22.06.2024

Przepisy - zupy wegańskie


Zupy na diecie wegańskiej to absolutna podstawa. Ciepły, aromatyczny, treściwy płyn to idealna forma pokarmu dla całego naszego układu pokarmowego. Rozgrzewająca, aromatyczna i syta zupa jest więc na wagę złota. Jak przygotować wegańskie zupy? Czy przepisy na wegańskie zupy są skomplikowane, czy można przygotować je w prosty sposób? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.

Zdrowe wegańskie zupy z zielonej soczewicy 

Smaczne wegańskie zupy to przykład dań tanich i wartościowych. Jedną z najbardziej znanych jest z zupa z zielonej soczewicy. Do jej przygotowania należy użyć:

  • Pęczek natki pietruszki,
  • Oliwę z oliwek,
  • 500 ml warzywnego bulionu
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 selery naciowe,
  • 1 marchewka,
  • 3 ziemniaki,
  • 300 g zielonej soczewicy 

W pierwszej kolejność ziemniaki, cebulę, marchew, czosnek, oraz seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Następnie wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach smażenia dodajemy bulion, a całość doprowadzamy do wrzenia. Na samym końcu do wywaru należy dodać soczewicę i ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż cała zupa zrobi się gęsta, a soczewica zmięknie. Zupę należy podawać z pełnoziarnistym pieczywem i natką pietruszki. 

Zupy wegańskie - pełne smaku i zdrowia przepisy

Smaczne wegańskie zupy- bulion z kalarepy i rzodkiewki

Wegańskie przepisy na zupy bywają zaskakujące. Dobrym przykładem jest zupa z kalarepy i rzodkiewki. Idealna na wegański posiłek dla kobiet w ciąży, które niejednokrotnie preferują ostrzejsze smaki. Do jej przygotowania musimy wykorzystać: 

  • 2 kalarepy,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 białą cebulę,
  • 1 por,
  • ½ pęczka świeżego koperku,

Marchewkę, pietruszkę, seler i por myjemy i drobno siekamy. Do wody w garnku wrzucamy warzywa, dodając także kalarepę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Taki wywar należy gotować aż do miękkości wszystkich warzyw. W połowie gotowania należy dorzucić koperek oraz natkę pietruszki. Gotowy wywar należy zblendować na gładką masę. Gotową zupę należy podawać z cebulą pokrojoną w piórka, jak również z kalarepą w słupkach. 

37-zupa-z-okry-w-misce-na-stole.jpg

Wegańskie zupy przepisy- postaw na wywar dyniowy 

W jadłospisie każdego weganina nie może zabraknąć zupy dyniowej. Co więcej, jest to także przysmak dzieci, nie tylko na diecie wegańskiej. Do przygotowania pysznego wywaru będziemy potrzebować: 

  • 1 kg dyni,
  • 3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki jogurtu wegańskiego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 szklanki warzywnego bulionu,
  • Sól i pieprz do smaku 

W pierwszej kolejności myjemy, obieramy i kroimy dynię w kostkę, pozbywając się również z niej wszelkich pestek. Kroimy także pietruszkę oraz marchew. W garnku rozgrzewamy oliwę, smażyć na niej cebulę i czosnek. Gdy uzyskają złoty kolor dostajemy dynie, marchew oraz pietruszkę. Po około 10 minutach całość zalewamy bulionem warzywnym. Zupę gotujemy przez około 30 minut, a na końcu blendujemy na gładki krem. Na samym końcu dodajemy jogurt i dekorujemy listkiem bazylii.

Postaw na sprawdzone przepisy na zupy wegańskie, i ciesz się pysznym smakiem każdego dnia!. 


Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Przepisy - zupy wegańskie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.