W dzisiejszych czasach wiele sklepowych półek ugina się od nadmiaru różnych artykułów spożywczych. Jednak wciąż najwartościowsze dla naszego zdrowia, prowadzenia dobrze zbilansowanej, wartościowej diety, są warzywa. Jednym z najchętniej wybieranych, docenianych za smak i wartość, jest fasolka szparagowa. Ile kcal ma fasola? Jakie wartości odżywcze ją charakteryzują? Dlaczego warto ją jeść? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Fasolka szparagowa i jej krótka charakterystyka
Fasolka szparagowa to niedojrzałe owoce bardzo różnych odmian fasoli. Zielona i żółta fasolka szparagowa spożywana jest wraz z otaczającymi stronkami. Warto wiedzieć, że surowa fasola szparagowa w aż 90% składa się jedynie z wody. Jest więc lekkostrawna, idealna dla osób, które dbają o zdrową, zbilansowaną dietę.
Ile kalorii ma fasolka szparagowa?
Ile kcal ma fasolka szparagowa? Czy fasola jest kaloryczna? Rozróżnienia należy dokonać ze względu na zieloną i żółtą fasolkę szparagową. Ile kalorii ma fasolka szparagowa zielona? Podaje się, że fasolka zielona kcal w 100 g posiada 31. To niewiele, w związku z czym może być dodatkiem do wielu dań. Ile kalorii ma fasolka szparagowa żółta? Według źródeł jest ona nieco bardziej kaloryczna. Fasolka szparagowa żółta kcal w 100 g posiada 33. Jest to jednak niezwykle niewielka rozbieżność. Nic więc dziwnego, że w wielu tabelach fasola zielona i jej kalorie, jak również fasola żółta i jej kalorie, zostają ujednolicone. Kaloryczność fasolki szparagowej najczęściej podawana jest jako 31 kcal na 100 g. A ile kalorii ma fasolka szparagowa gotowana? O ile nie jest posypana bułką tartą, masłem, bądź innym tłuszczem, jej kaloryczność nie różni się od surowych warzyw.
Fasolka szparagowa- węglowodany, białko i tłuszcze
Fasolka szparagowa żółta wartości odżywcze prezentuję w sposób następujący. Wiemy już ogólnie ile kalorii ma fasolka szparagowa. A ile węglowodanów ma fasolka szparagowa? Podaje się, że jest to około 7 g na 100 g produktu. Ile białka ma fasolka szparagowa? Jest to około 2 g na 100 g produktu. Jeśli chodzi o tłuszcz, w 100 g fasolki szparagowej odnaleźć można jedynie 0,22 g tłuszczu. Fasolka szparagowa i jej wartości odżywcze są więc doskonałe dla osób dbających o dobry wygląd i zdrową dietę.
Warto wskazać, że fasolka szparagowa to dobre źródło błonnika pokarmowego. W 100 gramach warzywa odnaleźć można 4 gramy błonnika. Fasolka szparagowa zielona wartości odżywcze wykazuje niezwykle korzystne dla całego organizmu.
Fasolka szparagowa i indeks glikemiczny
Fasolka i jej indeks glikemiczny to zagadnienie, które wzbudza szczególne zainteresowanie wśród osób cierpiących na cukrzycę, jak również insulinooporność. Fasolka szparagowa kcal to jedna kwestia, a zupełnie odmienną jest fasolka szparagowa ig. fasolka szparagowa żółta indeks glikemiczny wskazuje na poziomie 15 IG. Żółta i zielona fasolka szparagowa wykazują taki sam poziom IG.
Jest to idealna opcja żywienia, która w tabeli produktów indeksu glikemicznego znajduje się w opcjach oznaczonych zielonym kolorem. Oznacza to, że fasolka szparagowa żółta ig będzie opcją idealną dla diabetyków, czy osób, które cierpią na insulinooporność. Fasolka znajduje się w najkorzystniejszej grupie, oznaczana jako całkowicie bezpieczna i wskazana do spożycia przez osoby, które mierzą się z problemem utrzymania właściwego poziomu cukru we krwi.
Ważną informacją dla takiej grupy osób jest również fakt, że wysoka zawartość potasu w fasolce szparagowej wspomaga proces wydalania toksyn z organizmu. To sprawia, że można w szybszy, łatwiejszy sposób oczyścić swój organizm.
