"Bohaterem" dzisiejszego tekstu będą kiełki brokuła. Jakie są ich znaki rozpoznawcze? Gdzie można je zastosować? Jak kiełki brokuła przyczyniają się do lepszego zdrowia? Poznaj też przeciwwskazania do ich kupowania i przede wszystkim stosowania!
Co to są kiełki brokuła?
Nie jest wielką tajemnicą, że warzywa są generalnie bardzo zdrowe. W tej grupie produktów znajduje się m.in. brokuł. Okazuje się zaś, że kiełki brokuła są... jeszcze zdrowsze! Pomyśl zatem o takich produktach. Możesz je m.in. kupić. I to naprawdę tanio. W końcu 50 g kiełków brokuła kosztuje zaledwie kilka PLN. Ewentualnie możesz samodzielnie wyhodować te produkty (w dalszej części artykułu napisaliśmy więcej na ten temat).
Kiełki brokuła są bardzo chwalone przez klientów. Tak samo, jak przez niezależnych ekspertów. Co istotne, te produkty zaliczają się do cenionej kategorii "superfoods". A zawiera ona tylko taką żywność, która jest nie tylko smaczna, lecz przede wszystkim efektywnie pomaga w lepszym funkcjonowaniu organizmu.
Od kiedy znane są te produkty? Dla niektórych to może być pewne zaskoczenie. Okazuje się, że kiełki brokuła są bowiem znane już od starożytności. Czytając rozmaite artykuły na ich temat można zauważyć wiele powiązań z... żeglarzami. Dlaczego jednak właśnie z nimi? Charakterystyka pracy żeglarza polega na tym, że często jest się poza swoim domem. W takich okolicznościach o wiele trudniej o sprawdzone, zdrowe produkty.
Żeglarze znaleźli jednak na to sposób i postanowili korzystać z kiełków brokuła. Bardzo im się to opłaciło. Nie tylko pod kątem smaku. Dzięki temu uchronili się też od szkorbutu!
Dlaczego jednak kiełki brokuła są tak zdrowe? Co powoduje, że Polki i Polacy chętnie po nie sięgają? Duże znaczenie ma oczywiście skład. A jest on bogaty m.in. w witaminy (np. witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, witamina K) oraz minerały (np. magnez, żelazo, selen, wapń i fosfor).
Na co jeszcze można liczyć? Są to m.in.: bardzo wysokiej klasy białko, cenne kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy, chlorofil, sulforafan, karoten, koenzym Q10 i antyoksydanty.
Jak już wiesz, możesz nie tylko kupować kiełki brokuła. Chcesz zaoszczędzić pieniądze? Zależy Ci, aby wszystko odpowiednio kontrolować?
Samodzielne uprawianie tych roślinek jest proste, tanie i nie zajmuje wiele czasu. Chcesz się tego podjąć? W takim razie przygotuj:
- nasiona brokuła (kup porządne produkty, bo dzięki temu potem uzyskasz naprawdę sporo cennych właściwości)
- słoik
- kiełkownicę
Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu nasion przed całą "procedurą". Nie mogą one znajdować się np. w wilgotnych pomieszczeniach, ponieważ grozi to zepsuciem.
Jakie kroki należy wykonać? Masz już wszystko przygotowane? Na początek przepłucz ziarenka. Później wlej letnią wodę do słoika. Umieść w nim ziarenka. Zadbaj o to, aby proces namaczania trwał mniej więcej 6 godzin.
Następnie należy umieścić nasiona w kiełkownicy. Jak długo trwa kiełkowanie? Przeważnie od 4 dni do około jednego tygodnia. I gotowe! Nie ma tutaj nic trudnego, dlatego nawet osoby początkujące powinny sobie bez większych problemów poradzić.
Na co pomagają kiełki brokuła?
O czym pamiętać, aby uzyskać możliwie jak najwięcej cennych właściwości generowanych przez kiełki? Dobrze byłoby je spożyć możliwie jak najwcześniej. Wtedy do Twojego organizmu dostanie się bowiem odpowiednio dużo sulforafanu.
Nie wspominamy o tym przypadkowo. W końcu sulforafan odgrywa bardzo znaczącą rolę. M.in. charakteryzuje się wysoką zawartością enzymów cechujących się właściwościami przeciwbakteryjnymi i detoksykującymi.
