08.04.2024

Jakie właściwości lecznicze posiadają ziarna słonecznika?


Słonecznik to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych, dość wysoka z potężną łodygą i dużym kwiatostanem. Ziarno słonecznika to dojrzałe nasiona rośliny, umieszczone w dużym koszyczku otoczonym jasnożółtymi płatkami. W zależności od odmiany słonecznika nasiona różnią się kształtem i wielkością oraz kolorem: czarny, szary, z białymi paskami na krawędziach lub całkowicie pasiasty. Wewnątrz gęstej łupiny znajduje się rdzeń nasion, który ma szarawy kolor, kształt kropli i gęstą, oleistą strukturę. Surowe nasiona słonecznika smakują jak orzechy. Za miejsce narodzin słonecznika uważa się Amerykę Północną, w Polsce jest to roślina ozdobna i uprawna.

Czy słonecznik jest zdrowy?

Krótko mówiąc, tak. Pestki słonecznika są zdrowe, ponieważ zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Spożywanie ziaren przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterole we krwi, ciśnienia tętniczego, łagodzi bóle głowy i poprawia samopoczucie. Dodawany słonecznik do jedzenia pomaga rozwiązać problemy z zaparciami. Ziarna słonecznika podnoszą odporność organizmu i poprawiają metabolizm, wygląd skóry i włosów. Dzięki niskiej zawartości cholesterolu można zadbać o zdrowie swojego serca.

Czy słonecznik prażony jest zdrowy? Tak, jest zdrowy, jednak trzeba wiedzieć, że podczas prażenia (obróbka termiczna) zachodzą zmiany w strukturze chemicznej ziaren, co przyczynia się do utraty części właściwości słonecznika przy zwiększeniu strawności ziaren. Prażenie nie ma negatywnego wpływu na minerały. Jeżeli dla kogoś jest ważne czy prażony słonecznik jest zdrowy, trzeba wspomnieć, że obróbka zwiększa strawność białek i wzmaga przyswajalność w węglowodanach. Najlepszym rozwiązaniem jest prażenie całych pestek słonecznika, spowoduje to zachowanie zdrowych tłuszczów w nasionach. Czy prażony słonecznik jest szkodliwy? Oczywiście że nie, można jeść w zalecanych ilościach i cieszyć się zdrowiem.

Spożywając dania z ziaren słonecznika lub dodając je do sałatek można uzyskać doskonałe walory smakowe i poprawę stanu zdrowia.

Jaka jest zawartość kalorii w ziarnach słonecznika?

  • Prażone ziarna słonecznika kcal to 648 kcal na 100 g.
  • Ile kalorii ma słonecznik niełuskany? To 561 kcal na 100 g.
  • ile kalorii ma słonecznik łuskany? To 580 kcal na 100 g.
  • Słonecznik indeks glikemiczny to 35.

Słonecznik wartości odżywcze ma niezaprzeczalne, to bogactwo cennych składników które są dobroczynne dla organizmu. Pestki słonecznika ile jeść dziennie, aby uzyskać korzyści zdrowotne? W 2024 roku wykazano, że 30 g dziennie jest optymalną ilością na spożywanie tego produktu. Korzyści zdrowotne pestek słonecznika są znane dietetykom, których zatrudnia nasz catering dietetyczny. Znając wartość odżywczą i strawność ziarna, produkt jest wprowadzany do potraw, dodając im wyrazistości i chrupkości. Czy pestki słonecznika są zdrowe dla wegan i wegetarian? Tak, jest to jeden z ważniejszych składników diety wegańskiej i wegetariańskiej. Dietetyk opracowując plan żywienia uwzględnia ilość kalorii jakie mają zawierać konkretne zbilansowane diety pudełkowe. Nasze kompetencje w dziedzinie dietetyki klinicznej są potwierdzone wieloma certyfikatami. Z naszego doświadczenia przy pracy z osobami chcącymi poprawić stan swojego zdrowia, przejść na weganizm i odżywiać się zdrowo, wiemy, że ziarna słonecznika dodawane do sałatek czy do przygotowania pasty wnoszą wiele wartości odżywczych.

Jaki jest skład i korzystne właściwości ziaren słonecznika?

