19.05.2024

Jak cenne właściwości awokado wpływają na zdrowie człowieka?


Czy awokado to owoc? Nadal trwają dyskusje na ten temat, głównie wśród ludzi, którzy dbają o zbilansowane odżywianie. Z naukowego punktu widzenia z 2024 roku potwierdzono, że, awokado jest owocem. Pochodzi z rodziny wawrzynowych i rośnie na wiecznie zielonym drzewie, osiągającym 20 metrów wysokości. Owoce awokado są słodkie i mają miękką konsystencję, dlatego zdobyły popularność jako składnik wielu potraw.

Skąd pochodzi awokado i jakie ma wartości odżywcze?

Awokado - smaczliwka wdzięczna (Persea americana) pochodzi z Ameryki Środkowej oraz Ameryki Południowej, hodowana jest także w Europie Południowej, Azji oraz Afryce. Do największych producentów awokado należą takie kraje jak: Meksyk, Dominikana, Indonezja, Kolumbia, Peru. Do Polski awokado jest importowane przede wszystkim z Meksyku, Chile i Peru. Składniki odżywcze awokado powodują, że jest to cenny owoc w odżywianiu każdej osoby. Ważne! Można jeść tylko miąższ, pozostałe części są uważane za trujące. Zalety awokado wynikają z dużej zawartości składników odżywczych, m.in.: witamin z grupy B, witamin A, C, E, K, kwasu foliowego, minerałów i pierwiastków śladowych. Opierając się na najnowszych badaniach naukowych w dziedzinie dietetyki stwierdzono, że nie należy jeść niedojrzałych owoców awokado, ponieważ zawierają persynę. Substancja powoduje gromadzenie się płynu w organizmie co przyczynia się do tworzenia obrzęków.

Ile kalorii ma jedno awokado?

Jeszcze nie tak dawno awokado nie było znane na polskim rynku, dziś można je kupić w niemal każdym supermarkecie. Popularność tego produktu rośnie, uwielbiają go sportowcy i zwolennicy prawidłowego odżywiania. Średnia zawartość kalorii w awokado wynosi około 160 kcal na 100 g. Mimo, że owoce awokado są wysokokaloryczne, poleca się je także podczas diety. Owoc ten zawiera wielonienasycone kwasy, które pomagają normalizować wagę. Ile gram ma dojrzałe awokado? Najczęściej to 260 gram.

Makro awokado:

Makroelementy

Ilość

Białko w awokado

2 g

Aminokwasy

0,61 g

Tłuszcze w awokado

16 g

Nienasycone kwasy tłuszczowe

11,681 g

Omega-3

0,085 g

Omega-6

1,577 g

Węglowodany w awokado

8,5 mg

Glukoza

0,37 g

Fruktoza

0,12 g

Sacharoza

0,06 g

Jakie witaminy ma awokado?

Witaminy w 100 g awokado:

Nazwa witaminy

Ilość

A

7 mcg

B1

0,1 mg

B2

0,1 mg

B3

1,7 mg

B4

14,2 mg

B5

1,4 mg

B6

0,3 mg

B9

81 mcg

C

10 mg

Beta karoten

62 mcg

Alfa karoten

24 mcg

Minerały w 100 g awokado:

Nazwa mikro

Ilość

Potas

485 mg

Magnez

29 mg

Miedź

0,2 mg

Selen

0,4 mcg

Fluor

7 mcg

Żelazo

0,6 mg

Wapń

12 mg

Mangan

0,1 mg

Sód

7 mg

Fosfor

52 mg

Cynk

0,6 mg

Catering dietetyczny układając jadłospis dla osób chorych na cukrzycę i z wysokim poziomem cholesterolu wprowadza do jadłospisu owoce i warzywa bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik. Nasze porady żywieniowe bazują na głębokiej analizie składu mikro i makroelementów produktów, urozmaicaniu posiłków, aby każde danie było nie tylko smaczne, ale również zbilansowane.

Jakie właściwości zdrowotne ma awokado?

Awokado ma liczne właściwości zdrowotne, dlatego jest wprowadzane przez dietetyków do wielu programów żywieniowych. Owoc zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać stresowi oksydacyjnemu w organizmie i wzmacniają układ odpornościowy. Ten wyjątkowy produkt stał się w ostatnich latach bardzo popularny, szczególnie wśród osób dbających o swoje odżywianie i dbających o zdrowy tryb życia.

Jego spożycie może poprawiać zdrowie serca, skórę i włosy, promować zdrowe trawienie i wzmacniać układ odpornościowy. Ten smaczny i pożywny owoc stanowi wartościowy dodatek do menu. Awokado jest bogate w tłuszcze, z czego 70% to tłuszcze jednonienasycone, które chronią przed chorobami serca i pomagają obniżyć ciśnienie krwi. A potas, witamina B9 i błonnik korzystnie wpływają na serce i układ sercowo-naczyniowy. Awokado ma w składzie kwasy oleinowy i linolowy. Te nienasycone tłuszcze są zalecane jako część zbilansowanej diety w celu obniżenia poziomu cholesterolu. Oprócz wymienionych powyżej korzyści, awokado jest bogatym źródłem ochronnej witaminy E, a także karotenów, w tym luteiny i zeaksantyny, które pomagają zachować zdrowie oczu. W szczególności zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia zaćmy, czyli zmętnienia soczewki co prowadzi do poważnych zaburzeń widzenia. Taką wiedzę mają dietetycy, którzy planując diety pudełkowe mają na uwadze zróżnicowane menu pełne wartościowych owoców i warzyw, które dostarczą organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.

