26.04.2024

Czym jest mięta dla zdrowia i potraw?


Mięta to wieloletnia roślina z rodziny jasnotowatych o pięknym aromacie i wysokiej zawartości mentolu. Starożytni Grecy wytwarzali z niej perfumy o orzeźwiającym zapachu. Szczególnie pomysłowo wykorzystali miętę Rzymianie, mieszając ją z miodem, aby odświeżyć oddech po wypiciu wina. W 2024 roku uznano, że mięta dobrze komponuje się z napojami i deserami, ale także z daniami z mięsa. Dodanie liści mięty do mleka zapobiega jego kwaśnieniu. Mięta znana jest ze swoich właściwości bakteriobójczych, łagodzących i relaksujących, przeciwwirusowych, antyalergicznych a także rozszerzających naczynia krwionośne.

Czym jest mięta?

Mięta jest popularnym ziołem stosowanym w kuchni, kosmetologii, produktach higienicznych i po prostu jako roślina ozdobna. Nie ma prawie żadnych przeciwwskazań, jest łatwa w przechowywaniu i przygotowaniu. Świeża lub suszona mięta jest dobrym źródłem witamin i przeciwutleniaczy, a jej pochodna, mentol, pomaga pielęgnować skórę. Pozyskany z rośliny olejek eteryczny mentol dzięki swojemu mocnemu i orzeźwiającemu aromatowi znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetologii. Znane rodzaje mięty: pieprzowa, polna, zielona, nadwodna, polej, czekoladowa. Nawet niewielka porcja mięty zawiera wystarczającą ilość składników odżywczych.

100 gramów suszonej mięty zawiera:

Dietetycy zalecają spożywanie nie więcej niż 12-15 świeżych liści mięty dziennie. Mięta jest dość bogata w witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, mangan, kwas foliowy, a nawet wapń. Często w dietetyce mięta wykorzystywana jest jako naturalny spalacz tłuszczu. Metody pracy naszego cateringu dietetycznego opierają się na dokładnym rozumieniu procesów metabolicznych, dlatego układając jadłospis wprowadzamy miętę do różnych dań. To ona pobudza układ pokarmowy do działania i jej systematyczne spożywanie poprawia metabolizm i pomaga poradzić sobie z napadami głodu. Z naszego doświadczenia przy pracy z osobami chcącymi zdrowo się odżywiać i zredukować wagę wynika, że mięta stymuluje bezpieczne odchudzanie. Jesteśmy autorytetem w dziedzinie zdrowego żywienia a nasza praca oparta jest na najnowszych badaniach naukowych w dziedzinie dietetyki. Każda dieta pudełkowa wychodząca z naszej firmy jest zbilansowana, urozmaicona, smaczna i pełna właściwości prozdrowotnych.

Mięta posiada liczne właściwości pozytywnie wpływające na zdrowie i proces odchudzania, warto to sprawdzić zamawiając dietę pudełkową.

Właściwości lecznicze mięty wynikają z faktu, że jej liście zawierają wiele ważnych pierwiastków bioaktywnych:

  • Fitoncydy - hamują rozwój bakterii chorobotwórczych.
  • Mentol - działa antyseptycznie i znieczulająco.
  • Olejki eteryczne - rozszerzają naczynia krwionośne, łagodzą nudności, działają przeciwskurczowo i przeciwzapalnie.
  • Karoten jest naturalnym immunostymulantem, który ogranicza wytwarzanie wolnych rodników.
  • Rutyna - zmniejsza przepuszczalność naczyń.
  • Kwasy organiczne - octowy, walerianowy, linolowy, jabłkowy, bursztynowy - spowalniają starzenie, przeciwdziałają tworzeniu się płytek cholesterolowych, wzmacniają ściany naczyń, zwiększają odporność organizmu na infekcje wirusowe.
  • Witaminy D, A, C, B - wzmacniają układ odpornościowy, korzystnie wpływają na układ nerwowy, wzrokowy i kostny.
  • Cineol - działa wykrztuśnie.
  • Garbniki - dezynfekują rany, zwalczają stany zapalne błon śluzowych.

Zawartość mentolu nadaje roślinie szczególny smak i aromat, dzięki czemu poprawia smak koktajli, sałatek, lemoniad i wyrobów cukierniczych.

