością kalorii. Co więcej, przy jego użyciu możemy tworzyć bardzo smaczne dania- jest to warzywo, które perfekcyjnie łączy się z rybą, mięsem, czy ziemniakami. Oprócz walorów odżywczych i smakowych kalafior sprawia, że nie będziemy odczuwać głodu- jest syty, co sprawia, że niską podażą kalorii można poczuć się najedzonym.

Kalafior gotowany i indeks glikemiczny- czy może znaleźć się w diecie diabetyków?

Wiemy już ile kcal ma kalafior gotowany. Nadszedł czas, by poznać, czy kalafior może być bez obaw jedzony przez diabetyków, jak również osób cierpiących na insulinooporność. Indeks glikemiczny kalafiora wynosi zaledwie 21. Mieści się on w niskim zakresie indeksu, przez co jest polecany dla osób, które zwracają uwagę na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy i insuliny we krwi. Dzięki temu warzywo bez obaw może być włączone do diety osób z cukrzycą.

Góra cukru, kontrastująca z kalafiorem, który jest doskonałym wyborem dla osób z cukrzycą, ze względu na niski indeks glikemiczny.

Czy każdy może jeść kalafiora?

Okazuje się, że pomimo tego, iż kalafior gotowany posiada cenne wartości odżywcze, nie każdy może sięgać po to warzywo. Wynika to z faktu, że kalafior jest warzywem krzyżowym. Na co szkodzi kalafior? W związku z tym w kalafiorze odnaleźć można liczne związki mające działanie wolotwórcze. Należy mieć tu na myśli przede wszystkim goitrogeny. W związku z tym kalafior nie może być spożywany w nadmiernych ilościach przez osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy. Szczególną uwagę należy poświęcić na ograniczenie ilości spożywania surowego kalafiora. Po dokonaniu obróbki termicznej część goitrogeów ulega rozkładowi. W praktyce oznacza to, że mniej niebezpieczny jest kalafior gotowany, bądź kalafior na parze, który ma także mało kalorii.

Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że kalafior wnosi wartości dodatnie, jednak w związku z tym, że jest to warzywo kapustne, wywołuje ono duży dyskomfort związany z powstaniem gazów jelitowych. Jednak można znaleźć na to skuteczną metodę. Wystarczy, że kalafior połączymy z koprem, bądź z kminkiem, a więc z dodatkami, które niwelują powstawanie wzdęć.

Ilustracja tarczycy, wskazująca, że kalafior może być ograniczany przez osoby z problemami z niedoczynnością tarczycy.

Wartościowe pożywienie- catering dietetyczny w zasięgu ręki

Czy masz dość liczenia ile kalorii ma kalafior gotowany? Chcesz jeść smacznie, zdrowo, doskonale wiedząc ile kcal w ciągu dnia zjadasz? Jeśli tak dieta pudełkowa to opcja idealna. Firma cateringowa na podstawie Twoich własnych upodobań i preferencji opracuję dla Ciebie perfekcyjne menu. Na każdym gotowym daniu będziesz mógł odczytać skład oraz kaloryczność. Co więcej, jeśli podasz swój wiek, wagę, płeć, ilość aktywności fizycznej w ciągu dnia, czy rodzaj pracy, otrzymasz najlepszą wartość kaloryczną na jeden dzień. Dzięki temu można nie tylko zyskać dla siebie idealne pożywienie na cały dzień, ale także wpłynąć na komfort życia. Gotowe jedzenie każdego dnia będzie dostarczać Ci całą gamę świeżych warzyw, w tym również kalafiora.

Pudełko hermetycznie zapakowanej diety pudełkowej z kalafiorem, popularnym składnikiem zdrowej diety.

Kalafior i jego kcal to połączenie idealne. Postaw na warzywo, które po pierwsze, jest po prostu pyszne, po drugie, jest syte, a po trzecie, wnosi do naszego organizmu wiele wartości odżywczych.

Bibliografia:

  • Seifried, H.E., Anderson, D.E. (2004). Cruciferous vegetables and cancer prevention. Kalafior jest bogaty w fitoskładniki, takie jak sulforafan, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jego spożywanie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju raka, szczególnie jelita grubego. Kalafior jest również źródłem witaminy C i błonnika, które wspierają zdrowie układu odpornościowego i trawiennego. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jest odpowiedni dla osób z cukrzycą.

  • Wallace, T.C., Bailey, R.L. (2015). The nutritional power of cauliflower. Książka ta podkreśla wyjątkowe właściwości odżywcze kalafiora, który jest niskokalorycznym warzywem, bogatym w witaminy B, K oraz potas. Jego regularne spożycie może pomóc w redukcji stanów zapalnych oraz wspierać zdrowie serca. Kalafior jest również dobrym źródłem białka roślinnego, co czyni go idealnym składnikiem diety wegetariańskiej.

  • Verhoeven, D.T. (1996). Cruciferous vegetables and cancer risk in humans. Badanie to omawia wpływ warzyw krzyżowych, takich jak kalafior, na zmniejszenie ryzyka nowotworów. Sulforafan, obecny w kalafiorze, ma silne właściwości detoksykacyjne. Spożycie kalafiora może wspierać zdrowie wątroby oraz zapobiegać uszkodzeniom komórek. Kalafior można włączać do diety na wiele różnych sposobów, co czyni go uniwersalnym warzywem.



Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit
Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

storage/files/09/piramida-zywienia.jpg

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.