Wielu miłośników egzotycznych roślin próbuje uprawiać różne niezwykłe kwiaty, rośliny lecznicze i korzenne. Do takich rzadkich upraw w Polsce zalicza się okra, będąca rośliną warzywną z rodziny malwowate. Jej ojczyzną są tropikalne regiony Afryki. Nawet dzisiaj na Antylach rośnie dziko w warunkach naturalnych. Ale jako warzywo okra jest uprawiana w Ameryce, Azji, Afryce i Europie Południowej. Inne nazwy okry to ketmia jadalna i piżmian jadalny.
Co to jest okra?
Okra (Abelmoschus esculentus) to jednoroczna roślina zielna, kochająca ciepło i odporna na suszę. Roślina okra co to jest? To niskokaloryczne warzywo, które ma bardzo mocny system korzeniowy, u odmian dzikich rosnących w naturze korzeń wnika na głębokość 1-1,5 m w glebę. Istnieje szeroka gama uprawnych gatunków okry, której wysokość nad ziemią waha się od 30-40 cm (odmiany krótkie, karłowate) do 2 m (odmiany wysokie). Gruba łodyga u nasady pokryta jest rzadkimi, ale bardzo sztywnymi włoskami. Rozgałęzia się, w wyniku czego roślina przyjmuje formę krzewu składającego się z 3-7 łodyg. Liście okry są duże 5-7 płatkowe w kształcie serca lub zaokrąglone, których kolor może być ciemny lub jasnozielony. Są przymocowane do łodygi za pomocą długich ogonków.
W przekroju okra ma piękny kształt gwiazdy. Niektórzy porównują owoce okry do wydłużonej papryki, inni porównują je do cukinii o dziwnym kształcie. Ogólnie rzecz biorąc, okra warzywo egzotyczne, pochodzące z Afryki, jest tajemnicą. Okra roślina swoje właściwości ukazała już w XIX wieku. Ówcześni dietetycy polecali te zielone owoce osobom z nadwagą i kobietom w ciąży. W postaci świeżej, mrożonej lub w puszkach okra w 2024 roku coraz częściej pojawia się na półkach supermarketów i na targowiskach. Czy okra może być uprawiana w Polsce? Tak, sezonowo może być uprawiana w naszym kraju. Nasiona okry wysiewa się w czerwcu plon zbiera od lipca do października.
Jaki jest skład warzywa okra?
Nie bez powodu dietetycy w 2024 roku zwrócili uwagę na warzywo jakim jest okra.
Okra warzywo zawiera:
- Wartość energetyczna w 100 gramach surowej okry to 33 kcal.
- Białka - 1,93 g
- Tłuszcze - 0,19 g
- Węglowodany - 7,45 g
Warzywo okra zawiera:
- Witamina C - 23 mg.
- Witamina E - 0.27 mg
- Witamina B1 - 0,2 mg.
- Witamina B5 - 0.245 mg.
- Witamina B6 - 0.215 mg.
- Witamina B9 - 88 mcg.
- Beta-karoten - 225 mcg .
Mikroelementy:
- Magnez - 57 mg.
- Wapń - 82 mg.
- Fosfor - 61 mg.
- Żelazo - 0.62 mg.
- Sód - 7 mg.
- Potas -299 mg.
- Cynk - 0. 58 mg.
- Selen - 0.7 ug.
Dobroczynne składniki zawarte w tym warzywie wpływają na poprawę odporności, działają wzmacniająco na naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów. Okra zawiera również przeciwutleniacze, które opóźniają starość i zmiany z nią związane. Jak smakuje okra? Niektórzy twierdzą, że ma trawiasty smak, jednak przypomina inne warzywa, które rosną również w Polsce. Po ugotowaniu warzywo jest chrupiące i bardzo apetyczne.
Jakie właściwości lecznicze wykazuje okra?
Warzywo okra wykorzystywane jest w kuchniach różnych narodów świata i potrawy z nim często wchodzą w skład różnych diet.
Okra zalecana jest dla osób cierpiących na choroby takie jak:
- Zapalenie żołądka, wrzód żołądka, inne choroby żołądkowo-jelitowe.
