Jajka kurze to jeden z nielicznych produktów spożywczych, które można zaliczyć do superfoods. Są bogate w składniki odżywcze i trudno wyobrazić sobie codzienną dietę bez nich. To produkt niedrogi, dostępny, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najczęściej jajka jada się na śniadanie, ale dodaje się je także do różnych potraw i sosów. Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, potwierdzamy, że jajka nie wpływają na przybieranie na wadze, ale dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych.
Jakie wartości odżywcze ma jajko?
Jajka to zdrowy produkt, bogaty w białko zwierzęce i witaminy. Nadaje się na posiłek dietetyczny i przekąskę potreningową. Makro jajka to prawdziwy magazyn łatwo przyswajalnego białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Jajko w składzie ma zewnętrzną skorupkę z delikatną otoczką, wewnątrz której znajduje się białko i żółtko. Białko ma płynną konsystencję i przejrzystą barwę, a ilość łatwo przyswajalnego białka w jego składzie sięga 10%. Żółtko jaja jest źródłem witamin i zdrowego cholesterolu. Wartość energetyczna w 100 g jajka kurzego wynosi 143 kcal. Ile jajko ma gram? Jajko średniej wielkości waży 50-60 g, zatem zawartość kalorii w jednym surowym jajku wynosi około 72 kcal. Produkt posiada cenny skład chemiczny, który zawiera lecytynę oraz większość znanych minerałów niezbędnych człowiekowi.
Jakie wartości odżywcze ma jajko gotowane - tabela?
Zawartość kalorii w jajku na twardo wynosi 155 kcal na 100 g produktu (waga jednego jaja na twardo wynosi 60 g-93 kcal).
Jakie są witaminy w jajku gotowanym na twardo?
Rodzaj witaminy |
Ilość w 100g |
Witamina A |
149,0 mcg |
Beta karoten |
11,0 mcg |
Witamina D |
2,2 mcg |
Witamina E |
1,0 mg |
Witamina K |
0,3 mcg |
Tiamina |
0,1 mg |
Witamina B2 |
0,5 mg |
Witamina B3 |
0,1 mg |
Witamina B4 |
293,8 mg |
Witamina B5 |
1,4 mg |
Witamina B6 |
0,1 mg |
Witamina B9 |
44,0 mcg |
Witamina B12 |
1,1 mcg |
Jaki jest skład mineralny jajka gotowanego na twardo?
Rodzaj mikro |
Zawartość w 100g |
Wapń |
50,0 mg |
Żelazo |
1,2 mg |
Magnez |
10,0 mg |
Fosfor |
172,0 mg |
Potas |
126,0 mg |
Sód |
124,0 mg |
Cynk |
1,1 mg |
Selen |
30,8 mcg |
Fluor |
4,8 mcg. |
Dobra wartość odżywcza jajka wspierana jest także przez cholinę. W składzie białka jajka dominuje białko naturalne, które jest łatwo przyswajalne przez organizm ludzki. Nasze porady żywieniowe bazują na głębokiej analizie składu mikro i makroelementów, z powyższych tabel wynika, że jajka zawierają cenne witaminy, minerały i wskazany dla organizmu poziom makro.
Jakie wartości odżywcze ma żółtko i białko w jajku surowym?
Surowe jajka są cennym źródłem składników mineralnych i witamin. Najczęściej spotyka się surowe jaja średniej wielkości, o masie około 56 g. Żółtka zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny.
Makro żółtka |
Na 100g |
Zawartość kalorii |
322 kcal |
Białko |
15,86 g |
Tłuszcze |
26,54 g |
Węglowodany |
3,60 g |
Jaka jest zawartość makroskładników białka w jajku surowym?
Makro białka |
Na 100g |
Zawartość kalorii |
52 kcal |
Białko |
11,0 g |
Tłuszcze |
0,17 g |
Węglowodany |
0,73 gr |
Ile wartości odżywczych ma 1 jajko?
Jajko 1 sztuka - 65 gr
Zawartość kalorii |
77 kcal |
Białka |
6,2 g |
Tłuszcze |
5,6 g |
Węglowodany |
0,3 g |
Jakie są główne zalety jajek?
Wartości odżywcze jajka potwierdzają, że jego zalety są niezaprzeczalne. Zwiększają odporność, normalizują ciśnienie krwi, chronią układ nerwowy i pomagają w walce z nadwagą. To przystępne źródło białka, które jest potrzebne do budowy komórek organizmu, od mięśni i narządów wewnętrznych po kości, skórę i włosy. Opierając się na najnowszych badaniach naukowych w dziedzinie dietetyki, stwierdzamy, że sportowcy dążący do zbudowania masy mięśniowej powinni wdrożyć do swojej diety jajka. Mogą przygotowywać jajecznicę czy też omlety z serem i skutecznie wzmacniać i powiększać mięśnie.
Jajko kurze jest jednym z najbardziej pożywnych pokarmów na świecie. Według badań naukowych z 2024 roku jajka powodują uczucie sytości, przez co człowiek spożywa mniej kalorii. Produkt ten posiada najbardziej zbilansowaną kombinację witamin, mikroelementów i składników odżywczych potrzebnych organizmowi. Ponadto jajko jest lekkostrawne, wysokobiałkowe z niewielką ilością węglowodanów. Szybko nasyca i sprawia, że przez długi czas nie jest odczuwany głód. Jajka są często włączane do diety odchudzającej. Zamówiona zbilansowana dieta pudełkowa dla zrzucenia nadmiernych kilogramów czy budowania masy mięśniowej będzie zawierała odpowiednią ilość jajek i przyniesie oczekiwany efekt.
