07.04.2024

Jak cenne właściwości posiada rukola?


W ciągu zaledwie kilkunastu lat rukola z nieznanego produktu stała się gwiazdą, przyćmiewając wiele sałat liściastych i szpinak do przygotowania sałatek. Jej powszechne zastosowanie na świecie zapoczątkowano w latach 90-tych w restauracjach amerykańskich, choć rukola jest ceniona w kuchni śródziemnomorskiej od tysięcy lat. W 2024 roku znani kucharze uznali, że rukola szczególnie dobrze komponuje się z pomidorami i serem mozzarella, nadając im wyjątkowy, bogaty smak. Zalety rukoli są oczywiste, zawiera dużo błonnika, witamin, minerałów, a także zdrowych kwasów tłuszczowych i ma niską zawartość kalorii.

Jaką rośliną jest rukola?

Rukola - rokietta siewna (Eruca vesicaria (L.) należy do rodziny kapustowatych, podobnie jak brokuły i kalafior. Występuje w południowej Europie i północnej Afryce, a także w Azji Środkowej i Indiach. W domu warzywo można uprawiać nawet na parapecie. Liście rukoli wyglądają podobnie do mniszka lekarskiego i rzodkiewki. Rukola to jednoroczna roślina zielna o pierzastych liściach, korzennym aromacie i musztardowo-orzechowym smaku. Rukola właściwości ma prozdrowotne, zawiera ogromną ilość witamin A, B, C, E, K, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, jodu itp.

Najnowsze informacje z 2024 roku wskazują, że sałata rukola najczęściej dodawana jest do sałatek, przystawek, kanapek, risotto, pizzy, sosów, a także do dań głównych. Dobrze komponuje się z mięsami, rybami i owocami morza, roślinami strączkowymi, serami i orzechami. Roślina rukola smak ma niepowtarzalny, pikantny który najlepiej wzmacnia ocet, oliwa z oliwek i twardy, dojrzewający ser, taki jak parmezan. Kwiaty rukoli są jadalne. Chociaż rukola jest dostępna w supermarketach przez cały rok, jest tradycyjnie uprawą sezonową w chłodne dni: wiosną, wczesnym latem i wczesną jesienią.

Czy rukola to warzywo?

Tak, rukola to warzywo liściaste z cennymi właściwościami dietetycznymi. Jest to roślina jednoroczna z łodygą dochodzącą do 60 cm z rzadkim owłosieniem. Posiada ciemnozielone liście, natomiast jej kwiaty mają bladożółty kielich, jeden słupek i sześć pręcików zebrane w kwiatostany na szczycie rośliny. Owoce są wydłużone, gładkie ze spiczastym zakończeniem. Czy rukola jest zdrowa? Tak, badania naukowe potwierdziły, że rukola właściwości zdrowotne ma ogromne, obejmują kontrolowanie cukrzycy, poprawę wzroku i trawienia oraz pomoc w utracie wagi. Roślina pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie i chroni mózg przed starzeniem, zapobiegając pogorszeniu funkcji poznawczych. Nasz catering dietetyczny opracowując plany żywieniowe opiera się na najnowszych badaniach naukowych w dziedzinie dietetyki. Stosujemy najnowsze wytyczne żywieniowe renomowanych organizacji zdrowotnych, dlatego dostarczane przez nas zbilansowane diety pudełkowe zawierają tak cenne warzywo jak rukola. Stawiając na personalizację w dietetyce jako klucz do sukcesu, nasi dietetycy dostosują każdą dietę do konkretnej osoby uwzględniając potrzeby jej organizmu, wiek, stan zdrowia, wagę.

Sałatka z ostrą nutą rukoli smakuje doskonale i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu.

Jakie właściwości ma rukola?

W 2024 roku trudno nie wymienić fenomenalnych właściwości rukoli dla organizmu człowieka. Sto gramów świeżej rośliny zawiera 25 kalorii, a także węglowodany, błonnik pokarmowy i białko roślinne. Wydaje się, że rukola jest prawdziwym panaceum, które zdaniem naukowców może zapobiec większości chorób naszej cywilizacji. Mówimy o zapobieganiu cukrzycy, poprawie wzroku, ochronie serca, wspomaganiu trawienia i kontrolowaniu ciśnienia krwi oraz zmniejszeniu ryzyka raka. Rukola jest również dobra dla skóry, ponieważ działa jak naturalny detoks i wspomaga prawidłowe krążenie krwi, co stymuluje wystarczającą ilość tlenu i składników odżywczych w tkankach skóry. Roślina wspomaga także produkcję naturalnego kolagenu. To warzywo jest dobrym źródłem wapnia. Pomaga zapobiegać osteoporozie i jest łatwiej wchłaniane niż wapń zawarty w szpinaku.

