17.04.2024

Czy jedzenie jajek przepiórczych wpłynie pozytywnie na zdrowie?


Jajka przepiórcze to cenny produkt dietetyczny znany jest już od czasów starożytnych. Dla sportowców jest bogatym źródłem białka, a młodzi rodzice uwielbiają go za właściwości hipoalergiczne. Rozmiar jaja przepiórczego jest 4-5 razy mniejszy niż jaja kurzego, a jego kształt przypomina duże winogrono. Ze względu na bogaty skład witaminowo-mineralny są chętnie stosowane przez zwolenników prawidłowego odżywiania. Jaja przepiórcze dodaje się do sałatek i przygotowuje się z nich naturalne sosy i w efekcie uzyskujemy smaczne i zdrowe dania. W 2024 roku nasz catering dietetyczny opracowując programy żywieniowe kieruje się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych, dlatego do niektórych dań wprowadzamy zdrowe jaja przepiórcze.

Czy jajka przepiórcze są zdrowe?

Warto wiedzieć, jak wyglądają jajka przepiórki? Są bardzo małe i wyróżniają się nakrapianą skorupką. Plamki przybierają różne wielkości w kolorze brązowym lub czarnym. Na wolności przepiórka jajka składa raz w roku w ilości od 7 do 20 sztuk, natomiast ptaki hodowlane nawet do 300 sztuk w roku. Waga jednego jaja to tylko około 10 gramów, czyli około ⅕ jajka kurzego, natomiast żółtko jest naprawdę duże. Jajko przepiórcze kcal wynosi 19, białka 1,6 g, tłuszczów 1,3 g. Natomiast jaja przepiórcze kcal przy 10 sztukach to już 158.

Czy są zdrowe? Tak, jajka przepiórcze są zdrowe, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych, są bogate w witaminę A, która jest niezbędna do utrzymania zdrowia oczu i zapobiegania różnym chorobom. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym witamina ta zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, zapobiega zaćmie, a także poprawia wzrok. Jaja przepiórcze to źródło przeciwutleniaczy zawierają duże ilości beta-karotenu, a także nieco mniejsze ilości witamin A, C i E. Witaminy te są przeciwutleniaczami i pomagają organizmowi w walce z wolnymi rodnikami (podczas stresu oksydacyjnego). W 2024 roku eksperci odkryli, że jajka przepiórki chronią komórki wątroby (hepatocyty) przed szkodliwym działaniem środków chemicznych, a także uczestniczą w stabilizacji funkcjonowania aparatu enzymatycznego narządu.

Przepiórcze jaja zawierają korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe. Substancje te pomagają regulować poziom złego i dobrego cholesterolu we krwi. Ponadto zawierają potas, który aktywnie uczestniczy w ochronie serca i stabilizacji ciśnienia krwi. Jaja przepiórcze zawierają owomukoid, który hamuje enzym trypsynę. Dzięki temu jaja korzystnie wpływają na funkcjonowanie enzymów biorących udział w trawieniu. Dzięki dużej zawartości białka tworzy się mniej kwaśne środowisko, co pozwala na szybszą regenerację uszkodzonej błony śluzowej. Dlatego regularne spożywanie jaj przepiórczych zaleca się osobom cierpiącym na zapalenie przełyku, zapalenie żołądka o dowolnej etiologii, a także wrzody trawienne. Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, oferowane przez nas diety pudełkowe są zbilansowane pod kątem makro i mikroskładników. Przepiórcze jaja stały się jednym ze składników diety dla diabetyków oraz dla osób otyłych.

Wprowadzając jajka przepiórcze do menu można poprawić wzrok, stan mięśni, trawienie, jakość włosów.

Jaki jest skład chemiczny jaja przepiórczego?

Skład jaja przepiórczego

Ilość na 100 gramów

Zawartość kalorii w jajku przepiórczym

158 kcal

Tłuszcze

11,1 g

Białka

13 g

Węglowodany

0,41 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

3,56 g

Kwasy tłuszczowe nienasycone

jednonienasycone (4,32 g), wielonienasycone (1,32g).

Cholesterol

844 mg

Witaminy

A (156 µg), B1 (0,13 mg), B2 (0,79 mg), B4 (236 mg), (B6 (0,15 mg), B12 (1,58 µg), E (1,08 mg), D (55 IU).