Zdrowe tłuszcze wchodzące w skład awokado:

  • Regulują i normalizują procesy metaboliczne.
  • Sprzyjają łatwemu wchłanianiu witamin i kwasów nienasyconych.
  • Utrzymują optymalny poziom glukozy.
  • Zapewniają profilaktykę miażdżycy.
  • Usuwają toksyny i wolne rodniki z organizmu.
  • Regulują równowagę wodno-solną.

Pomimo tego, że awokado jest dość kaloryczne, pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, ponieważ zmniejsza apetyt i stwarza uczucie sytości. Podobny efekt uzyskuje się dzięki zwiększonej zawartości błonnika, która wynosi około 14 gramów w jednym owocu. Badania pokazują, że odchudzanie na dietach zawierających tłuszcze wielonienasycone jest skuteczniejsze i bezpieczniejsze dla zdrowia niż stosowanie diet niskotłuszczowych. Kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych, specjaliści potwierdzają, że codzienne spożywanie jednego owocu awokado dobrze wpływa na mikrobiom jelitowy.

Jakie właściwości ma awokado Hass?

Avocado Hass to odmiana awokado, wiecznie zielonej rośliny owocowej. Zawiera wiele korzystnych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Ponadto na skład awokado składają się witaminy A, C, D, E, B, minerały: sód, potas, magnez, wapń, sód, żelazo, fosfor. Awokado Hass należy spożywać ostrożnie, ponieważ czasami pojawia się indywidualna nietolerancja produktu. To ciemnozielony owoc w kształcie gruszki o nierównej i popękanej skórce. Miąższ w środku jest delikatny, ma jasnokremową barwę i można go łatwo wydobyć łyżką. Dojrzałe awokado Hass zmienia kolor na ciemnobordowy, bardziej czarny. Ma specyficzny oleisty smak. Z tej odmiany awokado przygotowuje się pasty do kanapek i tostów. Najprostszy sposób to posypać rozgniecione widelcem awokado sokiem z cytryny i lekko posolić. Meksykańskie danie guacamole z awokado dodaje się do sosów, sałatek, łączy z owocami morza i przyprawami.

Co zawiera awokado?

Awokado zawiera składniki odżywcze: zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które przyczyniają się do obniżenia LDL (zły cholesterol) i pozwalają utrzymać prawidłowy poziom HDL (zdrowy cholesterol), co pozytywnie wpływa na pracę serca i minimalizuje ryzyko chorób układu krążenia. Owoc awokado jest pełen antyoksydantów (luteina i zeaksantyna), pomagających chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wlasciwosci awokado mogą pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom, takim jak zwyrodnienie siatkówki. Awokado jest pełne błonnika zapewniającego prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Właściwości awokado powodują normalizację perystaltyki jelit. Nasze rekomendacje opieramy na skuteczności potwierdzonej w licznych badaniach, które potwierdzają, że awokado jest doskonałą profilaktyką cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy.

Jakie dania można przygotować z awokado?

Najpopularniejszą metodą wykorzystania awokado w dietach jest dodawanie go do różnych dań. Owoc doskonale sprawdza się w sushi oraz sałatkach, ponadto dietetycy doradzają, aby awokado dodawać do kanapek i tostów. Meksykańskie danie z awokado - guacamole, z dodatkiem pomidorów, limonki oraz cebuli i przypraw, stało się znanym sposobem wykorzystania tego egotycznego owocu. Ze względu na bogaty smak i wartości odżywcze awokado jest świetnym uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety. Owoc jest bardzo wskazany weganom i wegetarianom, ponieważ ma wartościowe sycące tłuszcze.

Przeciwwskazania do spożywania awokado?

Niektóre wrażliwe osoby mogą być uczulone na awokado. Chodzi o alergie jamy ustnej, wynikające z reakcji krzyżowej na pyłki brzozy. Awokado zawiera naturalne substancje chemiczne, czyli salicylany. Osoby wrażliwe na te związki mogą odczuć reakcje alergiczne, takie jak: zmiany skórne oraz obrzęki. Skórka awokado posiada w składzie persynę (substancja toksyczna), spożyta w większych ilościach może wywołać problemy trawienne.

Dlaczego warto jeść owoc awokado?

Obecnie istnieje kilkaset odmian awokado. Słynna odmiana Hass o szorstkiej, ciemniejącej skórce jest hybrydą podtypu meksykańskiego i gwatemalskiego. Renomowane organizacje zajmujące się zdrowiem umieściły awokado na swojej liście zdrowych tłuszczów zalecanych do codziennego spożycia. Według badań naukowych z 2024 roku duża ilość zdrowych tłuszczów jest dobrą wiadomością dla unormowania cholesterolu i zdrowia serca, ale może być również szkodliwa dla osób, które chorują na zespół jelita drażliwego. Naukowcy są zdania, że awokado poprawia funkcje poznawcze mózgu, ponieważ zawiera luteinę. Oddziałując na barierę krew-mózg, wspiera funkcje poznawcze. Luteina ma działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, co pomaga chronić mózg. Owoc ułatwia pracę wątroby, która jest zajęta filtrowaniem i oczyszczaniem organizmu ze szkodliwych toksyn. Ponadto doskonały smak i duża zawartość cennych substancji spowodowało, że awokado otrzymało nazwę superfoodu.


Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.