Lata kojarzy się nam się z pysznym, słodkim smakiem owoców. Jednym z najbardziej lubianych i popularnych w naszej części geograficznej, są czereśnie. To niezwykle atrakcyjnie wyglądające, smaczne i słodkie owoce, jedzone same, bądź dodawane do kompostów, czy deserów. Ile kcal mają czereśnie? Co zawierają czereśnie? Czy czereśnie odchudzają? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Ile kalorii mają czereśnie?
Kaloryczność czereśni to zagadnienie, które wzbudza zainteresowanie bardzo wielu osób. To smaczne owoce, po które chętnie sięgają dzieci, osoby dorosłe, jak również seniorzy. Warto jednak wiedzieć, czy można pozwolić sobie na zjedzenie ich dużej ilości, czy należy ograniczyć się jedynie do kilku owoców. Czy czereśnie mają dużo kalorii? Czereśnie posiadają 63 kcal w 100g. A ile kalorii ma jedna czereśnia? Jedna przeciętnej wielkości czereśnia posiada około 5 grama. W praktyce oznacza to, że jedząc jedną czereśnie dostarczymy około 3 kcal. Warto także wiedzieć ile kalorii ma kilogram czereśni. Pomimo tego, że czereśnie nie należą do szczególnie kalorycznych, jeśli zjedlibyśmy ich aż 1000 gram, wówczas do naszego organizmu trafi aż 630 kcal. To już wartość odpowiadająca solidnemu posiłkowi. Warto więc uważać na spożycie owoców, nie zapominając, że pomimo tego, że ich znacząca część to woda, posiadają dużą dawkę cukru.
Co więcej, pomimo tego, że jedna czereśnia ma mało kcal, nie można bezkarnie najadać się tymi smacznymi owocami. Przede wszystkim wynika to z faktu, że czereśnie są ciężkostrawne. Jednorazowa porcja musi więc być umiarkowana, by nie pojawiły się wzdęcia, biegunka, czy ból brzucha. Co więcej, w związku z tym, że owoce długo zalegają w żołądku, nie powinny być spożywane także przez osoby z chorobą wrzodową.
Czereśnie- wartości odżywcze
Warto wiedzieć, że jedna czereśnia składa się w aż 80% z wody. Nie zmienia to jednak faktu, że czereśnie posiadają wartości odżywcze.
Czereśnie są bogate w węglowodany, a więc w cukru. W 100 gramach odnaleźć można 16 gram węglowodanów. Posiadają dużą zawartość błonnika- 2 gramy w 100 gramach owoców. Zawierają znikomą ilość tłuszczu. W 100 gramach jest to jedynie 0,20 g. Owoce posiadają również białko- 1,6 / 100 g czereśni. Jak widać są to owoce, które dostarczają do naszego organizmu cenne składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Jakie witaminy zawierają czereśnie?
Czy czereśnie mają witaminy? Oczywiście, że tak!. Czereśnie to naturalne źródło wiele cennych witamin, minerałów, jak również mikro i makro składników. W owocach odnaleźć można szereg witamin z grupy B.
Dodatkowo warto wiedzieć, że czereśnie to owoce bogate w witaminę C. Dzięki temu wspomagają nasz układ odpornościowy. To nie jedyne witaminy, jakie można odnaleźć w tych owocach. Do najważniejszych zaliczyć należy także:
- Kwas foliowy 4 µg,
- Witaminę A 64 IU,
- Witaminę E 0.07 mg,
- Witaminę K 2.1 µg,
- Witaminę B6 0.049 mg,
- Niacynę 0.154 mg,
- Ryboflawinę 0.033 mg,
- Tiaminę 0.027 mg.
Dodatkowo owoce czereśni zawierają także minerały. Do tego grona zaliczyć należy m.in.:
Czereśnie i ich wartości zdrowotne
Warto poznać zdrowotne zalety czereśni. Nie tylko doskonale smakują, ale także wnoszą wiele, różnorodnych wartości zdrowotnych. Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, okryto, że spożycie czereśni bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy, zdrowie stawów, jak również prawidłowe funkcjonowanie serca. Wszystko dzięki temu, że w ich składzie odnaleźć można dużą zawartość potasu. Co więcej, owoce pomagają w uregulowaniu ciśnienia tętniczego krwi. Co sprawia, że czereśnie to dobre jedzenie dla tarczycy? Porcja czereśni dostarcza do organizmu dużej dawki jodu. Niewiele osób wie, że owoce posiadają więcej jodu niż dorsz, czy inne ryby morskie. Jak powszechnie wiadomo, jod wspomaga produkcję hormonów tarczycy.
