Szukasz informacji na temat tych produktów? Czym są jagody goji? Czy dobrze działają na zdrowie? A może trzeba na nie mocno uważać? Jak to jest z odchudzaniem? W dzisiejszym tekście poruszyliśmy wiele ciekawych wątków, dlatego zapraszamy do lektury!
Czym są jagody goji?
Jagody goji znane są głównie w Azji. Co ciekawe, na tym kontynencie korzysta się z ich zalet już od tysięcy lat! Na szczęście jagody goji są dostępne także dla Europejczyków. Te produkty systematycznie zyskują zaś na popularności. Są to owoce chińskiej rośliny kolcowój pospolity (jej inna nazwa to kolcowój szkarłatny).
Jak są jeszcze określane jagody goji? W literaturze i rozmaitych artykułach można natknąć się na zamienną nazwę "czerwone diamenty Wschodu".
Jaki jest smak jagód goji? Jeżeli na co dzień często jesz żurawinę, to najprawdopodobniej szybko zauważysz pewne podobieństwa. Oczywiście, nie brakuje też różnic. Osoby często stosujące jagody goji zaznaczają, że są one mniej słodkie i relatywnie bardziej cierpkie (w porównaniu do żurawiny).
Po raz kolejny warto wrócić (przynajmniej myślami) do kontynentu azjatyckiego. Podobno to właśnie tam znajdują się najcenniejsze jagody goji. Gdzie dokładnie? W Himalajach, jak i na terenach dolin tybetańskich. Z czego to jednak wynika? Jak wiadomo, np. Himalaje są bardzo sporadycznie odwiedzane przez ludzi. Dzięki temu na tych terenach nie ma rozmaitych zanieczyszczeń. Nie są stosowane również przeróżne chemikalia itd.
Innymi słowy, panują tam świetne warunki do tego, aby jagody goji mogły mieć wiele cennych właściwości pod kątem optymalnego funkcjonowania organizmu.
Jagody goji: właściwości zdrowotne
Dlaczego te produkty są coraz częściej kupowane? I to przez osoby w różnym wieku? Zawarte w jagodach goji składniki powodują, że można żyć po prostu zdrowiej i zarazem lepiej!
Bardzo istotny jest chociażby bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (rozpuszcza się on w wodzie). Dlaczego? Na podstawie rozmaitych testów można dojść do wniosku, że wykazuje on właściwości przeciwnowotworowe. Wielu ekspertów zaznacza, iż kompleks polisacharydowy LBP redukuje ryzyko pojawienia się rozmaitych nowotworów (w tym okrężnicy, żołądka, płuc i piersi).
Już od dawna Twoje zdrowie szwankuje? Bardzo często chorujesz? Niestety, wiąże się to dodatkowo m.in. ze stratą czasu i pieniędzy (w końcu leki nie są tanie). Jak temu zapobiec? Eksperci wspominają, że kompleks polisacharydowy LBP świetnie wpływa na lepsze funkcjonowanie układu odpornościowego.
W składzie jagód goji znajduje się także wysokiej jakości białko. A to powoduje, że te produkty są rekomendowane m.in. wegetarianom. Nie jesz mięsa? A może dopiero planujesz przejść na taki specyficzny model żywieniowy? Zadbaj zatem o białko wysokiej klasy!
Nie brakuje także węglowodanów i tłuszczów. Chodzi m.in. o nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6. Nie wspominamy o nich zaś przypadkowo. W końcu te składniki odpowiadają za wytwarzanie hormonów, przyczyniają się do lepszej pracy układu nerwowego i mózgu.
Co jeszcze znajduje się w składzie? Karotenoidy i związki polifenolowe (przede wszystkim flawonoidy).
Jagody goji to cenne źródło witamin (np. witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina C) i minerałów (np. cynk, selen, żelazo, wapń, miedź, fosfor). Nie da się zaś ukryć, że te składniki są obligatoryjne, jeśli chcesz czuć się zdrowo i dobrze.
Stosując jagody goji w odpowiednich dawkach można liczyć na poprawę pracy układu trawiennego i tak zwaną "kolonizację dobrych bakterii" w jelitach.
Co jeszcze jest ważne?
