21.06.2024

Przepisy - przekąski wegańskie


Każdy z nas, od czasu do czasu lubi coś przekąsić. Najlepsze kucharskie książki wegańskie również zawierają sprawdzone przepisy na roślinne przekąski. Co więcej, w odróżnieniu od standardowych produktów, takich jak paluszki, chipsy, krakersy, wegańskie przekąski wnoszą wiele różnorodnych korzyści zdrowotnych. Jak przygotować wegańskie przekąski samodzielnie?

Przepisy na wegańskie przekąski- talarki z cukinii 

Zdrowe wegańskie przekąski są bardzo popularne, nawet wśród osób, które nie są na takiej diecie. Jedną z nich są talarki z cukinii. 

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • Ciasto naleśnikowe z mąki i mleka roślinnego,
  • Ulubione przyprawy,
  • Olej,
  • Bułka tarta,
  • Płatki owsiane,
  • Płatki drożdżowe.

Cukinię myjemy, kroimy w średniej grubości krążki. Następnie przygotowujemy panierkę, a więc ciasto naleśnikowe. Należy pomieszać taką ilość mąki i mleka roślinnego, by powstała gęsta, lejąca konsystencja. Masę należy mocno, intensywnie przyprawić, np. solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką, kurkumą. Następne przygotowujemy tzw. suchą panierkę- mieszamy bułkę tartą oraz płatki. Cukinię maczamy w cieście naleśnikowym, a potem w suchej panierce. Tak przygotowane układamy na blaszce do pieczenia. Na koniec gotowe krążki należy spryskać olejem, aby lepiej się podpiekły. Pieczemy cukinie przez około 20 minut w 200°C. To wegańska przekąska idealna także dla dzieci.

dieta-weganska-poradnik (12).jpg

Szybkie wegańskie przekąski- cukiniowe szaszłyki z tofu 

Przekąski na diecie wegańskiej są bardzo ciekawe, właściwe także dla kobiet w ciąży. Jedną z nich są cukiniowe szaszłyki z tofu. Do ich przygotowania należy przygotować:

  • 2 cukinie,
  • Kostka marynowanego tofu,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu hoisin,
  • ½ cytryny- sok,
  • Oliwa z oliwek,
  • Sól i pieprz,
  • Długie wykałaczki 

Tofu marynowane kroimy w grubą kostkę. Następnie należy je ponacinać i wymieszać z marynatą (sos sojowy i wędzona papryka). Cukinię należy zetrzeć na grube wstążki, używając do tego celu obieraczki. Na długie wykałaczki nadziewamy dwie wstążki cukinii na przemiennie z kostką tofu. Szaszłyki należy rozłożyć na blaszce. Do pozostałej marynaty z sosu sojowego należy dodać oliwę z oliwek i posmarować gotowe szaszłyki. Można je zarówno piec, jak również grillować. Do gotowych przekąsek należy wymieszać sos hoisin wraz z sokiem z cytryny i sporą szczyptą czarnego pieprzu. 

dieta-weganska-poradnik (47).jpg

Wegańskie przekąski przepisy, czyli grillowana kukurydza w miso

Grillowana kukurydza to przysmak znany i serwowany na całym świecie. Nic więc dziwnego, że nie mogło zabraknąć go także w wersji wegańskiej. Co więcej, jest to wegańska przekąska niezwykle tania i smaczna. Do jej przygotowania należy użyć: 

  • 2 kolby kukurydzy,
  • 1 łyżka pasty miso,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 3 łyżki jogurtu sojowego,
  • Oliwa z oliwek,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2 cebule dymki,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,

W pierwszej kolejności należy wymieszać miso, oliwę, jak również sos sojowy. Taką marynatą należy natrzeć kolby kukurydzy. Tak przygotowaną należy upiec lub zgrillować. Następne przygotowujemy do niej sos. Pokrojoną dymkę, zgnieciony czosnek, jogurt, i starty ogórek mieszamy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos należy podawać z gorącą kukurydzą.

Smaczne wegańskie przekąski sprawiają, że bez obaw o naszą figurę, 

czy zdrowie, możemy sięgać po pyszne jedzenie przez większość dnia. Warto więc znać podstawowe przepisy, które pozwolą nam uniknąć niezdrowego podjadania. 


Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.