Nie tylko burgery, pizza, makaron i polskie pierogi. Najciekawsze dania w Łodzi
Ciężko ruszyć się po centrum Łodzi bez natknięcia na restaurację. Właściwie na każdym rogu natkniemy się na knajpę zachęcającą do wstąpienia i zostawienia w środku zawartości swojego portfela w zamian za napełnienie brzucha. I nie ma w tym nic złego, bo większość restauracji przy Piotrkowskiej stoi na naprawdę przyzwoitym poziomie.
W końcu możemy jednak dotrzeć do tego punktu w naszych kulinarnych podróżach po Łodzi, że zastanawiamy się co dalej. Pizza? Jedliśmy już wszędzie. Burgery? Zaliczona Gastromachina czy Whiskey in the Jar albo Jerry’s. Na polskie obiadki nie mamy ochoty, bo jedliśmy wczoraj albo jeszcze nie wypadły nam z głowy ostatnie święta i rodzinne posiłki. To czas, by poszukać nowych inspiracji, niespotykanych jeszcze smaków i czegoś wyjątkowego. Chociaż w Łodzi nie ma zbyt wielu knajp kuszących czymś naprawdę niespotykanym, to jest kilka miejsc, gdzie zjemy coś zupełnie niestandardowego, wychodzącego poza ramy kuchni polskiej i zachodnioeuropejskiej. Oto lista kilku ciekawych propozycji na popołudniowy wypad!
A może wyprawa do Afryki? Kongijskie przysmaki w Łodzi
Co jak co, ale kuchnia rodem z Afryki nie jest popularna w naszym kraju. Rzadko idzie spotkać na swojej drodze restauracje serwujące dania pochodzące z tamtego regionu – raczej dominują azjatyckie lub południowo-amerykańskie klimaty, gdy mowa o orientalnych smakach. Dlatego tak wyjątkową pozycją na mapie jest Les Nomades przy ulicy – jakżeby inaczej – Piotrkowskiej.
Po samej nazwie można wywnioskować korzenie właściciela restauracji. Co prawda nomadem już nie jest – osiadł na stałe w Łodzi i tutaj gotuje dla spragnionych afrykańskich smaków Polaków. Gospodarz i kucharz, Pan Rene Tsikampoungui otworzył swoją knajpę, po tym jak dość mocno zapadł w pamięć Łodzianom dzięki restauracji MEG MU na OFFie. Smaki typowo z ojczyzny Rene, czyli Republiki Konga. Wystrój również. Wszędzie można dostrzec różnokolorowe, oniryczne i hipnotyzujące wzory, jednak bez przesady i stłamszenia gościa. Co znajdziemy w tym egzotycznym menu?
Zacznijmy od czegoś bardziej standardowego: burgery. Z jajkiem sadzonym i... arbuzem. To niesamowite połączenie naprawdę działa! Koniecznie musicie także spróbować Mafe, gulaszu w sosie ze szpinakiem i warzywami. Jako podstawę do niego mamy do wyboru wołowinę, kurczaka albo... antylopę. W Les Nomades zjecie także pyszne owoce morza, pieczone ryby, sardynki prosto z Maroka czy krewetki. Dodatkiem do wszystkiego mogą być platany, czyli banany warzywne. Pan Rene zawsze chętnie doradzi i wytłumaczy czym jest dana potrawa – każdy klient chwali miłą obsługę, podejście do klienta oraz oczywiście nietypowe, afrykańskie smaki.
Łódź i wschodnie klimaty – Teremok i Lawasz
Przenosimy się na moment w inną szerokość geograficzną, bliższą nam. A następnie na wschód – do Kazachstanu i Gruzji. Na pierwszy ogień pójdzie alternatywa dla naszych polskich pierogów. Teremok to pierogarnia (chociaż obecnie już bardziej restauracja) prowadzona przez rodziną Wodopianowów pochodzących z Kazachstanu. Jak się okazuje, ta odległa kraina skrywa w sobie mnóstwo ciekawych kulinarnych pomysłów. W zeszłym roku otwarto drugi lokal, także Teremok się rozrasta. Co znajdziemy w menu?
