Zupy na diecie wegańskiej to absolutna podstawa. Ciepły, aromatyczny, treściwy płyn to idealna forma pokarmu dla całego naszego układu pokarmowego. Rozgrzewająca, aromatyczna i syta zupa jest więc na wagę złota. Jak przygotować wegańskie zupy? Czy przepisy na wegańskie zupy są skomplikowane, czy można przygotować je w prosty sposób? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Zdrowe wegańskie zupy z zielonej soczewicy
Smaczne wegańskie zupy to przykład dań tanich i wartościowych. Jedną z najbardziej znanych jest z zupa z zielonej soczewicy. Do jej przygotowania należy użyć:
- Pęczek natki pietruszki,
- Oliwę z oliwek,
- 500 ml warzywnego bulionu
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 selery naciowe,
- 1 marchewka,
- 3 ziemniaki,
- 300 g zielonej soczewicy
W pierwszej kolejność ziemniaki, cebulę, marchew, czosnek, oraz seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Następnie wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach smażenia dodajemy bulion, a całość doprowadzamy do wrzenia. Na samym końcu do wywaru należy dodać soczewicę i ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż cała zupa zrobi się gęsta, a soczewica zmięknie. Zupę należy podawać z pełnoziarnistym pieczywem i natką pietruszki.
Smaczne wegańskie zupy- bulion z kalarepy i rzodkiewki
Wegańskie przepisy na zupy bywają zaskakujące. Dobrym przykładem jest zupa z kalarepy i rzodkiewki. Idealna na wegański posiłek dla kobiet w ciąży, które niejednokrotnie preferują ostrzejsze smaki. Do jej przygotowania musimy wykorzystać:
- 2 kalarepy,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 białą cebulę,
- 1 por,
- ½ pęczka świeżego koperku,
Marchewkę, pietruszkę, seler i por myjemy i drobno siekamy. Do wody w garnku wrzucamy warzywa, dodając także kalarepę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Taki wywar należy gotować aż do miękkości wszystkich warzyw. W połowie gotowania należy dorzucić koperek oraz natkę pietruszki. Gotowy wywar należy zblendować na gładką masę. Gotową zupę należy podawać z cebulą pokrojoną w piórka, jak również z kalarepą w słupkach.
Wegańskie zupy przepisy- postaw na wywar dyniowy
W jadłospisie każdego weganina nie może zabraknąć zupy dyniowej. Co więcej, jest to także przysmak dzieci, nie tylko na diecie wegańskiej. Do przygotowania pysznego wywaru będziemy potrzebować:
- 1 kg dyni,
- 3 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki jogurtu wegańskiego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 szklanki warzywnego bulionu,
- Sól i pieprz do smaku
W pierwszej kolejności myjemy, obieramy i kroimy dynię w kostkę, pozbywając się również z niej wszelkich pestek. Kroimy także pietruszkę oraz marchew. W garnku rozgrzewamy oliwę, smażyć na niej cebulę i czosnek. Gdy uzyskają złoty kolor dostajemy dynie, marchew oraz pietruszkę. Po około 10 minutach całość zalewamy bulionem warzywnym. Zupę gotujemy przez około 30 minut, a na końcu blendujemy na gładki krem. Na samym końcu dodajemy jogurt i dekorujemy listkiem bazylii.
Postaw na sprawdzone przepisy na zupy wegańskie, i ciesz się pysznym smakiem każdego dnia!.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Przekąski wegańskie - zdrowe i szybkie przepisy
- Desery wegańskie bez cukru - słodko i zdrowo
- Kolacje wegańskie - lekkie i zdrowe przepisy
- Obiady wegańskie - proste i smaczne przepisy
- Śniadanie wegańskie - przepisy na dobry początek
- Dieta wegańska a cukrzyca - realne korzyści
- Najlepsze książki o weganizmie - co warto przeczytać?
- Czytanie etykiet produktów wegańskich - jak to robić?
- Podstawowe produkty w kuchni wegańskiej
- Wegańska dieta a energia - jak to działa?