- Cukrzyca jako środek regulujący poziom cukru we krwi.
- Astma, przeziębienia, którym towarzyszą silne ataki kaszlu.
- Miażdżyca.
Warzywo okra wzmacnia ściany naczyń włosowatych, oczyszcza organizm z cholesterolu, pomaga przy zaparciach i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy. Według danych uzyskanych w toku badań naukowych zapobiega powstawaniu raka jelita grubego i pomaga w rozwiązywaniu problemów związanych z potencją. Okra co to oznacza przy redukcji wagi. Jest to doskonały środek na odchudzanie, ponieważ zawiera niewiele kalorii i dużą zawartość błonnika (3.20g). Błonnik wydłuża czas trawienia i zwiększa uczucie sytości po posiłku. Ponadto ogranicza wchłanianie glukozy przez organizm i umożliwia wchłanianie węglowodanów. Okra po ugotowaniu może nabrać śluzowatej konsystencji, która pokrywa błonę śluzową jelit. Pomaga to chronić przewód pokarmowy, aby patogeny nie przedostały się do krwioobiegu. Ponadto roślina ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu.
Nasz catering dietetyczny również w 2024 roku wdraża do programów żywieniowych warzywo okra, ze względu na jego wartości odżywcze. Zbilansowane diety pudełkowe dla osób walczących z nadwagą, zaburzeniami trawienia, miażdżycą zawierają okrę która wykazuje właściwości lecznicze. Z naszego doświadczenia przy pracy z osobami cierpiącymi na takie schorzenia wynika, że okra w potrawach nie tylko smakuje, ale przynosi efekt poprawy stanu zdrowia. Nasze kompetencje w dziedzinie dietetyki klinicznej są potwierdzone licznymi certyfikatami, staliśmy się autorytetem w układaniu diet zarówno dla osób zdrowych jak również chorych.
Jak skład warzywa okra wpływa na zdrowie?
Okra jest doskonałym źródłem witaminy A która korzystnie wpływa na zdrowie oczu i układ odpornościowy. Okra warzywo zawiera wapń i żelazo co pomoże kościom. Badania wykazały, że pomaga również regulować poziom glukozy we krwi. Oznacza to, że warzywo może zostać włączone do diety osób chorych na cukrzycę. Roślina jest bogata w przeciwutleniacze, czyli jest w stanie oczyścić organizm z wolnych rodników, które z czasem niszczą DNA komórek. Naukowcy zauważają również zalety okry w przypadku różnych chorób przewlekłych związanych z procesami zapalnymi.
Jakie jest zastosowanie kulinarne warzywa okra?
Jak smakuje okra? Okra smakiem przypomina bakłażana, cukinię, fasolkę szparagową. Warzywo okra jak jeść? Może być spożywana jako warzywo smażone, pieczone, duszone, marynowane. Okra służy jako dodatek do sałatek oraz zup oraz jako danie samodzielne np. na surowo. W 2024 roku stawiając na personalizację w dietetyce jako klucz do sukcesu, wprowadzamy do potraw okrę, ponieważ nie tylko poprawia zdrowie, ale również walory smakowe. Ochra warzywo egotyczne świetnie komponuje się z mięsem, rybami, cebulą, papryką oraz pomidorami. Nasi szefowie kuchni uwielbiają okrę za jej neutralny smak i wszechstronność. To warzywo można łączyć z różnymi produktami spożywczymi i zbożami. Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na organizm, z naciskiem na zdrowy styl życia, wprowadzamy do jadłospisów warzywa których zadaniem jest urozmaicenie diety. Okra w menu może poprawić nie tylko smak ale również skuteczność terapii lekowej.
Zupa krem z warzywem okra:
Składniki:
- Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka.
- Okra - 280 g.
- Szpinak - 1 pęczek.
- Cebula - 1 szt.
- Oliwa z oliwek.
- Ser pleśniowy.