Naukowcy są nawet zdania, że te produkty wykazują działanie przeciwnowotworowe. Jeżeli zatem chcesz działać prewencyjnie, to dobrze byłoby uwzględnić kiełki brokuła. To jednak nie koniec dobrych wiadomości dotyczących tego zagadnienia. Specjaliści twierdzą, że sulforafan może nawet efektywnie hamować procesy związane z powstawaniem guzów w piersiach (są one zaś tworzone przez komórki nowotworowe).
Na początku artykułu wspomnieliśmy, że kiełki są lepsze od samego warzywa. Z czego to wynika? Nie da się ukryć, że kiełki brokuła zawierają zdecydowanie więcej sulforafanu. Sporo osób jest także zdania, iż te produkty są po prostu smaczniejsze (w porównaniu do standardowego brokuła).
Narzekasz na to, jak wyglądasz? Chcesz to zmienić? Nie masz jednak np. pieniędzy na bardzo drogie zabiegi? Na szczęście są tańsze i zarazem bezinwazyjne metody. Eksperci zauważają, że zawarty w kiełkach brokuła sulforafan charakteryzuje się właściwościami przeciwstarzeniowymi (m.in. poprawia się kondycja skóry).
Jeśli chodzi o witaminy, to szczególnie dużo uwagi należy poświęcić witaminie C. Dlaczego? Dzięki niej układ immunologiczny może pracować o wiele efektywniej. A to bardzo ważne! Jeśli nie chcesz często chorować, to nie możesz bagatelizować tego zagadnienia.
Na co jeszcze można liczyć? Witamina C pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie układu krążenia. Witamina C jest ważna np. dla osób uprawiających sporty walki itp. Wszak dzięki niej ewentualne rany szybciej się goją.
Bardzo cenne są też właściwości przeciwutleniające. W efekcie nie trzeba przejmować się nadmiarem wolnych rodników, które niestety przyczyniają się np. do powstawania nowotworów.
Zależy Ci na zdrowiu i atrakcyjnej sylwetce? Musisz zatem m.in. kontrolować poziom cholesterolu. Tego typu kiełki są zaś tutaj pomocne. W końcu przyczyniają się do redukowania poziomu tak zwanej "złej frakcji".
Jedząc zdrowe kiełki możesz zadbać o lepsze samopoczucie. Wszak te produkty świetnie wpływają na funkcjonowanie tak istotnego układu nerwowego.
Co jeszcze jest ważne? To m.in.: wzmacnianie i uszczelnianie naczyń krwionośnych, hamowanie krwawienia z dziąseł (świetne rozwiązanie w kontekście problemów stomatologicznych), regulowanie procesów pochłaniania drobnoustrojów (przez leukocyty) i regulowanie produkcji kolagenu.
Te produkty potrafią nawet łagodzić symptomy związane z alergią/astmą. Dodatkowo działają ochronnie na wzrok!
Warto spożywać kiełki brokuła, aby działać profilaktycznie przeciwko takim chorobom, jak np.:
- wrzody żołądka
- zawał serca
- osteoporoza
Kiełki brokuła: skutki nadmiaru
Czy takie kłopoty powstają często? Na szczęście wręcz przeciwnie. Rzadko kto ma objawy związane z nadmiernym spożyciem kiełków brokuła. Aby takie sytuacje omijały Cię szerokim łukiem, przestrzegaj rekomendowanych dawek!
Co doradzają eksperci? Maksymalna dobowa dawka kiełków brokuła to mniej więcej 20 g. Jeżeli będziesz się tego trzymać, to raczej nic Ci nie grozi. "Raczej", ponieważ każdy przypadek jest nieco inny. Jak zacząć najbezpieczniej stosować kiełki brokuła? Po prostu od relatywnie małych dawek. Jeśli nie zaobserwujesz nic niepokojącego, to można je stopniowo zwiększać. Uważamy, że warto konsultować się w tej sprawie np. z dobrym lekarzem, czy dietetykiem.
Najpoważniejszy skutek uboczny to zakwaszenie moczu. Niestety, to może doprowadzić nawet do pojawienia się kamieni nerkowych! Inne efekty uboczne to np.: wysypka na skórze, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, wymioty, nudności i gazy.
Kiełki brokuła: przeciwwskazania do stosowania
Czy każdy może iść do sklepu i kupić sobie kiełki brokuła? A może interesuje Cię samodzielna uprawa lub korzystanie z zestawów pudełkowych? Niestety, te produkty (chociaż bardzo zdrowe) nie są polecane każdemu! Podejmując ostateczne decyzje warto zwrócić uwagę na to, co sądzi w tej sprawie Twój lekarz.
