Kakao to często stosowany produkt. To jednak nie tylko np. pyszny napój. Kakao dobrze też wpływa... na zdrowie. Ponadto jest używane w sektorze kosmetycznym. Chcesz dowiedzieć się jeszcze wielu innych ciekawostek? W takim razie zapraszamy do dzisiejszego tekstu blogowego!
Czym jest kakao?
"Napój bogów" - tak właśnie dawniej określano kakao. Czy to zaskakujące? Nie! W końcu ten produkt jest naprawdę pyszny, a dodatkowo świetnie oddziałuje na zdrowie (jeśli oczywiście będzie mądrze używany). Należy wspomnieć, że kakao było stosowane już przez Azteków i Majów.
W jaki sposób pozyskuje się kakao? To interesująca sprawa! Okazuje się, że kakao jest otrzymywane z nasion owoców kakaowca. Gdzie się to odbywa? Kakaowiec (charakteryzujący się bardzo dużą delikatnością) jest uprawiany w krajach tropikalnych. Są tam bowiem odpowiednie warunki. Eksperci zwracają uwagę, że konieczna jest stosowna temperatura (około 20℃-30℃) i relatywnie wysoka wilgotność.
Fachowcy zaznaczają, że kakaowiec jest uprawiany przede wszystkim w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Co równie istotne, ma on stosunkowo niewielkie wymiary. Dodatkowo rośnie obok większych roślin. Okazuje się to bardzo korzystne. Wszak dzięki takiemu podejściu można uzyskać skuteczną ochronę przed nadmiernym promieniowaniem.
Jedno drzewo może wyprodukować nawet kilkadziesiąt owoców. Aby uzyskać tłuszcz kakaowy zbiera się ziarna. Później są one poddawane takim czynnościom, jak np.: fermentacja, suszenie, prażenie, mielenie i tłoczenie (w temperaturze wynoszącej mniej więcej 80℃).
Czym wyróżniają się owoce kakaowca? M.in. są one pokryte dość grubą łupiną. W środku znajduje się słodki miąższ o białym kolorze. Co jeszcze warto wiedzieć? Owoce na początku mają barwę zielonkawą, która potem zmienia się na czerwoną, żółtą lub pomarańczową.
Myślisz, że mamy tylko jeden rodzaj kakao? Nie! Specjaliści od tej tematyki wyodrębniają kilkadziesiąt rozmaitych gatunków. Za najzdrowszy produkt uchodzi zaś kakao niealkalizowane. Z czego się to jednak bierze? W tym przypadku nasiona nie są prażone i palone, a jedynie fermentowane i suszone.
Analizując kakao konsumpcyjne można dojść do wniosku, że szczególnie istotna jest odmiana "forastero". Charakteryzuje się ona m.in. czekoladowym smakiem. Dodatkowo jest odporna na rozmaite warunki atmosferyczne. Odmiana "forastero" może poszczycić się też tym, że jest zdecydowanie najbardziej popularna w kontekście światowych zbiorów kakao.
Na co pomaga kakao?
Osoby dobrze znające te produkty nie mają wątpliwości, że świetnie oddziałują one na funkcjonowanie organizmu. To zatem kolejny argument (wszak chodzi nie tylko o niesamowity smak), aby włączyć kakao do codziennej rzeczywistości.
Dlaczego jednak kakao tak dobrze działa na zdrowie? W składzie tego produktu znajdują się m.in. rozmaite witaminy (np. witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, czyli "witamina młodości") i składniki mineralne (np. magnez, fosfor, żelazo, cynk, wapń i potas).
Nie można zapominać o rozmaitych kwasach (np. kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas linolowy i kwas stearynowy). Tak samo, jak o polifenolach. Są to cenne substancje, które cechują się właściwościami przeciwutleniającymi.
W tym napoju nie brakuje też tryptofanu. Jest on wykorzystywany przez mózg do generowania neuroprzekaźnika serotoniny. Specjaliści są zdania, że kakao poprawia nasze samopoczucie. Aby to lepiej zrozumieć warto zaznaczyć, że mamy tutaj kwas walerianowy charakteryzujący się kojącym działaniem.
Jeżeli chodzi o składniki mineralne, to bardzo cenny jest chociażby magnez. Dlaczego? Magnez poprawia działanie układu immunologicznego. Nie znamy osób, które lubią chorować. Jeśli zaś układ odpornościowy działa byle jak, to trzeba się liczyć z częstymi przeziębieniami itd. A to wiąże się m.in. z niepotrzebnymi stratami pieniędzy. Wszak trzeba choćby kupować leki, które są coraz droższe.