Rukola witaminy to tak waży dla zdrowia kwas foliowy (witamina B9) i witamina K, ponieważ zapobiegają chorobom układu krążenia. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza z pożywienia, co jest ważne dla zdrowia tkanek, działa również jako przeciwutleniacz, który poprawia odporność. Strategie żywieniowe naszej firmy oparte są na zrozumieniu potrzeb organizmu, dlatego potrawy zawierają prawidłową ilość witamin i minerałów, których w rukoli nie brakuje. Z naszego doświadczenia przy pracy z osobami chcącymi zredukować wagę, ustabilizować cukrzycę, poprawić pracę serca wynika, że wprowadzenie do diety rukoli pozwala unormować ważne parametry, schudnąć oraz poprawić stan zdrowia. Dietetycy zatrudnieni w naszym cateringu dietetycznym są obecnie autorytetami w dziedzinie zdrowego żywienia i wszystkie programy zrównoważonego odżywiania opierają na literaturze naukowej oraz posiadanej wiedzy zawodowej. Nasze kompetencje w dziedzinie dietetyki klinicznej są potwierdzone licznymi certyfikatami.

Jakie wartości odżywcze wykazuje rukola?

Ile kalorii ma rukola? Tylko 25 kcal w 100 g produktu.

Jakie witaminy ma rukola?

Rukola wartości odżywcze w witaminach na 100 g:

Witamina

Ilość

Korzystne funkcje

Witamina A

2373 IU

Poprawia widzenie, wspomaga regenerację skóry i błon śluzowych, tworzy tkankę kostną i zębową.

Witamina B1, czyli tiamina

0,044 mg

Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, normalizuje funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia motorykę jelit.

Witamina B2, czyli ryboflawina

0,086 mg

Bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, poprawia metabolizm, chroni błony śluzowe.

Witamina B4, czyli cholina

15,3 mg

Reguluje metabolizm w organizmie.

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy

0,437 mg

Wspomaga utlenianie węglowodanów i kwasów tłuszczowych, poprawia kondycję skóry.

Witamina B6, czyli pirydoksyna

0,073 mg

Wzmacnia układ odpornościowy i układ nerwowy, pomaga zwalczać depresję, uczestniczy w wchłanianiu białek i syntezie hemoglobiny.

Witamina B9, czyli kwas foliowy

97 mcg

Regeneruje komórki, bierze udział w syntezie białek, wspomaga prawidłowy rozwój płodu w czasie ciąży.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy

15 mg

Bierze udział w tworzeniu kolagenu, poprawia kondycję skóry, wspomaga gojenie ran i blizn, regeneruje chrząstkę i tkankę kostną, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje.

Witamina E

0,04 mg

Usuwa toksyny i chroni komórki przed uszkodzeniami.

Witamina K

108,6 mcg

Wspomaga prawidłową krzepliwość krwi.

Witamina PP, czyli kwas nikotynowy

0,305 mg

Reguluje gospodarkę lipidową, normalizuje poziom cholesterolu.

Betaina

0,1 mg

Normalizuje kwasowość przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, przyspiesza utlenianie lipidów i wspomaga wchłanianie witamin.

Rukola składniki odżywcze w postaci mikroelemenów niezbędnych do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rucolla - w 100g:

MIkroskładniki

Ilość, mg

Korzyści dla organizmu

Potas

369

Normalizuje pracę mięśnia sercowego, usuwa odpady i toksyny.

Wapń

160

Wzmacnia tkankę kostną i zębową, uelastycznia mięśnie, normalizuje pobudliwość układu nerwowego, bierze udział w krzepnięciu krwi.

Magnez

47

Reguluje metabolizm białek i węglowodanów, usuwa cholesterol, łagodzi skurcze, poprawia wydzielanie żółci.

Sód

27

Zapewnia równowagę kwasowo-zasadową i elektrolitową, reguluje procesy pobudliwości i skurczu mięśni, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Fosfor

52

Bierze udział w tworzeniu hormonów, reguluje metabolizm, tworzy tkankę kostną i normalizuje pracę mózgu.

Żelazo

1,46 mg

Bierze udział w hematopoezie, jest częścią hemoglobiny, normalizuje funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, zwalcza zmęczenie i osłabienie organizmu.

Mangan

0,321 mg

Bierze udział w procesach utleniania, reguluje metabolizm, normalizuje poziom cholesterolu, zapobiega odkładaniu się tłuszczów w wątrobie.

Miedź

76 mcg

Tworzy czerwone krwinki, uczestniczy w syntezie kolagenu, poprawia kondycję skóry, pomaga w syntezie żelaza do hemoglobiny.

Selen

0,3 mcg

Wzmacnia układ odpornościowy, spowalnia procesy starzenia, zapobiega rozwojowi nowotworów, działa antyoksydacyjnie.

Cynk

0,47 mg

Uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów i witamin, wspomaga produkcję insuliny, wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami.