- zmniejszenie poziomu cukru we krwi
- właściwości neuroprotekcyjne
- ochrona wzroku (np. siatkówki przed uszkodzeniami, które powstają w wyniku działania wolnych rodników)
- poprawa pracy serca (dodatkowo zapobieganie powstawaniu rozmaitych chorób)
- regulowanie ciśnienia tętniczego krwi
- jagody goji przydają się pod kątem leczenia reumatyzmu
Dzięki tym owocom można zadbać o swoją wątrobę (dieta wysokotłuszczowa nie powoduje aż tak wielu komplikacji), lepsze funkcjonowanie nerek, jak i o cholesterol. Dlaczego? Jagody goji przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego cholesterolu" i poprawy stężenia dobrej frakcji.
Jagody goji a odchudzanie
Już od dłuższego czasu ta sprawa nie daje Ci spokoju? Masz kłopoty z wagą? Wreszcie chcesz się odchudzić? Zastanawiasz się nad skorzystaniem z oferty FitApetit? To będzie świetny wybór. Mamy dużo rozmaitych cateringów dietetycznych. Dodatkowo pomagamy je wybrać. Na nasze wsparcie możesz też liczyć już wtedy, kiedy będziesz korzystać ze swojej diety pudełkowej.
Sporo osób zastanawia się, czy jagody goji są odpowiednie pod kątem odchudzania. To zależy! Jeżeli będzie je stosować osoba, która nie zna się np. na dietetyce, to te owoce mogą przynieść odwrotny skutek (niż zamierzony). Dlatego warto współpracować z ekspertami z najwyższej możliwej "półki". Takich właśnie nie brakuje w naszym podmiocie cateringowym FitApetit. Specjaliści wiedzą, jak ułożyć jadłospisy (zawierające m.in. te jagody), żeby było zdrowo, smacznie i skutecznie (pod kątem efektywnego, bezpiecznego odchudzania).
Na czym się tutaj bazuje? W jagodach goji nie brakuje błonnika pokarmowego. Umiejętne korzystanie z tego składnika sprawia, że klienci zdecydowanie szybciej czują się syci. A to powoduje, że potem nie podjadają pomiędzy poszczególnymi posiłkami.
Jagody goji: skutki nadmiaru
Czy jagody goji są zdrowe? Tak. Czy można je jednak jeść bez zwracania uwagi na zalecane dawki? Niestety nie! Także ten produkt (dostarczany do organizmu w stanowczo zbyt dużych dawkach) przyczynia się do kłopotów różnej maści...
Szczególnie uważać muszą osoby, które jedzą jagody goji na surowo. W końcu wtedy najłatwiej można się zapomnieć i spożyć po prostu zbyt dużo tych owoców.
Generalnie skutki uboczne występują rzadko. Druga strona medalu jest taka, że nie można spychać na dalszy plan rekomendowanych dawek. Aby po prostu czerpać pełnymi garściami z tych owoców i nie narażać zdrowia na niepotrzebne kłopoty.
Jagody goji nie mogą być niedojrzałe! Zwracaj na to uwagę! W przeciwnym razie musisz liczyć się m.in. z:
- zatruciem
- kłopotami ze strony układu pokarmowego
- zaburzeniami układu nerwowego
Przyjmuje się, że zalecana dzienna dawka suszonych owoców to mniej więcej 12 g (i to maksymalnie).
Jagody goji: przeciwwskazania do stosowania
Ogólnie te owoce są rekomendowane. Czasami jednak trzeba być bardzo uważnym... "Przeciętny Kowalski" nie zna się zbyt dobrze na medycynie itd. To żaden wstyd! Jeśli chcesz mieć zatem pewność, że jagody goji Ci nie zaszkodzą, to najnormalniej w świecie porozmawiaj z lekarzem.
Kiedy należy "trzymać rękę na pulsie"? Jeśli na coś chorujesz i np. przyjmujesz leki mające za zadanie rozrzedzić krew. Połączenie medykamentów z jagodami goji może przyczynić się do spotęgowania ewentualnych skutków ubocznych tych preparatów.
Jak to jest z kobietami w ciąży, czy karmiącymi mamami? Z jednej strony nie ma żadnych dowodów, że stosowanie jagód goji może wpłynąć źle na kobietę i/lub dziecko. Zazwyczaj jest jednak tak, że panie nie chcą kusić losu i po prostu w czasie trwania ciąży (a potem w trakcie laktacji) odpuszczają sobie te owoce. Dla pewności warto jeszcze porozmawiać o tym ze swoim ginekologiem.