Za co jeszcze odpowiada magnez? Wspiera on pracę takich układów, jak mięśniowy, nerwowy i krwionośny. Dodatkowo poprawia działanie mózgu, uczestniczy w procesie budowy kości i zębów, a nawet zapobiega wystąpieniu cukrzycy.
Chcesz działać prewencyjnie? Np. obawiasz się nowotworów? Naukowcy są zdania, że regularne spożywanie kakao redukuje ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Oczywiście, nie można opierać się tylko na tym. Aby zachować jak najdłużej zdrowie, trzeba zatroszczyć się o systematyczne, zdrowe jedzenie (nasza firma cateringowa FitApetit Ci w tym pomoże). Dodatkowo nie zapominaj o regularnej aktywności fizycznej. A kakao może być świetnym i zarazem smacznym uzupełnieniem.
Analizowany dzisiaj produkt spowalnia procesy starzenia się organizmu. Jeżeli zatem zastanawiasz się, jaki nowy napój wprowadzić do codziennego menu, to warto uwzględnić właśnie kakao!
W tym produkcie znajdują się polifenole. Dzięki nim skuteczniej zatroszczysz się o działanie swojego serca. Przy okazji można liczyć na działanie profilaktyczne (przeciw miażdżycy).
A może Twoim podstawowym celem na 2024 rok jest zrzucenie kilku, kilkunastu, czy kilkudziesięciu kilogramów? Ten napój... może Ci w tym pomóc. W końcu w kakao znajduje się sporo błonnika pokarmowego. Ten składnik jest bardzo ważny! W końcu m.in. wspomaga procesy trawienne, które zachodzą płynniej.
Dodatkowo błonnik pokarmowy powoduje, że szybciej pojawia się uczucie sytości. W rezultacie np. osoba będąca na diecie pudełkowej nie ma ochoty na podjadanie (np. pomiędzy drugim śniadaniem i obiadem). Brak podjadania jest zaś jednym z kluczowych aspektów w całym procesie odchudzania!
Kakao a objawy nadmiaru w organizmie człowieka
Umiar. To słowo klucz! Jeśli zachowasz umiarkowanie w kontekście spożywania kakao, to raczej nie musisz przejmować się skutkami ubocznymi. Co radzą tutaj eksperci? Rekomendowana dobowa dawka tego pysznego produktu mieści się w przedziale od 30 g do 60 g.
O czym należy pamiętać? Kakao to produkt bardzo zdrowy. Dużo jednak na tej płaszczyźnie zależy od tego, jak będziesz go na co dzień spożywać. Na pewno warto trzymać się możliwie jak najdalej od białego cukru. Ludzie często dodają ten składnik do kakao. A to błąd. W końcu biały cukier nieprzypadkowo jest nazywany "białą śmiercią".
Brak przestrzegania rekomendowanych dawek może skutkować np. takimi problemami, jak: bezsenność, zaburzenia pracy nerek, stany lękowe, bóle brzucha, bóle głowy i fatalne samopoczucie.
Kakao: sprawdź przeciwwskazania do stosowania!
Teoretycznie mogłoby wydawać się, że każdy może swobodnie zdecydować się na kakao. A wcale tak nie jest! Kto na pewno musi być szczególnie czujny? Osoby chorujące i przyjmujące różne medykamenty...
Bardzo ostrożni powinni być pacjenci zmagający się z relatywnie wysokim ciśnieniem tętniczym. Tak samo, jak osoby narzekające na problemy z sercem. Dlaczego? Eksperci zwracają uwagę, że ten produkt może przyczynić się do niepokojąco szybko bijącego serca...
Nie wiesz, czy w Twoim przypadku kakao jest na 100% zakazane? A może nie? Dla pewności warto skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym.
Niektórzy są też uczuleni. Na szczęście można znaleźć optymalne wyjście z tej sytuacji! Dużo ekspertów poleca karob (czyli produkt pozyskiwany ze strączków chleba świętojańskiego).
Jak jeszcze jest wykorzystywane kakao?
Jest spora szansa, że teraz Cię zaskoczymy! W końcu kakao sprawdza się nie tylko w ramach branży kulinarnej. Jest również stosowane w sektorze kosmetycznym i perfumeryjnym.
