24.04.2024

Czym są kapary, jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni?


Kapary są bogate w błonnik, zawierają do 36% nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wapń, żelazo, mangan i witaminy. W kuchni pełnią rolę potężnej przyprawy: wystarczy jedna łyżka kaparów konserwowych, aby nadać całemu otoczeniu swój mocny ostro-musztardowy smak i aromat oraz ożywić najbardziej mdłe danie. W 2024 roku marynowane kapary zostały uznane na wykwintny dodatek do ryb, mięs pieczonych, jajek i sałatek. Dobrze łączą się z sałatą, pomidorami, serem pleśniowym oraz łososiem.

Co to są kapary?

Kapary co to jest i do czego je wykorzystać? Kapary to pąki kwiatowe kaparów ciernistych, które pierwotnie rosły w basenie Morza Śródziemnego i w niektórych częściach Azji. Dziś tę wieloletnią roślinę uprawia się na całym świecie, od Iranu po Australię. Rośnie głównie w Hiszpanii, Włoszech, Grecji, Turcji, Algierii i na południu Francji. Owoc kaparu zbiera się, gdy na krzaku pozostają niedojrzałe pąki, gdzie rozwijają się kwiaty i rozwijają się w owoc przyczepiony na długiej łodydze, przypominający wiśnię. Kolorem, rozmiarem i kształtem przypominają zielone oliwki. Kapary w zalewie są składnikiem wielu sałatek i sosów kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej.

Kapary świeże nie są polecane do jedzenia, gdyż zawierają olejek musztardowy, który ma gorzki, cierpki smak. Nabierają smaku po namoczeniu w wodzie przez 3-6 dni, a następnie marynowaniu w occie lub w soli w celu konserwacji. Kapary konserwowe to jeden z tych produktów, które są przydatne w kuchni, a ich użycie dodaje potrawie szczypty luksusu i wykwintności. Marynowane kapary są produktem dość wysokokalorycznym, na 100 g od 15 do 25 kcal. Ich skład chemiczny zawiera prawie wszystkie pierwiastki układu okresowego, zawierają także mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy.

Kapary marynowane charakteryzują się ostrym smakiem i nadają się do potraw mięsnych i rybnych.

Jak smakują kapary?

Kapary surowe charakteryzują się nutami roślinnymi, kwiatowymi, gorzkimi i lekko cierpkimi. Aby były smaczniejsze, producenci marynują małe pączki i owoce w zalewie z wody, soli i kwasu (np. octu) lub suszą w soli. Właściwości aromatyczne i roślinne ulegają wówczas zmniejszeniu, ale nadal są obecne, a ogólny smak staje się ostry. Można nawet powiedzieć, że kapary to prawdziwy eliksir zdrowia i urody.

Marynowane kapary z ogonkiem mają kształt owalny i ziarnisty miąższ. Kapary do czego użyć? Można je dodawać np. do sałatek, dań z ryb i owoców morza, makaronów, posypywać pizzę, a także sporządzać z nich sosy. We Włoszech kapary i czarne oliwki są używane jako pasta do chleba, mielone z anchois i dodatkiem oliwy z oliwek. Warto spróbować i przekonać się: zrobić kanapkę z lekko solonym łososiem i położyć na niej kapary marynowane. Smak zwykłej kanapki będzie zupełnie inny. Zamawiając dania z diety pudełkowej można dostrzec walory niezwykłych kaparów. Kompetencje naszego cateringu dietetycznego w dziedzinie dietetyki klinicznej są potwierdzone licznymi certyfikatami, które potwierdzają wiedzę zawodową naszych specjalistów. Nasze metody są poparte doświadczeniem w pracy z osobami o zróżnicowanych potrzebach żywieniowych.

Gdzie kupić kapary?

Jeśli potrzebne są kapary, gdzie kupić najwyższej jakości? Kapary suszone, w zalewie, marynowane kapary w puszce w 2024 roku można kupić w większości sklepów spożywczych, supermarketach a także w sklepach oferujących zdrową żywność. Surowe kapary owoce nie są używane do spożycia na świeżo. Ich kolor jest ciemnozielony, a smak jest kwaśny i gorzki. Za najdroższe uważane są małe kapary, ponieważ mają delikatny smak z lekkim kwiatowym posmakiem.