Fasolka szparagowa- makro i mikroelementy
Jeśli wiemy już ile kalorii ma zielona fasolka, warto także wiedzieć jakie minerały i witaminy dostarcza ona do naszego organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje duża ilość potasu. To aż 264 mg na 100 g fasolki. Co więcej, w fasoli szparagowej odnaleźć można dużą ilość flawonoidów. To typowe przeciwutleniacze. Ich zawartość sprawia, że fasolka szparagowa znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Zielona fasolka ma nie tylko niski indeks glikemiczny, ale także zawiera spore ilości kwasu foliowego. To aż 70 mcg/100 g.
Fasolka szparagowa to dobre źródło żelaza i wapnia. W 100 gramach tego strączkowego warzywa można odnaleźć aż 1,1 mg żelaza i 65 mg wapnia.
100 g fasolki szparagowej to 24 mg witaminy C.
Popularna roślina strączkowa to również źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP). Jak widać, jest to roślina strączkowa z bogatym zasobem mikro i makroelementów. Oznacza to, że niesie za sobą nie tylko wartości smakowe, ale również szereg wartości zdrowotnych
Fasolka szparagowa i jej wartości zdrowotne
Fasolka szparagowa i jej składniki odżywcze, sprawiają, że warzywo
Fasola szparagowa gotowana ig spożywana regularnie, znacząco zmniejsza ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego krwi. Co więcej, fasolka szparagowa i zawarte w niej makroskładniki, sprawiają, że możemy obserwować ogólną poprawę pracy serca, jak również ukrwienia mózgu. Kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych, okazuje się, że regularne spożycie fasoli szparagowej zapobiega skurczom łydek.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że fasola szparagowa wykazuje bardzo pozytywny wpływ na mięśnie, przez co polecana jest osobom, które każdego dnia są bardzo aktywne fizycznie, bądź regularnie ćwiczą na siłowni. Fasolka szparagowa jest polecana także dla osób, które pragną zmniejszyć ryzyko występowania miażdżycy. Kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych, można wskazać, że fasolka szparagowa zapobiega anemii. Co więcej, wysoka zawartość kwasu foliowego wycisza i koi nerwy, poprawia ogólny humor i nastrój.
Regularne spożycie fasolki szparagowej niezwykle korzystnie wpływa na układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami. Dodatkowo smaczne warzywo korzystnie wpływa na metabolizm, służąc pomocą w procesie odchudzania. Fasolka i jej kcal, to idealne narzędzie, by zawalczyć o wymarzony wygląd. Zielone ziarna w środku fasolki sprawiają, że raz na zawsze możemy pożegnać się z problemem zaparć.
Okazuje się, że znane i pyszne warzywo idealnie wpływa na wygląd naszej skóry, włosów, jak paznokci.
Warto zaznaczyć, że fasolka szparagowa wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Wszystko dzięki zawartości dużej ilości flawonoidów. To one stanowią doskonałą ochronę naszego organizmu przed wolnymi rodnikami. Co więcej, takie działanie wykazuje także witamina C oraz beta- karoten, które znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Mając na względzie walory zdrowotne fasolki szparagowej, należy wskazać, że jest to idealne pożywienie dla osób, które pragną obniżyć poziom złego cholesterolu w swoim organizmie. Stosując zalecenia oparte na rygorystycznej analizie składników pokarmowych, wykazano, że kwas foliowy, ryboflawina, magnez czy witamina B6, które są zawarte w fasolce szparagowej przyczyniają się także do poprawy układu krążenia, sprawiając, że możemy uniknąć np. udaru mózgu.
Jak przygotować fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa może być przygotowana na kilka, różnych sposobów. Do najbardziej popularnych zalicza się:
- Gotowanie,
- Przygotowanie na parze,
- Zapiekanie w piekarniku.
Fasolka szparagowa gotowana ma mało kcal. Fasolka szparagowa na parze również posiada mało kcal. Nieco bardziej kaloryczną opcją jest zapiekanie warzywa. Ile kcal ma taką fasolka? Najczęściej dodaje się do niej oliwę z oliwek, bądź masło. Nierzadko można spotkać na niej także żółty ser. Taka fasolka szparagowa żółta do wiele kalorii. Nie jest wówczas daniem dietetycznym, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Podobnie w przypadku, gdy fasolka szparagowa gotowana zostanie polana masłem i posypana tartą bułką. Warto więc szczególną uwagę poświęcić na sposób przygotowania fasolki szparagowej, by móc czerpać z jej spożycia wiele wartości, eliminując tym samym zbędne kalorie.
