Guawa to roślina z rodziny mirtowatych, małych wiecznie zielonych drzew i krzewów występujących w tropikach. Znana również pod nazwami: gujawa, guayaba. Owoc guawy (od 4 do 12 cm) ma kształt jabłka, jest pokryty cienką skórką, a dojrzały miąższ ma czerwony kolor. Owoc guawa jak smakuje? Ma wyraźny przyjemny aromat i słodko-kwaśny smak, przypominający ananasa i truskawki. Ten tropikalny owoc zawiera dużo witamin w tym kwasu foliowego, dlatego w 2024 roku zaleca się go spożywać kobietom w ciąży i dzieciom w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Owoc guava ze względu na dużą zawartość pektyny ma szerokie zastosowanie w żywności: galaretki, dżemy, soki, syropy, przeciery i pasty.
Co to jest gujawa, jak jeść jej owoc?
Gujawa to tropikalny owoc występujący w różnych odmianach. Gujawa pospolita, gwinejska, górska tajska (biała), karłowata itp. Rośnie w krajach, takich jak: Meksyk, Ameryka Środkowa i Południowa oraz na Karaibach. Nawiasem mówiąc, w Peru przeprowadzono wykopaliska, dzięki którym udało się ustalić, że guawa była tam już w 2500 roku p.n.e. Jak smakuje guawa? Ten owoc ma słodki smak, ale nie jest to pełne wyjaśnienie. Wiele osób definiuje smak gujawy jako podobny do czegoś pomiędzy truskawką, ananasem, kiwi i gruszką, co jest całkiem logiczne, ponieważ pochodzi z tropików. Guawa owoc jest całkowicie jadalny, podobnie jak jabłka czy gruszki. Można zjeść cały, łącznie ze skórką lub ją obrać. Świetnie komponuje się z jogurtem greckim, bitą śmietaną, krewetkami i awokado. A niektórzy wolą nawet jeść ją z sosem sojowym. Gujawa smakuje doskonale jako dodatek koktajli a niektórzy robią z niej sok. Jak wygląda guawa drzewo? Osiąga ono do 10 m wysokości, wyróżnia się gęstą koroną, na której widnieją wiecznie zielone liście o kształcie eliptycznym w odcieniu jasnozielonym.
Jaką wartość odżywczą ma owoc guava?
Jak wygląda guawa owoc? Ma okrągło-owalny kształt, cienką jadalną skórkę, której kolor zmienia się od żółtego do zielonkawego, oraz soczysty słodki miąższ o charakterystycznym przyjemnym zapachu. Miąższ gujawy może być czerwony, różowy, żółty lub biały, w zależności od odmiany, a także jest pełen jadalnych nasion. Średnia waga owocu gujawy może wynosić 50-60 gramów.
Wartość odżywcza - guana owoc (w 100 gramach):
- Wartość energetyczna - 68 kcal, indeks glikemiczny wynosi 25.
- Tłuszcze - 0,97 g.
- Białka - 2,5 g.
- Węglowodany - 14,3 g.
- Błonnik pokarmowy - 5,4 g.
- Cukier (naturalny) - 8,9 g.
Witaminy - gława:
- Witamina A - 624 j.m.
- Witamina C - 228 mg.
- Witamina E - 0,73 mg.
- Witamina K - 2,6 mcg.
- Tiamina - 0,1 mg.
- Niacyna - 1,1 mg.
- Witamina B6 - 0,12 mg.
- Kwas foliowy - 49,0 mcg.
- Kwas pantotenowy - 0,5 mg.
- Cholina (B4) - 7,6 mg.
Minerały - gujawa owoc:
- Wapń - 18,0 mg.
- Żelazo - 0,3 mg.
- Magnez - 22,0 mg.
- Fosfor - 40,0 mg.
- Potas - 417 mg.
- Sód - 2,0 mg.
- Miedź - 0,24 mg.
- Cynk - 0,2 mg.
- Mangan - 0,2 mg.
- Selen - 0,6 mcg.
Ponadto:
- Kwasy tłuszczowe omega-3 - 112 mg.
- Kwasy tłuszczowe omega-6 - 228 mg
- Woda - 80,8 g.