Jako zupę dostaniemy solankę mięsną lub grzybową. Na główne danie powinny składać się pielmieni, czyli kazachskie pierożki, specjał zakładu. Mamy je w 3 wydaniach – syberyjskim, piłeczkach smażonych oraz kołdunach litewskich – różnią się one mięsem użytym do nadzienia. To nie koniec pierogów, bowiem w karcie znajdują się chinkali. To także pierogi wyglądające jak kołduny, wypełnione bulionem. Cała restauracja posiada wystrój i akcesoria pochodzące bezpośrednio z Kazachstanu, dzięki czemu wnętrze wygląd jak najprawdziwsza jurta.
Ciekawe przysmaki znajdziemy także trochę bliżej naszej wschodniej granicy. Gruzińska kuchnia już zagościła jakiś czas temu w Polsce i można natknąć się na kilka tego typu knajp. Wyjątkowym przypadkiem pod względem jakości jest Lawasz w Łodzi. To naprawdę przytulne miejsce (dosłownie, bo restauracja jest niewielka), serwująca typowo gruzińskie dania.
Tutaj skosztujemy również chinkali, ale także chaczapuri, czyli gruzińskiego placka zapiekanego z serem i jajkiem. Do tego można zamówić dolmę, a jako przystawka serwowana jest deska „lavash” z ormiańskim chlebem, suszoną wołowiną nazywaną basturma oraz domowym serem. W karcie jest niewiele pozycji, więc wybór nie zajmuje wieczności, a każde z dań jest dopracowane. Porcje jednak są małe i idziemy tam raczej skosztować gruzińskich smaków.
Stekówka, czyli mięso właściwie... ze wszystkiego
Wśród Polaków jest wielu amatorów steków oraz dań mięsnych. W dużych miastach istnieje sporo lokali specjalizujących się w serwowaniu właśnie steków – z różnych mięs. Na głowę jednak wszystkich bije Stekówka, która przyrządzi stek właściwie z każdego rodzaju mięsa.
Dlaczego Stekówka znajduje się na naszej liście? Steki są standardowym daniem w naszej kulturze, jednak to z czego jest mięso potrafi być nietypowe w tej łódzkiej restauracji. Menu zmienia się tam co jakiś czas i co jakiś czas szokują klientów. 2 lata temu podawali stek ze strusia, a niedawno prawdziwym hitem był burger z... kaczką i sosem grzybowym. Dodajmy do tego naprawdę czarną niczym bezgwiezdna noc zupę i mamy prawdziwie nietypową restaurację. Co prawda nie mieści się ona w samej Łodzi, ale warto przejechać się po okolicach.
Aby uświadomić sobie jak bardzo wyjątkowa jest Stekówka, wystarczy powiedzieć z czego jest tu robiony tatar. Tradycyjne mięso wołowe zastąpił... jeleń. Zamiast typowego śledzia zjemy w Stekówce matiasa, bardziej wyrafinowaną wersję ryby. A wątróbka zamiast drobiowej lub wieprzowej jest tu serwowana wołowa, z dodatkami... na słodko, na przykład konfiturami. Stekówka to miejsce naprawdę wyjątkowe, przepełnione miłością do szukania nowych kulinarnych rozwiązań.
Czytaj więcej:
- Ektomorficy - Jaka dieta dla ektomorfika?
- Mezomorficy - Jaka dieta dla mezomorfika?
- Endomorficy - Jaka dieta dla endomorfika?
- Grupy krwi a dieta - co jeść a czego unikać?
- Co to jest dieta PALEO i jakie są zasady?
- Co to jest Gluten i czy jest szkodliwy?
- Co jeść na kolację?
- Jak pić więcej wody?
- Jak zacząć się zdrowo odżywiać w 10 prostych krokach?
- Rodzaje diet klinicznych - jaka i dla kogo?