16.04.2024

Jakie są właściwości kefiru, dlaczego warto go pić codziennie?


Kefir przeżywa w ostatnich latach renesans popularności. Napój ten otrzymywany jest z mleka w drodze fermentacji. Grzybek kefirowy stosowany do fermentacji to złożona kombinacja kilku mikroorganizmów: pałeczek kwasu mlekowego, paciorkowców, drożdży, bakterii kwasu octowego i innych. Właściwości kefiru wpływają na spowolnienie procesu starzenia, oczyszczenie organizmu, poprawę pracy jelit, kondycji skóry i włosów i są po prostu niezastąpione w diecie osób dbających o swoje zdrowie.

Czym jest kefir?

Kefir to produkt powstały w wyniku fermentacji mleka, jest dobrze wchłaniany przez organizm, ponieważ zawiera korzystne substancje, takie jak probiotyki, tłuszcze, białka i węglowodany. Obecne w nim bakterie i drożdże radykalnie zmieniają jego smak i konsystencję, czyniąc go kwaśnym i gęstym. Jeśli chodzi o zawartość kalorii w kefirze, jest ona stosunkowo niewielka. 100 ml kefiru zawiera zwykle około 51 kcal. W 2024 roku kefir wartości odżywcze ma potwierdzone przez specjalistów ds. żywienia, jest doskonałym źródłem białka, wapnia, magnezu oraz witamin B2 i B12. Ponadto zawiera żywe kultury probiotyczne, które wspierają zdrowie jelit i wzmacniają układ odpornościowy.

W 100 ml kefiru:

  • Białka - 3,4 g.
  • Tłuszcz - 2 g.
  • Węglowodany - 4,7 g.

Kefir zawiera wiele przydatnych składników, które mają korzystny wpływ na organizm. Rekomendacje naszych specjalistów z dziedziny dietetyki opieramy na skuteczności potwierdzonej w licznych badaniach, które wskazują na dobroczynne działanie kefiru w różnych dietach ukierunkowanych na odchudzanie, przeznaczonych dla sportowców czy diabetyków. Kefir pomaga osobom chorym na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG 36), dzięki czemu dobrze wpływa na stabilizowanie glukozy we krwi.

Wykorzystując spersonalizowane podejście do diety w przypadkach nietolerancji laktozy, nasi dietetycy są zdania, że niektóre komórki bakterii giną w przewodzie trawiennym i uwalniają enzymy, które zajmują się trawieniem laktozy. Istnieją doniesienia mówiące o tym, że mikroorganizmy w kefirze mogą być gotowe do kolonizowania jelit zabezpieczając je przed szkodliwymi bakteriami chorobotwórczymi. Kefir doskonale smakuje w połączeniu z owocami, zbożami i płatkami czekoladowymi. Można połączyć go z warzywami i przygotować orzeźwiający chłodnik. Świetnie sprawdza się jako dodatek do przygotowania racuszków drożdżowych oraz naleśników. Jeżeli efekt ma być wytrawny warto przygotować sos z dodatkiem kefiru, ziół oraz czosnku. Możliwości kulinarnych jest naprawdę wiele!

Badania naukowe potwierdzają prozdrowotne działanie kefiru który jest dobry w różnych zaburzeniach pracy organizmu.

Na co jest dobry kefir?

Kefir zawiera wiele związków biologicznie czynnych, które wpływają na ważne procesy zachodzące w organizmie. Przykładowo produkt zawiera około 30 unikalnych rodzajów probiotyków. Są to dobre bakterie, które poprawiają zdrowie jelit, pomagają normalizować trawienie i wspierają układ odpornościowy. Kefir zawiera znacznie więcej bakterii i drożdży niż inne fermentowane produkty mleczne. Czy warto pić kefir? Tak, ponieważ jest bogaty w wapń, białko, witaminy C i K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez i fosfor.

