05.02.2023

Ciemne pieczywo - który chleb zdrowszy żytni czy pszenny?


Coraz więcej osób interesuje się tajnikami zdrowego odżywiania. Zarówno osoby młode jak również starsze chcą zadbać o to co jedzą i wprowadzić do swojej codzienności poprawne nawyki żywienia. Nie jest to wcale tak łatwe zadanie szczególnie jeśli nie ma się wiedzy na temat tego jakie produkty są zdrowe oraz czego tak naprawdę potrzebuje nasz organizm. Chcąc się tego dowiedzieć warto jest regularnie wykonywać chociaż podstawowe badania tak aby zatroszczyć się o ewentualne niedobory. U osób, które na co dzień nie zwracają uwagi na to co jedzą może być ich naprawdę sporo. Dodatkowo wokół istnieje wiele pokus, które potrafią zniszczyć plany zdrowego odżywiania. Chodzi tu głównie o żywność przetworzoną zawierającą ogromne ilości składników chemicznych.

Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy jakie mogą być konsekwencje nie dbania o swoje odżywianie. Już po kilku tygodniach stosowania przetworzonej żywności czy też nieregularnego jedzenia pokazują się pierwsze oznaki w postaci gorszego samopoczucia. Człowiek ma zdecydowanie mniej energii do codziennego funkcjonowania. Nie może się skupić i szybko się denerwuje. To przekłada się na jakość życia. Ponadto może dojść także do innych komplikacji związanych z układem pokarmowym. Wynika to z niedostarczania odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Bardzo niebezpiecznymi, a niestety dość powszechnymi chorobami jest także otyłość oraz nadwaga, które odbierają radość życia i sprawiają, że mogą występować również choroby dodatkowe.

Czy chleb razowy jest zdrowy?

Jednym z podstawowych produktów jaki znajduje się w każdej diecie jest chleb. Jest on uwielbiany przez ludzi, gdyż można go w łatwy sposób połączyć z różnymi produktami. Świetnie sprawdzi się jako wariant do kanapek ale także dodatek do sałatki czy zupy. Jego odpowiedni wybór również będzie miał ogromne znaczenie. Większość osób w swoich zaleceniach widzi ciemne pieczywo. Jest to zatem jeden ze znaków, że taki wariant jest dla naszego organizmu o wiele zdrowszy niż chleb jasny. Niektóre osoby wychwalają jego nietuzinkowy, czasem lekko kwaskowaty smak, który łatwo jest zestawić z różnymi smakami. Ostatecznie ma się możliwość stworzenia niemalże dowolnych połączeń, przez co sama dieta może być mocno urozmaicona.

Pieczywo ciemne jest dość charakterystyczne nie tylko ze względu na swój smak ale także na wygląd. Jak sama nazwa mówi ma nieco ciemniejszy kolor zatem trudno jest go pomylić z innymi dostępnymi wariantami. Zawdzięcza to zastosowanej mące. Do wypieku stosowana jest mąka żytnia i zazwyczaj cały proces pieczenia wspierany jest dodatkiem zakwasu. Ma on bardzo pozytywne działanie, gdyż posiada sporo bakterii kwasu mlekowego, a co za tym idzie chleb ciemny razowy jest jeszcze zdrowszy. Brak dodatku w postaci drożdży również będzie wpływać na pozytywne efekty jego stosowania. Poza mąką żytnią do upieczenia chleba razowego można zastosować także mąkę orkiszową, graham oraz czasem jako dodatek także wysokiej jakości mąkę pszenną. Oczywiście warto jest zadbać o prawidłowe proporcje.

pieczywo (1).jpg

Jakie są różnice między ciemnym pieczywem a razowym?

Rodzaje pieczywa ciemnego dają ogromne pole do wyboru jeśli chce się stworzyć naprawdę atrakcyjną dietę. Chleb razowy to jeden z takich rodzajów, który to produkowany jest z udziałem kilku mąk. Z racji takiej mieszanki uzyskuje charakterystyczny dla siebie ciemny kolor. Jest bogaty w błonnik, co może być pomocne przy niektórych dolegliwościach. Kolejnym rozgraniczeniem jeśli chodzi o rodzaje ciemnego pieczywa jest wariant pełnoziarnisty oraz wieloziarnisty. Pierwszy z nich wykonywany jest z mąki pełnej w ziarna, przez co zawiera większą ilość błonnika oraz witamin. Drugi rodzaj czyli chleb wieloziarnisty może być wykonywany z białej mąki, a dodatkiem mogą być ziarna. Oznacza to, że ma o wiele mniej wartości niż klasyczne ciemne pieczywo. Dużą różnice można poczuć także w smaku. Chleb ciemny z pełnym ziarnem jest bogaty w składniki przez co pozwala na zachowanie sytości na dłuższy okres czasu.

