Pestki dyni są często traktowane po macoszemu. Niektórzy w ogóle ich nie uwzględniają w trakcie komponowania swoich codziennych jadłospisów. A to duży błąd! Wszak pestki dyni mają olbrzymią moc! Co na pewno warto wiedzieć na ich temat? Przeczytaj dzisiejszy poradnik i zdobądź kluczowe informacje!
Czym są pestki dyni?
To bardzo zdrowe nasiona. Zastanawiasz się, z czego powstają? Nie byłoby to możliwe bez dyni zwyczajnej. To roślina jednoroczna. Eksperci zaznaczają, że najpewniej pochodzi ona z Ameryki Południowej i Środkowej. Jednocześnie ta roślina wykazuje się dużą uniwersalnością, dlatego może być uprawiana w rozmaitych zakątkach świata. Także m.in. na terenie Polski!
Czym jeszcze charakteryzuje się dynia zwyczajna? Jej liście są duże i zarazem owłosione, co jest znakiem rozpoznawczym. Z kolei dzwonkowate kwiaty mają barwę żółtą. Bardzo ważne są tutaj owoce dyni, które zawierają dużo nasion (są one zaś osadzone w miąższu).
Wiele osób uważa pestki dyni (izolowane z jej miąższu) za nasiona posiadające multum cennych właściwości zdrowotnych.
Wspomnieliśmy o tym, że dynia zwyczajna może być uprawiana w Polsce. Na szczęście ta roślina nie jest wymagająca, jeśli chodzi o to zagadnienie. Mimo wszystko warto jednak dowiedzieć się o kilku zasadach. Na pewno jest to roślina ciepłolubna, która potrzebuje słonecznego stanowiska. Warto jej również zapewnić odpowiednio dużo przestrzeni. Wybierając ostateczną lokalizację pamiętaj o tym, że dynia zwyczajna najlepiej rośnie w miejscu, które jest właściwie osłonięte od wiatru.
Jakie ziemie są rekomendowane? Przepuszczalne, próchniczne i oczywiście żyzne. Przed sadzeniem warto zadbać o to, aby podłoże miało umiarkowany poziom wilgotności i obojętny odczyn. Dobrze byłoby jeszcze wymieszać ziemię ogrodową z kompostem (w efekcie będzie ona bogatsza, jeśli chodzi o składniki odżywcze).
Tutaj mamy płytki system korzeniowy, dlatego nie można zapominać o nawadnianiu. Co jest istotne? Eksperci doradzają, aby za każdym razem podlewać nie same liście, a glebę (w ten sposób zmniejszysz bowiem ryzyko pojawienia się chorób grzybiczych).
W sklepach online/stacjonarnych możesz kupić np. pestki dyni łuskane. Cena za 1 kg to około 20 PLN. Bardzo popularny jest też olej bazujący na tym preparacie.
Pestki dyni: kiedy warto stosować?
Co jest zawarte w tych bardzo cenionych produktach? To m.in.:
- białko
- tłuszcze
- węglowodany
- błonnik pokarmowy
Cieszyć może to, że w składzie znajdują się również rozmaite witaminy (np. witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B6, kwas foliowy i witamina E) i związki mineralne (np. potas, sód, fosfor, wapń, mangan, miedź, cynk, magnez i żelazo).
Na co w praktyce wpływają pestki dyni pod kątem funkcjonowania organizmu? Analizę rozpoczynamy od poprawy działania układu odpornościowego. Niewątpliwie jest on bardzo istotny. Jeśli układ odpornościowy szwankuje, to niestety dana osoba jest narażona na rozmaite kłopoty ze zdrowiem. Warto zatem docenić te pestki m.in. za to zagadnienie.
Omawiane produkty szczególnie powinny znaleźć się w jadłospisach w trakcie trwania okresu jesienno-zimowego. W końcu to właśnie wtedy jesteśmy bardziej podatni na rozmaite infekcje (ze względu na panującą aurę i temperatury).
Istotne są właściwości antyoksydacyjne. One także przyczyniają się do mniejszego ryzyka występowania wielu chorób. Dodatkowo można liczyć na wolniejsze zachodzenie procesów dotyczących starzenia się organizmu. Są one nieuniknione, ale można je nieco zahamować - warto z tego korzystać.
Pestki dyni zawierają sporo potasu oraz magnezu. Te składniki mineralne dobrze zaś działają na układ krążenia.