Duże kapary mają bardziej pikantny i gorzki smak. Jeśli jednak ktoś chce kapary duże, gdzie kupić, aby miały wysublimowany smak i zapach? Warto odwiedzić sklepy oferujące greckie lub włoskie przysmaki, tam można znaleźć doskonałej jakości duże owoce. Smaczne kapary z puszki świetnie współgrają z daniami kuchni włoskiej, często można znaleźć je chociażby na pizzy, carpaccio, w makaronach. Często pojawia się pytanie - kapary świeże, gdzie kupić, aby zachowały swoje walory? W centrach handlowych trudniej dostać takie produkty, ale można je nabyć w sklepach internetowych które posiadają w swojej ofercie zarówno świeże kapary, suszone i kapary w zalewie. Jeśli chodzi o taki produkt jak kapary cena jest zależna od ich pochodzenia, miejsca zakupu a także od wielkości owocu, sposobu konserwowania, wielkości słoika czy puszki.

Kapary w zalewie są niezbędne w kuchni włoskiej, chociaż w Polsce również znalazły swoich nabywców.

Dlaczego warto jeść kapary w zalewie?

Kapary to zakonserwowane pąki kaparu ciernistego, dzięki bogatemu składowi chemicznemu są dobre dla serca i tarczycy. Świeże kapary praktycznie nigdy nie są spożywane, dlatego zaraz po zbiorze, te małe pąki są konserwowane. W Polsce najczęściej można spotkać kapary marynowane. Produkt dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi oraz nadaje się do sałatek. Szczególną uwagę należy zwrócić na zalewę kaparową, która zawiera wiele dobroczynnych substancji zawartych w samych kaparach. Kapary duże są często poszukiwane przez koneserów intensywnych smaków, są idealne do sałatek, zimnych dań, sosów i zup. Czym są kapary z czosnku niedźwiedziego? To przekwitłe kwiatostany czosnku niedźwiedziego o niepowtarzalnym smaku naśladujące kapary. Zalewa octowa delikatnie wydobywa walory smakowe tego produktu.

Aby poznać wyrafinowany smak kaparów oraz ich prawidłowe połączenie z innymi składnikami można zamówić jedzenie dietetyczne poprzez catering dietetyczny. Dzięki prozdrowotnym właściwościom dietetyk wprowadza kapary z puszki do jadłospisu nie tylko osób odchudzających się, ale również dążącym do wyrobienia zdrowych nawyków żywieniowych. Dobrym sposobem na wypróbowanie właściwości tej rośliny oraz jej smaku, jest zamówienie zbilansowanej diety pudełkowej z dostawą do domu. Wykorzystując interdyscyplinarne podejście do zdrowego stylu życia, dietetycy wprowadzają do jadłospisu różne produkty mające właściwości zdrowotne w tym kapary cierniste. Nasi specjaliści posiadają autorytet w dziedzinie zdrowego odżywiania i opierając się na swoim doświadczeniu przy pracy z osobami chcącymi zdrowo się odżywiać i poprawić stan zdrowia opracowują odpowiednie diety. Nasze porady żywieniowe bazują na głębokiej analizie składu mikro i makroelementów, dzięki czemu każda dieta jest kompletna.

Jakie są rodzaje kaparów?

Kapary występują w sześciu różnych rozmiarach, które zależą od etapu rozwoju pąków przed zbiorem:

  • Niepareilowe - najmniejsze, najdelikatniejsze pąki o średnicy do 7 mm.
  • Surfines - od 7 do 8 mm.
  • Capucines - od 8 do 9 mm.
  • Capotes - od 9 do 11 mm.
  • Fine - od 12 do 13 mm.
  • Grusas - ponad 14 milimetrów.

Jakie są korzyści z kaparów, na co pomagają?

Kapary co to jest za owoc? To owoce kaparu ciernistego z ogonkami które są pyszną przekąską. W 2024 roku są cenione są nie tylko za oryginalny smak, ale także za korzystny skład.

Zamawiając catering dietetyczny można wypróbować ich smak i sposób użycia kaparów w potrawach.

100 g kaparów z puszki zawiera:

Jakie są właściwości zdrowotne kaparów?

Wartość odżywcza różni się w zależności od marki i tego, czy kapary marynowano przy użyciu płynnej solanki, octu, czy suchej soli. Kapary mają właściwości przeciwutleniające, zawierają związki fenolowe, takie jak kwercetyna i kemferol i chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować nowotwory i choroby skóry. Ponadto wykazują działanie przeciwcukrzycowe, a także potencjalne przy leczeniu chorób serca i stanów zapalnych.