Co ciekawe, o takim dobroczynnym działaniu czereśni wiedziały już starodawne ludy zamieszkujące góry Kaukazu oraz Turcji. Nic więc dziwnego, że czereśnie na diecie na stała i znana praktyka od wielu, długich lat.
Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że w dawnej medycynie ludowej wykonywano napary z kwiatów i liści czereśni. Stosowano go w celu leczenia chorób wątroby. Co więcej, napar był stosowany także w przypadku problemów z prawidłowym działaniem serca.
Znane jest także wykonywanie olejku ze zmiażdżonych pestek czereśni. Okazuje się, że pozyskiwany olejek wykazuje działanie rozkurczające.
Co więcej, czereśnie zalecane są dla pacjentów, którzy mierzą się z dną moczanową. Wszystko dzięki zawartości w czereśniach związku, który nosi nazwę cyjanidyna. Jego działanie polega na blokowaniu odczuwania bólu, który jest wywołany przez kryształki kwasu moczowego.
Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że zawarte w czereśniach witaminy z grupy B pomagają w skutecznym leczeniu artretyzmu.
Dodatkowym atutem spożywania czereśni jest obecność kwercetyny. Jej działanie polega na zmniejszeniu przepuszczalności naczyń krwionośnych. Co ważne, naukowe badania jasno wskazują, że czereśnie przyczyniają się do wyregulowania stężenia cholesterolu we krwi.
Warto zwrócić szczególną uwagę także na kolor czereśni. Im bardziej czerwone, tym więcej przeciwutleniaczy zawierają. Jak powszechnie wiadomo, są to naturalne substancje, które chronią nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Dodatkowo spowalniają one procesy starzenia, przez co dłużej można cieszyć się pięknym, nienagannym wyglądem. Co więcej, przeciwutleniacze skutecznie działają na stres oksydacyjny.
Czereśnie to również cenne źródło antycyjanów. Wykazują one podobne działanie jak ibuprofen, czy naproksen. W praktyce oznacza to, że czereśnie dezaktywują enzymy, które wywołują zapalenie tkanek. Dzięki temu zdrowe i smaczne owoce przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych dolegliwości o charakterze przewlekłym, takich jak m.in.: cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, nadciśnienie tętnicze krwi, czy choroby układu krążenia.
Duża zawartość witaminy C w czereśniach bierze udział w syntezie kolagenu. Odgrywa on znaczącą rolę w prawidłowej budowie i funkcjonowaniu tkanek łącznych. Co więcej, przyspiesza ona także proces gojenia ran.
Czereśnie a odchudzanie
Wiemy już ile kalorii ma czereśnia, i że bez obaw można pozwolić sobie na jej spożycie prowadząc dietę redukcyjną. Warto jednak poznać odpowiedź na pytanie, czy ich spożycie ma wpływ na proces odchudzania? Okazuje się, że tak. Owoce wpływają na produkcję hormonów tarczycy. Dzięki temu regularne spożywanie małych porcji czereśni sprawia, że nasz metabolizm, czyli przemiana materii jest szybsza. To dzięki temu uda nam się szybciej spalić dostarczone od organizmu kalorie, a więc ma to bezpośredni wpływ na proces spalania tkanki tłuszczowej. Dodatkowo kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych, wskazuje się, że owoce wspomagają też pracę układu pokarmowego. Wynika to z faktu, że czereśnie, zwłaszcza mniej dojrzałe, posiadają w swoim składzie kwasy organiczne, które pobudzają do pracy trzustkę.
Warto podkreślić, że czereśnie są także cennym źródłem błonnika, który odgrywa pierwszorzędną rolę w procesie spalania tkanki tłuszczowej. To on zapobiega zaparciom, jak również sprzyja ogólnej poprawie perystaltyki jelit.
Czereśnie i ich indeks glikemiczny- czy to owoce dla diabetyków?
