Dieta zupowa, czyli jedzenie bez ograniczeń
Czy można jeść dużo i chudnąć? Oczywiście, że tak, pod warunkiem, że jemy mądrze, a posiłki nie odkładają się w naszym ciele w postaci mało atrakcyjnych boczków. Jednym ze sposobów na pyszną, obfitą a jednocześnie zdrową dietę jest dieta na zupach warzywnych. Brzmi interesująco? Odchudzanie w taki sposób to nie poświęcenie i festiwal wyrzeczeń, ale prawdziwa kulinarna przygoda.
Dieta płynna – odchudzanie z przyjemnością
Sama nazwa mówi wszystko. Dieta zupowa to nic innego jak jadłospis oparty na różnego rodzaju zupach. Założenie jest takie, że ma być zdrowo i lekkostrawnie. To jeden z rodzajów diety redukcyjnej, czyli takiej, która pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jak w wielu innych przypadkach takich diet trzeba mieć na uwadze, że redukcja masy nie obywa się zupełnie bez wpływu na nasz organizm. Odchudzanie zupami ma sporo plusów, ale i na liście wad znajdziemy kilka punktów. Przed przystąpieniem do takiej diety warto sprawdzić szczegóły i upewnić się, że jest to coś dla nas.
Dieta zupowa jadłospis
Zasady soupingu mówią, że taka kuracja nie powinna trwać dłużej niż przez tydzień. To dlatego, że istnieje ryzyko, że dłuższe odżywianie się w ten sposób wpłynie negatywnie na nasz organizm. Ma to związek z faktem, że jedzenie zupy na diecie może nie pokrywać zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Wybierając zupy jako jedyne źródło pożywienia, eliminujemy cały szereg innych, często bardzo zdrowych produktów.
Dieta oparta na zupach ma być bardziej krótkotrwałą kuracją a nie sposobem na regularne odżywianie. Zupy w takiej diecie gotujemy oczywiście przede wszystkim w oparciu o warzywa. Jest tu spora dowolność, dlatego możemy przyrządzić naprawdę smakowite danie – np. warzywną zupę wiosenną, która nie będzie przypominać potrawy osoby będącej na ścisłej diecie.
Zgodnie z zasadami soupingu, do garnka możemy dodać także nasiona, przyprawy a nawet owoce. Taki miks choć trochę zrekompensuje braki niektórych składników, takich jak cukry czy tłuszcze.
Dieta zupowa menu – czego nie można?
Będąc na diecie płynnej pamiętajmy, że obowiązuje nas wiele ograniczeń. To np. zakaz dodawania do gotowanych zup makaronu czy ryżu. Do tego, jedząc zupy odchudzające musimy pogodzić się z rezygnacją z mięsa, bo co do zasady souping to sposób na dietę wegetariańską a nawet wegańską – w tych potrawach nie znajdziemy produktów pochodzenia zwierzęcego. Standardowy wariant diety to dostarczanie ok 1000 kilokalorii w ciągu dnia.
Zupa zupie nie równa
Aby dieta miała sens a przy tym nie była przykrym obowiązkiem, posiłki muszą być w miarę możliwości zróżnicowane. Nie gotujemy zatem jednego, dużego garnka zupy na cały tydzień – lepiej przygotować małe porcje dań, ale o odmiennych smakach. To pozwoli przełamać monotonię i wytrwać do końca kuracji. Zróżnicowanie zup można osiągnąć dodając do gotowych już potraw dodatki – np. ziarna, nasiona lub aromatyczne przyprawy. Choć możliwości mamy nieco ograniczone, to i tak bez problemu stworzymy sporą liczbę kombinacji, bawiąc się smakiem.
Zupy na odchudzanie mogą mieć postać znaną z domowej kuchni, ale dopuszczalny jest także wariant zup w postaci kremowej, gdzie warzywa zostają zblendowane. Taka dieta papkowata to także nieco odmieniony jadłospis.
Przygotowane zupy możemy jeść do woli. Nie ma narzuconego limitu spożywanych posiłków – ani w zakresie ich liczby, ani obfitości. I choć brzmi to niewiarygodnie, to pamiętajmy, że dieta płynna nie jest zbyt pożywna. Stąd, nawet jedząc bardzo duże ilości zup, nie dostarczamy do organizmy dużej liczby kalorii, ani węglowodanów czy tłuszczów. Dużo jeść i nie przybierać na wadze? Tak właśnie to wygląda w przypadku diety zupowej.
Dieta płynna – efekty i zalety
Do głównych zalet diet płynnych zaliczamy:
- Szybką utratę wagi ciała – nawet to 9 kilogramów w skali tygodnia. Redukcja masy występuje niezależnie od ilości spożywanych posiłków, gdyż ich kaloryczność jest bardzo niska;
- Nawodnienie organizmu – duży udział zup w diecie pozwala zapewnić sobie znacznie więcej wody niż zalecają specjaliści. Korzystnym efektem będzie przyspieszona praca nerek i układu moczowego
- Oczyszczanie organizmu – przyjmuje się, że zmiana jadłospisu ze stałego na płynny pozwala pozbyć się niechcianych złogów i toksyn magazynowanych w organizmie. Dieta płynna niejako „wypłukuje” z nas wszystko to, co niedobre
- Odchudzanie bez uczucia głodu – dieta oparta na zupach pozwala na jedzenie do woli. Stąd na ten krok nierzadko decydują się osoby, które przeraża wizja wielodniowych głodówek i rezygnacji ze smacznych posiłków.