Opis składu owocu tropikalnego pozwala zrozumieć, jak dobroczynny wpływ na organizm ma gujawa. Opierając się w 2024 roku na najnowszych badaniach naukowych w dziedzinie dietetyki, potwierdzamy niezwykłe właściwości owocu gujawy. Nasz catering dietetyczny opracowując plany żywieniowe stara się uwzględnić w dietach tropikalne owoce takie jak gujawa. Dietetyk i szef kuchni układając jadłospis na zbilansowane diety pudełkowe, dbają o zapewnienie klientowi jak najwięcej wartości odżywczych i smakowych. Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, wiemy, że takie owoce zapewniają poprawę zdrowia osobom zmagającym się z chorobami serca i dróg oddechowych. Nasze porady żywieniowe bazują na głębokiej analizie składu mikro i makroelementów, dzięki czemu możemy w pełni docenić wartości gujawy. Z naszego doświadczenia przy pracy z osobami chcącymi zredukować wagę, wynika, że owoc dzięki niskiej zawartości kalorii sprzyja odchudzaniu. Nasze kompetencje w dziedzinie dietetyki klinicznej są potwierdzone licznymi certyfikatami. Układając programy odchudzania, żywienia sportowców, diabetyków kierujemy się również literaturą naukową w tych dziedzinach. Nasi dietetycy to już autorytety w zdrowym odżywianiu ludzi cierpiących na różne schorzenia cywilizacyjne.
Jakie właściwości ma guawa?
Guawa ma właściwości ściągające, antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwalergiczne, antyoksydacyjne i przeciwskurczowe. Dzięki wysokiej zawartości pektyn regularne spożywanie owoców pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów. Substancje te pomagają szybko nasycić organizm i przyspieszyć eliminację toksyn. Organizm otrzyma wszystkie elementy niezbędne do normalnego funkcjonowania, jeśli zje się rano jeden dojrzały owoc w połączeniu z malinami lub jeżynami. Witaminy z grup B, E, PP, C i A pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji, zachować koncentrację uwagi. Kwasu askorbinowego, którego w owocu guava jest 5 razy więcej niż w owocach cytrusowych, pomaga to wzmocnić układ odpornościowy i normalizować funkcjonowanie układu limfatycznego. Błonnik pomaga poprawić trawienie i obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Guana owoc zawiera beta-karoten, a niektóre odmiany zawierają zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Jakie są korzystne funkcje owocu guawy?
W cienkiej skórce owocu guawy zawarta jest duża liczba przydatnych składników, nasiona owocu stosowane są jako łagodny środek przeczyszczający, a liście rośliny pomagają złagodzić ból zęba i szybciej leczyć rany. Odwary z egzotycznej rośliny stosowane są w leczeniu schorzeń skóry, bólu gardła, zaburzeń trawienia, zawrotów głowy i nieregularnych miesiączek. Aby wzmocnić układ odpornościowy i uzupełnić zapasy energii organizmu, zaleca się regularne spożywanie guava owoców wraz z nasionami i skórką.
Oprócz powyższych korzystnych właściwości owocu guawa odnotowuje się:
- Pomoc w leczeniu kaszlu i łagodzeniu gorączki.
- Ulga w zapaleniu oskrzeli i astmie.
- Wzmocnienie tkanki kostnej.
- Poprawa pracy serca.
- Walka z biegunką.
- Zapobieganie przedwczesnemu starzeniu się skóry.
- Normalizacja ciśnienia krwi.
- Usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.
- Zapobieganie drgawkom i napadom padaczkowym.
- Wzmocnienie paznokci, zębów i włosów.
- Szybka regenerację mięśni po treningu, zwiększając ich elastyczność.
Według dietetyków owoce guava powinny znaleźć się w diecie dzieci i kobiet w ciąży, jeśli nie mają na nie alergii. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające gujawa jest z powodzeniem stosowana w przemyśle kosmetycznym. Pomaga odzyskać zdrową i promienną skórę, pozbyć się zmarszczek i wyrównać koloryt twarzy. Olejek z guawy działa dobrze na trądzik, pryszcze i rozszerzone pory. Pasta z owoców guawa drzewa tropikalnego poprawia kondycję włosów, sprawiając, że są podatne na układanie i wyglądają na zadbane. Ponadto owoc zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się siwych włosów. Gujawa a cukrzyca? Istnieją doniesienia, że owoc jest wskazany dla diabetyków, ponieważ jest bogaty w błonnik, który nie jest szybko wchłaniany do krwioobiegu. Ponadto guawa ma niską kaloryczność co pozwala kontrolować wagę osób otyłych.
Jak guawy smak wykorzystać w gotowaniu?