Pestki slonecznika wlasciwosci zdrowotne mają bardzo korzystne, wystarczy spożywać je w odpowiednich ilościach i cieszyć się poprawą zdrowia. Co zawiera słonecznik w swoich ziarnach? To unikalny skład chemiczny, na który składają się: beta-karoten, witaminy A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, a także niezbędne dla organizmu minerały: potas, wapń, magnez, cynk, selen, miedź i mangan, żelazo, jod, chrom, fluor, molibden, krzem, kobalt, fosfor i sód. Badania w 2024 roku potwierdziły, że ziarno słonecznika ma wyższą zawartość witaminy D niż wątroba dorsza i zawierają więcej potasu niż pomarańcze i banany.

Pestki słonecznika są bogate w aminokwasy egzogenne, niezbędne do prawidłowego metabolizmu tłuszczów, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i krwionośnego. Spożywanie słonecznika pomaga normalizować pracę przewodu pokarmowego, nasiona mają łagodne działanie przeczyszczające, co pozwala na oczyszczenie jelit a dzięki obecności błonnika pokarmowego i olejów proces ten jest łagodny.

Jeśli chodzi o słonecznik właściwości zdrowotne widoczne są w obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi, poprawie kondycji skóry i włosów. Obecność dużej ilości witaminy E w ziarnach słonecznika nadaje produktowi właściwości przeciwutleniające - zapobiegające rozwojowi miażdżycy. Nasiona słonecznika właściwości ma również przeciwnowotworowe, chroniące przed szkodliwym promieniowaniem (zwłaszcza promieniowaniem komputerowym). Jednakże spożycie ziaren słonecznika powinno być umiarkowane. W ten sposób z jednej strony wyeliminuje się przejadanie, a z drugiej rozładuje napięcie w układzie nerwowym eliminując niedobory witamin.

Ziarna słonecznika łuskanego na słodko i na słono smakują znakomicie.

Jakie właściwości ma słonecznik łuskany?

Słonecznik łuskany właściwości ma potwierdzone przez liczne badania naukowe. Skład nasion słonecznika jest bogaty w białka, minerały, witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W 2024 roku eksperci twierdzą, że słonecznik łuskany wartości odżywcze uzyskuje dzięki strawności wyższej niż mięsa i jaj. Białko nasion zawiera niezbędne aminokwasy, które zapewniają metabolizm tłuszczów w organizmie. Słonecznik łuskany niesolony poprawia funkcje układu nerwowego, przeciwdziała tworzeniu się skrzepów w naczyniach włosowatych.

Często dietetycy są pytani o zależność - słonecznik a cholesterol? Ziarna słonecznika nie zawierają cholesterolu, przyczyniają się nawet do obniżenia LDL we krwi. Natomiast witamina B3 zawarta w ziarnach powoduje obniżenie cholesterolu całkowitego a tym samym spada ryzyko chorób serca. Stosując najnowsze wytyczne żywieniowe renomowanych organizacji zdrowotnych, wykorzystujemy ziarna słonecznika do przygotowania wartościowych dań jak np. pesto z dodatkiem bazylii i czosnku. Jeżeli dieta przeznaczona jest dla osoby z nadciśnieniem tętniczym do słonecznika dodajemy seler. Nasi specjaliści są autorytetami w dziedzinie żywienia zarówno osób jedzących mięso jak również tych którzy z niego zrezygnowali. W każdym przypadku właściwości zdrowotne i kulinarne pestek słonecznika są w pełni wykorzystywane.

Jakie witaminy obecne są w składzie ziaren słonecznika?

W ziarnach słonecznika witaminy zajmują wyjątkowe miejsce. Jeśli ktoś stara się utrzymać zdrową dietę, nasiona są do tego odpowiednie. Poniżej pokazany jest procent słonecznika, przy spożyciu 100 gramów nasion, co wystarcza na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały:

Składnik odżywczy

% zalecanego dziennego zapotrzebowania

Witamina E

130

Witamina B3

35

Witamina B5

70

Witamina B6

40

Miedź

92

Selen

113

Fosfor

115

Żelazo

21

Magnez

32

Cynk

35

Potas

24

Zawartość kwasów Omega w ziarnach słonecznika działa profilaktycznie na miażdżycę.

Co trzeba wiedzieć o nasiona słonecznika oraz ich wartościach odżywczych?

