Miedź jest kolejnym niezwykle istotnym dla ludzkiego organizmu minerałem. Można znaleźć ją we wszystkich tkankach, a jej rola w produkcji czerwonych krwinek jest ogromna. Wspomaga również wytwarzanie komórek nerwowych. Jakie są jej zadania i czy można suplementować ten pierwiastek?
Co to jest miedź?
Miedź jest minerałem, ogólnie obecnym nie tylko w ludzkim ciele, ale i w żywności, roślinności. Stanowi kofaktor niektórych enzymów. Wspiera produkcję energii, metabolizuje żelazo, pomaga w syntezie tkanki łącznej i neuroprzekaźników. Minerał bierze udział w ważnych dla ciała procesach fizjologicznych. Mowa o m.in. homeostazie neurohormonu, rozwoju mózgu, angiogenezie, a nawet w procesach pigmentacyjnych. Wspiera także prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Pierwiastek ten znajdziemy w niektórych enzymach. Wspiera prawidłowy metabolizm, produkcję energii. Pomaga w produkcji melaniny oraz wspomaga pracę układu nerwowego. Nasz organizm przyswaja miedź, gdy ta znajduje się w jelitach. Jej nadmiar wydalany jest z żółcią.
Enzym ten możemy spotkać również w produktach spożywczych np. ziarnach, grzybach, suszonych owocach i wątróbce.
Znaczenie miedzi dla organizmu
Miedź jako mikroelement wspólnie z żelazem odpowiada za wytwarzanie czerwonych krwinek. Utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie. Podobnie nerwy. Odpowiada za wysoki poziom odporności organizmu. Pierwiastek pomaga też wchłaniać żelazo i pogłębia jego przyswajalność.
Dieta, w której znajduje się prawidłowa ilość miedzi wspiera dobre zdrowie. To profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych i osteoporozy. Co ważne, nadciśnienie oraz podwyższony poziom cholesterolu mają negatywny wpływ na obecność miedzi w organizmie.
Miedź wpływa również na nasz wygląd. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu elastyny oraz kolagenu. Działa przeciwutleniająco, dzięki czemu spowalnia procesu starzenia się skóry.
Ile miedzi potrzebuje ludzki organizm – zadbaj o dietę
Młodzież i dorośli potrzebują dziennie 900 mcg miedzi. Maksymalnie można przyjąć dawkę 10 mg dziennie. Przedawkowanie mikroelementu może mieć negatywne skutki dla naszego organizmu.
Możemy włączyć do jadłospisu produkty bogate w miedź. Znajdziemy ją przede wszystkim w:
- Owocach morza,
- Podrobach,
- Wołowinie,
- Orzechach,
- Soi,
- Granacie,
- Soczewicy,
- Kakao,
- Awokado,
- Śliwkach,
- Bananach,
- Ziemniakach,
Niedobór miedzi – objawy
Niedobory miedzi mogą prowadzić do reperkusji zdrowotnych. U pacjentów wykrywana jest m.in.:
- Niedokrwistość,
- Problemu układu krążenia,
- Zaburzenia rytmu serca,
- Nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- Zwiększona łamliwość kości,
- Zaburzenia pracy: płuc, trzustki, nerek, tarczycy.
Zbyt mała ilość pierwiastka, dostarczanego organizmowi może prowadzić również do neutropenii, która charakteryzuje się zmniejszeniem ilości białych krwinek. Oznacza to, że możemy być bardziej narażeni na infekcje.
Nadmiar miedzi – znaczenie dla organizmu
Nadmiar miedzi w organizmie diagnozowany jest niezwykle rzadko. Jeśli jednak się pojawi, objawy zatrudnia pierwiastkiem są dość znamienne w skutkach. Pojawiają się:
- Mdłości,
- Wymioty (charakterystyczne są czarne lub krwawe),
- Ból brzucha,
- Ból i zawroty głowy,
- Biegunki,
- Metaliczny posmak w ustach,
- Uczucie chronicznego zmęczenia.
Może się zdarzyć, że poziom miedzi w organizmie będzie diagnozowany, jako toksyczny. Wówczas może dojść do szeregu powikłań, jak:
- Niewydolność nerek,
- Niewydolność serca,
- Choroby mózgu,
- Śpiączka,
- Zażółcenie skóry,
- Uszkodzenie wątroby.
Miedź – suplementacja
Miedź może być przyjmowana i uzupełniana w formie suplementów. Najczęściej można kupić je jako zbiór najważniejszych dla ludzkiego organizmu minerałów. Jeśli okaże się, że z pożywieniem dostarczamy zbyt mało miedzi organizmowi, można posiłkować się farmaceutykami. Warto jednak pamiętać o tym, że mogą one wchodzić w reakcje z niektórymi lekami. Dlatego sięganie po suplementy diety z miedzią należy skonsultować wcześniej z lekarzem, który uwzględni nasze schorzenia i dobierze najlepsze preparaty.
Czytaj więcej:
- Co to są prebiotyki i dlaczego warto je stosować?
- Probiotyki - Odkryj tajemnicę zdrowego układu trawiennego
- Owoce bogate w białko - Tabela: zawartość białka w owocach
- Warzywa bogate w białko TABELA - jakie warzywa mają dużo białka?
- Jaki alkohol ma najmniej kalorii? - tabela kaloryczności!
- Biała dieta - Co jeść po wybielaniu zębów, a czego unikać?
- Rola i funkcje białek w organizmie człowieka - Za co odpowiada białko?
- Jak schudnąć 5 kg w 10 dni? Sprawdź czy warto tak szybko chudnąć?
- Jak schudnąć 5 kg w 2 miesiące? Oto przykładowa dieta!
- Co jeść żeby schudnąć 5 kg w 2 tygodnie | jak schudnąć 5 kg w 2 tyg?