Z czym łączyć fasolkę szparagową, by tworzyć doskonale zbilansowane posiłki? Okazuje się, że fasolka szparagowa 100g będzie idealnie pasować do bobu. Takie rozwiązanie może stać się bazą bardzo wielu, różnorodnych sałatek, które można połączyć z suszonymi pomidorami, pestkami dyni, czy rodzynkami. Generalnie można wskazać, że fasolka szparagowa powinna zostać połączona ze składnikami bogatymi w żelazo.
Czy istnieją przeciwwskazania do spożycia fasolki szparagowej?
Pomimo tego, że fasolka żółta to bogactwo wartości odżywczych, wskazać można przeciwwskazania do spożycia tego warzywa. Okazuje się, że fasola szparagowa może doprowadzić do komplikacji w funkcjonowaniu tarczycy. Powstrzymać się od spożycia fasoli powinny także osoby, które cierpią na zespół jelita drażliwego, jak również inne choroby o etymologii gastrycznej. Wynika to z faktu, że osoby cierpiące na takie dolegliwości mogą o wiele silniej odczuwać negatywne skutki spożycia roślin strączkowych, takich jak np. wzdęcia.
Warto także zaznaczyć, że od spożycia fasolki szparagowej powinny powstrzymać się osoby, które cierpią na przewlekłą zgagę, bądź wrzody żołądka.
Ciesz się z gotowych rozwiązań każdego dnia!
Chcesz jeść zdrowo, smacznie i wartościowo, jednak brakuje Ci czasu? Jeśli tak, dieta pudełkowa to usługa gastronomiczna stworzona dla Twoich potrzeb. Spotkasz w niej fasolkę szparagową, inne rośliny strączkowe, a także wiele dodatkowych, cennych składników odżywczych. Catering dietetyczny opracowany jest przez wykwalifikowanych, doświadczonych dietetyków klinicznych. To sprawia, że możemy mieć całkowitą pewność, że wybrane menu będzie wnosić dla naszego organizmu ogromną gamę wielu, różnorodnych korzyści.
Fasola szparagowa od wielu lat znana jest na polskich talerzach, goszcząc jako warzywna część dania zwłaszcza w letniej porze roku. Okazuje się, że jest to tylko warzywo, które nie tylko doskonale smakuję w połączeniu z różnym pożywieniem, ale także pożywienie, które perfekcyjnie wpisuję się w upodobania i preferencję najbardziej wymagających użytkowników. Już dziś poznaj właściwości fasolki szparagowej, i sięgaj po wartościowe i pyszne pożywienie każdego dnia.
Bibliografia:
Robinson, J. (2014). Eating on the Wild Side. Książka ta opisuje korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia fasolki szparagowej, która jest bogata w witaminy A, C, K oraz błonnik. Spożywanie fasolki może wspierać zdrowie oczu, wzmacniać układ odpornościowy oraz poprawiać trawienie.
Williams, P.G. (2009). The benefits of including green beans in your diet. Artykuł ten omawia właściwości odżywcze fasolki szparagowej, szczególnie jej wpływ na kontrolę poziomu cukru we krwi i zdrowie serca. Niskokaloryczna fasolka stanowi doskonały wybór w diecie niskowęglowodanowej.
McClements, D.J. (2019). Future Foods: How Modern Science Is Transforming the Way We Eat. Książka ta omawia przyszłość żywności, w tym korzyści wynikające ze spożywania warzyw strączkowych, takich jak fasolka szparagowa. Podkreślono ich rolę w zrównoważonym żywieniu oraz potencjał do wspierania zdrowia metabolicznego.
Slavin, J.L. (2013). Dietary fiber and its role in health. Artykuł omawia znaczenie błonnika pokarmowego, którego fasolka szparagowa jest doskonałym źródłem. Spożywanie błonnika wspiera zdrowie jelit, pomaga w kontroli masy ciała oraz redukuje ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Rossi, A. (2020). Green beans and their impact on overall health. Badanie to przedstawia wpływ spożywania fasolki szparagowej na poprawę zdrowia kości dzięki zawartości witaminy K oraz wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Fasolka szparagowa może również wspierać zdrowie skóry i oczu dzięki obecności karotenoidów.