Czy ma kefir właściwości antybakteryjne? Szereg probiotyków zawartych w kefirze może chronić organizm przed infekcjami. Na przykład wykazano, że Lactobacillus kefiri, która występuje wyłącznie w tym napoju, hamuje rozwój szkodliwych bakterii Salmonella, H. pylori i E. coli. Kefiran węglowodanowy chroni także przed szkodliwymi bakteriami. Kefir czy jest zdrowy dla kości? Kefir zawiera wapń i witaminę K2. Badania z 2024 roku pokazują, że spożywanie go w wystarczających ilościach sprzyja zdrowiu kości i spowalnia postęp osteoporozy. Po eksperymentach stwierdzono, że kefir może zwiększać wchłanianie wapnia przez komórki kostne, a tym samym przyczyniać się do zagęszczania tkanki kostnej. Zapobiega to złamaniom i wzmacnia szkielet.

Czy kefir jest dobry na jelita i czy poprawia trawienie? Kefir to doskonały probiotyk, który przywraca i utrzymuje równowagę pożytecznych bakterii w jelitach, dzięki czemu pomaga również w leczeniu biegunki. Badania wykazały, że probiotyki korzystnie wpływają na inne problemy trawienne. Łagodzą m.in. objawy zespołu jelita drażliwego, wrzodów wywołanych bakterią H. pylori. Zalety picia kefiru widoczne są także w zmniejszaniu objawy alergii i astmy. Badanie wykazało, że kefir zmniejsza reakcje zapalne na żywność lub substancje. Czy kefir zawiera laktozę? Tradycyjny kefir zawiera niewielką ilość laktozy, ale w sklepach można kupić kefir bezlaktozowy i pozbyć się objawów nietolerancji pokarmowej. Bakterie kwasu mlekowego występujące w kefirze przekształcają laktozę w kwas mlekowy. Oznacza to, że zawartość laktozy jest w nich znacznie niższa niż w innych produktach mlecznych. Dlatego kefir może być odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.

Czy kefir jest zdrowy dla każdego człowieka?

Kefir zalety swoje potwierdza każdego dnia w przypadku każdego człowieka, ponieważ nie przyczynia się powstawania dolegliwości ze strony układu trawiennego. Produkt zawiera, cholinę i beta-karoten które korzystnie wpływają na organizm. Po pierwsze, kefir odmładza organizm: oczyszcza krew, normalizuje równowagę kwasową i mikroflorę przewodu pokarmowego. Napój wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo niskotłuszczowy fermentowany kefir właściwości wykazuje w kierunku obniżania poziom złego cholesterolu i zapobiegania powstawaniu płytek miażdżycowych.

Czy wskazane jest picie kefiru codziennie? Tak, regularne picie kefiru nie spowoduje wzrostu masy ciała, ponieważ zawiera on niewielką ilość kalorii, wspiera utrzymanie szczupłej sylwetki. To nie wszystko pijąc kefir każdego dnia można wzmocnić układ odpornościowy i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. W 2024 roku wykorzystując doświadczenie dietetyków zatrudnionych przez nasz catering dietetyczny w zakresie żywienia sportowego, udowodniliśmy, że kefir przydatny jest także dla osób uprawiających sport, ponieważ odżywia organizm, pomaga kontrolować apetyt i utrzymać prawidłową wagę. Z naszego doświadczenia przy pracy z osobami chcącymi osiągać lepsze wyniki sportowe, wynika, że odczuły one redukcję zmęczenia i szybszą regenerację tkanek mięśniowych.

Diety pudełkowe przygotowane zgodnie z piramidą żywieniową i zaleceniami dietetyka pozytywnie wpływają na zdrowie. Nasze metody pracy opierają się na dokładnym rozumieniu procesów metabolicznych które wspiera kefir dzięki dużej zawartości niezbędnych witamin z grupy B. To one pobudzają metabolizm i wspierają perystaltykę jelit. Zastanawiając się na co pomaga kefir, nie można pominąć efektu spalania tkanki tłuszczowej co sprzyja odchudzaniu. Czy kefir właściwości zdrowotne wykazuje również w stosunku do dzieci? Wapń, inne minerały i witaminy są dobrą pomocą we wzmacnianiu zdrowia dzieci. Picie kefiru na przykład do popołudniowej przekąski lub późnego obiadu oznacza wzmocnienie zębów i kości. Do kefiru można dodać owoce i całość zmiksować poprawiając walory smakowe.

