Świadomość na temat zdrowego odżywiania jest coraz większa co jest bardzo dobrą wiadomością, gdyż coraz więcej osób jest w stanie uzyskać bezproblemowe codzienne funkcjonowanie oraz poprawić kondycję swojego organizmu. W takiej drodze najważniejsze jest to, aby dopasować dietę bezpośrednio do swoich preferencji oraz potrzeb. Świetnym przykładem jest tutaj dieta ketogeniczna, która to przede wszystkim polecana jest osobom, które to zmagają się z nadmierną masą ciała czy też problemami z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru. Jej stosowanie sprawdza się, ponieważ celem jest doprowadzenie do stanu ketozy, podczas którego dochodzi do znacznie szybszego spalania się tłuszczu.
Dieta ketogeniczna zakłada przede wszystkim to, że do ciała dostarczana jest o wiele większa dawka tłuszczów, a jednocześnie zmniejszana ilość węglowodanów. Efektem jest szybsze gubienie zbędnych kilogramów, a także nie doprowadzanie do tak zwanych spadków energii bezpośrednio po zjedzeniu posiłku. Jeśli chodzi o składniki, na których bazuje taka dieta to są to różnego rodzaju oleje roślinne, jaja, awokado i rzadziej owoce oraz warzywa. Warunkiem rozpoczęcia takiej diety jest przeprowadzenie badań oraz konsultacji tak aby możliwe było dostosowanie diety bezpośrednio do zapotrzebowania danej osoby.
Przepisy na bułki z babką jajowatą
Wiele osób lubi opierać swoją dietę na obecności pieczywa. Klasyczne chleby czy bułki nie są polecane w przypadku diety ketogenicznej jednak nie oznacza to, że nie można przygotować czegoś na ich wzór. Świetnym przykładem są tutaj keto bułki babka jajowata z dodatkiem orzechów włoskich. Jest to przepis, którego przygotowanie zajmuje 30 minut. Z jednej porcji można stworzyć aż 6 bułek, gdzie na jedną przypadają makroskładniki: białko: 4,5g, tłuszcze: 12g, węglowodany: 2g. Jedna bułka to około 105 kalorii.
Składniki:
- Pół szklanki mielonych orzechów włoskich bądź innych
- Pół szklanki mąki babki jajowatej
- ¼ szklanki mleka migdałowego
- 1-2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- Sól oraz proszek do pieczenia do smaku
Sposób przyrządzenia:
- W naczyniu należy mieścić wszystkie suche składniki oraz wymieszać je
- Dodać jajka, mleko oraz olej kokosowy oraz mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy
- Ciasto podzielić na 6 części
- Uformować z nich okrągłe bułeczki
- Przygotowane bułki należy piec w temperaturze 185 stopni przez 20 minut bądź do momentu zarumienienia.
Przepis nr 2 - keto bułki z babką jajowatą
Przepisów na bułki z babką jajowatą jest wiele dlatego też każdy musi znaleźć dla siebie idealny wariant. Nieco bardziej miękka opcja opiera się na większej ilości jajek. Czas przygotowania takiej formuły to około 30 minut już z czasem pieczenia. Makroskładniki przypadające na całą porcję to białko: 31g, tłuszcze: 62g oraz węglowodany: 12g. Kalorie to natomiast 700 z założeniem, że bułek wyjdzie 6.
Składniki:
- 6 jajek
- Pół szklanki mąki migdałowej
- ¼ roztopionego masła
- Babka jajowata
- Proszek do pieczenia
- Sól
Sposób przyrządzenia:
- Białka należy oddzielić od żółtek oraz umieścić półprodukty w osobnych naczyniach
- Białka ubijamy na sztywno
- Do żółtek należy dodać wszystkie suche składniki oraz dobrze wymieszać
- Następnie dodać ostudzone, rozpuszczone masło i znów wymieszać
- Powstałą masę połączyć delikatnie z ubitymi białkami
- Przygotowaną masę można umieścić w foremkach na babeczki
- Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 do 25 minut.
Przepis nr 3 - babka jajowata bułki z dodatkami
Chcą urozmaicić sobie codzienne śniadania czy kolację można również zdecydować się na wariant bułeczek z ciekawymi dodatkami. Będzie można podawać je solo bądź jako dodatek do sałatek. Ich czas przygotowania zamknie się w granicach 35 minut. Z jednej porcji otrzyma się 6 bułek. Każda z nich dostarczy około 140 kalorii oraz makroskładniki: białko: 7g, tłuszcz: 13g, węglowodany: 2g.
Składniki:
- 6 jajek
- Pół szklanki mąki migdałowej
- ¼ rozpuszczonego maska
- Jedna natka pietruszki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 15 g posiekanego koperku
- Starty parmezan do smaku
- Sól
- Babka jajowata
Sposób przyrządzenia:
- Białka należy oddzielić od żółtek i przełożyć do osobnych pojemników
- Białka ubić na sztywni
- Żółtka połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą oraz babką jajowatą
- Następnie do masy dodać ostudzone masło i dokładnie wymieszać
- Dodać posiekaną natkę, orzechy, koperek oraz parmezan. Znów dokładnie wymieszać
- Dodać ubite jajka i delikatnie wymieszać
- Gotową masę można umieścić w foremkach
- Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
- Podawać ostudzone.
Czytaj więcej:
- Przekąski Keto na mały głód - ketogeniczne przekąski!
- Deser Keto - Słodkie i zdrowe desery ketogeniczne!
- Śniadanie Keto - Zdrowy Start Dnia z ketogenicznym śniadaniem!
- Keto Kolacja - Zaskocz siebie pyszną ketogeniczną kolacją!
- Keto Obiad - Twój Zdrowy Wybór na ketogeniczny obiad!
- Keto Bułki - Smaczne przepisy na bułki ketogeniczne!
- Co to jest witamina B9? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina B7? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina B5? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina B3? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru