Witamina B6 znana także pod nazwą pirydoksyny zaliczana jest to witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest magazynowana zarówno w mięśniach jak również wątrobie pod postacią fosforanu pirydoksalu. Istotną informacją jest to, że wit B6 opiera się na połączeniu około 100 enzymów. W efekcie jest to substancja, która pełni ważną rolę w organizmie człowieka. Jednym z jej zadań jest rozkład białka oraz przemianą tłuszczów oraz węglowodanów. Jeśli chodzi o zapotrzebowanie na nią to jest ono wyższe u osób, które spożywają dużą ilość produktów bogatych w białko. Dodatkowo to osoby starsze, a także kobiety będące w okresie ciąży mają zdecydowanie większe zapotrzebowanie na tą substancję. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 wzrasta wówczas o 50%. Jest to związane z faktem, że źródła witaminy B6 doprowadzają do produkcji zarówno przeciwciał odpowiadających za odporność, a także produkcję czerwonych krwinek. Jej odpowiednia ilość pomaga zniwelować stres oraz wchłanianie magnezu.
Jakie są najważniejsze funkcje witaminy B6:
- Odpowiada za prawidłowy rozwój dziecka w okresie ciąży
- Bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy
- Oddziałuje na ciśnienie krwi
- Redukuje stres
- Umożliwia prawidłowe działanie układu nerwowego
- Wspomaga pracę serca
- Doprowadza do produkcji czerwonych krwinek
- Oddziałuje na układ odpornościowy poprzez tworzenie przeciwciał.
Witamina B6 niedobór – jak jest zauważalny?
Wit B6 niedobór jak w przypadku każdej innej witaminy zaczyna być zauważalny po pewnym czasie. Nie będzie to działanie natychmiastowe z racji gdyż substancja ta kumuluje się w mięśniach. Jako pierwsze skutki niedoboru będą zauważalne zmiany skórne, które będą pojawiały się w różnych częściach ciała. Na zapalenia będzie także bardziej narażona delikatna błona śluzowa. Witamina B6 działanie ma także na nasz układ nerwowy. Oznacza to, że wszelkie ubytki będą skutkowały zmianami humoru, a w konsekwencji mogą również doprowadzić do rozwoju depresji czy występowania bezsenności. Konsekwencje braku prawidłowej suplementacji będą rzutować również na niedokrwistość oraz większą ilość infekcji, gdyż układ odpornościowy nie będzie odpowiednio wspierany poprzez produkcje przeciwciał.
Jak pozbyć się nadmiaru witaminy B6?
Wiele osób wciąż może nie zdawać sobie sprawy z tego, że zarówno niedobór jak również przedawkowanie wit B6 może okazać się niebezpieczny w skutkach. Okazuje się, że spożywanie większej dawki niż 200 mg w ciągu doby w długim okresie czasu może skutkować wieloma działaniami niepożądanymi. Taka ilość jest toksyczna i będzie sprawiać, że pacjent będzie podatny na większe uczucie chłodu, problemy z koordynacją, mrowienie kończyn, a także zwyrodnienia dotyczące tkanek nerwowych. W takich okolicznościach bardzo istotne jest to aby reagować szybko. Konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem i odstawienie suplementów. W większości przypadków pozwala to w pełni odwrócić te skutki.
W jakich produktach występuje witamina B6?
W zdecydowanej większości przypadków witamin B6 może zostać dostarczona do organizmu w sposób naturalny poprzez wzbogacenie diety o odpowiednie produkty. Największą jej ilość dostarczyć można wykorzystując w jadłospisach kaszę gryczaną bądź inne pełnoziarniste produkty. DO diety dobrze jest wprowadzić również banany, pestki, orzechy, jajka czy brokuły. Jest to spora lista artykułów spożywczych, z których można stworzyć różnorodne warianty pełne witaminy. Dla osób chętnie spożywających produkty pochodzenia zwierzęcego dobrą informacją jest to, że witaminy B6 dostępne są w mięsie oraz wędlinie wysokiej jakości. Duże znaczenie w kontekście zachowania korzystnych właściwości ma obróbka termiczna. Podczas stosowania wysokiej temperatury ilość witaminy może spaść nawet do 50%. Oczywiście witamina B6 suplementacja jest także możliwa w formie tabletek jednak jest to zdecydowanie rzadsze rozwiązanie.
Jakie jest dzienne dawkowanie witaminy B6?
Ilość witaminy B6 jaka powinna docierać do organizmu ludzkiego będzie się zmieniała w zależności od wieku danej osoby. Małe dzieci nie potrzebują tak dużo składnika jakim jest B6 jak osoby dorosłe. Już od 13 roku życia ilość ta wzrasta i do 50 roku życia będzie utrzymywała się na poziomie 1m3 mg w ciągu doby. Osoby starsze powinny spożywać między 1,5 a 1,7 mg w ciągu doby. Większe zapotrzebowanie będzie zauważalne w przypadku kobiet w ciąży bądź karmiących piersią gdzie ilość ta będzie kształtować się na poziomie około 2mg w ciągu dnia. Chcąc mieć kontrolę nad poziomem witaminy B6 w organizmie dobrze jest cyklicznie wykonywać chociaż podstawowe badania, gdyż o wiele lepiej jest zapobiegać dolegliwościom niż później je leczyć.
Czytaj więcej:
- Co to jest witamina B12? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina A? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina K3? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Witamina D2 - Co to jest, źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina D3? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Czy istnieje witamina D1? Baza wiedzy na temat Wit D1
- Co to jest witamina E? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Witamina K1 - Co to jest, źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina K2? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Ksylitol - naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym