05.04.2024

Skąd pochodzą smaczne rodzynki i wpływają na zdrowie?


Rodzynki to suszone winogrona. Fenicjanie jako pierwsi zaczęli produkować rodzynki na sprzedaż już w 300 r. p.n.e. W średniowieczu rozprzestrzeniły się na Europę Środkową. Były znane w Egipcie, Persji i basenie Morza Śródziemnego. W starożytnym Rzymie rodzynkami dekorowano nawet świątynie, używano ich jako waluty i wręczano jako nagrody na zawodach sportowych. Praktyka suszenia winogron rozprzestrzeniła się ze starożytnego Rzymu. Od tego, gdzie rosną rodzynki zależy ich odmiana.

Skąd się biorą rodzynki?

Odpowiadając na pytanie skąd biorą się rodzynki, trzeba powiedzieć na czym rosną winogrona, które po wysuszeniu stają się bakaliami. Winogrona rosną na winorośli, która jest pnączem chętnie uprawianym w ogródkach oraz na dużych plantacjach. Wiadomo już z czego są rodzynki, teraz trzeba się dowiedzieć skąd są rodzynki. Najbardziej popularne odmiany w 2024 roku pochodzą z USA, Turcji, Grecji, Iranu i Chin.

Znane odmiany rodzynek to:

  • Rodzynki smyrneńskie charakteryzują się dużym rozmiarem i jasnozielonym kolorem a dostępne są w różnych gatunkach: damascenki, sułtanki perskie.
  • Rodzynki koryntki to małe ciemne owoce suszone ze szczepu Korinthiaki. Mają silny zapach i słodki smak.
  • Inną odmianą są rodzynki cybeby cechujące się wydłużonym kształtem, ciemnobrązowym kolorem.
  • Rodzynki włoskie wyróżniają się czarnym kolorem, białym nalotem i wyjątkowym muszkatołowym zapachem.

Rodzynki sułtańskie właściwości dla zdrowia człowieka: poprawa odporności organizmu, procesów myślowych, koncentracji uwagi. Dzięki spożywaniu tych bakalii udaje się uregulować ciśnienie tętnicze, poprawić funkcje tarczycy i ochronić komórki organizmu przed uszkodzeniem. Ponadto rodzynki sułtańskie należą do najsłodszych odmian owoców suszonych.

Bogaty, wartościowy skład rodzynek skłania do zastosowania ich w wielu przepisach kulinarnych.

Jak powstaja rodzynki?

Czy rodzynki to suszone winogrona? Tak, ale warto poznać cały proces prowadzący do efektu końcowego, gdy z surowych winogron otrzymywane są suszone owoce - rodzynki. Proces powstawania rodzynek jest 3 etapowy, podczas którego następuje odparowanie wody z winogron, co zapewnia skumulowanie słodyczy i zmniejszenie owocu. Dla przyspieszenia tego etapu owoce zanurzane są w odpowiedniej mieszaninie (węglan potasu, oleinian etylu). Ale dotyczy to jedynie produkcji komercyjnej. Drugi etap to suszenie owoców które może być naturalne poprzez wystawienie ich na działanie słońca lub w cieniu oraz z wykorzystaniem odpowiednich maszyn. Trzeci etap obejmuje sortowanie, czyli wyodrębnienie rodzynek o różnych rozmiarach, kształtach i oczywiście jakości. Tak przygotowane suszone owoce pakowane są w torebki.

Czy rodzynki są zdrowe?

Przede wszystkim co to jest rodzynka? To mały owoc o wielkim smaku powstający z suszonego winogrona. Owoce rodzynki zdrowe, smaczne, przeznaczone są do wielu zastosowań kulinarnych. Co zawierają rodzynki: witaminy, minerały, makroelementy oraz inne cenne składniki odżywcze. Jakie rodzynki najzdrowsze, które wybrać? Znane już są wlasciwosci rodzynek, ale najzdrowsze to te które zostały wyprodukowane w naturalny sposób, bez dodatku ulepszaczy. Dlatego trzeba czytać etykiety, jeżeli pojawi się informacja E220, konserwowane siarką oznacza to, że, rodzynki zawierają niezdrowe konserwanty. Ponadto bakalie powinny mieć lekką wilgotność. Rodzynki powinny być szczelnie zapakowane co chroni je przed wilgocią i dostępem powietrza.