Jakie są właściwości prozdrowotne mięty?

Relaksujące i przeciwzapalne właściwości mięty sprawiają, że jest ona doskonałym środkiem na bóle i skurcze, takie jak ból brzucha, kolka, wzdęcia, zgaga, niestrawność, czkawka, bóle głowy, migreny, nudności i choroba lokomocyjna. Przywraca siły, likwiduje nadmierne pobudzenie nerwowe, nerwowość spowodowaną brakiem snu. Zmniejsza reaktywność skóry na pobudzenie nerwowe lub kontakt z substancjami drażniącymi, zwiększa funkcje ochronne naskórka i wyrównuje koloryt skóry. Leczy egzemę, procesy zapalne skóry, trądzik, oczywiste wzorce naczyniowe skóry. W 2024 roku dobroczynne właściwości mięty zostały potwierdzone naukowo.

Poznanie smaku dań z miętą umożliwia catering dietetyczny używający tego zioła w swoich przepisach.

Oto najważniejsze:

  • Poprawia trawienie. Miętę wykorzystuje się jako składnik preparatów leczących zaburzenia żołądkowo-jelitowe, ma ona także ma działanie przeciwskurczowe i żółciopędne. Istnieją badania dotyczące korzyści płynących ze stosowania olejku miętowego w łagodzeniu objawów niestrawności, bólu brzucha i nudności. Mięta dobrze komponuje się z cytryną i pomaga zwiększyć metabolizm, nasyca ją witaminami i usuwa zastój płynów z organizmu.
  • Pomaga w funkcjonowaniu mózgu. Według ekspertów aromaterapia miętowa to świetny sposób na złagodzenie stresu i rozdrażnienia.
  • Łagodzi przeziębienia. Wiele dostępnych bez recepty leków na przeziębienie i grypę zawiera mentol, główny składnik olejku miętowego. Uważa się, że jest skutecznym środkiem obkurczającym błonę śluzową nosa.
  • Utrzymuje higienę jamy ustnej. Pasty i nici do zębów, płyny do płukania ust, guma do żucia i inne produkty pomagające szybko pozbyć się nieświeżego oddechu zawierają mentol. Jednak mięta nie tylko maskuje nieprzyjemny zapach, ale także zmniejsza liczbę bakterii, które go powodują. Jedno z badań wykazało, że picie herbaty miętowej i żucie świeżych liści rośliny ma działanie antybakteryjne, zmniejszając ilość szkodliwych bakterii w jamie ustnej.

Czy mięta wspiera odchudzanie?

Tak mięta pomaga w utracie wagi. Wdychanie oparów olejków miętowych zmniejsza apetyt i tłumi głód, co pomaga w utrzymaniu niskokalorycznej diety. Ponieważ mięta ma działanie odprężające, zmniejsza się poziom kortyzolu w organizmie, co oznacza wzrost tempa procesów metabolicznych, co przyczynia się do utraty wagi. Mięta dobrze komponuje się z cytryną, przyspiesza metabolizm, nasyca organizm witaminami i usuwa zastoje płynów w organizmie. Aby osiągnąć pożądany efekt, można wypić szklankę ciepłej herbaty miętowej na pół godziny przed posiłkiem. Przyspieszenie metabolizmu za pomocą mięty prowadzi do szybkiego rozkładu tłuszczów i usunięcia nadmiaru płynów, co pomaga w szybkiej redukcji masy ciała bez szkody dla zdrowia.

Wprowadzenie tego zioła do diety pomaga zwiększyć przepływ żółci, zmniejszyć uczucie głodu i ochotę na słodycze, złagodzić stres i normalizować mikroflorę jelitową. Aby poznać smak mięty w potrawach wystarczy zamówić nasz catering dietetyczny, który do przygotowywania dań używa również tego składnika. Nasi dietetycy znają właściwości tej rośliny, dlatego polecają szefowi kuchni wprowadzenie jej do dań mięsnych oraz deserów. Oferowana przez nas dieta pudełkowa jest zrównoważona i zawiera wiele cennych składników odżywczych, również tych pochodzących z mięty. Stawiamy na personalizację w dietetyce jako klucz do sukcesu, dlatego każda dieta dostosowana jest do potrzeb danej osoby, jej stanu zdrowia, wagi i wieku. Nasze kompetencje w dziedzinie dietetyki klinicznej są potwierdzone licznymi certyfikatami, zdobyliśmy uznanie na rynku zdrowego odżywiania i odchudzania.

