Keto dieta to popularna nazwa diety ketogenicznej, której założeniem jest bardzo niska zawartość węglowodanów w jadłospisie (pięć do dziesięciu procent kalorii), umiarkowana ilość białka (koło dwudziestu pięciu procent) i wysoka zawartość tłuszczu (siedemdziesiąt do osiemdziesięciu procent). Nazwa diety wzięła się od jej celu - czyli wprowadzenia organizmu w stan tak zwanej ketozy - spalania tłuszczu jako głównego źródła energii, zamiast glukozy, która pochodzi z węglowodanów.
Dieta ketogeniczna jest wprowadzana podczas redukcji wagi i opiera się głównie na obniżeniu poziomu cukru we krwi, a tym samym zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Jej zwolennicy zapewniają, że keto obiady są w stanie zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, Alzheimera, Parkinsona, a także zredukować objawy padaczki. Przeciwnicy natomiast podnoszą argumenty wskazujące na negatywne skutki dla organizmu, gdy wybieramy jakąkolwiek dietę wykluczającą zamiast zbilansowanej.
Jedno jest pewne - przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety - warto jest zrobić sobie podstawowe badania krwi, a także skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, aby upewnić się, że nie ma żadnych zdrowotnych przeciwskazań do takich pomysłów.
Keto przepisy obiad
Kiedy mamy już pewność, że możemy bezpiecznie rozpocząć przygodę z nowym rodzajem odżywiania, warto poszukać różnych inspiracji i przepisów na keto obiad czy śniadanie.
Dieta ketogeniczna bazuje na produktach bogatych w tłuszcze, takich jak mięso, jaja, ryby, awokado, oleje roślinne czy nasiona. Eliminowane są natomiast węglowodany, a więc cukier, słodycze, fast-foody, pieczywo, makarony, ryż, kasze, ziemniaki.
Przykładowe obiady keto
Pieczony łosoś z masłem czosnkowym - szybki keto obiad dla peskatarian
Składniki:
- 200 gramów łososia
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
- Nagrzej piekarnik do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza
- Połóż na blaszce dwieście gramów łososia przyprawionego solą i pieprzem
- W rondelku rozgrzej masło na średnim ogniu, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez dwie minuty, aż zmięknie.
- Polej łososia masłem czosnkowym i piecz przez około dwadzieścia minut, do momentu, gdy mięso będzie delikatnie różowe.
Kalorie: 330 kcal
Makroskładniki:
- Białko: 29 gramów
- Tłuszcz: 23 gramów
- Węglowodany: 0
Sałatka z kurczakiem i awokado - obiad ketogeniczny dla fanów sałatek
Składniki:
- 200 gramów fileta z kurczaka
- 1 awokado
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- sałata rzymska
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu
- Przypraw kurczaka solą i pieprzem
- Smaż na patelni z oliwą z oliwek przez około sześć minut z każdej strony, aż mięso będzie w całości miękkie
- Pokrój awokado na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny
- W dużej misce wymieszaj sałatę, kurczaka i awokado, a następnie polej oliwą z oliwek i dodaj sól i pieprz do smaku.
Kalorie: 500 kcal
Makroskładniki:
- Białko: 40 gramów
- Tłuszcz: 35gramów
- Węglowodany: 10 gramów
Zupa krem z brokułów - jednogarnkowy obiad keto
Składniki:
- 500 g brokułów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pół litra bulionu warzywnego
- pół szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Brokuły umyć, odcinać łodyżki i podzielić na mniejsze kawałki
- Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie
- Dodać brokuły i smażyć przez trzy minuty
- Dodać bulion warzywny i gotować na średnim ogniu około dwudziestu minut, aż brokuły zmiękną
- Całość zmiksować blenderem, aż powstanie gładki krem
- Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
- Krem podgrzać na patelni, dodając sól i pieprz do smaku.
- Podawać na gorąco.
Kalorie: 173 kcal
Mikroskładniki (dla 1 porcji):
- Białko: 5 gramów
- Tłuszcz: 14 gramów
- Węglowodany: 6 gramów
Kalorie: 690 kcal (dla całego przepisu)
Makroskładniki (dla całego przepisu):
- Białko: 20 gramów
- Tłuszcz: 55 gramów
- Węglowodany: 27 gramów
Krewetki w śmietanowym sosie czosnkowym - obiad keto przepis dla fanów owoców morza
Składniki:
- 400 g krewetek
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietany 30 %
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Krewetki obierz ze skorupek i oczyść z jelita.
- Rozgrzej masło na patelni i smaż krewetki z obu stron na złoty kolor.
- Dodaj do patelni przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę.
- Wlej na patelnię bulion warzywny i śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze przez około trzy minuty, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.
Kalorie: 380 kcal
Makroskładniki:
- Białko: 29 gramów
- Tłuszcz: 27 gramów
- Węglowodany: 7 gramów
O czym warto pamiętać?
Monitorowanie makroskładników to podstawa diety ketogenicznej. Aby osiągnąć i utrzymać stan ketozy musimy zachować odpowiednie proporcje tłuszczów, białka i węglowodanów. Co więcej, powinniśmy regularnie spożywać wodę, aby utrzymać odpowiedni stan nawodnienia organizmu. Natomiast zdecydowanie należy unikać produktów wysoko przetworzonych, zawierających substancje chemiczne, które negatywnie wpływają na dietę raz nasze zdrowie.
Czytaj więcej:
- Keto Bułki - Smaczne przepisy na bułki ketogeniczne!
- Co to jest witamina B9? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina B7? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina B5? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina B3? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina B2? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Co to jest witamina B1? - źródło, skutki niedoboru i nadmiaru
- Przepis na pizzę niskokaloryczną - zjedz pizzę bez wyrzutów sumienia
- Przepis na pizzę bez laktozy - smak, który nie zawiedzie Twoich oczekiwań
- Przepis na pizzę bezglutenową - smak, który zachwyci każde podniebienie!