W składzie pestek dyni są obecne nienasycone kwasy tłuszczowe. W efekcie można liczyć na dobry wpływ w kontekście układu sercowo-naczyniowego.
Eksperci dostrzegają, że pestki dyni są w stanie przyczynić się do zredukowania poziomu cholesterolu i przywrócić odpowiedni pułap pod kątem ciśnienia tętniczego krwi.
Patrzysz w lustro i jesteś wręcz zrozpaczona? A to dlatego, że kondycja Twoich włosów i skóry Ci się nie podoba? Pomyśl zatem o tych nasionach. Zawarte w pestkach dyni składniki poprawiają stan nie tylko włosów i skóry, ale nawet paznokci (jest to szczególnie ważne dla kobiet, chociaż obecnie coraz więcej facetów także bardzo dba o siebie).
Warto wspomnieć o obecności błonnika pokarmowego, który dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Pestki dyni są szczególnie rekomendowane, jeśli ktoś ma często kłopoty z zaparciami. Można je zatem dodawać do rozmaitych potraw, aby uporać się z tą dolegliwością.
Cukrzyca w wielu sytuacjach jest mocno problematyczna. Na szczęście nie na tej płaszczyźnie. Eksperci zaznaczają, że pestki dyni mogą być bowiem spożywane przez diabetyków. W końcu te produkty mają relatywnie niski indeks glikemiczny. Co to oznacza? Zjedzone pestki nie podnoszą zbyt gwałtownie poziomu glukozy we krwi.
Warto je umiejętnie łączyć np. z rozmaitymi warzywami i owocami. W efekcie można liczyć na opóźnienie wyrzutu glukozy i insuliny (po posiłku). To również bardzo dobre rozwiązanie w przypadku osób zmagających się z insulinoopornością.
Nie jest przypadkowe, że pestki dyni są bardzo często kupowane... przez facetów. Z czego to wynika? Rozmaite badania pokazują, że pestki mogą mieć korzystne działanie pod kątem leczenia przerostu gruczołu krokowego. Inni eksperci sugerują, że te produkty dobrze wypływają zaś na pęcherz moczowy.
Pestki dyni: skutki nadmiaru
Czy rzeczywiście trzeba liczyć się z takimi problemami? Czasami tak. Szczególnie kiedy nie będą przestrzegane najważniejsze zasady. Nie każdy może zdecydować się na pestki dyni (sprawdź poniżej najważniejsze przeciwwskazania). Jeżeli w takiej sytuacji będziesz je spożywać, to musisz liczyć się z efektami ubocznymi.
Podobnie jest, jeśli kupisz np. pestki dyni lub olej itd. i będziesz stosować potem te produkty w zbyt dużych ilościach. Umiarkowanie to klucz do tego, aby nie mieć żadnych skutków ubocznych. Nie wiesz, jakie będą odpowiednie dawki? Warto stosować się do zaleceń producentów. Możesz też spytać się o to swojego lekarza. Każdy przypadek jest nieco inny, dlatego warto podejść do tej sprawy indywidualnie.
Jakie są najczęstsze skutki uboczne?
- bóle brzucha
- bóle głowy
- biegunki
- rozdrażnienie
- nudności i wymioty
- złe samopoczucie
- podrażnienia układu pokarmowego
Pestki dyni: przeciwwskazania do stosowania
Nawiązując do poprzedniego akapitu, jeśli nie chcesz mieć skutków ubocznych, to właściwie o to zadbaj. Nie zapominaj m.in. o konsultacji ze swoim lekarzem. Chorujesz? Przyjmujesz na co dzień przeróżne medykamenty? A może masz po prostu dużo wątpliwości i nie chcesz narazić swojego zdrowia na szwank?
Zdecyduj się zatem na skonsultowanie swojego przypadku z dobrym lekarzem. Nawet jeśli to będzie oznaczało stratę czasu i konieczność wydania pieniędzy (na wizytę prywatną). Potraktuj to jako inwestycję w swoje zdrowie!
Eksperci zaznaczają, że nie każdy może zdecydować się na pestki dyni, chociaż warto do tego podchodzić indywidualnie. Na pewno uważać muszą osoby borykające się z zapaleniem błony śluzowej żołądka.
"W grupie ryzyka" są także pacjenci z wrzodami, refluksem i uchyłkami jelit.