Minerały

potas (132 mg), wapń (64 mg), magnez (13 mg), sód (141 mg), fosfor (226 mg), żelazo (3,65 mg), cynk (1,47 mg), selen (32 µg).

Metody przygotowania potraw wykorzystywane przez nasz catering dietetyczny są poparte doświadczeniem w pracy z osobami o zróżnicowanych potrzebach żywieniowych. Nasze kompetencje w dziedzinie dietetyki klinicznej są potwierdzone licznymi certyfikatami, jesteśmy autorytetem w dziedzinie zdrowego odżywiania. Podczas układania programu dietetyk uwzględnia wszystkie potrzeby organizmu i podejmuje decyzję o zastosowaniu jaj przepiórczych lub jaj od kury.

Korzyści z jaj przepiórczych

Można jednoznacznie stwierdzić, że jajka przepiórcze właściwości prozdrowotne mają ogromne. Witaminy i minerały są budulcem wzrostu i rozwoju mięśni, korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć oraz chronią organizm przed stanami zapalnymi i infekcjami. Na przykład enzym lizozym ma działanie antybakteryjne. Jajko przepiórcze rzadko powodują reakcję alergiczną, dlatego idealnie nadają się dla dzieci.

Regularne spożywanie tego produktu pomoże poprawić produkcję testosteronu, co poprawia potencję. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości cholesterolu. To on bierze udział w syntezie testosteronu w organizmie mężczyzn. Witaminy z grupy B pomagają aktywować procesy metaboliczne i poprawiają trawienie, dlatego jaja przepiórcze są często stosowane jako produkt dietetyczny przy odchudzaniu.

Witaminy A i E poprawiają kondycję skóry i paznokci. Codzienne spożywanie np. jajka przepiórczego na miękko pomoże zatrzymać wypadanie włosów i zapobiegnie ich łamliwości. Produkt przydatny także dla przyszłych mam. Składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo, potas i fosfor, wspierają organizm kobiety w czasie ciąży. A wysoka zawartość białka przyspieszy proces rekonwalescencji po porodzie i dostarczy organizmowi niezbędnej energii. Przy realizacji planów zdrowego odżywiania pomocna jest nam literatura w tej dziedzinie, dlatego każda dieta pudełkowa zawiera niezbędne składniki odżywcze i jest również smaczna.

Medycyna odnotowała korzystne działanie jaj przepiórczych na zdrowie układu naczyniowego, odpornościowego i nerwowego.

Jakie są zalety jaj przepiórczych?

Zalety jajek przepiórki są ściśle związane z zawartością konkretnych składników:

  • Za wzrost i regenerację tkanek odpowiadają wysokiej jakości białko i aminokwas lizyna.
  • Glicyna i witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy.
  • Enzym lizozym działa jak naturalny antybiotyk i chroni organizm przed infekcjami.
  • Lecytyna wspomaga układ sercowo-naczyniowy i neutralizuje negatywne działanie cholesterolu.
  • Interferon stymuluje układ odpornościowy i przyspiesza procesy regeneracji. Żelazo zapobiega rozwojowi anemii.
  • Beta-karoten poprawia kondycję skóry i włosów.

Jakie są przeciwwskazania do spożywania jaj przepiórczych?

Jak każdy produkt mogą powodować alergie. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi powinny zachować ostrożność podczas stosowania jajek przepiórki, natomiast osoby z nietolerancją białka powinny go całkowicie unikać. Zapoznajemy się z ekspertyzami naukowymi, które potwierdzają, że jaja przepiórcze mają lepsze właściwości dla osób z insulinoopornością.

Jakie jest zastosowanie jaj przepiórczych w medycynie?

Produkt ten, w przeciwieństwie do jaj kurzych, posiada bardziej zbilansowane białka i tłuszcze, witaminy i minerały. Dlatego jaja przepiórcze są uważane za bardziej przydatne. Cholesterol jest kompensowany przez lecytynę, która nie pozwala na jego odkładanie się na ściankach naczyń krwionośnych. Ogólnie białko uważa się za standardowe, ponieważ jest wchłaniane przez organizm aż w 95%. Żółtko zawiera witaminę D i A. Jaja wzmacniają układ odpornościowy, uczestniczą w odnowie skóry i funkcjonowaniu błon śluzowych, wspomagają funkcje układu nerwowego, poprawiają pamięć i reakcję. Warto je zjeść przed jakimkolwiek egzaminem lub sprawdzianem, kiedy trzeba zapamiętać wiele informacji. Po pierwsze, nasycają organizm na długi czas, nie ma się ochoty na jedzenie. Po drugie, zwiększa się szybkość reakcji. Nie ma znaczenia czy będą to jajka przepiórcze na twardo, czy na miękko w obydwu przypadkach zadziałają tak samo.