Kapary mogą być przydatne dla osób, które próbują normalizować wagę. Mają niską zawartość kalorii i tłuszczu, ale są bogate w witaminy i minerały. Ponadto pomagają zmniejszyć spożycie soli, co korzystnie wpływa na kontrolę wagi i zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Zróżnicowana dieta pozwala dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i innych dobroczynnych składników. Dodawanie nowych, autentycznych składników poszerza różnorodność spożywanych pokarmów, poprawia różnorodność smaków i dostarcza organizmowi różnorodnych składników odżywczych.

Kapary owoce zawierają witaminę A, która poprawia widzenie, pomaga lepiej widzieć w ciemności, a także chroni układ odpornościowy. Witamina K odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości i zmniejsza ryzyko krzepnięcia krwi, natomiast niacyna chroni przed chorobami układu krążenia. Kapary konserwowe przydadzą się osobom odchudzającym się, gdyż dzięki swojemu pikantnemu smakowi sprawiają wrażenie, że człowiek jest już najedzony. Kapary słyną przede wszystkim z rekordowej ilości witaminy P, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Ponadto zawierają mnóstwo olejków eterycznych, które korzystnie wpływają na skórę i włosy. Zatem dania z kaparami to nie tylko smak, ale i korzyści!

Czy można jeść kapary w ciąży?

Istnieje wiele kontrowersji na temat stosowania kaparów w ciąży. Niektórzy lekarze tego zabraniają, obawiając się skurczów macicy i przedwczesnego porodu, inni wręcz przeciwnie mówią o korzyściach płynących z kaparów dla odporności i rozwoju tkanki kostnej płodu. Prawda leży gdzieś niedaleko, jednak w tej kwestii najrozsądniej byłoby zastosować się do zaleceń lekarza, który sprawuje nadzór nad zdrowiem konkretnej przyszłej matki i dziecka. W przypadku kaparów potrzebne jest racjonalne podejście. Należy je wprowadzać do diety z zachowaniem ostrożności, mając na uwadze genetyczną predyspozycję do alergii i ewentualną indywidualną nietolerancję. Z jednej strony ich skład jest w stanie przywrócić poziom substancji niezbędnych do utrzymania zdrowia. Z drugiej strony ich stosowanie może wywołać reakcję alergiczną u dziecka.

Zarówno kapary i karczochy są doskonałym dodatkiem do potraw

Co trzeba wiedzieć - karczochy a kapary?

Kapary i karczochy to dwie zupełnie różne rośliny, ale łączy je to, że w obu przypadkach zjadane są wysuszone zamknięte pąki kwiatowe. Bardzo młode karczochy, wielkości kurzego jaja lub mniejsze, można jeść w całości, na surowo lub półsurowo. Małe i średnie karczochy wykorzystuje się także do konserwowania i marynowania octem i olejem ziołowym. Rdzenie dużych karczochów spożywa się wyłącznie w postaci gotowanej. Karczochy to składnik dość powszechny w kuchni włoskiej. Podaje się je zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do sałatek, pizzy, dodaje się go także do makaronów, gulaszy i ciast. Świeży produkt ma lekko kwaśne nuty drzewne, podobne w smaku do orzechów włoskich, pąki w puszkach porównywane są do kiszonych ogórków, szparagów, a nawet gotowanej kapusty. Zawartość kalorii zadowoli tych, którzy pilnują swojej wagi: sto gramów karczochów w puszkach zawiera tylko 53 kcal, konserwowane w oleju - 116 kcal.

Kapary to ususzone pączki rośliny. W postaci surowej kapary są niejadalne, dlatego są suszone, solone, marynowane i konserwowane olejem roślinnym lub octem. Smak kaparów w dużej mierze zależy od ich wielkości: im mniejszy kapar, tym delikatniejszy, smaczniejszy. Smak kaparów jest pikantny, lekko cierpki, kwaśny, lekko musztardowy. Świetnie podkreślają smak i aromat potraw. Kapary są powszechne w kuchni śródziemnomorskiej, włoskiej, hiszpańskiej i francuskiej i wykorzystywane są zarówno jako samodzielna przekąska, jak i jako składnik różnych dań głównych, zup i wielu sosów. Na przykład kapary są niezbędnym składnikiem sosu tatarskiego. Kapary konserwowe przypominają wiśnie lub oliwki. Smak marynowanych kaparów jest ostry, pikantny. Należy jedynie pamiętać o złotej zasadzie: do gorących potraw należy dodawać kapary na samym końcu, gdyż pod wpływem długotrwałej obróbki cieplnej tracą swoje właściwości i aromat.


Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.