Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to jeden z głównych, najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Również na diecie wegańskiej, która jest właściwie zbilansowana, śniadanie odgrywa główną, priorytetową rolę. Jak przygotować wegańskie śniadanie? Poznaj sprawdzone pomysły na wegańskie śniadania.
Proste przepisy na wegańskie śniadania
Nawet w przypadku, gdy nie jesteśmy zaawansowanymi kucharzami, możemy samodzielnie przygotować wartościowe wegańskie śniadania wnoszące wiele korzyści zdrowotnych. Pierwszą z najbardziej popularnych propozycji na szybkie wegańskie śniadanie jest owsianka. To niezwykle szybkie i proste danie. Do jej przygotowania potrzebować będziemy:
- Mały słoik,
- ⅓ szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki nasion chia,
- Orzechy nerkowca (ilość dowolna),
- ½ łyżeczka cynamonu,
- Odrobina soli
Owsiankę należy przygotować wieczorem, by była gotowa na rano. Do słoika należy włożyć płatki owsiane, nasiona, orzechy, cynamon i sól, a następnie zalać szklanką mleka roślinnego z odrobiną wody. Całość należy zakręcić, mocno wstrząsnąć, i zostawić na noc w lodówce.
Jak przygotować wegańskie śniadanie? Możemy postawić na pyszne, mrożone smoothie. Taka opcja sprawdzi się jako śniadanie na wynos, w letnie, upalnie dni. Do przygotowania potrzebujemy:
- Jeden mrożony banan,
- Dowolnie wybrane owoce (maliny, jeżyny, borówki),
- ½ szklanki płatków owsianych,
- 1 łyżka nasion chia bądź siemienia lnianego,
- Dowolnie wybrany słodzik (ksylitol, erytrol).
Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze, a następnie dodać odrobinę mleka roślinnego, bądź wody. Należy blendować aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Smoothie należy przelać do ulubionego bidonu.
Zdrowe wegańskie śniadanie, czyli tofucznica
Wyróżnić można także najlepsze wegańskie przepisy na śniadanie, które wymagają nieco więcej pracy i zaangażowania. Są one jednak doskonałą propozycją na diecie wegańskiej dla cukrzyków. Jednym z najlepszych przepisów jest tofucznica, która doskonale imituje tradycyjną jajecznicę. Do przygotowania będziemy musieli wykorzystać:
- Tofu,
- Sól kala- namak.
W pierwszej kolejności należy dokładnie pokruszyć blok tofu na nieregularne kawki. Następnie należy przyprawić je ulubionymi przyprawami. Koniecznie należy użyć kurkumy, jak również szczyptę czarnej soli kala- namak. Dalej na rozgrzanej patelni należy zeszklić czosnek oraz cebulę. Do takiej mieszanki należy dodać uprzednio przygotowane tofu. Możemy też dodać do tofucznicy szpinak, pomidory, paprykę, czy inne ulubione dodatki. Całość należy podsmażyć przez chwilę na wolnym ogniu, a na końcu doprawić pieprzem oraz solą. Tofucznice serwuje się wraz z wege parówkami, bądź wege tostami.
Wegańskie śniadania przepisy możemy odnaleźć w najlepszych wegańskich książkach kucharskich. To niekończąca się skarbnica wiedzy i wielu, różnorodnych inspiracji.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Dieta wegańska a cukrzyca - realne korzyści
- Najlepsze książki o weganizmie - co warto przeczytać?
- Czytanie etykiet produktów wegańskich - jak to robić?
- Podstawowe produkty w kuchni wegańskiej
- Wegańska dieta a energia - jak to działa?
- Wegańskie jedzenie na budżet - poradnik
- Dieta wegańska w ciąży - zdrowe wybory
- Mity i fakty o diecie wegańskiej - co warto wiedzieć?
- Jak komponować posiłki wegańskie poza domem? Sprawdź
- Czy dieta wegańska jest bezpieczna dla dzieci? Sprawdź!