Arbuz - kalorie, indeks glikemiczny i właściwości. Co warto wiedzieć o smacznym i zdrowym owocu?
Każda osoba, która interesuje się prowadzeniem zdrowego stylu życia, doskonale zdaję sobie sprawę, że w diecie nie może zabraknąć warzyw, jak również owoców. W sezonie letnim ogromną popularnością i zainteresowaniem cieszy się arbuz. Czy arbuz ma dużo kalorii? Ile witamin ma arbuz? Czy pomimo małej ilości kalorii można jeść go bezkarnie? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Arbuz- najważniejsze informacje
Arbuz to owoc, który zawędrował do Europy z Afryki Południowej. Arbuz inaczej zwany jest kawonem. Okazuje się, że jest to owoc, który królował już na stołach w starożytnej Grecji oraz Egipcie. W dzisiejszych czasach największe uprawy arbuza mają miejsce w Europie Południowej. Za czołowych producentów uważa się m.in.: Hiszpanię, Włochy, Grecję, czy Portugalię. Arbuzy występują w ponad 1200 odmianach.
Jest to roślina jednoroczna, płożąca, której łodygi osiągają nawet 5 metrów długości. Roślina posiada długie, zielone liście, jak również pojedyncze, rurkowate kwiaty w żółtym kolorze. Jadalną częścią rośliny jest owoc. Arbuzy mogą osiągać nawet do 60 cm długości i 5 kg wagi. Roślina posiada wysokie wymagania cieplne.
Bardzo mało osób zdaje sobie sprawę, że arbuz jest słodkim krewnym dyni. Co więcej, według klasyfikacji systematycznej arbuz to warzywo, które należy do rodziny dyniowatych.
Arbuz najczęściej spożywany jest w naturalnej formie, pokrojony w atrakcyjne plastry. Jednak warzywo można wykorzystać także do przygotowania pysznych, słodkich koktajli, drinków, czy orzeźwiającej lemoniady. Niejednokrotnie arbuz jest składnikiem wielu, różnorodnych sałatek owocowych. Co ciekawe, z arbuza przygotowuje się także letnią, ochładzającą zupę.
Czy arbuz jest kaloryczny?
Ile kalorii ma arbuz w 100g? To pytanie nagminnie zadawane przez miłośników arbuzowego smaku. Można jednak pospieszyć z optymistyczną wiadomością. Okazuje się, że arbuz 100 g to jedynie około 29- 36 kcal. W związku z tym można śmiało wskazać, że zjedzenie nawet sporej porcji arbuza nie wpłynie znacząco na wartość energetyczną naszego menu.
Kaloryczność arbuza w bardzo dużym stopniu zależy także od jego odmiany, jak również oczywiście ilości, jaką spożywamy.
Warto jednak zaznaczyć, że o wiele bardziej kaloryczne są suszone pestki arbuza. W 100 gramach dostarczają one około 500 kcal.
Arbuzy i ich wartości odżywcze
Arbuz posiada cenne właściwości odżywcze. Podane wartości będą określane w 100 gramach warzywa. Można także wskazać, że owoce zawierają 92% wody i 6% cukru. Pozostała część to inne składniki. Arbuz posiada węglowodany. Ile węglowodanów ma arbuz? To niewiele, zaledwie 8 gram. W porównaniu do innych owoców, jest to dość niska wartość.
Należy wskazać, że arbuz pozbawiony jest tłuszczu. W 100 gramach jest to jedynie 0,2 grama. W warstwie odnaleźć można także białko, w ilości 0,6 grama. Arbuz ma również błonnik. Jednak niestety nie można odnaleźć go w warzywie zbyt wiele. Jest to zaledwie 0,6 gram na 100 gram produktu.
Arbuz i jego indeks glikemiczny
Arbuz IG to odrębne zagadnienie. Na samym początku należy wskazać, że arbuz kalorie a indeks glikemiczny znacząco się od siebie różnią. Niestety okazuje się, że warzywo, które wnosi dużą wartość zdrowotną i odżywczą do naszego organizmu, nie może być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę, bądź insulinooporność. Okazuje się bowiem, że arbuz wykazuje poziom aż 72 w indeksie glikemicznym. To niezwykle wysoko. Jest on zaznaczony na czerwony kolor. Nie jest zalecany do spożycia przez cukrzyków.Przy tym ładunek glikemiczny spożycia arbuza w 100 gramach wynosi tylko 6. Jedynym pozytywem jest fakt, że arbuz nie podnosi gwałtownie poziomu cukru i insuliny we krwi.
