19.06.2024

Przepisy - kolacja wegańska


Po całym ciężkim dniu pracy, czy nauki, nasz organizm domaga się pożywnego, wartościowe pożywienia. Przychodzi czas na kolację. Nic więc dziwnego, że przepisy na wegańską kolację cieszą się tak dużą popularnością. Jak przygotować wegańską kolację, by była doskonale zbilansowana i pełnowartościowa? Przyjrzyjmy się sprawdzonym przepisom z bliska. 

Pomysły na wegańską kolację- makaron ze szparagami wege

Makaron ze szparagami to kolacja sezonowa, którą warto przygotować przede wszystkim w maju oraz czerwcu. Do przygotowania potrzebujemy 

  • 500 g szparagów,
  • Pełnoziarnisty makaron spaghetti,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Garść listków bazylii oraz rukoli,
  • Oliwę z oliwek,
  • Sok z połówki cytryny,
  • Sól i pieprz do smaku. 

Po pierwsze należy ugotować makaron. Następnie umyć i wysuszyć szparagi, odrywając ich dolną część, krojąc na drobne kawałki. Tak przygotowane szparagi gotujemy, wrzucając na osoloną, wrzącą wodę, gotując przez około 4 minuty. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, gdzie dodajemy rozgnieciony czosnek i wrzucamy szparagi. Podsmażamy przez około 5 minut. Na patelnię dodajemy makaron, sok z cytryny oraz bazylię. Mieszamy. Makaron należy podawać z rukolą. To idealna wegańska kolacja także dla kobiet w ciąży

dieta-weganska-poradnik (30).jpg

Lekka wegańska kolacja- surówka z czerwonej kapusty i marchewki 

Wegańskie kolacje przepisy to także propozycję niezwykle lekkostrawne. Nie jest tajemnicą, że dieta wegańska to także idealne sposób na utratę wagi. Doskonałą propozycją jest surówka z czerwonej kapusty i marchewki. 

Składniki:

  • ¼ główki czerwonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Oliwa z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki wody,
  • Sól i pieprz do smaku. 

Kapustę szatkujemy, a marchew trzemy na tarce. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do jednej miski. W osobnym kubku mieszamy sok z cytryny, wodę, oliwkę z oliwek, sól oraz pieprz. Tak powstały dressing wylewamy na składniki znajdujące się w misce. Gotowe!

dieta-weganska-poradnik (42).JPG

Smaczna wegańska kolacja- kanapki z tofu i czerwoną fasolą

Wegańskie przepisy na kolację do także klasyczne kanapki. W diecie wegańskiej w wersji roślinnej. Do przygotowania należy użyć:

  • 100 g wędzonego tofu,
  • 70 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 40 g żółtej papryki,
  • 1 czerwonej cebuli,
  • Natkę pietruszki,
  • 1 łyżeczkę oliwy z oliwek,
  • ¼ łyżeczki kurkumy,
  • Sól oraz pieprz do smaku,
  • Żytni chleb na zakwasie 

W pierwszej kolejności należy rozkruszyć tofu, podsmażyć cebulę wraz z kurkumą na patelni z oliwą z oliwek. Takie podsmażone składniki należy przedłożyć do miseczki, dodając fasolę i paprykę. Na końcu posypać natką pietruszki i wymieszać. Na patelni z oliwą podpiekamy chleb z dwóch stron. Pastą smarujemy chrupiący chleb. To prosta ale jednocześnie bardzo wartościowa, wegańska kolacja, która przyniesie nam bardzo wiele korzyści zdrowotnych

Wegańska kolacja to posiłki lekkostrawne, które jednocześnie pozwalają na uzyskanie sytości. Najlepsze wegańskie książki kucharskie to skarbnica wielu, różnorodnych pomysłów na wyjątkowo smaczne i wartościowe posiłki. 


Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Przepisy - kolacja wegańska

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.