Wiemy już jakie kalorię ma czereśnia. A jaki jest jej indeks glikemiczny? Pomimo tego, że jak już wcześniej wskazano są to owoce z dużą zawartością węglowodanów, co ciekawe, wykazują one niski poziom sacharozy. W praktyce oznacza to, że wykazują zaskakująco niski indeks glikemiczny, który wynosi 22. Znajdują się więc na liście artykułów spożywczych rekomendowanych do spożycia przez diabetyków, czy osoby, które mierzą się z insulinoopornością. Nie można jednak zapominać, że owoce muszą być zjadane w ograniczonej ilości. Jak już wspomniano, są ciężkostrawne, a poza tym, w ich składzie odnaleźć można przede wszystkim cukry proste.
Ciesz się dobrze zbilansowaną, pełnowartościową dietę- postaw na gotową żywność
Wiemy już, czy czereśnie są kaloryczne. Pomimo tego, że czereśnia ma umiarkowane kalorie, zawiera dość sporą ilość węglowodanów. Aby cieszyć się doskonale zbilansowaną, pełnowartościową dietą, warto postawić na catering dietetyczny. To opcja, która sprawia, że można mieć całkowitą pewność, że posiłki są dopasowane do naszych potrzeb, jak również dostarczają nam właściwą ilość energii. Co więcej, dieta pudełkowa połączona jest z opcją darmowej dostawy. To sprawia, że jesteśmy w stanie korzystnie wpłynąć nie tylko na nasze zdrowie i wygląd, ale także na ogólny komfort dnia. Dietetycy kliniczni pracujący przede wszystkim dbając w trosce o dobro i zdrowie swoich klientów, opracowują jadłospis, który uwzględnia obecność czereśni. Jednak dzięki wieloletniej pracy, ogromnej wiedzy, można mieć pewność, że gotowe dania będą idealnym pożywieniem, które pomoże nam osiągnąć wymarzoną wagę, a przy tym nie rezygnować z ulubionych owoców, w tym czereśni. Co ważne, nie musisz martwić się o koszty- catering dietetyczny to niezwykle korzystne rozwiązanie dla Twojego portfela.
Czereśnie to obok truskawek najbardziej popularne letnie owoce. Warto korzystać z ich obecności, ponieważ sezon na nie szybko się kończy. Jednak jeśli chcemy cieszyć się smakiem czereśni przez cały rok, z całym powodzeniem możemy je również zamrozić.
Bibliografia:
Anderson, J.W. (2001). Health benefits of cherries: A comprehensive review. Czereśnie to owoce bogate w antyoksydanty, takie jak antocyjany, które wspierają zdrowie serca i mogą redukować stan zapalny. W artykule tym omawiane są również właściwości przeciwbólowe czereśni, które mogą łagodzić objawy dny moczanowej i zapalenia stawów. Czereśnie są również niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem w diecie odchudzającej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspierają zdrowie jelit.
Blando, F. (2004). Cherries and their role in reducing oxidative stress. Artykuł ten analizuje zdolność czereśni do redukcji stresu oksydacyjnego, który jest związany z wieloma chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i nowotwory. Spożywanie czereśni może również poprawiać jakość snu dzięki zawartości melatoniny. Czereśnie wspierają zdrowie skóry i opóźniają procesy starzenia dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. Mogą również wspierać zdrowie oczu, dzięki obecności witaminy A.
Kelley, D.S. (2006). Benefits of cherry consumption on inflammatory biomarkers in humans. Badanie to potwierdza działanie przeciwzapalne czereśni, które mogą obniżać poziom markerów zapalnych w organizmie. Regularne spożycie czereśni może redukować ryzyko chorób serca i obniżać ciśnienie krwi. Czereśnie zawierają również witaminę C, wspierającą odporność. Wysoka zawartość potasu czyni je owocem wspomagającym równowagę elektrolitową.
Jacob, R.A. (2003). Effects of cherry consumption on antioxidant defense. Artykuł ten omawia wpływ czereśni na system obrony antyoksydacyjnej organizmu, co może chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Czereśnie mogą wspierać regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym i łagodzić ból mięśni. Zawartość witamin A i C wspiera zdrowie skóry i układu odpornościowego.