20.06.2024

Przepisy - desery wegańskie (bez cukru)


Słodkości to małe przyjemności, po które sięgają nie tylko dzieci. Również dorośli uwielbiają słodki, rozpływający się w ustach smak. Nic więc dziwnego, że bardzo dużą popularnością i zainteresowaniem cieszą się wegańskie desery, które dodatkowo pozbawione są cukru. Zdrowe wegańskie desery to również idealna propozycja dla diabetyków prowadzących dietę wegańską. Jak zrobić wegański deser, by był bezpieczny dla naszego organizmu? Poznajmy sprawdzone, proste i słodkie przepisy. 

Słodkości wegańskie- fit batony bez pieczenia 

Dieta wegańska to idealne metoda na utratę wagi. Właśnie dlatego należy poznać przepis na wegańskie fit batony. Do ich przygotowania należy użyć: 

  • 90 g orzechów laskowych,
  • 80 g rodzynek,
  • 100 g daktyli,
  • 15 g siemienia lnianego,
  • 200 g płatków owsianych,
  • 150 g masła orzechowego,
  • 30 g oleju kokosowego,
  • 70 g miodu,
  • 100 g ciemnej czekolady 86%

Orzechy należy drobno posiekać, a rodzynki i daktyle pokroić na małe kawałki. Kolejno należy dodać masło orzechowe, miód oraz rozpuszczony olej kokosowy. Masę należy dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość należy przedłożyć na papier do pieczenia, a później na formę 28x18 cm. Całość dobrze docisnąć a na koniec wstawić do lodówki na 2- 3 godziny. Zastygniętą masę kroimy na batoniki. Polewamy roztopioną, gorzką czekoladą. Są to desery wegańskie bez cukru, które nie tylko pysznie smakują, ale wniosą wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu

dieta-weganska-poradnik (7).jpg

Przepisy na wegańskie desery- ciasto z buraka 

Wegańskie desery przepisy potrafią być niezwykle zaskakujące. Do tego grona zaliczyć należy pyszne, oryginalne ciasto z buraka. 

Składniki: 

  • 300 g ugotowanych buraków,
  • 15 g zmielonego siemienia lnianego,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek wrzątku,
  • 150 g erytrolu,
  • 250 ml napoju sojowego,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 60 g ciemnego kakao.

Ten deser to przykład, że dieta wegańska jest odpowiednia także dla dzieci

W pierwszej kolejności ugotowane buraki należy pokroić i zblendować. Siemię lniane należy połączyć w osobnym kubku z wrzątkiem, i pozostawić na około 5 min. Kolejno w jednej misce należy wymieszać wszystkie mokre składniki, tj. buraki, namoczone siemię lniane, olej rzepakowy, napój sojowy. W drugiej misce należy wymieszać mąkę, erytrol, kakao i proszek do pieczenia. Do mokrych składników należy dodać suche. Wszystko razem wymieszać mikserem. Masę należy przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto należy piec przez około 55 minut, w temperaturze 180°C. 

dieta-weganska-poradnik (10).jpg

Wegańskie przepisy na desery- wegańskie beziki 

Jednym z przepisów na słodkości, który został bezwarunkowo pokochany przez wielu wegan, jest receptura na beziki. Składniki to jedynie: 

  • 90 gram zmielonego ksylitolu,
  • 90 gram aquafaby,
  • 1 łyżeczka kamienia winnego,
  • Kilka kropel barwnika żelowego 

Aquafabę należy umieścić w misie i zacząć ubijać z niej pianę. Do powstałego puchu należy stopniowo, bardzo powoli dodawać zmielony ksylitol, który pełni tutaj rolę zamiennika cukru pudru. Najlepsze kucharskie książki wegańskie wskazują, że jest to kluczowy element podczas tworzenia bezików, od którego zależy puszystość gotowych wyrobów. Gdy uda nam się uzyskać puchową pierzynkę, na sam koniec do powstałej masy należy dodać winian potasu. Dzięki niemu uda nam się uzyskać sztywną, lśniącą konsystencję ubijanej piany. 

Tak przygotowaną masę należy przełożyć do rękawa cukierniczego, wybierając ulubioną tylkę. Co ważne, boki rękawa cukierniczego należy delikatnie posmarować dowolnie wybranym barwnikiem spożywczym. Dzięki temu bezy będą kolorowe. Ostatnim etapem jest wyciskanie małych bez na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Małe słodkości należy piec w 110°C, przez około 2-3 godziny, używając funkcji termoobiegu. 

Dieta wegańska nie musi oznaczać dużej ilości wyrzeczeń, bazowaniu na owocach, warzywach oraz produktach wieloziarnistych. Nawet dbając o linię i zdrowie, można pozwolić sobie na obłędne słodkości. 


Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.