Wartości arbuza- zastrzyk witamin i minerałów
- witamina C (10 mg/100 g),
- witamina B1 (0,08 mg/100 g),
- witamina B6 (0,14 mg/100 g),
- kwas pantotenowy (witamina B5)- 0,22 mg/100 g,
- kwas foliowy,
- witamina A,
- witamina E,
- Potas,
- Magnez,
- Miedź,
- Mangan,
- Żelazo,
- Selen,
- Wapń,
- Cynk,
- Sód,
- Beta-karoten,
- Likopen,
- Cytrulina,
- Luteina,
- Zeaksantyna,
- Kryptoksantyna.
Jak widać, arbuz to słodkie warzywo, które oprócz swojego pysznego smaku, jest w stanie zadbać o nasz perfekcyjny stan zdrowia.
Arbuzy na odchudzanie
Wiemy już ile kalorii ma arbuz. Jest to mała wartość. Wszystko dzięki temu, że owoc to przede wszystkim woda. Jeśli więc chcemy prowadzić niskokaloryczną dietę redukcyjną, wydaję się, że 100 g arbuza nie będzie przeszkodą do osiągnięcia wymarzonych efektów. Jednak warto pamiętać, że jest to mimo wszystko owoc, który posiada dużą ilość węglowodanów i cukrów. W związku z tym należy zachować roztropność w jego spożyciu. Dodatkowo warto zaznaczyć, że chcąc zrzucić nadprogramowe kilogramy, warto jeść arbuza przed treningiem, czy aktywnością fizyczną, by nasz organizm czerpał z niego energię do działania, spalając dostarczone węglowodany. Nie zaleca się spożycia tego typu posiłków późną porą, czy przed snem. Czy arbuz jest dobry na odchudzanie? Generalnie rzecz biorąc, można wskazać, że tak. Dodatkowo ogromnym atutem jest fakt, że arbuz jest doskonałym źródłem nawodnienia. Aż 92% warzywa to woda. Jak doskonale wiemy, właściwa ilość wody w organizmie, zwłaszcza w procesie odchudzania, to priorytet. Dodatkowo warzywo bardzo szybko gasi pragnienie. Arbuz na redukcji nie jest więc zakazany.
Właściwości zdrowotne
Wiemy już, czy arbuz ma kalorie. Warto teraz poznać właściwości zdrowotne znanego i pysznego owocu, a właściwie warzywa. Okazuje się, że w arbuzie zawarte są związki, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, jak również przedwczesne starzenie się plamki żółtej. To likopen, którego działanie udowodniono naukowo.
Dodatkowo warto zaznaczyć, że arbuz zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób układu krążenia. Wszystko dlatego, że arbuz ma potas, i to w sporych ilościach.
Należy również zaznaczyć, że arbuz pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Dzięki ciągłemu monitorowaniu postępów w dziedzinie żywieniowej genetyki można wskazać, że arbuz polepsza trawienie oraz ogólną perystaltykę jelit.
Arbuz zawiera także cytrulinę, która zwiększa stężenie azotu w naczyniach krwionośnych. W efekcie arbuz obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo cenny i rzadko występujący związek, łagodzi bóle mięśniowe.
Co ciekawe, dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, okazuje się, że arbuz obniża symptomy astmy u dzieci. Dodatkowo warto zauważyć, że słodkie warzywo wspomaga reakcję organizmu na infekcje przebiegające z kaszlem.
Masz problemy z erekcją? Jedź arbuza!. Naukowcy jasno wskazują, że dzięki polepszeniu przepływu krwi w naczyniach, warzywo pomaga w skutecznej walce w męskich problemach ze wzwodem.
Nie można pominąć faktu, że arbuz wykazuje bardzo dobre właściwości dla tkanki skórnej, jak również ogólnej kondycji włosów. Regularne spożywanie warzywa sprawia, że można cieszyć się jędrną, odżywioną skórą.
Pestki arbuza- czy są jadalne?
Podczas jedzenia arbuza niejednokrotnie możemy napotkać w nim pestki. Bardzo wiele osób decyduje się na pozbycie ich z miąższu przed spożyciem. Okazuje się jednak, że nie są niejadalne. Można je jeść. Co więcej, są one wartościowe. Znajdują się w nich składniki odżywcze o korzystnym wpływie na stan zdrowia. Co jednak ciekawe, według lekarzy specjalistów, zaleca się prażenie pestek arbuza na patelni, jak również upieczenie ich w piekarniku. Takie rozwiązanie sprawia, że można wzbogacić je o wiele, różnego rodzaju przypraw ziołowych. Tak przygotowane mogą stać się niezwykle wartościową, zdrową i chrupiącą przekąską pomiędzy posiłkami.
