Jest jedną z najważniejszych witamin, choć popularnością ustępuje takim witaminom jak D czy C. Z chemicznego punktu widzenia, witamina K to rozpuszczalna w tłuszczach substancja, która występuje w dwóch formach: witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon). Ta pierwsza jest syntezowana przez rośliny, a witamina K2 jest produkowana przez bakterie obecne w jelitach człowieka i zwierząt.
Znaczenie i niedobory wit K 2 w diecie człowieka
Dlaczego witamina K jest tak ważna? Jej rolą jest udział w procesie krzepnięcia krwi, a dokładniej mówiąc, pomaga ona w produkcji protrombiny, czyli białka, które umożliwia krzepnięcie krwi. Ponadto, witamina K odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia kości, poprzez aktywowanie białek, które uczestniczą w mineralizacji kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy.
Są również badania, zgodnie z którymi wiadomo, że wysoki poziom witaminy K może wpłynąć pozytywnie na układ odpornościowy poprzez niwelowanie stanu zapalnego organizmu.
Witamina K2 jest niezbędna do produkcji białka zwanego osteokalcyną, który pomaga w mineralizacji kości i utrzymaniu ich zdrowia. witamina K2 może mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca, redukując poziom blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Niedobór witaminy K2 – powszechny problem
Szacuje się, że niedobór witaminy K dotyczy około 20-50% dorosłych osób w USA i Europie, w zależności od grupy wiekowej i stylu życia. Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim powodem jest niewłaściwa dieta. Ale są też osoby, które mają szczególne potrzeby żywieniowe i w ich przypadku zapotrzebowanie na wit K jest większe. Chodzi o m.in. kobiety w ciąży czy osoby starsze. W tym drugim przypadku problemem jest wchłanianie i przyswajanie witaminy K przez organizm. Niedobory wit K mogą przytrafić się nawet pomimo suplementacji – ważne, aby robić to mądrze, przestrzegając chociażby zaleceń dotyczących przyjmowania witaminy wraz z tłuszczami.
Witamina K2 dla dzieci
Czy najmłodsi powinni dostawać posiłki zawierające witaminę K? Jak najbardziej! Ten składnik jest kluczowy w pierwszych latach życia dziecka. Noworodki i niemowlęta są szczególnie narażone na niedobór witamin K, ponieważ ich organizmy nie wytwarzają jej w wystarczającej ilości i nie mają jeszcze w pełni wykształconej flory bakteryjnej w jelitach. Składnik ten podaje się maluchom jako suplement. W diecie starszych dzieci i młodzieży witamina K także odgrywa ważną rolę. Jej niedobór może prowadzić m.in. do zaburzeń krwiotwórczych.
Dieta z wysoką zawartością witaminy K
Jak jeść zdrowo, aby dostarczać swojemu organizmowi możliwie dużą dawkę witaminy K? Nasz jadłospis powinniśmy wzbogacić np. o warzywa. Zielone warzywa liściaste - szpinak, jarmuż, rukola, sałata – są nieocenionym źródłem witaminy K. W naszej diecie powinny znaleźć się także produkty fermentowane – takie jak kiszonki czy jogurty. A kto nie może obejść się bez mięsa w diecie, powinien przygotowywać sobie posiłki z chudej wołowiny czy z podrobów.
Jeść zdrowo to także spożywać produkty mleczne. Zawierają one nie tylko sporo witaminy K, ale także D, odpowiedzialnej za zdrowie kości.
Jak dostarczyć w posiłkach wit K dla dzieci? Jest na to kilka sposobów. Możemy proponować maluchom owoce – np. kiwi, awokado, jeżyny czy truskawki. Z kolei warzywa – głównie te zielone, można „przemycać” do znanych dziecku dań w postaci dodatków. Witamina K dla dziecka powinna być przyjmowana nie solo, ale w środowisku tłuszczy. Dzięki temu będzie lepiej przyswajalna.
Skutki przedawkowania witaminy K i skutki niedoboru
Co się stanie, gdy witaminy K w organizmie będzie zbyt dużo? Przedawkowanie witaminy K jest stosunkowo rzadkie, ponieważ witamina ta jest łatwo wydalana z organizmu. Niemniej jednak, mogą wystąpić pewne skutki uboczne, szczególnie przy długotrwałym stosowaniu suplementów diety z witaminą K. Zbyt duża ilość witaminy może powodować problemy z krzepnięciem krwi. Mogą wystąpić też inne objawy, takie jak nudności, wymioty, biegunka, a w skrajnych przypadkach, uszkodzenie wątroby.
Osoby, które stosują leki przeciwzakrzepowe i mają problemy z krzepnięciem krwi, powinny unikać suplementów z witaminą K lub stosować je tylko pod nadzorem lekarza. W przypadku zdrowych osób, które stosują zróżnicowaną dietę i nie mają specyficznych problemów zdrowotnych, suplementacja witaminą K nie jest zwykle konieczna. Witamina K występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, a organizm człowieka potrafi ją magazynować i wykorzystać w razie potrzeby.
Jak rozpoznać pierwsze objawy niedoboru witaminy K? Jest kilka znaków, które powinny nas zaalarmować o przekroczeniu dolnej granicy normy witaminy K2:
- Problemy z krzepnięciem krwi
- Zaburzenia trawienne, takie jak biegunka lub zaparcia
- Problemy z układem kostnym, takie jak osteoporoza
Konsekwencje dużego niedoboru witaminy K2 mogą być poważne i prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak krwawienia wewnętrzne czy osłabienie kości.
Niedobór witaminy K jest szczególnie niebezpieczny u noworodków, dlatego profilaktycznie tuż po urodzeniu maluchom podaje się zastrzyk witaminowy.
Czytaj więcej:
- Ksylitol - naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym
- Erytrytol - słodzik bez kalorii. Czy jest bezpieczny dla twojego zdrowia?
- Sacharoza - słodki składnik twojej diety. Czy powinieneś ją ograniczyć?
- Fruktoza - słodsza alternatywa dla cukru. Czy jest zdrowa?
- Co to jest glukoza - Dlaczego jest niezbędna dla organizmu?
- Kofeina - wszystko co powinieneś o niej wiedzieć!
- Tłuszcze trans - Co to są i dlaczego należy ich unikać
- Co to są prebiotyki i dlaczego warto je stosować?
- Probiotyki - Odkryj tajemnicę zdrowego układu trawiennego
- Owoce bogate w białko - Tabela: zawartość białka w owocach