26.04.2023

Jaka powinna wyglądać dieta przy nadciśnieniu tętniczym?


Prowadzenie zdrowego trybu życia ma bardzo duże znaczenie, gdyż w bezpośredni sposób wpływa na zdrowie oraz samopoczucie. Niestety wciąż duża część osób zapomina o tym i nie stosuje się do takich zasad. Konsekwencje mogą być poważne i często doprowadzają do jednostek chorobowych. Najczęstszą przyczyną jest opieranie swojej diety na przetworzonej żywności, która to jednocześnie składa się z dużej ilości tłuszczu oraz węglowodanów. Wynikać to może albo z braku świadomości na temat tego jak wygląda poprawna dieta bądź z braku czasu na to aby przygotowywać sobie różnorodne posiłki. Jednym z problemów jaki jest następstwem takiego postępowania jest nadciśnienie tętnicze. Nieleczone może być bardzo niebezpieczne dlatego jeśli zostanie wykryte dobrze jest wprowadzić zmiany.

Jakich zasad warto przestrzegać będąc na diecie na nadciśnienie?

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny dowiedzieć się co jeść przy nadciśnieniu oraz jak powinny wyglądać ogólne zasady takiej diety. Do takich kryteriów zaliczyć można:

  1. Usunięcie bądź zminimalizowanie ilości soli - dieta przy nadciśnieniu powinna zakładać maksymalną dawkę soli czyli około 6 gramów dziennie. Oznacza to, że należy także unikać produktów, które zawierają spore pokłady soli takie jak żywność głęboko przetworzona
  2. Minimalizacja produktów z dużą ilością tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, gdyż mogą one przyczyniać się do podnoszenia ciśnienia
  3. Zadbanie o prawidłową ilość błonnika -dieta na nadciśnienie zawierająca sporą ilość błonnika sprawi, że ciśnienie tętnicze będzie regulować się. W jadłospisie nie powinno zatem zabraknąć owoców, warzyw czy orzechów
  4. Spożywanie produktów mlecznych o zmniejszonej zawartości tłuszczu, gdyż zawierają dużą ilość wapnia, co wpływa na regulowanie ciśnienia
  5. Wyeliminowanie alkoholu - jest to częsta przyczyna nadciśnienia dlatego też jest to element, który powinien być zawsze eliminowany w procesie leczenia.

Jakie produkty warto wprowadzić do diety na nadciśnienie tętnicze?

Każdy, u kogo zostało stwierdzone nadciśnienie tętnicze powinien zatroszczyć się o to co jeść przy nadciśnieniu tętniczym. Dobrze stworzona dieta nadciśnienie jest w stanie zniwelować tą jednostkę chorobową i pozwolić na normalne funkcjonowanie oraz polepszenie samopoczucia. Na tym etapie bardzo pomocne będzie wprowadzenie produktów, które przyczyniają się do regulowania poziomu ciśnienia. W pierwszej kolejności warto jest zdecydować się na zwiększenie ilości warzyw szczególnie tych, które zawierają sporą ilość potasu czyli brokuły, ziemniaki, papryka czy bakłażany. W walce z problemem pomogą również owoce oraz ryby, które dostarczą sporej ilości kwasów omega-3 czyli makrela bądź tuńczyk. Ich dodatkowe działanie skupia się także na ograniczaniu ryzyka pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych. Nieodłącznym elementem z jakiego powinna składać się dieta dla nadciśnienia to orzechy oraz nasiona opierające się na sporej ilości magnezu oraz potasu czyli składników odpowiedzialnych za zdrowe serce oraz naczynia krwionośne.

Czego unikać przy nadciśnieniu?

Poza produktami zalecanymi w walce z nadciśnieniem istnieją także takie, które niekoniecznie korzystnie odbijają się na zdrowiu czy samopoczuciu. Osoby zastanawiające się nad tym czego nie jeść przy nadciśnieniu tętniczym powinny przede wszystkim wyeliminować produkty zawierające duże nakłady tłuszczu czyli wszystkie produkty przetworzone. Szkodliwa jest także zbyt duża ilość soli oraz cukru w diecie. Warto jest także zminimalizować ilość napojów energetyzujących, gdyż jest to bezpośredni składnik oddziałujący na ciśnienie. Dieta przy konkretnych dolegliwościach zawsze powinna być dobierana indywidualnie przez wyspecjalizowanych dietetyków bądź lekarzy, gdyż w przeciwnym razie może okazać się szkodliwa.

Jakie są przykładowe przepisy diety na nadciśnienie?

Dieta dla osób z nadciśnieniem tętniczym wcale nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Ilość składników jakie polecane są przy takim schorzeniu jest ogromna przez co z łatwością można ułożyć różnorodne potrawy, które będą łączyć odpowiednie składniki oraz niepowtarzalny smak. Jednym z nich jest sałatka z dodatkiem zielonych warzyw. Jeśli chodzi o makroskładniki to w jednej porcji dostarcza się 6g białka, 17g tłuszczów oraz 17g węglowodanów. Kaloryczność dania to 250 kcal natomiast przygotowanie zajmuje około 15 min.

Przepis 1 - sałatka z zielonymi warzywami

Składniki:

  • 1 pęczek brokułów
  • 1 dojrzałe awokado
  • Opakowanie jarmużu
  • Pół cebuli białej
  • 25 g orzechów włoskich
  • Łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz dla smaku

Sposób przygotowania:

  • Brokuły oraz jarmuż umyć, a następnie ugotować do uzyskania stanu al dente
  • Cebulę oraz awokado pokroić w kostkę
  • Orzechy włoskie drobno pokroić
  • Umieścić wszystkie warzywa w misce, razem z jarmużem
  • W osobnym pojemniku zrobić sos z miodu, soku z cytryny oraz oliwy. Dodać sól oraz pieprz do smaku
  • Dokładnie wymieszać i dodać do sałatki.

Osoby, które wolą zjeść bardziej treściwy przepis również mogą na to liczyć. Odżywianie przy nadciśnieniu może być ciekawe, a świetnym przykładem jest kolejny przepis czyli łosoś z dodatkiem pieczonych warzyw. Takie rozwiązanie zawiera 35g białka, 17g tłuszczu oraz 17g węglowodanów. Kaloryczność jest na poziomie 320 kalorii natomiast gotowanie zajmie około 40 minut.

Przepis 2 - filet z łososia z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 200 gram fileta z łososia
  • Czosnek, sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Czerwona papryka
  • Cukinia
  • Cebula

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywa pokroić w cienkie paski oraz kostkę. Ułożyć równomiernie na blaszce do pieczenia, a następnie przyprawić oraz skropić oliwą
  • Warzywa piec w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez 20 minut aż do zarumienienia
  • Filety z łososia dzielimy na kilka porcji, a następnie dodajemy do niego czosnek oraz przyprawy. Lekko kropimy oliwą
  • Pieczemy razem z warzywami przez 15-20 minut.

Żywienie w nadciśnieniu tętniczym nie musi wykluczać ulubionych dań czy dodatków w postaci deserów. Sporadycznie można decydować się na takie warianty, a idealnym tego potwierdzeniem jest koktajl z dużą ilością świeżych jagód. Taki posiłek zawiera tylko 150 kcal, a w tym dostarcza 6g białka, 29g węglowodanów oraz tylko 1 g tłuszczu. Całość nie zajmie więcej niż 5 minut.

Składniki:

  • 150 gram świeżych jagód
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • Pół szklanki mleka, najlepiej odtłuszczonego
  • Łyżka miodu
  • Opcjonalnie lód

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku oraz blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy
  • Dodajemy lód i podajemy w szklance.


Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.