W przypadku nasion słonecznika wartości odżywcze zostały potwierdzone badaniami. Zawierają wiele wartościowych składników i przewyższają orzechy pod względem witamin, białka i oleju. Jedzenie ziaren każdego dnia jest dobre dla stabilności emocjonalnej i zapobiegania chorobom związanym ze starzeniem się organizmu. Lekarze twierdzą, że pestki słonecznika mają szczególny wpływ na bezsenność, pamięć i zapobieganie nowotworom, nadciśnieniu i chorobom serca. Jedzenie ziaren przed posiłkami pobudza apetyt, a po posiłku wspomaga trawienie. Słonecznik jest dobry także dla kobiet w ciąży.

Odpowiadając na pytanie czy ziarna słonecznika są zdrowe, trzeba wskazać ich ważne wartości odżywcze. Nasiona słonecznika szczególnie wyróżniają się zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Zawartość jednonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-9, kwasu oleinowego, w nasionach słonecznika jest również wysoka. Wiadomo, że kwas oleinowy sprzyja rozpuszczaniu płytek cholesterolowych w naczyniach krwionośnych, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy. Dlatego pestki słonecznika są dobrym lekarstwem na profilaktykę miażdżycy. Metody planowania menu przez naszych dietetyków są poparte doświadczeniem w pracy z pacjentami o zróżnicowanych potrzebach żywieniowych. Zawsze bierzemy pod uwagę indywidualne potrzeby metaboliczne każdego klienta.

Jakie są przeciwwskazania do spożywania pestek słonecznika?

Pestki słonecznika przeciwwskazania mają w pewnych przypadkach. Otóż, ziarno słonecznika jest produktem wysokokalorycznym, dlatego osoby ze skłonnością do tycia nie powinny dać się im ponieść. Nie zaleca się spożywania nasion osobom cierpiącym na choroby żołądka: zapalenie żołądka, zapalenie jelita grubego i wrzody, szczególnie w ostrej fazie. Jeśli rozgryza się pestki to istnieje możliwość uszkodzenia szkliwa zębów i bólu gardła, co jest przeciwwskazane dla tych, którzy chronią swoje struny głosowe. Jakie są skutki uboczne jedzenia słonecznika? Nadmierne jedzenie słonecznika może spowodować niedrożność jelit. Ponadto wzrasta ryzyko, jeśli dojdzie do spożycia łupin, których organizm nie strawi. Mogą pojawić się takie objawy jak: mdłości, bóle brzucha, zaburzenia wypróżniania. Czy słonecznik szkodzi na wątrobę? Badania przeprowadzone w USA udowodniły, że w ziarnach słonecznika mogą znajdować się aflatoksyny, czyli substancje toksyczne. Mogą przyczynić się do rozwoju raka wątroby, pogorszyć pracę nerek i osłabiać odporność.

Wykorzystanie ziaren słonecznika w przepisach kulinarnych jest zalecane przez dietetyków, którzy wprowadzają nasiona również do diet pudełkowych.

Jakie jest zastosowanie ziaren słonecznika w kuchni?

Jak już wiadomo ziarna słonecznika właściwości zdrowotne mają bardzo duże, dlatego warto pomyśleć o wprowadzeniu ich do jadłospisu. Nasiona słonecznika spożywa się zarówno samodzielnie jako przekąskę, oraz jako część znanych i ulubionych deserów np. chałwy słonecznikowej. Ponadto słonecznik łuskany dodaje się do wypieków i pieczywa, a także do sałatek i zup. Najbardziej podstawowym zastosowaniem nasion słonecznika jest produkcja oleju słonecznikowego, bez którego trudno wyobrazić sobie choćby jedną kuchnię. Jako alternatywę dla dań mięsnych kucharze oferują pasztet z nasion słonecznika. Zawiera wszystkie niezbędne zdrowe witaminy, tłuszcze i mikroelementy, dzięki którym uda się utrzymać świetną formę. Pasztet z ziarna słonecznika to prawdziwe wybawienie dla tych, którzy przechodzą na dietę roślinną lub z jakiegoś powodu zdecydowali się zrezygnować z produktów mięsnych. To danie jest bardzo satysfakcjonujące, bardzo smaczne i zdrowe.


Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.