03.07.2024

Najważniejsze produkty i grupy produktów w diecie ketogenicznej


Prowadzenie zdrowego trybu życia stało się w ostatnim czasie niezwykle modne i pożądane. Liczne badania naukowe, wiedza i doświadczenie światowej klasy lekarzy, czy dietetyków klinicznych, sprawiły, że do naszej dyspozycji oddano wiele, różnorodnych modeli i wariantów żywienia. Jedną z najbardziej popularnych jest dieta ketogeniczna, która jest pożywieniem eliminacyjnym. W związku z tym każda osoba, która prowadzi taki model żywienia, bądź rozważa jego wprowadzenie do swojej codzienności, pragnie poznać najważniejsze składniki, które są akceptowalne w diecie keto, ponieważ cechują się wysoką zawartość tłuszczu, białka, a niską ilością węglowodanów. Jakie są najważniejsze produkty, o których nie można zapominać prowadząc taki tryb życia? Przyjrzyjmy się sprawdzonej liście produktów z bliska.

Mięso, podroby i wyroby mięsne

Najlepsze książki kucharskie diety ketogenicznej w znaczącym stopniu bazują na mięsie, podrobach, jak również wyrobach mięsnych. Nic dziwnego, że potocznie mówi się, że dieta ketogeniczna stanowi doskonały wybór dla osób uwielbiających mięso. W tej grupie produktów lista dostępnych artykułów spożywczych jest naprawdę imponująca. Do tego grona zaliczyć można najpopularniejsze produkty, m.in.:

  • Schab wieprzowy,
  • Karczek wieprzowy,
  • Łopatka wieprzowa,
  • Golonki wieprzowe,
  • Pręga wołowa
  • Piersi z kurczaka,
  • Pałki z kurczaka,
  • Filet z indyka,
  • Nogi z kaczki,
  • Cielęcina,
  • Żołądki wieprzowe
  • Płuca i serca,
  • Wątróbki

To tylko kilka najbardziej popularnych. Do tego na diecie ketogenicznej można spożywać znaczną większość wyrobów wędliniarskich. Nic więc dziwnego, że odchudzanie na diecie ketogenicznej dla osób, które lubią mięso, jest bardzo przyjemne.

Orzechy, nasiona i ziarna

Kolejną niezbędną, obszerną grupą produktów, które można spożywać będąc na diecie ketogenicznej, są orzechy, nasiona oraz ziarna. To produkty spożywcze, które są niezwykle bogate w mikro i makro elementy, jednocześnie pełne białka, oraz zdrowych i wartościowych tłuszczy na diecie ketogenicznej. Do najbardziej popularnych, powszechnie stosowanych, z całą pewnością zaliczyć należy m.in.:

Jedne z wyżej wymienionych mają więcej węglowodanów, a inne mniej. Dla przykładu, lepsze będą orzeszki ziemne, czy włoskie, niż orzechy nerkowca. Co więcej, na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że należy wybierać orzechy, ziarna, w naturalnej, nieprzetworzonej formie. W praktyce oznacza to, że nie będą dobrym wyborem na diecie ketogenicznej orzeszki w smakowych ciastach, karmelu, słonej podsypce, czy smażone i solone ziarna słonecznika. Warto więc zwracać szczególną uwagę na etykiety produktów będąc na diecie ketogenicznej.

Nabiał

Kolejną obszerną grupą, z której można czerpać produkt spożywcze prowadząc dietę ketogeniczną, jest nabiał. To żywność z dużą zawartością białka, które jest kluczowe, by właściwie zbilansować posiłki ketogeniczne. Do najbardziej popularnych zaliczyć należy:

  • Masło,
  • Kefir,
  • Maślanka,
  • Jogurty naturalne,
  • Serki pleśniowe,
  • Żółty ser,
  • Serki do smarowania

Podobnie jak w przypadku orzeszków, należy uważać na dodatki w produktach mlecznych. Dla przykładu, nie można spożywać na diecie ketogenicznej serków z wsadami owocowymi, czy dodatkami w formie ciastek, kuleczek, i innych przekąsek.

Warzywa

Jedną z najważniejszych grup produktów spożywczych, których nie może zabraknąć w diecie ketogenicznej, są warzywa. Do propozycji, które są pełna biała, zaliczyć należy:

  • Szparagi,
  • Bób,
  • Kalafior,
  • Brokuł,
  • Pomidory,
  • Ogórki,
  • Fasola szparagowa,
  • Dynia,
  • Cukinia,
  • Bakłażan

Nie wszystkie warzywa mogą być spożywane. Do zabronionych zalicza się m.in. ziemniaki, gotowaną marchew, czy buraki.

Jak widać, pomimo tego, że dieta ketogeniczna jest propozycją żywienia eliminacyjną, dostępnych jest wiele, różnorodnych artykułów spożywczych, dzięki którym można jeść smacznie i niezwykle zdrowo.

Bibliografia:

  • Kwaśniewski, Jan, "Dieta optymalna"
    Omówienie, jak odpowiednio zbilansować dietę wysokotłuszczową, aby zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
  • Wierzbicka, Agnieszka, "Keto dla początkujących"
    Praktyczne wskazówki dotyczące bilansowania diety ketogenicznej, zawierające przepisy i porady dietetyczne.
  • Nowak, Ewa, "Zdrowie na talerzu: Zbilansowana dieta ketogeniczna"
    Przewodnik po komponowaniu zbilansowanych posiłków ketogenicznych, z uwzględnieniem potrzeb zdrowotnych i odżywczych.
  • Kowalski, Tomasz, "Jak utrzymać równowagę na diecie ketogenicznej"
    Książka zawierająca praktyczne porady i przepisy na utrzymanie zbilansowanej diety ketogenicznej, z naciskiem na zdrowie i dobre samopoczucie.

Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit
Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Brak w diecie ketogenicznej najważniejszych warzyw, może prowadzić do niedoborów witamin i minerałów

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.