16.04.2023

Dieta ketogeniczna w drodze po lepsze samopoczucie


Świadomość na temat zdrowego odżywiania jest coraz większa co jest bardzo dobrą wiadomością, gdyż coraz więcej osób jest w stanie uzyskać bezproblemowe codzienne funkcjonowanie oraz poprawić kondycję swojego organizmu. W takiej drodze najważniejsze jest to, aby dopasować dietę bezpośrednio do swoich preferencji oraz potrzeb. Świetnym przykładem jest tutaj dieta ketogeniczna, która to przede wszystkim polecana jest osobom, które to zmagają się z nadmierną masą ciała czy też problemami z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru. Jej stosowanie sprawdza się, ponieważ celem jest doprowadzenie do stanu ketozy, podczas którego dochodzi do znacznie szybszego spalania się tłuszczu.

Dieta ketogeniczna zakłada przede wszystkim to, że do ciała dostarczana jest o wiele większa dawka tłuszczów, a jednocześnie zmniejszana ilość węglowodanów. Efektem jest szybsze gubienie zbędnych kilogramów, a także nie doprowadzanie do tak zwanych spadków energii bezpośrednio po zjedzeniu posiłku. Jeśli chodzi o składniki, na których bazuje taka dieta to są to różnego rodzaju oleje roślinne, jaja, awokado i rzadziej owoce oraz warzywa. Warunkiem rozpoczęcia takiej diety jest przeprowadzenie badań oraz konsultacji tak aby możliwe było dostosowanie diety bezpośrednio do zapotrzebowania danej osoby.

Przepisy na bułki z babką jajowatą

Wiele osób lubi opierać swoją dietę na obecności pieczywa. Klasyczne chleby czy bułki nie są polecane w przypadku diety ketogenicznej jednak nie oznacza to, że nie można przygotować czegoś na ich wzór. Świetnym przykładem są tutaj keto bułki babka jajowata z dodatkiem orzechów włoskich. Jest to przepis, którego przygotowanie zajmuje 30 minut. Z jednej porcji można stworzyć aż 6 bułek, gdzie na jedną przypadają makroskładniki: białko: 4,5g, tłuszcze: 12g, węglowodany: 2g. Jedna bułka to około 105 kalorii.

Składniki:

  • Pół szklanki mielonych orzechów włoskich bądź innych
  • Pół szklanki mąki babki jajowatej
  • ¼ szklanki mleka migdałowego
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • Sól oraz proszek do pieczenia do smaku

Sposób przyrządzenia:

  • W naczyniu należy mieścić wszystkie suche składniki oraz wymieszać je
  • Dodać jajka, mleko oraz olej kokosowy oraz mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Ciasto podzielić na 6 części
  • Uformować z nich okrągłe bułeczki
  • Przygotowane bułki należy piec w temperaturze 185 stopni przez 20 minut bądź do momentu zarumienienia.

Przepis nr 2 - keto bułki z babką jajowatą

Przepisów na bułki z babką jajowatą jest wiele dlatego też każdy musi znaleźć dla siebie idealny wariant. Nieco bardziej miękka opcja opiera się na większej ilości jajek. Czas przygotowania takiej formuły to około 30 minut już z czasem pieczenia. Makroskładniki przypadające na całą porcję to białko: 31g, tłuszcze: 62g oraz węglowodany: 12g. Kalorie to natomiast 700 z założeniem, że bułek wyjdzie 6.

Składniki:

  • 6 jajek
  • Pół szklanki mąki migdałowej
  • ¼ roztopionego masła
  • Babka jajowata
  • Proszek do pieczenia
  • Sól

Sposób przyrządzenia:

  • Białka należy oddzielić od żółtek oraz umieścić półprodukty w osobnych naczyniach
  • Białka ubijamy na sztywno
  • Do żółtek należy dodać wszystkie suche składniki oraz dobrze wymieszać
  • Następnie dodać ostudzone, rozpuszczone masło i znów wymieszać
  • Powstałą masę połączyć delikatnie z ubitymi białkami
  • Przygotowaną masę można umieścić w foremkach na babeczki
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 do 25 minut.

Przepis nr 3 - babka jajowata bułki z dodatkami

Chcą urozmaicić sobie codzienne śniadania czy kolację można również zdecydować się na wariant bułeczek z ciekawymi dodatkami. Będzie można podawać je solo bądź jako dodatek do sałatek. Ich czas przygotowania zamknie się w granicach 35 minut. Z jednej porcji otrzyma się 6 bułek. Każda z nich dostarczy około 140 kalorii oraz makroskładniki: białko: 7g, tłuszcz: 13g, węglowodany: 2g.

Składniki:

  • 6 jajek
  • Pół szklanki mąki migdałowej
  • ¼ rozpuszczonego maska
  • Jedna natka pietruszki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 15 g posiekanego koperku
  • Starty parmezan do smaku
  • Sól
  • Babka jajowata

Sposób przyrządzenia:

  • Białka należy oddzielić od żółtek i przełożyć do osobnych pojemników
  • Białka ubić na sztywni
  • Żółtka połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą oraz babką jajowatą
  • Następnie do masy dodać ostudzone masło i dokładnie wymieszać
  • Dodać posiekaną natkę, orzechy, koperek oraz parmezan. Znów dokładnie wymieszać
  • Dodać ubite jajka i delikatnie wymieszać
  • Gotową masę można umieścić w foremkach
  • Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
  • Podawać ostudzone.


Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.