Aby dowiedzieć się dokładniej co to jest rukola, trzeba poznać również inne jej parametry w 100g:

  • Węglowodany - 3,7 g.
  • Tłuszcze - 0,7 g.
  • Białko - 2,6 g.
  • Cukry - 2,1 g.

Rukola wartości zdrowotne wykazuje również dzięki zawartości beta-karotenu oraz luteiny i zeaksantyny. W jej skład wchodzą również wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6.

Warto wykorzystać właściwości zdrowotne rukoli i wprowadzić ją do sałatek, dań mięsnych i rybnych.

Jakie cenne właściwości reprezentuje rukola?

Rukola właściwości odżywcze ma korzystne dla zdrowia człowieka a wynikają one z obecności fitoskładników: indole, tiocyjaniany, glukozynolany, sulfarofan. Substancje te nadają rukoli goryczy, pikanterii i ostrości. Wykazują także wysoką aktywność przeciwutleniającą i przeciwnowotworową, zmniejszając ryzyko rozwoju różnych typów nowotworów. Natomiast kwas alfa liponowy, znajdujący się w tym warzywie pomaga obniżyć poziom cukru w komórkach. Młode łodygi rośliny zawierają dużo jodu. Rukola zawiera minimalną ilość szczawianów w porównaniu do innych warzyw, co sprawia, że może być stosowana także w diecie osób zagrożonych rozwojem kamicy moczowej. Ciemnozielone warzywa liściaste, do których zalicza się rukolę, należy spożywać tygodniowo co najmniej 1,5 garści (ok. 30 g).

Jakie rukola ma właściwości lecznicze?

Rukola na co dobra? Normalizuje pracę przewodu żołądkowo-jelitowego, zwalcza szkodliwe drobnoustroje i wirusy. Zwiększa odporność. Witaminy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zwalczają złogi soli i pojawienie się cholesterolu. Roślina zwiększa poziom hemoglobiny we krwi i korzystnie wpływa na nerwy. Pomaga szybko się uspokoić i skoncentrować. Rukolę stosuje się również jako środek moczopędny i tonizujący. Rukola jest zalecana przy anemii, zwiększa poziom hemoglobiny i usuwa nadmiar cholesterolu. Również diabetykom zaleca się regularne spożywanie rukoli. To warzywo jest niezastąpionym źródłem witamin i mikroelementów w czasie ciąży i w okresie laktacji. Dzięki B-karotenowi poprawia się kondycję skóry, paznokci i włosów, wzmacniają się mieszki włosowe i chronione są przed wypadaniem. Rukola kcal ma tylko 25, jest niskokaloryczna, dlatego doskonale wpisuje się w dietę osób chcących schudnąć. A dzięki dużej zawartości błonnika zapewni uczucie sytości na długi czas i zmniejsza ryzyko przejadania się.

Jak wykorzystać wlasciwosci rukoli w kuchni?

Kupując takie warzywo jak rukola jak jeść, co przygotować? Dietetycy zgodnie twierdzą: rukolę lepiej spożywać w czystej postaci lub dodawać ją do mięsa. Ta ostatnia opcja jest przydatna, ponieważ mikroelementy będą lepiej wchłaniane w połączeniu z pokarmami białkowymi i tłustymi. Dobrym połączeniem do codziennego spożywania rukoli będzie także sałatka z fermentowanym serem mlecznym, czosnkiem i oliwą z oliwek.

Zastosowania surowej rukoli są zróżnicowane. Może stać się składnikiem kanapek, tostów i burgerów, warto dodać ją do omletu, pizzy tuż po wyjęciu z piekarnika, podawać z gotowaną rybą lub mięsem, mieszać z makaronem lub dekorować zupy. Rukolę (surową lub blanszowaną) można z grubsza posiekać na pesto lub wymieszać z ricottą, aby uzyskać wspaniałe nadzienie do ravioli lub lasagne. Rukola warzywo dobrze komponuje się z owocami i warzywami: granatem, pomarańczami lub mandarynkami, truskawkami, czerwoną cebulą, pomidorami, czosnkiem. Miłośnicy serów, wymieszajcie go z serem kozim, parmezanem lub serem pleśniowym. Rukolę można również usmażyć na oliwie z czosnkiem i podać jako przyprawę do wędlin lub ryb.

Czy są przeciwskazania do spożywania rukoli?

Rukola sałata ma również przeciwwskazania. Może powodować alergie u osób uczulonych na warzywa kapustne. Osoby cierpiące na choroby zapalne przewodu pokarmowego powinny zachować ostrożność przy stosowaniu rukoli ze względu na jej gorycz, a w stadiach zaostrzenia choroby lepiej całkowicie zrezygnować z tego produktu. Ponadto, jeśli ktoś ma problemy z nadmierną krzepliwością krwi i skłonnością do zakrzepów, rukolę należy spożywać w małych ilościach ze względu na dużą zawartość witaminy C.


Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.