Pomidory to warzywa, które cieszą się ogromną popularnością i zainteresowaniem wśród szerokiego grona odbiorców na całym świecie. Jedną z najbardziej popularnych, znanych i lubianych odmian są pomidorki koktajlowe. Ile kalorii mają pomidorki koktajlowe? Jakie wartości odżywcze wnoszą do naszego organizmu? Przyjrzyjmy się pysznym warzywom z bliska.
Pomidory koktajlowe- najważniejsze informacje
Pomidorki koktajlowe to specyficzny rodzaj znanych i lubianych warzyw. Cenione są za swój niezwykle intensywny smak, jak również uniwersalny charakter. Cechują się małym, okrągłym kształtem. Powstały poprzez domieszkę genetyczną. Skrzyżowano dzikie pomidory typu porzeczka wraz z udomowionymi pomidorami ogrodowymi.
Poszczególne odmiany pomidorów kontaktowych różnią się od siebie wielkością, kształtem, oraz kolorem. Najmniejsze są wielkości czubka kciuka, a największe swoim wyglądem mogą przypominać piłkę golfową. Kształt może być okrągły, jak również lekko podłużny. Najbardziej charakterystycznym kolorem pomidorów koktajlowych jest czerwień, jednak można odnaleźć także pomidorki w kolorze pomarańczowym, fioletowym, zielonym, żółtym, a nawet czarnym. Do najbardziej popularnych odmian pomidorów koktajlowych zaliczyć należy:
- Pomidorki winogronowe,
- Pomidorki cherry (tradycyjne),
- Pomidorki papryczkowe,
- Pomidorki truskawkowe
Co ciekawe, pomidorki koktajlowe są łatwiejsze w uprawie, niż tradycyjna forma pomidorów. Dodatkowym atutem jest fakt, że małe pomidorki koktajlowe lepiej prezentują się na talerzu, czy w sałatce, niż fragmenty tradycyjnej formy pomidora.
Nie wszyscy wiedzą, że dzięki ciągłemu monitorowaniu postępów w dziedzinie żywieniowej genetyki, odkryto, że pomidory, w tym pomidorki koktajlowe, uznane są za jedną z najzdrowszych żywności na świecie.
Ile kalorii mają pomidory koktajlowe?
Czy pomidorki koktajlowe tuczą? To pytanie, na które odpowiedź pragnie znaleźć wielu z nas. Ile kcal ma pomidor koktajlowy? Czy można spożywać go bez ograniczeń? Pomidorki koktajlowe kcal w 100 gramach zawierają jedynie 18. Oznacza to, że są niskokaloryczne. Pomidorki truskawkowe to 19 kcal w 100 g. Warto także wiedzieć, że pomidorki papryczkowe posiadają 18 kcal, a więc tyle samo co tradycyjne pomidorki koktajlowe. Nic więc dziwnego, że każda odmiana smacznych, wartościowych warzyw, bez obaw może być włączona do codziennego jadłospisu. Wybór zależy przede wszystkim od indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych.
Pomidorki koktajlowe- wartości odżywcze
Pomidor koktajlowy wartości odżywcze wykazuje niezwykle korzystne dla każdego organizmu. Nic więc dziwnego, że może zostać włączony praktycznie do każdej diety. Pomidorki koktajlowe posiadają węglowodany w 100 gramach na poziomie 3,9 g. Jest to znikoma ilość, która sprawia, że mogą być one spożywane także przez osoby cierpiące na cukrzycę, bądź insulinooporność. Nie powodują one wzrostu poziomu glukozy, czy insuliny we krwi. Jeśli chodzi o białko, w 100 g pomidorów koktajlowych możemy odnaleźć jedynie 0,9 grama. To znikoma, śladowa ilość, w związku z czym nie możemy mówić o jakiejkolwiek podaży białka podczas spożywania pomidorków koktajlowych. Podobnie w przypadku tłuszczu. W 100 gramach jest go jeszcze mniej- około 0,2 grama. Pomidorki koktajlowe posiadają za to większą ilość błonnika pokarmowego- to 1,2 g/ 100 g. Nic więc dziwnego, że wielu lekarzy specjalistów, czy dietetyków klinicznych, jasno wskazują, że regularne spożywanie pomidorków koktajlowych przyspiesza perystaltykę jest- sprzyja metabolizmowi.
Pomidory koktajlowe- witaminy i minerały
Pomidorki koktajlowe posiadają witaminy i minerały cenne dla naszego organizmu.
