Pumpernikiel - czy jest zdrowy? Dlaczego warto włączyć taki chleb do swojej diety?

Coraz więcej osób szuka sposobów, by cieszyć się doskonałym zdrowiem, jak również perfekcyjnym wyglądem. Nie jest tajemnicą, że podstawą takiego stanu rzeczy jest wartościowa, doskonale zbilansowana dieta. Jedną z najbardziej doskonałych alternatyw dla pszennego, tuczącego pieczywa jest chleb, który zwany jest jako pumpernikiel. Jest to o idealna forma, by cieszyć się idealnym smakiem kanapek, jednocześnie nie martwiąc się o tzw. puste kalorie, tak jak w przypadku spożycia białego chleba. Czy pumpernikiel jest dobry na odchudzanie? Czy pumpernikiel ma gluten? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Chleb pumpernikiel- najważniejsze informacje
Pumpernikiel- co to jest za chleb? To ciemne pieczywo, które pochodzi z Niemiec. Pierwsze wzmianki na temat tego pieczywa pochodzą z XV w., z obszaru niemieckiej Westfalii. Chleb zapada w pamięć już ze względu na swoją oryginalną, niespotykaną nazwę. Według etymologów jest to zlepek słów "pumpern" oraz "Nickel". W tłumaczeniu na nasz język pierwsze wyrażenie oznacza wzdęcia, a drugie to niemieckie imię, które w tamtej kulturze kojarzone jest z diabłami oraz gobelinami. Nic więc dziwnego, że chleb niejednokrotnie przedstawiany jest jako oddający wiatr diabła. To jednak tylko legenda, mała ciekawostka dotycząca pieczywa.
Produkowany jest z ziaren żyta. Wypiek odbywa się w niskiej temperaturze przez bardzo długi czas (nawet do kilkunastu godzin). Jego cechą charakterystyczną jest bardzo wilgotna, kleista konsystencja. Dodatkowo można wyczuć w nim słodkawy, specyficzny smak oraz atrakcyjny aromat. Smak można określić jako lekko kwaśny, i jednocześnie lekko słodki. Stosując zalecenia oparte na rygorystycznej analizie składników pokarmowych wskazuje się, że jest on o wiele bardziej zdrowszym, wartościowszym wyborem, niż tradycyjne białe pieczywo.

Czy pumpernikiel jest kaloryczny?
Wiele osób uwielbia smak, jaki reprezentuje sobą pumpernikiel. To idealne pieczywo do stworzenia idealnych, pożywnych kanapek. Jednak ze względu na świadomość żywienia, chęć prowadzenia zdrowej i wartościowej diety, bardzo wiele osób zadaje sobie pytanie, czy pumpernikiel to pieczywo kaloryczne. Niestety od razu należy zaznaczyć, że jest to pieczywo o dużej wartości energetycznej. 100 gram chleba pumpernikiel dostarczy do naszego organizmu 255 kalorii. To wartość zbliżona do tradycyjnego, białego pieczywa, jednak pumpernikiel posiada więcej cennych składników odżywczych.
W skład chleba, który znany jest jako pumpernikiel, wchodzi razowa mąka żytnia, jak również żytni zakwas. Dodatkowo w pieczywie odnaleźć można dodatki miodu, pieczonych jabłek, bądź ciemnej melasy. Dodatkowo wykorzystywana jest także sól, woda oraz słód.

