Ograniczenie tłuszczów wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z odchudzaniem. W dużej mierze ma to wpływ na takie efekty ale minimalizacja tłuszczów może korzystnie wpłynąć również na inne dziedziny życia. Jakie są założenia takiej diety i kto powinien wprowadzić ją do swojego codziennego funkcjonowania?
Dieta ograniczająca tłuszcze – na czym polega?
Dieta niskotłuszczowa jadłospis jak sama nazwa mówi ma za zadanie przede wszystkim ograniczać ilość tłuszczu znajdującego się w codziennych posiłkach. Normalnie dieta zezwala na spożywanie tego składnika w granicach do 30 procent dziennego zapotrzebowania naszego organizmu. W przypadku diety ograniczającej powinniśmy zdecydować się na ucięcie do granicy około 20 procent. Oczywiście dieta niskotłuszczowa poza samą minimalizacją tego składnika koncentruje się także na jakości spożywanych tłuszczów. Dla człowieka najlepszym wyborem są zawsze tłuszcze jedno lub wielonasycone, które to znajdują się przede wszystkim w produktach takich jak nasiona czy ryby.
Dieta niskotłuszczowa czego nie jeść to mianowicie wszystkie tłuszcze nasycone oraz tak zwane trans. Nie należy całkowicie rezygnować z tłuszczów, gdyż należy mieć świadomość, że składnik ten przyczynia się do tego, że nasz organizm jest w stanie poprawnie funkcjonować. Efektem całkowitej eliminacji byłoby między innymi pojawienie się wielu niedoborów, dlatego też zanim rozpocznie się jakąkolwiek dietę dobrze jest o wsparcie poprosić specjalistów w tym temacie. Samodzielne wprowadzanie zmian może być nie tylko niebezpieczne ale także przynosić efekt zupełnie odwrotny niż chciało się osiągnąć. Niskotłuszczowa dieta pod warunkiem, że poprawnie prowadzona zawsze powinna przynosić efekt.
Poprawne odżywianie się zawsze powinno opierać się na połączeniu trzech grup składników – białek, węglowodanów oraz tłuszczy na poziomie zgodnym z indywidualnymi potrzebami oraz preferencjami. Tłuszcze pełnią wiele funkcji, a jedną z nich jest przykładowo rozpuszczanie cennych witamin – A,D czy K. Biorą także udział w produkcji niektórych hormonów oraz przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Tłuszcze trans są natomiast tymi, których raczej trzeba wystrzegać się w jadłospisie. Ich zbyt częste spożywanie w dużych ilościach będzie skutkować pojawieniem się miażdżycy, problemów z sercem, a nawet niepłodności. Znajdują się przede wszystkim w żywności wysoko przetworzonej.
Jaka jest rola tłuszczów w organizmie?
Dieta niskotłuszczowa przepisy nie wiąże się z całkowitą eliminacją tego produktu, a jedynie jego ograniczenie. Tłuszcz przede wszystkim ten dobry dla naszego organizmu pełni wiele funkcji, a jego pozbawienie mogłoby mieć bardzo negatywne skutki. Dieta niskotłuszczowa i niskocukrowa powinna mimo ograniczeń być zbilansowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Odpowiedź na zapotrzebowanie kaloryczne powoduje, że na co dzień mamy energię i siłę do działania, co jest aspektem niezwykle ważnym dla osób regularnie uprawiających sport. Tłuszcze w organizmie odpowiadają między innymi za:
- Powodują, że komórki poprawnie funkcjonują, a także chronią je przed działaniem szkodliwych czynników
- Tłuszcze zapobiegają uszkodzeniom narządów wewnętrznych
- Odpowiadają za obecność zapasowej energii
- Odgrywają ogromną rolę w pracy układu nerwowego
- Biorą udział w procesie produkcji hormonów
- Oddziałują na stężenie hormonów mające znaczenie w kontekście odczuwania głodu oraz apetytu
- Umożliwiają wchłanianie się witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Analizując to jak dieta low fat wygląda oraz jakie tłuszcze polecane są podczas codziennego jadłospisu nie należy zapominać o tym mniej chlubnym składniku czyli o tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Ich nadmiar może mieć bardzo szkodliwe działanie. Do najczęstszych skutków nadużywania tego składnika zalicza się: wzrost złego cholesterolu, zatory w żyłach, choroby niedokrwienne serca, ryzyko wystąpienia miażdżycy czy otyłości, a także obciążenie istotnych dla organizmu narządów takich jak trzustka czy wątroba. Wiele osób ignoruje przesłanki złego samopoczucia oraz zmiany swojej sylwetki. Jest to jedna z chorób cywilizacyjnych, która każdego roku zabiera sporą ilość osób, w tym także dzieci.
Dieta niskotłuszczowa – na jakie założenia należy się przygotować?
Dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika to kwestia, która zawsze powinna zostać poprzedzona konsultacją z lekarzem bądź dietetykiem. Bardzo błędne jest samodzielne decydowanie się na wykluczanie niektórych produktów nie znając swojego stanu zdrowia. Często dieta niskotłuszczowa dla kogo nie zawsze może równać się z dietą odchudzającą, dlatego przed wprowadzaniem jakichkolwiek zmian najlepiej jest oprzeć się na wiedzy osób bardziej doświadczonych. Uchroni to przed powikłaniami, a także da pewność, że osiągnie się zamierzony cel. Oczywiście jak we wszystkich dietach bardzo ważna jest systematyczność oraz trzymanie się jej głównych założeń. W przypadku diety ograniczającej tłuszcze są to:
- Minimalizacja tłuszczy nasyconych, a przede wszystkim czerwonego mięsa bądź tłustych serów
- Wzbogacenie swojej diety tłuszczami pochodzenia roślinnego. Do smażenia najbardziej polecane są oleje roślinne natomiast w jadłospisie nie powinno zabraknąć również ryb dobrej jakości oraz nasion
- Polecane jest całkowite zrezygnowanie z mięsa bądź jego ograniczenie. Najlepszym wariantem będzie zawsze mięso chude
- Nabiał powinien być niskotłuszczowy. Dobrym zamiennikiem są chude sery czy mleko
- Dbanie o obecność wystarczającej ilości węglowodanów w diecie, które odpowiadają za dostarczanie energii
- Dieta bez tłuszczu powinna składać się przykładowo z 4 bądź 5 posiłków przy założeniu, że są one bogate w owoce oraz warzywa
- Ograniczenie smażenia oraz pieczenia potraw. Najlepszym wyborem będzie gotowanie w wodzie lub na parze
- Zrezygnowanie z potraw wysoko przetworzonych, a także dużej ilości słodyczy w diecie
- Dbanie o prawidłową podaż wody w diecie – przynajmniej 2 litry dziennie.
Dla kogo przeznaczona jest dieta niskotłuszczowa?
Dieta niskotłuszczowa jak każda inna ma swoje grono odbiorców. W tym przypadku jest to wariant szczególnie polecany dla osób, u których stwierdzono wysoką obecność złego cholesterolu we krwi, którego działanie może mieć negatywny wpływ na organizm. Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy, że niekontrolowane pokłady tego składnika mogą doprowadzić nawet do zawału. Oznacza to, że dieta ograniczająca tłuszcz może pomagać w walce z różnymi problemami sercowo naczyniowymi ale także sprawdzi się u osób borykających się z różnymi schorzeniami wątroby. Dieta minimalizująca tłuszcze to także idealny wariant dla osób, które na co dzień borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna nie obciąża żołądka i sprawia, że możemy czuć się lekko. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób po nią sięga.
Dieta niskotłuszczowa jest także z powodzeniem wykorzystywana w przypadku osób, które chcą zredukować trochę kilogramów. Ograniczenie tłuszczy w tym przypadku może bardzo korzystnie wpłynąć na stopniowy proces likwidowania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Oczywiście jak w przypadku każdych zmian w zakresie naszej sylwetki dobrze jest wykonywać je stopniowo, ponieważ drastyczne zmiany mogą doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. W związku z tym tak istotne jest konsultowanie swoich działań z dietetykami oraz trenerami personalnymi. Aktywność fizyczna w drodze po szczuplejszą sylwetkę jest najlepszym wariantem. W początkowej zmianie dobrze jest stopniowo podejść do tego tematu. Zupełnie wystarczające będą początkowo spacery.
Jak tworzyć jadłospis na diecie niskotłuszczowej?
Tworzenie jadłospisu wielu osobom kojarzy się z bardzo dużym wyzwaniem. Dotyczy to przede wszystkim osób, które na co dzień nie mają do czynienia z zagadnieniami dietetycznymi. Na szczęście nie ma żadnych powodów ku temu aby rezygnować z osiągnięcia oczekiwanych efektów. W dzisiejszych czasach możliwe jest skorzystanie z bardzo ciekawego rozwiązania jakim jest catering dietetyczny. Taka opcja z pewnością przypadnie do gustu osobom, które na co dzień nie mają czasu na to aby samodzielnie tworzyć sobie dania. Co ważne ma się pewność, że tworzone potrawy opierają się na składnikach wysokiej jakości ograniczającej tłuszcz. Dieta pudełkowa Kraków zawsze jest konsultowana z osoba zamawiającą aby końcowy efekt był satysfakcjonujący. W większości przypadków możliwe jest zdecydowanie się na swoje ulubione warianty bądź wykluczenie niektórych składników przykładowo jeśli ma się na nie alergię.
Dieta niskotłuszczowa w wersji cateringu dietetycznego Poznań opiera się na produktach zalecanych przy takich jadłospisach. Dietetycy skrupulatnie dbają o połączenia smakowe i tworzą je w zgodzie z założeniami. Do najczęściej stosowanych produktów zalicza się:
- Produkty pełnoziarniste takie jak płatki owsiane z których wykonuje się owsianki oraz różnego rodzaju makarony
- Mięso o małej zawartości tłuszczu
- Chude ryby
- Warzywa oraz owoce w dużych porcjach
- Nabiał w umiarkowanych ilościach.
Zdrowe odżywianie jest aspektem, o który powinno dbać się w długim przedziale czasowym. To co jemy ma bezpośredni wpływ na to jak się czujemy oraz w jakim stanie jest nasze zdrowie. Eliminacja szkodliwych składników powinna mieć zatem charakter długotrwały. Poza ograniczaniem tłuszczu dobrze jest także ograniczyć żywność wysokoprzetworzoną, a także zadbać o tym aby w diecie nie znalazło się miejsce na używki.
Czytaj więcej:
- Dieta niskopurynowa – przy jakich dolegliwościach się sprawdza?
- Co jeść przy biegunce? Jaka będzie najlepsza dieta?
- Dieta antyhistaminowa – dla kogo przeznaczony jest taki rodzaj diety?
- Dieta sirtuinowa – czym tak naprawdę jest i jak powstała?
- Dieta przeciwzapalna – komu jest w stanie pomóc?
- Detoks sokowy – jak zyskał tak dużą popularność?
- Dieta ubogoresztkowa – co to jest i dlaczego się ją stosuje?
- Dieta bogato resztkowa – czym jest i kto powinien ją stosować?
- Dieta okienkowa – skuteczna nowość?
- Nadmiar wody w organizmie – kiedy występuje