Catering low carb (niskowęglowodanowy)
Nasz catering low carb oferuje profesjonalnie zaplanowany program odżywiania z redukcją węglowodanów. Jednocześnie, aby zapewnić funkcje życiowe, w żywieniu następuje wzrost białek i tłuszczów. Celem zmian w diecie jest kontrola poziomu glukozy we krwi, poprawa ogólnego stanu zdrowia i osiągnięcie optymalnej wagi. Niskowęglowodanowa dieta pudełkowa jest zbilansowana i uwzględnia różnorodne grupy produktów spożywczych. Pamiętaj, że ten sposób odżywiania obejmuje jedzenie warzyw, owoców morza, chudego mięsa i ryb, jajek, roślin strączkowych i orzechów.
Jakie ograniczania żywieniowe w diecie oferuje niskowęglowodanowy catering dietetyczny?
Kontaktując się z naszym niskowęglowodanowym cateringiem dietetycznym zapewnimy Ci konsultacje z dietetykiem, który wyliczy kaloryczność dań i przedstawi Ci indywidualne zalecenia. Zwłaszcza jeśli masz choroby lub nawyki żywieniowe. Ten sposób odżywania pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Kiedy przejadasz się węglowodanami, organizm wytwarza nadmierne ilości insuliny w celu przetworzenia tych substancji, co może prowadzić do insulinooporności. Te ograniczenia dietetyczne pomagają ustabilizować poziom glukozy i poprawić wrażliwość na hormon trzustki.
Po drugie może pomóc poprawić zdrowie. Na przykład następuje stopniowy spadek poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także poprawa ciśnienia krwi. Ograniczenie węglowodanów może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca i każdego rodzaju cukrzycy. Jednak taka dieta może być szkodliwa, jeśli jadłospis zostanie nieprawidłowo ułożony, dlatego skorzystanie z oferty naszego cateringu w wersji low carb jest rozsądnym działaniem.
Jakie jest menu niskowęglowodanowe?
Zamawiając nasz niskowęglowodanowy catering dietetyczny możesz być pewien prawidłowego zaplanowania posiłków i otrzymania zbilansowanego menu niskowęglowodanowego, które zapewni Ci wszystkie niezbędne składniki odżywcze:
- Na śniadanie otrzymasz np. sałatkę z grillowanym haloumi, warzywami, jajkiem i dipem musztardowym.
- Na obiad: filet z indyka w migdałowej panierce z pomidorowo-cukiniowym puree i sałatką.
- Na kolację: camembert w panierce orzechowej z musem żurawinowym.
Jakie korzyści zapewnia catering niskowęglowodanowy?
Program odżywiania oferowany przez nasz catering niskowęglowodanowy ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Wsparcie utraty wagi
Jedną z głównych zalet tego sposobu odżywiania jest redukcja wagi i tkanki tłuszczowej. Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Ich nadmiar, zwłaszcza szybkich węglowodanów, prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi i późniejszego gromadzenia się tłuszczu. Również ograniczenie węglowodanów i spożywanie białek i tłuszczów syci organizm na długi czas, co zmniejsza chęć do przejadania się. Catering low carb jest lepszy w przypadku utraty nadmiaru tłuszczu z brzucha niż eliminacja tłuszczu z diety.
Obniżony poziom cukru we krwi
Mała ilość węglowodanów w menu low carb pozwala uniknąć gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi po jedzeniu. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zachorowania na cukrzycę i inne choroby związane z wysokim poziomem cukru we krwi. Ponadto może pomóc kontrolować apetyt i zmniejszyć chęć jedzenia słodyczy i przetworzonej żywności. Uzyskujesz poprawiony metabolizm i więcej energii. Im mniej węglowodanów, tym niższy poziom trójglicerydów we krwi tzn. substancji zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Menu low carb jest elastyczne, więc może stać się sposobem odżywiania, który, jeśli zostanie odpowiednio zaprojektowany, przyniesie Ci same korzyści.