Takie rodzynki wykorzystuje nasz catering dietetyczny jako dodatek do wielu oryginalnych potraw. Zrównoważone diety pudełkowe planowane są przez naszego dietetyka, który uwzględnia kaloryczność produktów, aby bilans energetyczny był zgodny z zapotrzebowaniem organizmu. Walory smakowe oraz właściwości zdrowotne rodzynek są w pełni wykorzystane. Dzięki ciągłemu monitorowaniu postępów w dziedzinie żywienia w 2024 roku, wszystkie diety są odpowiednio zbilansowane zgodnie z zasadami piramidy żywieniowej. Wykorzystując interdyscyplinarne podejście do zdrowego stylu życia, staramy się korzystać z różnorodnych produktów uwzględniając ich skład, IG, wartość energetyczną.

Zawartość kalorii w 100 g - 299kcal

Składnik

Ilość 100 g

Białka

3,3 g

Tłuszcze

0,25 g

Węglowodany

79,18 g

Cholesterol

0 mg

Cukier

59,19 g

Żelazo

1,88 mg

Wapń

50 mg

Potas

749 mg

Magnez

32 mg

Celuloza

3,7 g

Miedź

0,32 mg

Cynk

0,36 mg

Fosfor

98 mg

Sód

26 mg

Mangan

0,3 mg

Selen

0,6 µg

Witamina C

2,3 mg

Witamina A

0IU

Witamina E

0,12 mg

Tiamina

0,11 mg

Witamina B2

0,13 mg

Witamina B3

0,77 mg

Witamina B5

0,1 mg

Witamina B6

0,17 mg

Witamina B12

0µg

Witamina K

3,5 µg

Witamina B9

5µg

Tłuszcze trans

0g

Tłuszcze nasycone

0,06 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,05 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,04 g

Tryptofan

0,05 mg

Treonina

0,08 mg

Izoleucyna

0,06 mg

Leucyna

0,1 mg

Lizyna

0,08 mg

Metionina

0,02 mg

Fenyloalanina

0,07 mg

Walin

0,08 mg

Histydyna

0,07 mg

Fruktoza

29,68 g

Rodzynki wartości odżywcze

Rodzaje węglowodanów:

Sacharoza: 0,45 g

Glukoza: 27,75 g

Fruktoza: 29,68 g

Laktoza:0 gr.

Winogrona i rodzynki zawierają więcej glukozy w porównaniu z innymi owocami, dlatego też rodzynki indeks glikemiczny to 65. Czy rodzynki tuczą? Te suszone owoce są produktem wysokoenergetycznym i zawierają aż 299 kcal w 100 g. Jest to spowodowane dużą ilością węglowodanów prostych (66%). Aby nie przytyć trzeba mieć te dane na uwadze i nie spożywać rodzynek w nadmiernych ilościach.

Właściwości lecznicze rodzynek są korzystne dla wszystkich, również <a href=dla kobiet w ciąży, dlatego warto mieć je w swojej diecie." width="1000" height="667" />

Na co są dobre rodzynki?

Rodzynki właściwości zdrowotne mają potwierdzone przez badania naukowe.

Rodzynki zawierają wiele przydatnych składników:

  • Fenole, których jest dużo w rodzynkach, służą jako dobry przeciwutleniacz, pomagają odbudować komórki, oczyścić organizm z toksyn i odpadów. Rodzynki są cennym źródłem boru, który pomaga zachować zdrowe i mocne kości.
  • Rodzynki są bogate w potas, dlatego ich spożywanie korzystnie wpływa na pracę nerek i kondycję skóry. Potas ma działanie moczopędne, co pomaga usunąć toksyczne substancje, wyeliminować zatrzymywanie płynów i zmniejszać obrzęki.
  • Dzięki dużej zawartości minerałów wywar na bazie rodzynek pomaga przywrócić równowagę wodno-solną w organizmie. Zaburzenie równowagi wodno-solnej często występuje w przypadku niektórych chorób, ale może rozwinąć się również u osób, które nie monitorują swojej diety i trybu życia, nie podejmują aktywności fizycznej lub mają złe nawyki.
  • Suszone owoce dobrze działają na układ sercowo-naczyniowy i krwionośny.
  • Rodzynki mają właściwości uspokajające. Wyjaśnia to zawartość kwasu nikotynowego i witamin B1, B2 i B5. Substancje te działają relaksująco na układ nerwowy. Regularne spożywanie rodzynek (z umiarem) może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia migreny, zmniejszyć stany lękowe, poprawić sen i poprawić ogólny stan zdrowia, szczególnie w okresach silnego codziennego stresu.

Często ludzie wprowadzają zapytanie: rodzynki właściwości jelita. Rodzynki zawierają dużo błonnika (6,5 g/100g) a to usprawnia perystaltykę jelit, dlatego osoby zmagające się z zaparciami powinny jeść rodzynki. Ponadto suszone owoce winogron mają skórkę i pestki, które pobudzają ruch robaczkowy jelit. Te suszone owoce pomagają także sportowcom zregenerować się po poważnym stresie lub kontuzjach, aktywizują pracę mózgu i przyspieszają przekazywanie impulsów nerwowych. Dobrej jakości rodzynki właściwości zdrowotne mają nieocenione. Pomagają w chorobach serca dzięki zawartemu w nich magnezowi i potasowi. Porady żywieniowe naszych dietetyków bazują na głębokiej analizie składu mikro i makroelementów. Z naszego doświadczenia przy pracy z osobami chcącymi zdrowo się odżywiać, wynika, że nie uciekają one przed wprowadzaniem bakalii do swojej diety. Nasi specjaliści dbają o zastosowanie umiarkowanej ilości rodzynek, nie podnosząc przy tym poziomu insuliny. Nasze kompetencje w dziedzinie dietetyki klinicznej są potwierdzone licznymi certyfikatami, cieszymy się autorytetem na rynku usług cateringowych.

Jakie są korzyść z właściwości rodzynek?

Rodzynki mają kompleksowy wpływ na organizm:

  • Poprawa funkcjonowania enzymów odpowiedzialnych za metabolizm peptydów i oddychanie komórkowe.
  • Normalizowanie funkcjonowania układu nerwowego, w tym przekazywanie impulsów nerwowych
  • Utrzymanie ostrości wzroku.
  • Rozluźnienie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi.
  • Tłumienie patogennej mikroflory w jamie ustnej, ograniczając w ten sposób rozwój próchnicy, zapalenia dziąseł i zapalenia jamy ustnej;
  • Wspieranie zdrowia płuc, nerek, wątroby, skóry.
  • Regulujące równowagę kwasowo-zasadową krwi.

Rodzynki są również biologicznie aktywne jako czynniki zewnętrzne. Na przykład sporządza się z niego płyny usuwające toksyny (zmiękczane i mieszane z olejem) i nakłada się je na obszar objęty stanem zapalnym.

Jakie są korzyści z właściwości rodzynek w czasie ciąży?

W 2024 roku znane są już korzyści rodzynek dla kobiet ciężarnych. Rodzynki zawierają żelazo, które pomaga zapobiegać anemii w czasie ciąży. Ponadto dla wielu kobiet rodzynki pomagają złagodzić objawy zatrucia: nudności, wymioty. Skład witamin i minerałów suszonych winogron przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki. A dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, uspokajającym i moczopędnym pomagają przywrócić siły, uspokoić nerwy, poprawić sen i usunąć nagromadzone w organizmie toksyny, normalizować ciśnienie krwi i obniżyć poziom cholesterolu w organizmie kobiety w ciąży.

Rodzynki można wykorzystać nie tylko do potraw mlecznych i wypieków, są one doskonałe również do dań mięsnych nadając im nutę słodkości.

Czym są rodzynki w przepisach kulinarnych?

Wiadomo już z czego się robi rodzynki oraz jak powstają rodzynki, teraz przyszedł czas na poznanie ich zastosowania w kuchni. Rodzynki wykorzystywane są do przygotowania zup owocowych, dodawane do dań mięsnych oraz do przygotowania różnorodnych wypieków. Takie bakalie dodaje się do ciasta na bułki i dekoruje nimi słodkości. Istnieją również przepisy na wino i kwas chlebowy z rodzynek. Suszone rodzynki właściwości mają tak szerokie, że są dodatkiem do deserów i dań wytrawnych, są również bardzo lubiana przekąską. Bakalie często można spotkać w musli, są chętnie zjadane przez dzieci w owsiance. Wykorzystane do przygotowania potraw mięsnych nadają im słodką nutę. Wiele osób nie wyobraża sobie zapiekanki z warzywami i sałatki z ryżem bez dodatku rodzynek. Czy można jeść rodzynki na czczo? Niewielka ilość rodzynek, zjedzona na pusty żołądek, wspomaga trawienie. Najpierw jednak należy go wypłukać.

Czy rodzynki są szkodliwe i czy są przeciwwskazania do ich spożywania?

Rodzynki nie są szkodliwe, maja wiele wartości zdrowotnych, trzeba jednak spożywać je z umiarem. Zawierają dużą ilość sacharozy i fruktozy, dlatego uważane są za produkt o wysokim indeksie glikemicznym. Podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego osoby chore na cukrzycę i insulinooporność powinny za zgodą lekarza spożywać rodzynki w ograniczonych ilościach. Nawet zdrowi ludzie nie powinni często dać się ponieść spożywaniu tak wysokoglikemicznych pokarmów. Rodzynek powinny unikać osoby cierpiące na wrzody, zapalenie żołądka i choroby żołądka.


Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.