Chleb razowy czy zdrowy – podstawowe wartości dobrego chleba

Wybór chleba powinien w dużym stopniu zależeć od tego jakimi właściwościami odżywczymi ten się charakteryzuje. Każdego dnia zjada się go spore ilości więc ma to duże znaczenie w całej diecie. Ciemny chleb na zakwasie wartości odżywczych ma bardzo dużo. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika pokarmowego. Jest to dodatek, który ma pochodzenie roślinne. Jego podstawowym zdaniem jest usprawnianie działania przewodu pokarmowego, a także ochrona przed zespołem niektórych dolegliwości. Jest także pomocny u osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, gdyż zapewnia sytość na długi czas po jego spożyciu. Ciemny chleb z ziarnami dostarcza organizmowi również szereg witamin. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B. Porównując do klasycznego chleba białego to w jego składzie znajduje się ich nawet o 20 procent mniej.

Ciemne pieczywo rodzaje jest również idealnym źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, cynk czy magnez. Są to aspekty, które w dużym stopniu wpływają nie tylko na samopoczucie ale także na zdrowie. Dobrze jest także mieć na uwadze to, że w mące pszennej ilość takich składników jest trzykrotnie mniejsza, co pozwala na twierdzącą odpowiedź podczas pojawiania się pytania czy chleb razowy jest zdrowy. Kolejną zaletą, która będzie przemawiała na korzyść wyboru chleba razowego jest indeks glikemiczny. Mało osób zwraca na niego uwagę jednak istnieją choroby podczas których wyznacznik ten ma ogromne znaczenie. Wysoki wzrost glukozy we krwi po zjedzeniu ciemnego pieczywa nie występuje dlatego jest to w pełni bezpieczny i zdrowy wybór nawet cierpiąc na różnego rodzaju dolegliwości.

Jakie są zalety jedzenia ciemnego pieczywa?

Prawidłowa dieta powinna składać się z produktów o korzystnym wpływie na działanie organizmu. Właśnie dlatego ciemne pieczywo jest tak często polecane, ponieważ przynosi szereg korzyści jakie zyskuje dana osoba podczas spożywania go. W pierwszej kolejności jest to zaleta, która przede wszystkim może przydać się podczas żywienia odchudzającego. Jest to o wiele większe uczucie sytości, dzięki czemu istnieje o wiele mniejsze ryzyko, że będą pojawiać się nieprzemyślane zachcianki jedzeniowe. Chleb ciemny z ziarnami pozwala także na o wiele skuteczniejszą pracę jelit, a co za tym idzie nie dochodzi do zaparć czy innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Spożywając chleb ciemny można zauważyć również o wiele lepszą koncentracje, co ma bezpośredni związek z brakiem wahań glukozy we krwi. Dodatkowo nie trzeba obawiać się wystąpienia próchnicy, a ponadto organizm jest chroniony przed wieloma chorobami. Czy ciemny chleb jest zdrowy – zdecydowanie tak i powinien znaleźć się w codziennym jadłospisie.

pieczywo (3).jpg

Dlaczego ciemny chleb jest taki zdrowy?

Bardzo duża część osób może nie wiedzieć czemu chleb żytni ciemny jest taki zdrowy i dlaczego warto jest go wprowadzić do swojej codziennej diety. Otóż korzyści jego spożywania są ogromne przede wszystkim dlatego, że przepis na zdrowy chleb razowy zakłada dużą ilość składników mineralnych, błonnika oraz witamin z różnych grup. Porównując go do swojego konkurenta czyli białego chleba zauważyć można niższy indeks glikemiczny. Podczas pieczenia wykorzystuje się wyłącznie mąkę o wysokim typie, co również nie pozostaje bez znaczenia. Wiele osób podczas wyboru tego produktu dla siebie będzie również zastanawiać się nad tym ile kalorii ma ciemne pieczywo. Nie jest to wcale dużo gdyż w 100 gramach znajduje się tylko 230 kalorii, co jest wartością prawidłową patrząc na tak duży zakres korzyści płynących z jego spożywania.