W swojej ojczyźnie guawa jest szeroko stosowana w kuchni, przygotowuje się z niej przekąski, sałatki, przeciery, lody, dżemy i galaretki. Miąższ owoców guava wchodzi w skład receptur oryginalnych koktajli alkoholowych i bezalkoholowych oraz zdrowych soków. Gujawa doskonale uzupełnia wyroby cukiernicze, najbardziej znane są smaczne ciasteczka z gujawy. Ponadto sporządzane są z niej polewy i kremy. Potrawy z dodatkiem tego owocu zyskują przyjemny słodkawy smak i bogaty aromat. Gzie kupić te tropikalne owoce w 2024 roku? Guawę biedronka posiada w swojej ofercie, można kupić ten niezwykły owoc i spróbować jego niezwykłego słodkiego smaku. Czy można w Polsce uprawiać gujawę? W naszym kraju, guawę można uprawiać tylko w doniczce.
Czy guava ma przeciwwskazania?
Szkodliwość egzotycznych, aromatycznych owoców spożywanych z umiarem jest minimalna. Zalecana ilość, to nie więcej niż 3 sztuki dziennie. Przed transportem skórkę owoców poddaje się działaniu środków chemicznych, aby gujawa nie zepsuła się, dlatego trzeba umyć owoc pod ciepłą wodą. Osoby chore na cukrzycę powinny zachować ostrożność podczas spożywania skórek owoców.
Jakie są interesujące fakty na temat guawy?
- Wyjątkowość gujawy polega na tym, że jest to jeden z niewielu owoców tropikalnych, które można jeść w całości - jak jabłko. W Indiach guawa nazywana jest jabłkiem biedaka ze względu niską cenę i działanie lecznicze.
- Jeden owoc guawy zawiera od 100 do 500 nasion. Tropikalne ptaki i zwierzęta jedzą guawę i pomagają w rozprzestrzenianiu nasion. Istnieją odmiany gujawy bez nasion.
- Głównym producentem guavy na świecie są dziś Indie.
Guawa nazywana jest superowocem: oprócz tego, że zawiera dużo witaminy C, zawiera także więcej potasu niż banan; wielokrotnie więcej białka i błonnika niż ananas. Spowalnia wchłanianie cukru do krwi, dlatego zaleca się jej spożywanie osobom chorym na cukrzycę. Gujawa zawiera kwas elagowy, naturalny przeciwutleniacz, który pomaga poprawić odporność. Kolejnym silnym przeciwutleniaczem występującym w guawie jest likopen. Pomidor jest uważany za magazyn likopenu. Zatem w guawie jest więcej likopenu niż w pomidorze. Ponadto zawiera dużo błonnika, który nie rozpuszcza się w organizmie, oczyszcza go, mówiąc dosłownie, od punktu wejścia do punktu wyjścia.
Selekcja i przechowywanie gujawy owocu?
- Dojrzałe owoce gujawy mają wspaniały smak i przyjemny aromat. Aby wybrać najbardziej dojrzały owoc, trzeba rozważyć następujące kwestie:
- Dojrzała gujawa ma kolor żółtozielony lub ciemnozielony. Jeśli na skórce widoczne są różowawe plamy, owoc nie jest jeszcze dojrzały.
- Po naciśnięciu dwoma palcami na owocu powinny pojawić się małe wgłębienia, wskazujące, że gujawa jest dojrzała i smaczna.
- Aromat dojrzałych owoców jest słodki i bogaty, wyczuwalny z daleka. Zapach skórki może przypominać cytrynę lub gałkę muszkatołową.
- Nie należy kupować guawy, jeśli na jej powierzchni widać pęknięcia, wgłębienia lub zaciemnione obszary. Po obraniu takie owoce będą albo bez smaku, albo zepsute.
Pokrojone owoce gujawy przechowujemy w lodówce przez 3-4 dni na dolnej półce lub w specjalnym pojemniku na owoce. Kawałki należy owinąć folią spożywczą lub umieścić w pojemniku z pokrywką. Owoc tropikalny silnie pochłania obce zapachy, dlatego nie zaleca się umieszczania go obok potraw o intensywnym aromacie. Niecięta guawa może być przechowywana przez około 30 dni w temperaturze od 8 do 9 stopni Celsjusza. W temperaturze pokojowej czas ten ulega skróceniu do tygodnia. Owoce można zamrozić, guava nie traci przy tym swoich korzystnych właściwości i smaku.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Okra: właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
- Dzienne zalecenia dotyczące spożycia cukru
- Dynia piżmowa: właściwości, uprawa i gotowanie
- Ziarna słonecznika i ich właściwości lecznicze
- Rukola: cenne właściwości i korzyści zdrowotne
- Rodzynki - Pochodzenie i zdrowotne korzyści smacznych rodzynek
- Cukry złożone: czym są i gdzie je znaleźć?
- Skrobia oporna i jej rola w zdrowym odżywianiu
- Skuteczne metody rozmrażania mięsa dla zachowania smaku
- Babka płesznik - superfood wspierające trawienie!