Pumpernikiel- właściwości odżywcze
Pumpernikiel wykazuje cenne wartości odżywcze. Ze względu na nie, pumpernikiel niejednokrotnie wskazywany jest jako zdrowszy wybór, niż tradycyjne, białe pieczywo. W 100 gramach chleba odnaleźć można 6,2 grama białka. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, jak wiele węglowodanów odnaleźć można w 100 gramach ciemnego chleba. Jest to aż 50,5 grama. Warto jednocześnie wskazać, że chleb zawiera małą ilość tłuszczu- jedynie 1,7/ 100 gram. Co ważne, chleb pumpernikiel to idealne źródło błonnika. W 100 gramach tego ciemnego pieczywa znalazło się aż 7,8 gram błonnika. To bardzo duża ilość na tle innych, alternatywnych form pieczywa. Jak więc widać, z jednej strony wartości odżywcze znanego, niemieckiego chleba, są bardzo zadowalające, a z drugiej strony, wysoka wartość kalorii, jak również węglowodanów, to z całą pewnością wady pieczywa. Warto również jednoznacznie zaznaczyć, że wartości odżywcze pumpernikla mogą różnić się od siebie ze względu na producenta, jak również na sposób wytwarzania pieczywa.
Chleb pumpernikiel- skład odżywczy. Jakie witaminy i minerały można odnaleźć w tym pieczywie?
Chleb żytni pumpernikiel to pieczywo, w którym odnaleźć można dużą zawartość witamin i minerałów. Do najważniejszych zaliczyć należy m.in.:
- Żelazo (2,2 mg),
- Magnez (51 mg),
- Błonnik (7,8 mg),
- Mangan (0,9mg),
- Miedź (0,1 mg),
- Kwas foliowy,
- Tiamina (0,2 mg),
- Niacyna (1,7 mg),
- Witamina B6 (0,6 mg),
- Ryboflawina (0,1 mg),
- Witamina A,
- Witamina E,
- Witamina K,
- Kwas foliowy,
- Sód,
- Potas,
- Wapń,
- Cynk.
Nic więc dziwnego, że znany i smaczny chleb uważny jest za jedno z dobrych składników pokarmowych do uzupełnienia niedoborów witamin, minerałów i związków w naszym organizmie. Warto zaznaczyć, że ciemne pieczywo bogate jest także w antyoksydanty. Dodatkowo w chlebie zawarte są również białka roślinne, aminokwasy, jak również lipidy.

Chleb pumpernikiel- czy jest zdrowy?
Wiele osób zastanawia się, czy smaczne pieczywo, jakim jest pumpernikiel, na pewno jest zdrowy dla naszego organizmu. Okazuje się, że odpowiedź nie może być jednoznaczna. Pumpernikiel jest zdrowy, jeśli weźmiemy pod uwagę bogactwo zawartych w nim witamin, minerałów i substancji. Warto także zaznaczyć, że chleb jest bardzo syty. Już niewielka jego ilość pozwala na zaspokojenie głodu. Kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych, wskazuje się, że pumpernikiel wpływa korzystnie na szybkość przemiany materii.
To argumenty na plus, które przemawiają za tym, że pumpernikiel to zdrowie.
Najnowsze badania jasno wskazują, że ciemny chleb pomaga w walce ze złym poziomem cholesterolu. W efekcie takiego działania przeciwdziała pojawianiu się zatorów żylnych, czy innych dolegliwości, które związane są bezpośrednio z układem krążenia.
Kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych, należy również wskazać, że pumpernikiel to żywność, która przeciwdziała występowaniu chorób nowotworowych. Przede wszystkim pozwala on na uniknięcie nowotwora jelita grubego, okrężnicy, jak również sutków.
Jednak można wskazać także wady tego smacznego pieczywa. Przede wszystkim należy wskazać na jego dość wysoką kaloryczność, jak również dużą zawartość węglowodanów w 100 gramach produktu. W praktyce oznacza to, że nadmiernej spożycie tego pieczywa może powodować wzrost masy ciała. Pumpernikiel na diecie, zwłaszcza redukcyjnej, musi być spożywany w ograniczonej ilości. Wówczas nie powinien spowodować wzrostu masy ciała. Co ciekawe, jest to jednak pieczywo, które jest rekomendowane do spożycia na dietach odchudzających. Wszystko dlatego, że zapewnia poczucie sytości na długi czas, przez co nie mamy chęci na podjadanie niezdrowych składników spożywczych. Co więcej, w związku z tym, że chleb jest sycący i pożywny, zalecany jest także dla osób aktywnych fizycznie.
Warto również zaznaczyć, że pumpernikiel jest pieczywem ciężkostrawnym. Inspirując się doświadczeniami dietetyków z całego świata, należy wskazać, że pumpernikiel jest o wiele bardziej ciężkostrawny niż tradycyjne, białe pieczywo. W związku z tym niektóre osoby po jego spożyciu mogą miewać dolegliwości jelitowe, takie jak np. zaparcia, wzdęcia, uczucie ciężkości na żołądku.