Czy mięta jest wskazana do gotowania potraw?

Liście i kwiaty mięty parzy się z herbatą, po czym nabiera ona aromatu i świeżości. Mięta dodawana jest do ciastek, pierników, bułek, kompotów, galaretek, napojów owocowych, nalewek i kwasu chlebowego. Z liści mięty przyrządza się napoje oraz jako dodaje do sałatek, ryb, dań mięsnych i warzywnych. Liście mięty nadają się również do zup i dań z roślin strączkowych. W postaci suszonej i rozgniecionej liście mięty dodaje się do marynat do mięs, pieczeni wołowej lub cielęciny, puree ziemniaczanego i innych dań ziemniaczanych oraz wypieków. Kucharze reprezentujący nasz catering dietetyczny zalecają dodawanie do potraw surowych liści mięty dopiero pod koniec gotowania.

Dobroczynne składniki i właściwości mięty znalazły zastosowanie w różnych dziedzinach życia.

Oto kilka pomysłów na to, co można zrobić z mięty:

  • Lemoniada miętowa. W szklance wymieszać sok z limonki, cukier i pokruszone liście mięty. Zalać mieszaninę niegazowaną wodą i pozostawić. Dodatkowo napój można schłodzić kostkami lodu.
  • Sałatka owocowa. Pokroić owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie i doprawić jedną łyżką miodu i listkami mięty. Sałatkę można podawać na zimno lub wstępnie upieczoną.
  • Herbata miętowa. Kilka pęczków świeżej lub suszonej mięty, umieszczonych wcześniej w imbryku, zalać wrzącą wodą. Odstawić na 3-5 minut.

Mięta jako dodatek do mięsa

Dzięki subtelnie orzeźwiającemu aromatowi i przyjemnemu mentolowemu smakowi mięta doskonale komponuje się z mięsami, drobiem i makaronami. Ponadto pomaga łatwiej i szybciej trawić ciężkie pokarmy. W szczególności pobudza produkcję soku żołądkowego i przyspiesza przemianę materii. Dlatego ten przepis na sos miętowy jest doskonałym dodatkiem do dobrego grillowanego steku lub gorących grillowanych skrzydełek. Oto jedna z odmian tego sosu.

Składniki:

Świeża mięta - mała pęczek.

Świeża kolendra - 5-6 gałązek.

Czosnek - 2-3 ząbki.

Limonka - 1 szt.

Oliwa z oliwek - 80 ml.

Woda - 20 ml.

Biały ocet winny - 1 łyżeczka.

Cukier puder - pół łyżeczki.

Sól dla smaku.

Dobrze umyć i wysuszyć warzywa, oderwać wszystkie liście. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko włożyć do miski blendera, dodać wodę i zmiksować na pastę. W osobnym pojemniku wymieszać oliwę z oliwek, ocet winny, sok z limonki, cukier puder i sól. Powstałą mieszaninę wlać do zielonej zawiesiny i ponownie zmiksować blenderem. Sos przelać do szklanego słoika z szczelną pokrywką i przechowywać w lodówce. Ale nie dłużej niż 2-3 dni.

Czy mięta jest używana w kosmetologii?

Mięta ze względu na swoje właściwości chłodzące i zapach jest najczęściej dodawany do produktów do pielęgnacji skóry. Ten naturalny składnik łagodzi ból, a także poprawia zapach i smak produktu. Najczęściej można go znaleźć w różnych żelach i piankach oczyszczających do mycia, pomadkach do ust, kremach, a także preparatach do leczenia trądziku i innych chorób skóry.

Czy są przeciwwskazania do używania mięty?

Mięta jest bezpieczna dla większości ludzi i zwykle nie powoduje skutków ubocznych, a alergie na nią zdarzają się rzadko. Jednak należy ostrożnie wprowadzać miętę do diety przy niskim ciśnieniu krwi. Ponadto olejek miętowy jest przeciwwskazany u dzieci poniżej drugiego roku życia, ponieważ mentol może powodować bezdech.


Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.