Białko jajka ma niską kaloryczność z niewielką ilością tłuszczu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i jest bogate w witaminy z grupy B. Żółtko zawiera cholinę 300 mg w jednym jajku (jej brak powoduje odkładanie się tłuszczu w wątrobie), wiele zdrowych tłuszczów oraz lecytynę, główny materiał budulcowy błon komórkowych. Odgrywa ważną rolę w produkcji cząsteczek sygnalizacyjnych w mózgu, reguluje poziom insuliny i wspiera zdrowie wątroby.
Jakie cenne są właściwości jajka?
Składniki odżywcze jajka powodują, że, zwiększa się dobry cholesterol, ale nie zwiększa się zły. Cholesterol jest najważniejszym materiałem budulcowym błon komórkowych. Ponadto organizm potrzebuje go do produkcji witaminy D oraz hormonów testosteronu i estrogenu. Wątroba i jelita wytwarzają go codziennie w wymaganej ilości, a cholesterol dostaje się do organizmu również z pożywieniem. Jedno jajko zawiera 372 mg cholesterolu na 100 g. Należy jednak pamiętać, że jedzenie jajek nie wpływa na wzrost całkowitego cholesterolu we krwi, ponieważ lecytyna, która również w dużych ilościach występuje w jajach, zapobiega osadzaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.
Jednocześnie spożywanie jajek korzystnie wpływa na ilość lipoprotein o dużej gęstości, często nazywanych także dobrym cholesterolem. U osób z wyższym poziomem lipoprotein o dużej gęstości (HDL) ryzyko chorób serca, miażdżycy, udaru mózgu i innych problemów zdrowotnych jest mniejsze. Jajka zawierają takie składniki jak luteina i zeaksantyna, czyli przeciwutleniacze które są dobre dla oczu a gromadzą się w siatkówce. Badania naukowe potwierdzają, że jedzenie jajek z takimi składnikami odżywczymi zmniejszy ryzyko zaćmy czy zwyrodnienie plamki żółtej. Żółtka jaj zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny (w 100 g - 1094 μg).
Ile białka ma 1 jajko? To 12,56 g. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach, dzięki czemu organizm może w pełni wykorzystać białko. Jedzenie wystarczającej ilości białka może pomóc w utracie wagi, zwiększeniu masy mięśniowej, obniżeniu ciśnienia krwi i poprawie zdrowia kości. Nasze metody pracy opierają się na dokładnym rozumieniu procesów metabolicznych, a jajka mogą przyspieszyć przemianę materii. Czyli organizm bez problemu wykorzystuje białko obecne w jajach do metabolizmu. Badania naukowe potwierdziły, że dieta wysokobiałkowa nasila metabolizm w procesie zwanym efektem termicznym pożywienia.
Jak wykorzystać jajka w kuchni?
Surowe jajko ma niską zawartość kalorii, ale w tej postaci jest słabo wchłaniane przez organizm i może powodować salmonellozę. Dlatego zaleca się jeść jajka gotowane na miękko lub na twardo. W pierwszym przypadku trzeba umieścić jajko we wrzącej wodzie i gotować 3 minuty. Aby zrobić jajka na twardo, należy umieścić je w zimnej wodzie i gotować przez 8-9 minut. Z surowych jajek robi się jajecznicę, omlety i budynie. Jajka stanowią część nadzienia do ciast oraz integralny składnik naleśników, deserów, ciast i ciastek.
Przepis na jajecznicę z warzywami:
Cukinia - 1/4
Papryka - 1/2
Pomidory -1/2
Ser do smaku
Szczypta soli.
Szczypiorek -pęczek.
Kukurydza w puszce - 1 łyżka stołowa.
Jajka - 4 szt.
Sposób przygotowania:
Cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni bez oleju (dolać trochę wody) dusić przez 7 minut dodać pokrojony pomidor. W misce wymieszać jajka, szczypiorek i sól. Wlać na patelnię. Posypać kukurydzą na wierzchu. Gdy jajecznica będzie już gotowa, posypać serem.
Jak zrobić omlet z jajek?
Mleko - 90 ml
Jajka - 3 szt.
Sól do smaku.
Olej roślinny - 1 łyżka.
Przygotowanie:
Jajka ostrożnie umyć i wbić do głębokiej miski. Ubić wszystko widelcem, aż żółtko i białko dobrze się połączą. Wlać mleko. Tradycyjnie uważa się, że na jedno jajko bierze się taką ilość mleka, która mieści się w połowie skorupy tego jajka. Dobrze wymieszać składniki widelcem. Posolić omlet i na tym etapie można dodać do mieszanki dowolne dodatki. Odpowiednie będą tutaj świeże i suszone zioła, cebula i czosnek. A jeśli danie ma być bardziej sycące, dodać pokrojonego kurczaka, starty ser i kawałki pomidora. Wlać olej rafinowany na patelnię, następnie wlać przygotowaną mieszaninę i smażyć na małym ogniu, przez około 8-10 minut. Aby omlet był dobrze wysmażony z wierzchu i puszysty, należy go przykryć pokrywką. Po 5-6 minutach sprawdzić, czy omlet jest gotowy. Jeżeli tak, zdjąć go z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania jajek?
Jajek nie powinny jeść osoby, które mają nietolerancje pokarmowe na ten produkt. Ponadto alergia na białko jaja kurzego eliminuje ich spożywanie. Przeciwwskazaniem do częstego jedzenia jajek są także choroby autoimmunologiczne: miażdżyca, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby dziąseł i zębów. Trzeba ograniczyć je w diecie. Zamawiając catering dietetyczny można wskazać alergie lub nietolerancje pokarmowe i mieć pewność, że posiłki będą przygotowane bez dodatku jajek.