Wizyta u fachowców od medycyny jest szczególnie wskazana, jeżeli obecnie masz kłopoty ze zdrowiem i regularnie zażywasz rozmaite leki.
Kto jest w "grupie ryzyka"? Przede wszystkim osoby zmagające się z kłopotami z tarczycą. Dlaczego kiełki brokuła są w ich przypadku niewskazane? Przez goitrogeny, które niestety mogą zaburzać odpowiednie przyswajanie jodu.
Pamiętaj jednak, że do każdej sytuacji należy podchodzić inaczej. Jeśli masz zatem problemy z tarczycą, to idź do doktora i spytaj się go, czy w Twojej sytuacji kiełki brokuła są zabronione.
Cateringi dietetyczne a kiełki brokuła
Bardzo cieszy nas, że w przypadku tych produktów praktycznie nie ma żadnych przeciwwskazań do ich stosowania. Oczywiście, do każdej sprawy podchodzimy indywidualnie. Wszystko dokładnie sprawdzamy, aby mieć pewność, że można swobodnie stosować kiełki brokuła pod kątem danej diety pudełkowej.
A takie produkty cechują się nie tylko właściwościami zdrowotnymi. Dodatkowo poprawiają smak i sprawiają, że diety pudełkowe są bardziej urozmaicone. Nic dziwnego, że chętnie dodajemy kiełki np. do różnych sałatek i zup.
Nasza firma cateringowa FitApetit jest często wybierana przez klientów, którzy chcą się odchudzić. Kiełki brokuła to cenny składnik. W końcu są one zdrowe, smaczne i nie zawierają wiele kalorii.
Kiełki brokuła: podsumowanie wiadomości
Znane już od starożytności kiełki brokuła są uważane za zdrowsze od samego warzywa (nieprzypadkowo są zatem zaliczane do kategorii "superfoods"). W związku z tym ludzie chętnie je kupują albo samodzielnie uprawiają (np. w swoim domu/mieszkaniu).
Kiełki brokuła zawierają m.in.: witaminy (np. witamina A, witamina C), minerały (np. magnez i żelazo), wysokiej klasy białko, kwasy tłuszczowe omega-3, czy błonnik pokarmowy.
Dlaczego warto spożywać te produkty? Mają one właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo można liczyć np. na: poprawę funkcjonowania układu odpornościowego, obniżenie ciśnienia krwi, zredukowanie poziomu cholesterolu i lepsze samopoczucie.
Jaka powinna być maksymalna dobowa dawka kiełków brokuła? Około 20 g. Jeżeli chodzi o skutki uboczne, to może to być np. zakwaszenie moczu prowadzące nawet do pojawienia się kamieni nerkowych.
Głównym przeciwwskazaniem są kłopoty z tarczycą. Jeśli chorujesz na coś innego i przyjmujesz leki, to konsultacja z lekarzem jest konieczna!
Jeżeli jest taka możliwość (czyli nie występują żadne przeciwwskazania np. zdrowotne), to stosujemy kiełki brokuła w FitApetit. W końcu te produkty są zdrowe, smaczne i można je dodawać do rozmaitych dań. Przy okazji kiełki przyczyniają się do tego, że odchudzanie jest efektywniejsze.
Bibliografia:
- Fahey, J. W., Zhang, Y., & Talalay, P. (1997). Broccoli sprouts: An exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens. Proceedings of the National Academy of Sciences, 94(19), 10367-10372.
- Pajak, P., Socha, R., Gałkowska, D., Rożnowski, J., & Fortuna, T. (2014). Phenolic profile and antioxidant activity in selected seeds and sprouts. Food Chemistry, 143, 300-306.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Kakao - naturalne superfood dla serca i umysłu!
- Matcha - więcej niż herbata, odkryj superfood!
- Jagody acai - odkryj niesamowite właściwości tego superfood!
- Korzeń maca - superfood pełne energii i vitalności!
- Siemię lniane - uniwersalne superfood dla organizmu!
- Cynamon - więcej niż przyprawa, superfood dla zdrowia!
- Ashwagandha - adaptogenne superfood dla umysłu i ciała!
- Spirulina - supermoc w małym algowym superfood!
- Kurkuma - naturalny superfood dla zdrowia i urody!
- Jagody goji - sekret długowieczności i witalności!