Kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych powstaje coraz większa liczba wielu, różnorodnych modeli żywienia. Jednym z wariantów, który wraz z biegiem czasu zyskuję coraz większą popularność, jest dieta gaps. Jakie są jej główne założenia? Co warto jeść i dla kogo jest dedykowana? Przyjrzyjmy się ciekawemu zagadnieniu z bliska.
Dlaczego model żywienia Gaps cieszy się tak dużym zainteresowaniem? Poznaj najważniejsze informacje
Stawiając na personalizację w dietetyce jako klucz do sukcesu, okazuję się, że dieta Gaps stała się prawdziwym, niepodważalnym przełomem dotyczącym zdrowego stylu odżywiania. Dieta Gaps opisywana jest na wielu blogach. Fascynują się nią wszystkie osoby, które szukają wpływu pożywienia na zdrowie psychiczne. Okazuje się bowiem, że to dobra kondycja zdrowie psychicznego może oddziaływać na działanie układu pokarmowego. GAPS to nic innego jak program żywieniowy, który wykazuje powiązania pomiędzy zdrowiem jelit, a zdrowiem psychicznym. Inicjatywa została opracowana w celu wsparcia zdrowia jelit. Za twórcę diety uważana jest dr Natashę Campbell-McBride. Odkrywczyni swoje badania dotyczące korelacji dwóch obszarów oparła na wieloletnich obserwacjach swoich pacjentów z zaburzeniami neurologicznymi.
GAPS inaczej nazywana jest jako zespół psychologiczno- jelitowy.
Warto więc wiedzieć co należy jeść, by wpisywać się z odgórne założenia diety GAPS. Co więcej, na szczególną uwagę zasługuje fakt, że dieta GAPS składa się z sześciu etapów. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że dieta musi być dopasowana do indywidualnych potrzeb i preferencji każdego organizmu. Należy dokonać stałego monitorowania stanu zdrowia i kondycji organizmu.
Poszczególne etapy diety GAPS
Pierwszy etap diety GAPS to tzw. faza wprowadzająca. To początkowa faza, która przez bardzo wiele osób uważana jest za najtrudniejszy moment wdrażania całego programu żywienia. Na tym etapie dieta opiera się przede wszystkim na bulionach, co sprawia, że do organizmu dostarczane są niezbędne aminokwasy oraz minerały. Już w fazie wprowadzającej koniecznie należy wyeliminować wszystkie źródła przetworzonych węglowodanów. Kolejna faza to stopniowe wprowadzenie do diety sfermentowanych produktów spożywczych. Najczęściej jest to kiszona kapusta, jak również kefir. Dzięki temu nasze jelita zyskują dla siebie przyjazne baterie, rozpoczynając budowę prawidłowego mikrobiomu.
Wraz z biegiem czasu rozwija się jadłospis, dodając kolejne produkty, co sprawia, że możemy wyeliminować żywność, która będzie nas podrażniać. To etap drugi. Tutaj do diety można włączyć gulasze warzywne oraz mięsne, duszone ryby, jak również surowe żółtka. Warto jednak zadbać o jakość i pochodzenie produktów, zwłaszcza jaj. Idealnie jeśli będą pochodzić od ekologicznych, lokalnych przedsiębiorstw. Co więcej na tym etapie należy również zwiększyć ilość jedzonych warzyw, jak również przetworów mlecznych
Trzeci etap to moment, w którym dozwolone jest spożycie awokado, jak również kiszonych warzyw. Co więcej, można również cieszyć się smakiem dań na bazie jajek, takich jak m.in.: jajecznica z warzywami.
W czwartym etapie wprowadzania diety GAPS włącza się do diety pieczone mięso z warzywami. Możliwe jest także spożycie tłoczonej na zimno oliwy z oliwek. Dodatkowo osoby, które chcą stosować się do zaleceń diety, mogą wprowadzić soki ze świeżych warzyw, jak również domowy, pieczony chleb, który tworzony jest z mąki orzechowej.
Piąty etap diety polega na wprowadzeniu surowych warzyw, a prawdziwym przełomem jest możliwość zjedzenia jabłka.
Ostatni etap diety GAPS polega na stopniowym, systematycznym wprowadzaniu do diety owoców. Co ważne, warto zaznaczyć, że mogą być to również owoce suszone, jednak nie kandyzowane. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że docierając do szóstego etapu diety można wdrożyć do niej miód.