W składzie jagód goji jest m.in. atropina. Warto wspomnieć, że ten składnik może doprowadzić do uczulenia i powstania rozmaitych, niepożądanych objawów.
Uważać powinni także pacjenci przyjmujący na co dzień leki przeciwzakrzepowe.
Jagody goji a cateringi dietetyczne
Tak naprawdę nie wiesz, czy te owoce znajdują się w dietach pudełkowych? Czasami tak, a czasami nie. Zacznijmy może od tej drugiej sytuacji. Jeśli są pewne przeszkody (np. ciąża, zdrowotne), to wówczas tak planujemy i przygotowujemy zestawy pudełkowe, aby nie było w nich jagód goji.
Zazwyczaj jednak nie ma żadnych "barier" na tej płaszczyźnie. Wtedy możemy z czystym sumieniem używać jagody goji do naszych cateringów dietetycznych. W głównej mierze skupiamy się na zdrowiu, ale równocześnie nie zapominamy o smaku i urozmaiceniu. Takie właśnie cechy mają nasze zestawy pudełkowe.
Do czego dodajemy jagody goji? Np. do mięsa, zup i sałatek.
Zależy Ci przede wszystkim na tym, aby się odchudzić? Faktem jest, że te owoce nie są do końca niskokaloryczne (w 100 g znajduje się mniej więcej 370 kalorii). Jeżeli jednak wybierzesz diety pudełkowe od FitApetit, to niczym nie musisz się martwić! Wszystko dokładnie obliczamy itd. Wiemy zatem, jakie są optymalne dawki. Stosując nasze cateringi dietetyczne będziesz zatem chudnąć! Gwarantujemy!
Jagody goji: podsumowanie wiadomości
Jagody goji są znane przede wszystkim na kontynencie azjatyckim. Najzdrowsze z nich występują m.in. w Himalajach.
To owoce (określane także mianem "czerwonych diamentów Wschodu") chińskiego kolcowoju pospolitego. Ich smak przypomina żurawinę (są jednak mniej słodkie i bardziej cierpkie).
Jaki jest wpływ na zdrowie? Kompleks polisacharydowy LBP m.in. ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
W składzie nie brakuje też cennych witamin (np. witamina B6, witamina C), składników mineralnych (np. cynk, selen), białka, czy błonnika, który z kolei np. pomaga w szybszym zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.
Jagody goji są także pomocne, jeśli chodzi o serce, wątrobę, nerki i wzrok.
Nie wolno spożywać niedojrzałych owoców. Grozi to m.in. zatruciem.
Aby nie było żadnych skutków ubocznych (płynących z nadmiernego spożycia jagód) nie przekraczaj zalecanej, dziennej dawki suszonych owoców (maksymalnie 12 g).
Kiedy należy szczególnie uważać na jagody goji? Chodzi o kobiety w ciąży, karmiące matki, czy o pacjentów przyjmujących leki na rozrzedzenie krwi itp.
Zastosowanie tych owoców w dietach pudełkowych zależy od tego, czy nie ma żadnych przeszkód (m.in. zdrowotnych). W FitApetit troszczymy się o to zagadnienie! Jeśli dana osoba może jeść jagody goji, to dodajemy je (np. do sałatek), ale tylko w optymalnych dawkach.
Bibliografia:
- Cheng, J., Zhou, Z. W., Sheng, H. P., He, L. J., Fan, X. W., He, Z. X., ... & Zhou, S. F. (2014). An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides. Drug Design, Development and Therapy, 9, 33.
- Potterat, O. (2010). Goji (Lycium barbarum and L. chinense): Phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Medica, 76(1), 7-19.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Nasiona chia - niezbędny element zdrowej diety!
- Ostropest plamisty - klucz do zdrowia i odporności!
- Kawa na odchudzanie - jaki rodzaj jest najlepszy?
- Kawa na czczo lub pusty żołądek: czy to dobry pomysł?
- Czy kawa wypłukuje magnez? Odkryj naukowe fakty i mity
- Kawa zbożowa: Dlaczego jest zdrowym wyborem na każdy dzień?
- Kawa rozpuszczalna w codziennym życiu: Właściwości i zastosowania
- Kawa bezkofeinowa: Czym różni się od zwykłej kawy i jakie ma zalety?
- Czy picie kawy jest korzystne dla zdrowia? Odkryj tajemnice czarnej kawy
- Indeks sytości - Co to jest i dlaczego jest ważny?