Kluczowe jest tutaj masło, ale nie to zwykłe. Wszak chodzi o masło pozyskiwane z kakao. Warto wspomnieć, że takie produkty cechują się np. właściwościami antyoksydacyjnymi. Dzięki temu można liczyć na skuteczną "rywalizację" z nadmiarem wolnych rodników (przyspieszają one procesy starzenia się organizmu). W rezultacie poprawia się m.in. stan skóry.
W jakich jeszcze produktach jest używane masło kakaowe? Chodzi np. o kremy do opalania, szampony do włosów, odżywki, pomadki do ust, balsamy, olejki, a nawet mydła.
Jeśli chcesz liczyć na odpowiednie właściwości, to wybieraj produkty (zawierające te składniki) od sprawdzonych brandów.
Czy zestawy pudełkowe zawierają kakao?
Diety pudełkowe - sprzedawane przez nasz podmiot cateringowy FitApetit - oczywiście zawierają kakao. I to w optymalnych dawkach. Co to oznacza?
M.in. wiemy, jakie są rekomendowane, dobowe ilości pod kątem produktów z tej serii. Nie przekraczamy ich, bo mamy świadomość, że to mogłoby doprowadzić do niepożądanych skutków ubocznych.
Nasze zestawy pudełkowe są także bardzo dokładnie obliczone. W kakao znajdują się m.in. rozmaite witaminy i minerały. Tak zatem wszystko dobieramy do siebie, aby ich ilość była stosowna (w połączeniu z innymi produktami).
Chętnie korzystamy z kakao, bo to produkt zdrowy, smaczny i elastyczny. Można go dodawać m.in. do:
- koktajli
- owsianek
- naleśników
- zdrowych deserów
Jeśli zaś klient wie, że nie może spożywać kakao (albo wyjdzie to w czasie darmowej konsultacji dietetycznej), to nie stosujemy tego produktu - w jego zestawie pudełkowym.
Kakao: podsumowanie wiadomości
Kakao (nazywane też "napojem bogów") było znane już Majom i Aztekom. Ten produkt jest otrzymywany z nasion owoców kakaowca. Świetnie sprawdza się w kuchni, a także np. w sektorze kosmetycznym.
Kakaowiec jest uprawiany w krajach tropikalnych. Odpowiednie warunki? Wysoka wilgotność i dość duże temperatury (około 20℃-30℃). Najzdrowszy produkt z tej serii to zaś kakao niealkalizowane.
Wyróżniamy generalnie kilkadziesiąt rodzajów kakao. Najbardziej popularna jest zaś odmiana "forastero".
Kakao (zawierające m.in. rozmaite witaminy, składniki mineralne, czy kwasy) to nie tylko smak. To także świetny wpływ na zdrowie. Ten produkt m.in. dobrze działa na mózg, układ odpornościowy, a nawet poprawia samopoczucie.
Oprócz tego spowalnia procesy starzenia się organizmu i jest cennym składnikiem w trakcie odchudzania się itd.
Maksymalna dobowa dawka kakao to 60 g. Skutki uboczne? To np. zaburzenie pracy nerek, stany lękowe, bóle brzucha, czy kłopoty ze snem.
Kiedy warto uważać na kakao? Jak np. jesteś uczulony, masz problemy z ciśnieniem i sercem. Zawsze wskazana jest konsultacja lekarska!
FitApetit nie zapomina o kakao w trakcie układania i przygotowywania cateringów dietetycznych! W efekcie nasze potrawy są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze!
Bibliografia:
- Cooper, K. A., Donovan, J. L., Waterhouse, A. L., & Williamson, G. (2008). Cocoa and health: a decade of research. British Journal of Nutrition, 99(1), 1-11.
- Steinberg, F. M., Bearden, M. M., & Keen, C. L. (2003). Cocoa and chocolate flavonoids: implications for cardiovascular health. Journal of the American Dietetic Association, 103(2), 215-223.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Matcha - więcej niż herbata, odkryj superfood!
- Jagody acai - odkryj niesamowite właściwości tego superfood!
- Korzeń maca - superfood pełne energii i witalności!
- Siemię lniane - uniwersalne superfood dla organizmu!
- Cynamon - więcej niż przyprawa, superfood dla zdrowia!
- Ashwagandha - adaptogenne superfood dla umysłu i ciała!
- Spirulina - supermoc w małym algowym superfood!
- Kurkuma - naturalny superfood dla zdrowia i urody!
- Jagody goji - sekret długowieczności i witalności!
- Nasiona chia - niezbędny element zdrowej diety!