Nie ma ściśle określonych ram czasowych jak długo należy stosować każdy z poszczególnych etapów. Zależy to od reakcji układu pokarmowego naszego organizmu. Warto jednak zaznaczyć, że dieta rozpoczyna się dopiero po przejściu wszystkich sześciu etapów. Rekomenduję się pozostanie na takim jadłospisie przez około 2 lata, by uzyskać wymierne i satysfakcjonujące rezultaty.
Co można jeść na diecie Gaps?
Dzięki ciągłemu monitorowaniu postępów w dziedzinie żywieniowej genetyki, program żywieniowy GAPS kładzie szczególny nacisk na stałe przyjmowanie probiotyków. Co więcej, jest to model żywienia, który wskazuje, że warto wdrożyć także suplementację innych składników odżywczych. Podczas stosowania diety zaleca się spożycie fermentowanych produktów, takich jak m.in.: kefir, maślanka, czy kiszona kapusta. Co więcej, stosując dietę GAPS, nie może zabraknąć w niej dobrego jakościowo mięsa, ryb, jak również jaj.
Według badań naukowych i specjalistów, chcąc stosować się do zaleceń diety, warto przygotować dla siebie, czy swoich bliskich bogatych w kolagen bulionów z warzyw i kości. Okazuje się, że takie wywary wykazują właściwości lecznicze. Przede wszystkim wdrożenie takich posiłków do diety sprawia, że możemy zaobserwować regenerację błony śluzowej jelit.
Okazuje się, że prezentowany program żywieniowy będzie właściwy także dla wegan oraz wegetarian. W codziennym menu bez obaw można umieścić takie produkty spożywcze, jak m.in.:
- Ryby i skorupiaki,
- Jaja,
- Sól himalajska i morska,
- Czosnek,
- Napoje roślinne,
- Sfermentowane produkty mleczne,
- Warzywa,
- Kiszonki,
- Orzechy
Nie jest to okazała, bogata lista dozwolonych składników odżywczych. Jednak ich właściwa kompozycja sprawia, że dania mogą być niezwykle smaczne, syte, a jednocześnie zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu.
Warto zauważyć, że będąc na diecie tego typu, posiłki należy tworzyć z ogromną starannością, dbałością o wszystkie składniki, które znajdą się na talerzu. Należy pilnować, by w składzie dań nie znajdowały się zakazane produkty.
Jakie produkty spożywcze muszą zostać wyeliminowane z diety?
Podczas stosowania programu żywienia o nazwie GAPS należy wyeliminować z diety węglowodany złożone. Taki zabieg ma na celu wsparcie pracy jelit. Nie można ukryć, że program żywieniowy jest dietą restrykcyjną. Według programu żywienia należy wyeliminować z własnej diety wszystkie źródła przetworzonych węglowodanów, w tym oczywiście cukry oraz skrobie. Co ważne, podczas stosowania tego typu jadłospisu, wskazuje się, że warto wyeliminować także gluten, jak również kazeinę. To manewr dzięki któremu dodatkowo możemy wspomóc zdrowie naszych jelit. W praktyce oznacza to, że nasz codzienny jadłospis musi zostać pozbawiony takich artykułów spożywczych, jak m.in.:
- Sztuczne słodziki,
- Cukry i syropy,
- Kawa i herbata,
- Rośliny strączkowe,
- Ryżu,
- Kaszy,
- Alkoholu,
- Pieczywa,
- Słodkich przekąsek,
- Mleka (poza sfermentowanymi produktami).
Efekty stosowania diety o nazwie Gaps?
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że przed wdrożeniem programu żywienia o nazwie GAPS, z całą pewnością należy zadbać o profesjonalną konsultację z dietetykiem, bądź lekarzem specjalistą. To silna dieta restrykcyjna, co sprawia, że nie powinna być prowadzona na własną rękę. Dieta GAPS przynosi wiele korzyści i pozytywnych rezultatów dla naszego zdrowia. Przede wszystkim możemy cieszyć się o wiele wyższą odpornością naszego organizmu na różnego rodzaju infekcje wirusowe, jak również bakteryjne. Badania naukowe jasno wskazują, że sprawnie działający układ pokarmowy, szczelne błony śluzowej jelit, sprawiają, że jesteśmy w stanie o wiele bardziej skutecznie bronić się przed wirusami i otaczającymi nas infekcjami.
Po kilku miesiącach stosowania diety można zauważyć wiele, różnorodnych, pozytywnych efektów. Przede wszystkim najważniejszym efektem jest ogólna poprawa funkcjonowania całego układu pokarmowego. Oznacza to m.in. o wiele lepsze trawienie, a co więcej, zredukowanie objawów wynikających z nietolerancji pokarmowej, jak również alergii pokarmowej.