Kefir posiada właściwości zdrowotne dla dorosłych oraz dzieci, które chętnie piją ten napój wzbogacony owocami.

Czy są przeciwwskazania do picia kefiru?

Chociaż kefir jest ogólnie bezpieczny do spożycia, ważne jest, aby wziąć pod uwagę potencjalne szkody. Niektóre osoby mogą odczuwać przejściowy dyskomfort w związku z aktywacją kultur probiotycznych. Jeśli ktoś ma alergię na nabiał lub nietolerancję laktozy, przed spożyciem kefiru zaleca się skonsultowanie się z dietetykiem.

Czy kefir wykorzystywany jest w kosmetologii i medycynie?

Tak, korzyści z picia kefiru wykraczają poza utrzymanie zdrowia wewnętrznego. Kefir efekty przynosi również przy zastosowaniu zewnętrznym. Potencjalnie może znaleźć zastosowanie w kosmetologii. Kwas mlekowy zawarty w kefirze działa jak naturalny środek złuszczający, pozostawiając skórę gładszą i młodszą. Pomaga to zminimalizować trądzik, zmniejszyć stany zapalne i poprawić elastyczność skóry. Dodatkowo nawilżające właściwości kefiru sprawiają, że jest on doskonałym składnikiem domowych maseczek do włosów.

Na co dobry jest kefir w dziedzinie medycyny? W produkcie znajdują się nie tylko bakterie kwasu mlekowego, ale także drożdże. Oznacza to, że kefir to napój mieszanej fermentacji. Składniki odżywcze zawarte w kefirze korzystnie wpływają na układ nerwowy, na jego intelekt. Cynk sprzyja utracie wagi. Chrom jest szczególnie korzystny dla osób chorych na cukrzycę. Kefir normalizuje mikroflorę jelitową i hamuje procesy gnilne. To pierwsza obrona organizmu przed wnikaniem obcych czynników. Kefir ma właściwości oczyszczające. Przydatne jest picie podczas leczenia antybiotykami. Napój ten dobrze jest pić wieczorem, ponieważ działa uspokajająco i relaksująco. Odpowiedni dla osób cierpiących na zaparcia. Czy pić kefir na czczo? Jeżeli naszym celem jest wspomaganie pracy jelit i trawienia można z powodzeniem pić kefir na czczo.

Picie kefiru jest zdrowe i wspiera walkę z takimi chorobami jak cukrzyca, nadciśnienie i otyłość.

Co daje picie kefiru codziennie?

Probiotyki zawarte w kefirze pomagają zrównoważyć florę jelitową, poprawiają trawienie i wzmacniają funkcje odpornościowe. Napój zmniejsza wzdęcia i zwiększa odporność na infekcje. Ponadto składniki odżywcze zawarte w kefirze wspierają utrzymanie mocnych kości, zdrową skórę i optymalny poziom energii. Na pytanie czy picie kefiru jest zdrowe odpowiedzi udzieliły badania naukowe, po których udowodniono, że produkt, a nawet poszczególne składniki, hamują rozwój szkodliwych bakterii, zatrzymują rozwój nowotworów i pomagają przy stanach zapalnych jelit. Analizując taki produkt jak kefir wlasciwosci odzywcze są niezaprzeczalne. Wystarczy przeanalizować skład mikrobiologiczny kefiru, znajdziemy pałeczki kwasu mlekowego, które mają udowodnioną skuteczność w leczeniu niektórych chorób jelit. To samo dotyczy niektórych rodzajów drożdży, z których część jest już produkowana w postaci leków stosowanych w leczeniu infekcji jelitowych i biegunki.


Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Kefir to produkt niskokaloryczny dobroczynnie wpływający na zdrowie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.