Przede wszystkim smaczne warzywa zawierają dużą ilość witaminy A. Pomidor koktajlowy to również cenne źródło witaminy C. W składzie pomidorów koktajlowych odnajdziemy również witaminę B6. To cenna substancja, która inaczej zwana jest jako pirodyksyna.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że w pomidorach koktajlowych znaleźć można likopen. To rzadko występujący związek z grupy karotenów, którego obecność w organizmie wykazuje niezwykle korzystne działanie dla całego organizmu.
Wymieniając cenne minerały, które znalazły się w pomidorach, na szczególną uwagę zasługuje potas. To pierwiastek występujący w znacznej ilości w pomidorze. W 100 gramach warzywa możemy odnaleźć aż 237 mg potasu.
Pomidorki koktajlowe to także naturalne źródło witaminy K. Nic więc dziwnego, że w gronie dietetyków, czy lekarzy, pomidorki koktajlowe traktowane są jako tzw. superfood, a więc jedno z najwartościowszych składników spożywczych, jakie możemy wdrożyć do własnej diety.
Pomidorki koktajlowe- właściwości zdrowotne
Pomidory koktajlowe wykazują liczbę właściwości pozytywne dla naszego zdrowia. Regularne spożycie sprawia, że można cieszyć się lepszym widzeniem.
Warto także zaznaczyć, że pomidorki koktajlowe to pomoc w walce z różnego rodzaju infekcjami, wirusami i bakteriami. Okazuje się, że ich regularne spożycie poprawia ogólną odporność całego organizmu.
Pomidor koktajlowy paprykowy, podobnie zresztą jak odmiana cherry, uszczelnia naczynia krwionośne, co sprawia, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Dodatkowo pomidorki sprawiają, że można w łatwy sposób wyregulować poziom cholesterolu. Spożywanie tych popularnych warzyw to także metoda na łatwiejsze przyswajanie żelaza.
Pirodyksyna zawarta w pomidorach wykazuje łagodzące działanie na stany napięcia mięśniowego. Warto również wskazać, że jest to substancja wywierająca niezwykle korzystny wpływ na ogólną pracę i kondycję całego naszego mózgu. Możemy liczyć na lepszą koncentrację, czy zapamiętywanie.
Nie jest tajemnicą, że witamina A i C to silne, naturalne przeciwutleniacze. W praktyce oznacza to, że spożycie pomidorów koktajlowych hamuje działanie wolnych rodników, zabezpieczając nas przed różnymi, niebezpiecznymi chorobami, takimi jak m.in. nowotwory. Witaminy wykazują także bardzo pozytywne działanie na kondycję naszej skóry, włosów, oraz paznokci, hamując postępowanie procesów starzenia.
Jak już wspomniano, w pomidorach odnaleźć można likopen. Jego obecność sprawia, że pomidory koktajlowe pełnią nieocenioną rolę w ramach profilaktyki przeciwnowotworowej. Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, udało się dokonać odkrycia, że regularne spożywanie pomidorków koktajlowych wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie serca. Wszystko dzięki obecności likopenu.
Znane i pyszne warzywa mają także korzystny wpływ na zdrowe i mocne kości, dzięki zawartości wapnia, jak również witaminy K.
Jakie korzyści płyną ze spożywania pomidorków koktajlowych?
W związku z tym ile kalorii mają pomidory koktajlowe, stanowią one doskonałą formę przekąsek podczas stosowania diety redukcyjnej, która ma na celu utratę nadprogramowych kilogramów. Stosując zalecenia oparte na rygorystycznej analizie składników pokarmowych można wskazać, że pomidory koktajlowe ze względu na niską zawartość kalorii i wysoką zawartość błonnika, są to warzywa, które pomagają w odchudzaniu. Można sięgać po słodkie, zdrowe przekąski, kiedy odczujemy głód, bądź ochotę na przekąskę- jest to o wiele bardziej korzystne rozwiązanie, niż przekąski mączne, bądź słodkie.
Co więcej, dodanie pomidorków koktajlowych do dań sprawia, że można stworzyć wartościowe, doskonale zbilansowane posiłki. Warzywa doskonale łączą się z produktami białkowymi, jak również z mięsem, czy z innymi warzywami. Kolejną zaletą stosowania pomidorków koktajlowych do swoich dań, sałatek, jest ich wysoki aspekt wizualny. Oznacza to, że dodanie pomidorków koktajlowych sprawia, że danie prezentuje się niezwykle atrakcyjnie i apetycznie, wzmagając apetyt i zachęcając do jedzenia.
Czy każdy może jeść pomidorki koktajlowe?