A może cierpisz na niskie ciśnienie? W takim razie również musisz uważać na pestki dyni. Dlaczego? Wielu ekspertów zaznacza, że te produkty mogą je jeszcze bardziej obniżyć. Nie jest to korzystne i może prowadzić do poważnych kłopotów ze zdrowiem!
Pestki dyni w zestawach pudełkowych
Faktem jest, że te nasiona są bardzo zdrowe. Dobrze byłoby je wprowadzić do codziennego jadłospisu. I jeśli jest taka możliwość, to do tego dążymy. W naszych zestawach pudełkowych nie brakuje zatem m.in. pestek dyni.
Czasami są pewne "przeszkody" na tej płaszczyźnie. Jeśli np. zgłasza się do nas klientka zmagająca się z niedociśnieniem, to wówczas proponujemy jej dietę pudełkową bez pestek dyni. W końcu te produkty mogłyby spowodować więcej szkód niż pożytku.
Na szczęście nie ma zbyt wielu przeciwwskazań. W efekcie można dodawać pestki dyni np. do rozmaitych makaronów, sałatek, koktajli, jogurtów itp.
Czy pestki dyni mogą być stosowane w przypadku osób odchudzających się? Nie brakuje w nich składników cechujących się dużą wartością odżywczą. Należy jednak uważać, ponieważ te produkty są dość kaloryczne. W 100 g jest około 560 kcal.
Pestki dyni mogą być stosowane pod kątem diet odchudzających. Muszą być jednak dodawane w odpowiednich ilościach. Nie musisz się o to martwić, ponieważ w FitApetit troszczymy się o każdy detal!
Pestki dyni: podsumowanie wiadomości
Pestki dyni to cenne nasiona. Kluczowa jest tutaj dynia zwyczajna (roślina jednoroczna), która najprawdopodobniej pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej.
Wiele osób zaznacza, że pestki dyni (izolowane z jej miąższu) to nasiona posiadające multum pożądanych właściwości - m.in. pod względem prawidłowo działającego organizmu.
Dynia zwyczajna może być także uprawiana w Polsce. Aby uzyskać odpowiednie efekty trzeba pamiętać, że ta roślina potrzebuje m.in. słonecznego stanowiska, nawadniania, dużo przestrzeni i właściwej ochrony od wiatru.
Bardzo popularne są nie tylko klasyczne pestki dyni, ale też olej.
Co zawierają te produkty? Np.: nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witaminy (np. witamina A i witamina B1) i związki mineralne (np. potas i sód).
Dlaczego pestki dyni są tak ważne? Poprawiają one działanie układu odpornościowego i krążenia. Mają też m.in. właściwości antyoksydacyjne i chronią przed wieloma poważnymi chorobami!
Najczęstsze skutki uboczne to np.: rozdrażnienie, nudności i wymioty, podrażnienia układu pokarmowego oraz złe samopoczucie.
Kto nie powinien stosować tych pestek? M.in.: osoby z niedociśnieniem, zapaleniem błony śluzowej żołądka, wrzodami, refluksem itd.
Nasza cateringi dietetyczne zawierają stosowne ilości pestek dyni. Dodajemy je m.in. do makaronów, sałatek i koktajli.
Bibliografia:
- Gossell-Williams, M., Davis, A., & O'Connor, N. (2006). Inhibition of testosterone-induced hyperplasia of the prostate of Sprague-Dawley rats by pumpkin seed oil. Journal of Medicinal Food, 9(2), 284-286.
- Xanthopoulou, M. N., Nomikos, T., Fragopoulou, E., & Antonopoulou, S. (2009). Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts. Food Research International, 42(5-6), 641-646.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Czarnuszka - superfood zaskakujące właściwościami!
- Olej z wiesiołka - superfood dla skóry i równowagi hormonalnej!
- Orzechy brazylijskie - superfood pełne selenu!
- Karczochy - superfood wspierające wątrobę i trawienie!
- Goździki - nie tylko przyprawa, ale i superfood!
- Chlorella - superfood, które oczyszcza i odżywia!
- Olej kokosowy - tajemnica zdrowych tłuszczów jako superfood!
- Kombucha - superfood fermentowane pełne probiotyków!
- Żeń-szeń - korzeń pełen energii i zdrowia jako superfood!
- Imbir - superfood wspierające trawienie i odporność!