Zakwas z buraków to cenne zródło składników odżywczych tj.witamin A, C, K, E, folianów, składników mineralnych, tj. żelazo, potas, wapń, magnez, betanina i antocyjany. Zawiera naturalne probiotyki. Można go traktować jako naturalny suplement diety. Kiszony burak wzmacnia odporność w sezonie jesienno-zimowym. To bomba witaminowa i moc korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu.
Właściwości kiszonych buraków:
- wspomagają odchudzanie, oczyszczenie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, hamują apetyt na słodycze, przyspiesza metabolizm
- poprawiają samopoczucie i kondycję.
- mają właściwości przeciwzapalne
- pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu
- łagodzą uderzenia gorąca w trakcie menopauzy,
- wzmacniają układ odpornościowy poprzez pozytywne działanie na florę bakteryjną, są niezastąpione po kuracji antybiotykowej, spowalniają procesy gnilne w jelitach, hamują rozrost flory patogennej
- Reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego (LDL) cholesterolu
- Działają przeciwnowotworowo
- zwiększają wytrzymałość, dodają energii, wzmacniają kondycję fizyczną oraz poprawiają wydolność organizmu,
pomagają w rekonwalescencji po chorobach, - Działają krwiotwórczo, dostarczają cennego żelaza pochodzenia roślinnego.
Okazuje się też, że sok z kiszonego buraka ma silniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne niż sok ze świeżego buraka. Dzieje się tak dlatego, że w trakcie kiszenia wzrasta w buraku stężenie kwercetyny. Oczyszczają organizm z toksyn wspomagając pracę nerek i wątroby.
Jak przygotować sok z kiszonych buraków?
Kilogram buraków należy obrać, pokroić na małe kawałki, a następnie ułożyć w dużym, szklanym naczyniu, przekładając je plasterkami czosnku, listkami laurowymi, kulkami ziela angielskiego. Następnie buraki trzeba zalać 2 litrami zimnej, przegotowanej wody z dodatkiem 2 łyżek soli kamiennej. Woda musi przykryć całość. Na wierzchu układamy kromkę pieczywa razowego, przykrywamy naczynie talerzem i odstawiamy całość w ciemne, chłodne miejsce. Proces fermentacji trwa zwykle około tygodnia.
W naszym menu znajdziesz bombę witaminową w postaci koktajlu z kiszonych buraków na zakwasie zrobionym przez naszego szefa kuchni!
Czytaj więcej:
- Wpływ na organizm produktów bogatych w magnez, potas i wapń
- Zielona herbata - wady i zalety
- Czym jest indeks glikemiczny?
- BMI - co to jest i jak go obliczyć?
- Owsianka na mleku lub wodzie – na dobry początek dnia
- Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz energetyczne?
- Jak być fit? Budowa ciała ma znaczenie!
- Jak cheat day i cheat meal wpływa na samopoczucie i zdrowie
- Potas – jakie są jego główne właściwości?
- Co to są węglowodany?