Czy ciemny chleb sprawdzi się w każdej diecie?

Spożywanie chleba ciemnego jest bardzo zdrowe dla większości osób. Należy jednak wiedzieć o tym, że istnieje grupa osób, u których takie rozwiązanie może się nie sprawdzić, a spożycie takiego produktu może okazać się wręcz szkodliwe. Chodzi tutaj o osoby, które powinny przebywać na diecie lekkostrawnej czyli wszyscy ludzie po przebytych zabiegach, w trakcie rekonwalescencji ale także osoby, które przewlekle zmagają się z refluksem oraz chorobami żołądka. Wówczas chleb ciemny nie jest dobrze przyswajany przez organizm. Oczywiście dobrze jest pamiętać o tym, że każdy jest inny i ma zupełnie inne potrzeby czy preferencje. Dobrze jest zatem podczas tworzenia swojej diety wprowadzać początkowo chleby mieszane aby sprawdzić w jaki sposób będzie reagował organizm tak aby nie doszło do szoku.

Wybór ciemnego pieczywa – na co zwrócić uwagę?

Na półkach sklepowych znaleźć można ogromną ilość produktów, w tym właśnie chleba. Większość osób nie ma o tym pojęcia na co zwrócić szczególną uwagę aby uzyskać satysfakcje z zakupu. Najważniejsze będzie bez wątpienia sprawdzenie etykiety tak aby uzyskać szerszy zakres informacji. Bardzo wielu producentów mylnie produkuje chleby o ciemnym kolorze ale bez właściwości zdrowotnych. Wynika to z zastosowaniu karmelu, który może pozornie świadczyć o dobrym składzie. Wbrew pozorom także długa lista składników nie będzie lepsza. Przy ciemnym pieczywie im mniejsza ilość produktów tym lepsza jakość chleba. Ciemne pieczywo jest także o wiele twardsze gdyż nie są stosowane żadne spulchniacze. Jak widać wcale nie jest to łatwe zadanie dlatego jednym z lepszym rozwiązań jest korzystanie ze sprawdzonych piekarni, gdzie można uzyskać wszystkie informacje na temat chleba.

Innym sposobem uzyskania satysfakcjonującego chleba jest jego samodzielne upieczenie. Jest to jednak zadanie, które początkowo może przerażać szczególnie jeśli chce się samemu wyhodować zakwas. Wówczas trzeba uzbroić się w cierpliwość gdyż dobrej jakości zakwas to przynajmniej tydzień oczekiwania. Następnie istotny jest wybór dobrej jakości mąki, a następnie połączenie jej z zakwasem, wodą i solą oraz wyrobieniem ciasta. Można również zaszaleć i od razu zdecydować się na wersję bogatą w ziarna. Po upieczeniu należy poczekać aż chleb ostygnie i można rozpocząć delektowanie się pysznym ale także zdrowym chlebem.

Tabela

wa produktu Ilość białka w 100g Ilość węglo- wodanów w 100g Ilość błonnika w 100g Liczba kalorii w 100g
Chleb żytni razowy 5,6g 40,5g 9,7g 206 kcal
Bułka razowa orkiszowa 7,5g 45g 10g 227 kcal
Chleb żytni mieszany 6,2g 41,9g 9,8g 203 kcal
Bułka grahamka 8g 45g 11g 225 kcal
Chleb żytni pełnoziarnisty 8g 37g 12g 205 kcal
Bułka żytnia 8g 45g 11g 225 kcal
Chleb żytni na zakwasie 6,5g 38,5g 10,5g 197 kcal
Bułka żytnia z ziarnami 8g 45g 11g 225 kcal
Chleb żytni z ziarnami 6,5g 38,5g 10,5g 197 kcal
Bułka żytnia razowa 8g 45g 11g 225 kcal
Chleb żytni z płatkami owsianymi 6,3g 39,8g 11,2g 200 kcal
Bułka orkiszowa 7,5g 45g 10g 227 kcal
Chleb żytni z pestkami słonecznika 6,7g 39g 10g 202 kcal
Bułka grahamka z ziarnami 8g 45g 11g 225 kcal
Chleb żytni z siemieniem lnianym 6,2g 40,2g 10,8g 200 kcal
Bułka żytnia z pestkami słonecznika 8g 45g 11g 225 kcal
Chleb żytni z płatkami kukurydzianymi 6,2g 39g 11g 197 kcal

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

pieczywo (2)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.