Pomimo tego, że pomidorki koktajlowe to warzywa niezwykle smaczne i wartościowe, nie wszyscy mogą włączyć się je do swojej codziennej diety. Przede wszystkim należy wskazać tu osoby z alergiami pokarmowymi. Jeśli badania laboratoryjne wykazały uczulenie na pomidory, wówczas nie można wdrożyć do własnego jadłospisu tych zdrowych i wartościowych warzyw. Dodatkowo warto wskazać, że pomidorów nie można spożywać także w przypadku, gdy jesteśmy uczuleni na jeden z ich składników.
Co więcej, niektóre źródła podają, że w przypadku zmian grzybiczych na skórze warto powstrzymać się od spożywania pomidorów, z tym pomidorków koktajlowych, jak również innych produktów z dużą zawartością tych warzyw, takich jak np. koncentraty pomidorowe, przeciery pomidorowe, czy pasty.
Według lekarzy specjalistów w diecie osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby związane z nerkami również nie powinny jeść pomidorów. Wszystko dlatego, że zawierają one oksalany. To one mogą przyczynić się do powstania tzw. kamieni nerkowych. Należy jednak pamiętać, że istnieją warzywa, które znacznie bardziej mogą wywołać takie skutki- należy do nich szpinak, jak również rabarbar.
Na szczególną uwagę co do możliwości spożycia pomidorów powinny uważać osoby z nadwrażliwością żołądka. Pomidorki koktajlowe zawierają dużą ilość kwasu garbnikowego, który bezpośrednio wpływa na zwiększenie kwasowości w żołądku.
Catering dietetyczny i jego ogromne korzyści
Czy nie chcesz każdego dnia zastanawiać się, ile kalorii ma pomidor koktajlowy, jak również inne składniki, które jesz? Masz dość ciągłego gotowania, wykonywania zakupów, jak również obmyślania menu na cały tydzień dla siebie i swoich najbliższych? Jeśli tak dieta pudełkowa to idealna usługa gastronomiczna skrojona na miarę Twoich potrzeb. Wystarczy, że wybierzesz jeden z wielu dostępnych modeli żywienia dostępnych w ofercie. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że firma cateringowa oferuje również darmową dostawą zamówienia. Wszystko, co należy zrobić, to podać adres własnego domu, czy mieszkania, by codziennie móc cieszyć się pysznym, smakowitym jedzeniem na cały dzień. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że decydując się na takie rozwiązanie, nie musimy liczyć się z koniecznością ponoszenia wysokich kosztów finansowych- okazuje się, że catering dietetyczny niejednokrotnie okazuje się tańszym rozwiązaniem, niż wyżywienie na tzw. własną rękę.
Wiesz już ile kcal ma pomidorek koktajlowy, dlaczego warto go jeść, i dla kogo jest wskazany. Po takiej dawce praktycznej, przydatnej wiedzy, możesz mieć całkowitą pewność, że taki przysmak w Twojej diecie będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Postaw na warzywa we własnej diecie, i obserwuj ich ogromne korzyści dla swojego zdrowia, jak również wyglądu.
Bibliografia:
Rodríguez, J., Oliveira, A. (2019). Exploring the versatility of cherry tomatoes in the culinary world. Artykuł omawia szerokie zastosowanie pomidorków koktajlowych w kuchni, od sałatek po sosy. Dzięki swojej słodkości i soczystości idealnie nadają się do dań śródziemnomorskich i kanapek. Ponadto, są bogate w likopen, antyoksydant wspierający zdrowie serca. Ich niewielki rozmiar czyni je również wygodną przekąską na co dzień.
Williams, J.A. (2015). The nutritional value of cherry tomatoes and their role in the diet. Badanie to analizuje wartość odżywczą pomidorków koktajlowych, które dostarczają witamin A, C i K oraz błonnika. Regularne spożycie wspiera zdrowie układu krwionośnego i układu odpornościowego. Pomidorki te są również niskokaloryczne, co czyni je świetnym dodatkiem do diet odchudzających. Mogą być używane zarówno w daniach surowych, jak i gotowanych.
Gorin, A. (2016). Using tomatoes to enhance flavor in low-calorie dishes. W artykule tym omawiana jest zdolność pomidorków koktajlowych do wzmacniania smaku potraw niskokalorycznych. Mogą one dodać słodyczy i kwasowości do dań bez potrzeby dodawania cukru. Pomidorki są także bogate w składniki odżywcze, co czyni je cennym elementem każdej zdrowej diety. Ich uniwersalność sprawia, że są idealnym wyborem do sałatek, pieczenia i grillowania.