Metoda gotowania:
Zagotować wodę z ciecierzycą i okrą, a następnie zmniejszyć ogień. Smażyć cebulę na oliwce aż do osiągnięcia złotego koloru. Szpinak dokładnie umyć i dodać do cebuli, dusić te składniki. Do blendera włożyć ugotowaną ciecierzycę i okrę, cebulę i szpinak, wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Wlać powstałą masę do bulionu, w którym gotowano warzywa, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować składniki na wolnym ogniu przez około 1 minutę. Gotową zupę krem wlewamy do misek i do każdej dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy.
Jak gotować okrę?
Nasiona okry zawierają około 40% oleju, dzięki czemu konsystencja przygotowanej z nich potrawy jest zawsze lekko aksamitna. Jest to chyba jedno z najpopularniejszych warzyw wśród mieszkańców Bliskiego Wschodu, północnych Indii i Pakistanu. W Indiach jest duszona i pieczona, gotowana w garnkach razem z mięsem, nadziewana i marynowana. Okra jest istotną częścią kuchni wedyjskiej. Na Karaibach często dodaje się okrę do zupy rybnej. Na Haiti dodaje się go do mieszanki ryżu i kukurydzy. Pod koniec XX wieku okra zyskała popularność także w kuchni japońskiej, gdzie smażona jest w tempurze i podawana z sosem sojowym. W Brazylii bardzo lubią kurczaka gotowanego z tym warzywem. A na południu Stanów Zjednoczonych plastry okry w bułce tartej są smażone w głębokim tłuszczu. Co ciekawe, jadalne są nie tylko strąki okry, ale także liście. Można je przygotować na wzór buraków lub wykorzystać na świeżo jako składnik sałatek. Kiedy nasiona są prażone i mielone, powstaje napój bardzo podobny do kawy, ale bez kofeiny. To właśnie tej kawy namiastki używano w Stanach Zjednoczonych podczas wojny secesyjnej, kiedy czasowo wstrzymano import kawy naturalnej. Skąd wiadomo, czy warzywo jest bezpieczne do jedzenia? Zjada się elastyczne, jasnozielone strąki o długości 5-10 cm. Po zgięciu powinna łatwo pękać.
Jak jeść warzywo okra - przydatne i ciekawe informacje?
Owoce okry zbiera się w młodym wieku. W jakim stopniu? Podczas gdy nasiona są nadal miękkie, a skórka delikatna. Zasada jest taka sama, według której zbieramy ogórki. Niektórzy jedzą małe korniszony, inni wolą bardziej dojrzałe owoce. Nawet jeśli skórka strąków stała się już nieco szorstka, duże białe nasiona nadal pozostają delikatne. Można ich używać jak zielonego groszku. W gotowaniu strąki okry są wszechstronne. Można je gotować na parze, smażyć i dusić, a także dodawać do zup. Wspaniale jest zamrozić warzywo na zimę. A okra kiszona konkuruje nawet z ogórkami. Strąki są smaczne nawet ugotowane w wodzie i doprawione sokiem z cytryny, ziołami i olejem. Poza tym okra to piękna roślina. Do dekoracyjnego ogrodu warzywnego krzewy okry z ogromnymi kwiatami są po prostu darem niebios!
Jakie są przeciwwskazania do jedzenia warzywa okra?
Owoce okry nie mogą wyrządzić organizmowi żadnej szkody, nawet jeśli są spożywane codziennie i w dość dużych ilościach. Jedynym przeciwwskazaniem do ich stosowania jest indywidualna nietolerancja, która może prowadzić do reakcji alergicznej.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Dzienne zalecenia dotyczące spożycia cukru
- Dynia piżmowa: właściwości, uprawa i gotowanie
- Ziarna słonecznika i ich właściwości lecznicze
- Rukola: cenne właściwości i korzyści zdrowotne
- Rodzynki - Pochodzenie i zdrowotne korzyści smacznych rodzynek
- Cukry złożone: czym są i gdzie je znaleźć?
- Skrobia oporna i jej rola w zdrowym odżywianiu
- Skuteczne metody rozmrażania mięsa dla zachowania smaku
- Babka płesznik - superfood wspierające trawienie!
- Olej lniany - superfood dla serca i skóry!