- Niski koszt i łatwość przygotowania posiłków
- Idealna dieta dla wegan i wegetarian
W internecie dieta zupowa ma opinie nie tylko pozytywne. Nie brakuje głosów osób, którym ten sposób odżywiania nie pasuje, a w dodatku podnoszona jest kwestia wpływu na zdrowie. W oparciu o doświadczenia użytkowników, lista wad diety płynnej prezentuje się następująco:
- Monotonia posiłków – przez cały tydzień spożywamy jedynie zupy, w dodatku możemy używać do ich przyrządzania ograniczoną pulę składników
- Brak zbilansowania – dieta płynna nie dostarcza wszystkich najważniejszych składników w wystarczającej ilości. Osobie będącej na takiej diecie brakować będzie m.in. węglowodanów czy tłuszczy. Te ostatnie są kluczowe dla prawidłowego przyswajania witamin, stąd, mimo powszechnej opinii, że zupy warzywne są bogatym źródłem witamin, w praktyce z części z nich możemy w ogóle nie skorzystać
- Szybki spadek wagi – bywa, że za szybki, bo dla organizmu jest to szok. Efekty uboczne to m.in., problemy z jędrnością skóry
- Efekt jojo – ponowne przybieranie na wadze po zakończeniu kuracji. Chociaż organizm szybko pozbył się nadmiarowego balastu, to po powrocie do konwencjonalnej diety straty szybko mogą zostać zniwelowane, a co gorsza, przytyjemy jeszcze bardziej.
Wiele zarzutów dotyczących diety zupowej jest wspólna z wątpliwościami wobec innych diet redukcyjnych. Ich zadaniem jest szybkie ograniczenie masy ciała, niestety odbywa się to nie bez konsekwencji, stąd trzeba zawsze indywidualnie ocenić, czy potencjalny efekt przewyższa ewentualne straty.
Dieta płynna powinna być stosowana przez osoby, których stan zdrowia nie budzi wątpliwości. Pamiętajmy, że nagłe odcięcie organizmu od większości znanych mu produktów może spowodować niemały szok, zwłaszcza w pierwszej dobie kuracji.
Kończąc tego typu dietę ostrożnie wracajmy do poprzednich nawyków. Zarówno rezygnacja z jedzenia z dnia na dzień, jak i gwałtowny powrót do pełnego menu to obciążenie dla organizmu.
Nasze ciało będzie wymagało procesu adaptacji, gdyż po 7-dniowej kuracji redukcja wagi będzie znaczna, a to przełoży się chociażby na problemy z elastycznością skóry lub jej naddatkami w niektórych miejscach. Zdrowszym, choć mniej spektakularnym rozwiązaniem jest systematyczne, powolne chudnięcie rozłożone w czasie. Wtedy, po utracie nawet dużej liczby kilogramów skóra nie musi zwisać w postaci nieestetycznych fałdek.
Kuchnia tysiąca zup
Trzeba sobie również zdawać sprawę z problemów logistycznych związanych ze stosowaniem diety płynnej. Ogólne zasady nakazują różnicowanie dań, a więc przegotowywanie nawet kilku różnych zup w ciągu dnia. To może być niełatwym zadaniem, zwłaszcza dla osób aktywnych zawodowo. Pewnym ułatwieniem i wyjściem z sytuacji może być powierzenie gotowania zewnętrznej firmie – tak funkcjonuje coraz popularniejszy catering dietetyczny. Zupy na każdy dzień, na cały okres kuracji dostarczane będą wprost pod nasze drzwi. W dodatku, łatwo sprawdzimy, jakie opinie ma taka dieta płynna.
Dieta pudełkowa jako 7- dniowa kuracja jest z pewnością bardziej przystępna cenowo, niż takie rozwiązanie w skali całego miesiąca.
Dieta zupowa sprawdzi się jako rozwiązanie dla singli – nie musimy wtedy zaprzątać sobie głowy posiłkami dla reszty domowników. W innym przypadku, przejście na taki rodzaj odżywania raczej wyklucza to, że ktokolwiek z rodziny będzie mógł jeść w ten sposób razem z nami. Z drugiej strony – zupowa kuracja jest relatywnie krótka. A jeśli po pierwszych kilku dniach nie przypadnie nam do gustu, nie musimy jej porzucać w całości, bo można zwyczajnie rozszerzyć jadłospis o kolejne, stałe już danie np. mięsne.
Czytaj więcej:
- Co to jest STEWIA i jakie ma właściwości?
- Co to jest dieta PALEO i jakie są zasady?
- Grupy krwi a dieta - co jeść a czego unikać?
- Endomorficy - Jaka dieta dla endomorfika?
- Mezomorficy - Jaka dieta dla mezomorfika?
- Ektomorficy - Jaka dieta dla ektomorfika?
- Dieta przy chorej wątrobie
- Żywienie i dieta - Dna moczanowa / Podagra
- Dieta przy cukrzycy - co wolno jeść, a czego nie?
- Dieta przy refluksie żołądka - co i ile jeść?