Pumpernikiel i jego indeks glikemiczny
Chleb pumpernikiel ig to zagadnienie, które jest interesujące przede wszystkim dla osób, które mają problem z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi. Dotyczy to najczęściej osób z cukrzycą, jak również z insulinoopornością. Chleb pumpernikiel indeks glikemiczny wykazuję na niższym poziomie, niż białe pieczywo. Oznacza to, że jest korzystniejszym rozwiązaniem. Ciemny, niemiecki chleb wykazuje poziom IG jako 46 jednostek. Taka wartość znajduje się w górnej części produktów rekomendowanych do spożycia przez osoby, które mają problem z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi. Dla porównania biały, pszenny chleb, wykazuje 70 jednostek w indeksie glikemicznym, a pszenna bagietka nawet 95 jednostek. Są to więc ogromne różnice, które mają duże znaczenie dla glikemi. Pumpernikiel i jego IG to wartkość godna uwagi.

Pumpernikiel a odchudzanie- postaw na gotowe i wartościowe posiłki
Znamy już odpowiedź na pytanie, czy pumpernikiel jest zdrowy. Jak wiadomo, warto włączyć go do diety, mając jednak na uwadze jego wysoką kaloryczność. Chcesz jeść swoje ulubione pieczywo, jednocześnie nie martwiąc się o podaż kalorii i ewentualny wzrost masy ciała? Jeśli tak, z całą pewnością postaw na catering dietetyczny. To gotowa żywność, która przygotowywana jest pod bacznym okiem dietetyków klinicznych i lekarzy specjalistów. Jeśli dieta pudełkowa stanie się Twoją codziennością, wówczas możesz cieszyć się doskonale zbilansowaną, pełnowartościową dietą na każdy dzień. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że firma cateringowa wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, gotowe jedzenie wysokiej jakości połączyła z opcją darmowej dostawy. Dzięki temu można obserwować nie tylko korzyści dla zdrowia i wyglądu, ale także polepszenie ogólnego komfortu codziennego dnia.
Nie wyobrażasz sobie śniadania, bądź kolacji bez pieczywa? Mimo to masz na względzie stan swojego zdrowia, wyglądu, i chcesz prowadzić zdrową, wartościową dietę? Jeśli tak, postaw na pieczywo znane jako pumpernikiel. To bardzo dobra alternatywa dla białego chleba, czy bułek, która oprócz tego, że jest zdrowsza, to dla niektórych jest o wiele bardziej smakowita. Opracowując plany żywieniowe oparte na przemyślanej suplementacji coraz więcej lekarzy i dietetyków klinicznych wprowadza do układanych jadłospis tego rodzaju chleb. Postaw na sprawdzone rozwiązania, i ciesz się z satysfakcjonujących rezultatów przez długi czas.
Bibliografia:
Slavin, J.L. (2008). Pumpernickel: nutritional benefits and dietary value. Chleb pumpernikiel to pełnoziarnisty produkt, który dostarcza dużych ilości błonnika, wspierającego zdrowie jelit. Pumpernikiel jest również bogaty w składniki mineralne, takie jak magnez i fosfor, które wspierają zdrowie kości. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób z cukrzycą. Spożycie pumpernikla wspiera zdrowie serca dzięki obecności pełnych ziaren, które obniżają poziom cholesterolu.
Weber, F. (2012). Whole grain breads: why pumpernickel should be part of your diet. Artykuł ten omawia wartości odżywcze pumpernikla, który dostarcza białka roślinnego, witamin z grupy B oraz błonnika. Jego spożywanie wspiera uczucie sytości, co może pomóc w kontroli masy ciała. Pumpernikiel ma również właściwości probiotyczne, które wspierają zdrowie układu trawiennego. Regularne spożycie może również wspierać zdrowie skóry dzięki zawartości witamin i minerałów.
Katz, D.L. (2011). Pumpernickel and its role in promoting heart health. W artykule omówiono rolę pumpernikla w diecie, który wspiera zdrowie serca dzięki obecności pełnoziarnistych składników. Pumpernikiel pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu i regulacji poziomu cukru we krwi. Ma również korzystny wpływ na zdrowie jelit dzięki obecności błonnika rozpuszczalnego. Jego regularne spożywanie może wspierać zdrowie serca i zmniejszać ryzyko miażdżycy.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