Nie sposób również nie zauważyć, że dieta GAPS przyczynia się do poprawy układu nerwowego. Wynika to z faktu umocnienia bariery jelitowej.
Istnieją dowody sugerujące, że program żywieniowy wpływa niezwykle korzystnie na zdrowie psychiczne. Zdrowe jelita to zdrowy mózg. Nic więc dziwnego, że taki jadłospis jest w stanie pomagać w łagodzeniu objawów depresji, czy stanów lękowych.
Gap dieta i jej wady oraz zalety
Podczas stosowania programu żywienia noszącego nazwę GAPS ze strony naszego układu pokarmowego może pojawić się wiele nieprzyjemnych dolegliwości, na każdym etapie. Do najbardziej popularnych zaliczyć należy wzdęcia, biegunki, jak również zaparcia. Jeśli można zaobserwować takie objawy wówczas nie należy przychodzić do kolejnego etapu, tylko poczekać na ich ustąpienie. Dopiero później można wdrażać do diety kolejne produkty spożywcze. Autora diety jasno wskazuję, że każdego dnia, od godziny 4, do godziny 10, nasz organizm przechodzi przez proces detoksykacji. W związku z tym, śniadanie podczas diety należy spożyć dopiero około godziny 10. Należy więc trzymać się pewnych pór spożywania posiłków. Jednak dietetycy wskazują, że należy jeść mniej więcej co 2-3 godziny, a więc w ciągu dnia należy spożyć około 5 posiłków.
Zaletą programu żywienia jest fakt, że już po kilka tygodniach stosowania można obserwować poprawę ogólnego stanu zdrowia. Co więcej, można poczuć, że nasze zdrowie psychiczne również ulega poprawie. Ogromną zaletą diety jest fakt, że jest ona w pełni naturalną metodą, by zawalczyć o poprawę kondycji swojego organizmu. Nie ma więc konieczności suplementacji farmakologicznych substancji.
Jak długo należy stosować dietę znaną jako Gaps?
Jak już wspomniano, znany i lubiany program żywienia zaleca się do stosowania przez czas wynoszący około 2 lata. To wystarczający czas, by zbudować doskonały mikrobiom naszego układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że należy właściwie przeprowadzić proces wyjścia z programu żywienia. Należy stopniowo wprowadzać do diety węglowodany złożone.
Catering dietetyczny tworzony według zasad metody GAPS
Obawiasz się, że restrykcyjne zasady programu żywienia GAPS są dla Ciebie zbyt skomplikowane do wdrożenia? Jeśli tak, z całą pewnością gotowa dieta pudełkowa będzie idealnym rozwiązaniem. Firma cateringowa, w której pracują wykwalifikowani, doświadczeni dietetycy kliniczni, przygotuję na każdy dzień catering dopasowany do naszych indywidualnych potrzeb i preferencji. To rozwiązanie niezwykle korzystne, komfortowe, dzięki któremu nawet nie mając czasu na samodzielne dbanie o własną dietę, możemy cieszyć się z doskonałych, satysfakcjonujących rezultatów.
Na rynku odnaleźć można wiele modeli żywienia. Warto dopasować dany model żywienia do potrzeb własnego organizmu. Jednak jeśli zależy nam, by jedzenie miało wpływ na nasz nastrój, samopoczucie, jak również zdrowie psychiczne, dieta GAPS wydaje się być najbardziej korzystnym rozwiązaniem.
Bibliografia:
Campbell-McBride, N. (2010). Gut and Psychology Syndrome. Książka ta stanowi podstawowe źródło informacji na temat diety GAPS, która koncentruje się na leczeniu zaburzeń trawienia oraz problemów neurologicznych poprzez eliminację produktów trudnostrawnych i spożywanie żywności wspierającej zdrowie jelit.
Evans, C., Hall, S. (2018). GAPS Diet: A Complete Guide for Beginners. Książka ta omawia podstawy diety GAPS, w tym zasady jej stosowania, korzyści zdrowotne oraz typowe błędy, jakie mogą popełniać osoby na tej diecie. Dieta GAPS zyskała popularność w leczeniu schorzeń autoimmunologicznych i zaburzeń nastroju.
Kresser, C. (2015). The Role of Diet in Gut Health. Artykuł ten analizuje wpływ diety na zdrowie jelit, ze szczególnym uwzględnieniem diety GAPS, która poprzez eliminację przetworzonej żywności i wprowadzenie fermentowanych produktów, może wspierać mikrobiom jelitowy i poprawiać trawienie.