Coraz więcej osób stawia sobie za główny cel prowadzenie zdrowego stylu życia. Przetworzona żywność, w której na każdym kroku ukryty jest cukier, mała ilość aktywności fizycznej- to czynniki które niejednokrotnie prowadzą do wystąpienia choroby cywilizacyjnej, jaką jest cukrzyca. Bardzo popularnym trendem stało się leczenie cukrzycy dietą wegańską. Czy dieta wegańska pomaga w leczeniu cukrzycy? Czy jest to skuteczna i sprawdzona metoda? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Cukrzyca- najważniejsze informacje
Cukrzyca wywołana jest przez insulinooporność. To defekt w działaniu organizmu, który zmniejsza wrażliwość komórek na insulinę, prowadząc do wchłaniania przez nie mniejszej ilości cukru. W efekcie odnotowuje się chronicznie podwyższony poziom cukru we krwi. Najczęściej spotykaną przypadłością jest cukrzyca typu II (około 90% przypadków). Badania naukowe Światowej Organizacji Zdrowia podają, że w 2014 roku cukrzyca była obecna u 8,5% dorosłej populacji świata. Co więcej, w 2019 roku aż 1,5 miliona zgonów na całym świecie było spowodowanych cukrzycą. Nic więc dziwnego, że wegańska dieta dla diabetyków cieszy się tak dużą popularnością i zainteresowaniem, ponieważ znacząco zmniejsza wystąpienie tej choroby przewlekłej, jak również jest jednym ze wskazań do zastosowania podczas jej wystąpienia.
Dieta wegańska a cukrzyca- dlaczego warto ją zastosować?
Dieta wegańska niesie za sobą bardzo wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z nich jest skuteczna walka z cukrzycą. W celu zminimalizowania negatywnych objawów choroby, należy wybrać dietę, która bogata jest w błonnik pokarmowy, a tym samym zawiera mało tłuszczów nasyconych oraz cukru. Wszystko dlatego, ponieważ przy zwiększonej ilości błonnika pokarmowego, węglowodany są wolniej wchłaniane do krwioobiegu. W praktyce pozwala to na osiągnięcie wolniejszego wzrostu poziomu cukru we krwi. Nic więc dziwnego, że dieta roślinna znajduje tutaj idealne zastosowanie. Jest bogata w moc warzyw i owoców, które występują w zdecydowanej ilości posiłków. Co więcej, właściwie skomponowana dieta wegańska jest perfekcyjnie zbilansowana, przez co nawet dbając o to, co jemy, nie musimy odczuwać głodu, ciesząc się smakiem, czerpiąc radość z posiłków. Czy weganizm wpływa na cukrzycę? To pytanie retoryczne, a odpowiedź jest jednoznaczne twierdząca. Co więcej, dieta wegańska jest wskazana także dla kobiet w ciąży, które cierpią na tzw. cukrzycę ciążową.
Za taką tezą stoją różnego rodzaju badania. Jednym z ciekawszych jest tzw. rotterdamski eksperyment, w którym udział wzięło aż 6700 osób. W ramach podjętych działań badano wpływ diety roślinnej na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, porównując to do osób stosujących dietę opartą na produktach zwierzęcych. Wyniki jasno wskazały, że dieta roślinna znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia insulinooporności, stanu przedcukrzycowego, jak również samej cukrzycy typu II.
Dieta roślinna a cukrzyca- jak powinien być ułożony jadłospis?
Wegańska dieta a poziom cukru to zagadnienie analizowane przez bardzo wielu lekarzy specjalistów, dietetyków, czy badaczy naukowych. W związku z dużą ilością przeprowadzonych badań i doświadczeń, można wskazać kilka głównych zaleceń, które należy wdrożyć będąc na diecie wegańskiej i chorując na cukrzycę. Przede wszystkim warzywa i owoce o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego powinny być spożywane w każdym posiłku w ciągu dnia. Produkty z białej mąki należy zamienić na pełnoziarniste. Należy wybierać razowy makaron, czy brązowy ryż. Warto wybierać bardzo dużo roślin strączkowych, które pozwalają na uzyskanie uczucia sytości.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że w diecie wegańskiej diabetyków nie może zabraknąć nienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich źródłem są orzechy włoskie, nasiona lnu, czy konopi. Obniżają one poziom cukru we krwi.
Mięso a cukrzyca
Coraz więcej badań naukowych wskazuje na jasne powiązanie między regularnym spożyciem mięsa, a zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu II. Na szczególną uwagę zasługuje jeden z eksperymentów. Na grupie ponad 474 000 osób, która codziennie jadła 70 gramów czerwonego nieprzetworzonego i przetworzonego mięsa (bekon, wędliny, kiełbasy), przeprowadzono badania, w których wyniki wskazały, że ich ryzyko rozwoju cukrzycy typu II wzrosło o 30%. Dla porównania, podobna grupa osób jadła 30 gramów mięsa drobiowego. U nich ryzyko zachorowania na cukrzycę wzrosło o 17%.
Jest to więc jasna wskazówka, dlaczego wegańska żywność będzie doskonałym wyborem mając na uwadze profilaktykę, jak również samo leczenie tej poważnej choroby przewlekłej.
Wege dieta a waga
Cukrzyca typu II, insulinooporność, to schorzenia, które niejednokrotnie powodują występowanie nadwagi, czy otyłości. Dieta wegańska pozwala schudnąć, nawet przy cukrzycy. Wszystko dzięki temu, że opiera się na jadłospisie lekkostrawnym. Produkty roślinne cechują się niską kalorycznością. Wszystko to sprawia, że nasz organizm dostając pełnowartościowe, a zarazem właściwie zbilansowane pożywienie, pozbywa się nagromadzonych kilogramów związanych ze źle prowadzoną przez lata dietą.
W celu pogłębia wiedzy sięgnij po najlepsze książki o weganizmie, i zacznij walkę o piękną i zdrową przyszłość bez cukrzycy.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Najlepsze książki o weganizmie - co warto przeczytać?
- Czytanie etykiet produktów wegańskich - jak to robić?
- Podstawowe produkty w kuchni wegańskiej
- Wegańska dieta a energia - jak to działa?
- Wegańskie jedzenie na budżet - poradnik
- Dieta wegańska w ciąży - zdrowe wybory
- Mity i fakty o diecie wegańskiej - co warto wiedzieć?
- Jak komponować posiłki wegańskie poza domem? Sprawdź
- Czy dieta wegańska jest bezpieczna dla dzieci? Sprawdź!
- Unikanie niedoborów witamin na diecie wegańskiej