Jakie znaczenie mają jajka przepiórki w dietetyce?

Jaja przepiórcze to cenny produkt dietetyczny, który pozwala naprawdę szybko schudnąć. W 2024 roku są często uwzględniane w programach białkowych na redukcję wagi i działają nie tylko jako dodatek, ale także jako główny składnik diety. Zawierają także tłuszcze co razem daje szybkie uczucie sytości i przyspieszeniu przemiany materii. Świetnie nadają się również do kompleksowego leczenia otyłości. Ponadto w połączeniu ze zbilansowaną, bogatą w składniki odżywcze dietą stanowią skuteczną alternatywę dla kofeiny i innych stymulantów. Skład jajek przepiórczych potwierdza ich zastosowanie w diecie diabetyków oraz przy nadciśnieniu tętniczym. Sprawdzają się w diecie dla sportowców, ponieważ ich skład jest niezbędny zarówno przy budowie jak i regeneracji mięśni. Wykorzystując nasze doświadczenie w zakresie żywienia sportowego, przygotowaliśmy przepisy kulinarne zawierające jajka przepiórki, które smakują wszystkim.

Jajka przepiórcze sprawdzają się w diecie osób chcących zredukować wagę oraz sportowców którzy chcą zbudować mięśnie.

Jakie jest zastosowanie mają jajka przepiórcze w kuchni?

Można je gotować, smażyć, marynować, wędzić i jeść na surowo. Jajka przepiórcze często wykorzystywane są jako dekoracja przekąsek, a także dodawane do ciasta na naleśniki i różne wypieki. Posiadają wspaniały smak, który doskonale komponuje się z sałatkami mięsnymi, rybnymi i warzywnymi. W postaci surowej jajko dodaje się do różnych koktajli. Aby uchronić się przez zakażeniem salmonellą należy wcześniej umyć skorupki.

Zupa szczawiowa krem z jajami przepiórczymi:

Danie doskonale nadaje się na urozmaicenie menu. Zupa jest łatwa w przygotowaniu. Można podawać na zimno lub na ciepło. Zupę krem zaleca się łączyć z dodatkami mięsnymi i sałatkami.

Składniki:

  • Ziemniaki - 400 gr.
  • Szczaw - 150 gr.
  • Śmietana - 100 ml.
  • Por - 1 szt.
  • Masło - 2 łyżki stołowe.
  • Jajka przepiórcze -12-16 szt.

Przygotowanie:

Por pokroić i podsmażyć na maśle. Obrane i pokrojone ziemniaki włożyć do jednego litra wody, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu przez 20 minut. Ugotowane ziemniaki zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać szczaw, pogotować chwile i dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz. Jajka przepiórcze ugotować, obrać i przekroić na pół. Dodać do zupy krem.

Jak długo gotować przepiórcze jaja?

Przed gotowaniem zaleca się przepłukanie ich pod bieżącą wodą. Do gotowania nadaje się mały lub średni garnek. Jajka przepiórcze na twardo wkłada się do zimnej wody i rozpoczyna proces gotowania, wystarczy pięć minut, a jajka przepiórcze na miękko nie więcej niż dwie minuty. Jaja przepiórcze mają osobliwość: po ugotowaniu trudno je obrać. Aby temu zapobiec, nie trzeba się spieszyć ze schładzaniem. Najpierw odlać wrzącą wodę, następnie przykryć garnek pokrywką i lekko potrząśnij 2-3 razy. Na skorupie pojawią się mikropęknięcia. Do garnka wlewamy zimną wodę, tak aby całkowicie przykryła jajka. Po 10-15 minutach można je obierać. Skorupa jajka przepiórczego będzie łatwo odchodzić. Ile jaj przepiórczych można zjeść dziennie? To zależy od wieku i stanu zdrowia. Dorosły człowiek może zjeść średnio 6-12 jaj dziennie, dziecko 3 sztuki.


Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.