Czy arbuz tuczy? Nie, jeśli wybierzesz catering dietetyczny
Czy arbuzy tuczą? To odwieczne pytanie osób, które uwielbiają smak znanego owoca. Okazuje się, że jeśli postawimy na pełnowartościową, dobrze zbilansowaną dietę, można pozwolić sobie na jedzenie tego smacznego owoca. Catering dietetyczny to idealne, gotowe rozwiązanie. Każdy posiłek, całe jadłospisy, są opracowane przez wykwalifikowanych, doświadczonych dietetyków klinicznych. To ich praca i zaangażowanie sprawiają, że można zauważyć znaczące efekt w poprawie zdrowia, samopoczucia, jak również wyglądu. Dodatkowo dieta pudełkowa połączona została z opcją darmowej dostawy. Nic więc dziwnego, że usługa gastronomiczna wpływa również na poprawę jakości życia. Co więcej, każde danie, które opuszcza kuchnię firmy cateringowej, przygotowane zostaje ze starannie wyselekcjonowanych produktów spożywczych. W efekcie możemy mieć całkowitą pewność, że w gotowych daniach nie znalazły się sztuczne barwniki spożywcze, konserwanty, czy polepszacze smaku.
Kto nie powinien jeść arbuza?
Zawartość cukru w arbuzie sprawia, że nie jest on rekomendowany do spożycia przez osoby, które cierpią na cukrzycę, insulinooporność, bądź mają problem z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi. Jak już wspomniano, w 100 gramach warzywa znalazło się 8 gram węglowodanów. Należy jednocześnie wskazać, że spożycie małej ilości arbuza nie powinno mieć wpływu na podniesienie poziomu cukru. Jednak już zjedzenie 2-3 porcji może znacząco przyczynić się do pogorszenia stanu glikemicznego w naszym organizmie. Aby zminimalizować ryzyko gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi, warto jeść arbuza zaraz po zdrowym posiłku, który nie zawierał cukru.
Co więcej, na spożycie arbuza powinny uważać kobiety w ciąży ze stwierdzoną cukrzycą ciążową. Wskazuje się, że owoc może być spożywany, jednak należy zachować dużą rozwagę i roztropność w spożyciu.
Arbuz na diecie to codzienna praktyka wielu z nas, zwłaszcza w czasie letnich, upalnych dni. Pomimo tego, że ma bardzo wysoki niski indeks glikemiczny, ma mało kalorii, składając się głównie z wody, przez co bez obaw może być jedzony przez osoby, które nie mają problemów z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo arbuz i jego składniki odżywcze, sprawiają, że owoc wniesie dla naszego organizmu dużo korzyści zdrowotnych.
Bibliografia:
Matthews, R.H., Smith, B. (2003). Watermelon: Nutritional composition and health effects. Arbuz to owoc niskokaloryczny, dostarczający około 30 kcal na 100 g, co czyni go idealnym składnikiem diety odchudzającej. Ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest odpowiedni dla osób z cukrzycą. Arbuz jest bogaty w witaminę A, C oraz likopen, który działa jako silny antyoksydant i wspiera zdrowie serca. Regularne spożywanie arbuza może poprawiać nawilżenie organizmu oraz wspierać zdrowie skóry dzięki wysokiej zawartości wody.
Perkins-Veazie, P. (2006). The role of watermelon in maintaining health. W artykule omawiane są właściwości arbuza, który jest bogaty w przeciwutleniacze wspierające zdrowie serca oraz redukcję stanów zapalnych. Arbuz zawiera również cytrulinę, aminokwas, który wspiera zdrowie naczyń krwionośnych i może poprawiać krążenie. Spożywanie arbuza jest doskonałym sposobem na utrzymanie odpowiedniego nawodnienia, szczególnie w upalne dni. Arbuz może również wspierać regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym.
Charron, C.S., Saftner, R.A. (2005). Health benefits of watermelon and its role in chronic disease prevention. Badanie to potwierdza, że regularne spożywanie arbuza może zmniejszać ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów dzięki zawartości likopenu. Arbuz ma również niską zawartość cukrów prostych, co sprawia, że jest odpowiednim owocem dla osób dbających o linię. Wysoka zawartość wody w arbuzie wspiera nawodnienie organizmu i może pomagać w regulacji temperatury ciała podczas wysiłku fizycznego.