Mandarynka - ile waży, czy jest kaloryczna? Dlaczego warto włączyć ją do własnego menu?
Od najmłodszych lat uczono nas, że warzywa i owoce to podstawa diety. Każdy posiłek powinien obfitować w warzywa, a owoce powinny stać się zdrową, słodką przekąską, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Nic więc dziwnego, że bardzo dużym zainteresowaniem i popularnością cieszą się mandarynki. To owoce o wyjątkowej intensywności, niezwykle silnym zapachu. Wiele osób jednak zastanawia się, ile kcal mają mandarynki? Ile cukru ma mandarynka? Jaka zależność występuje między mandarynką a odchudzaniem? Czy można jeść mandarynki bez ograniczeń? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Mandarynka- najważniejsze informacje
Zanim przejdziemy do wartości odżywczych, jak również odpowiedzi na pytanie ile kalorii ma mandarynka, warto poznać najważniejsze, kluczowe informacje dotyczące mandarynki. To małe, niezwykle aromatyczne owoce, pokryte pomarańczową, aromatyczną skórką. Mandarynki uprawiane są w Brazylii, Stanach Zjednoczonych, jak również w basenie Morza Śródziemnego- to główne obszary występowania dużych plantacji. W Polsce są to owoce kojarzone przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak są obecne na sklepowych półkach przez zdecydowaną większość czasu w roku. Wynik to z faktu, że w grudniu można liczyć na owoce najwyższej jakości, o doskonałej dojrzałości i cudownym, słodkim smaku. Wyróżnić można kilka najbardziej popularnych odmian mandarynki:
- klementynki,
- tangela,
- satsuma
To trzy, najbardziej znane i lubiane odmiany- jest ich więcej. Satsuma charakteryzuje się brakiem pestek, tangela to mandarynka z charakterystycznym zwężeniem w górnej części. Najbardziej znane i lubiane są klementynki- niezwykle słodkie, soczyste, o lekko kwaśnym posmaku, które idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia.
Ile kalorii mają mandarynki? Czy sprzyjają odchudzaniu?
Ile kcal ma mandarynka? To najważniejsze pytanie dla osób, które dbają o swój wygląd i zdrowie, a jednocześnie uwielbiają smak małych, pomarańczowych owoców, które są znane i lubiane przez wiele osób na całym świecie. Bardzo wielu konsumentów obawia się, że mandarynka kalorii w 100 g ma bardzo wiele, co będzie niekorzystne dla zdrowia i wyglądu. Wynika to z faktu, że ma bardzo słodki smak. Tymczasem okazuje się, że aż w 80% mandarynka składa się z wody. To świetna wiadomość, gdy mamy na myśli jej kaloryczność. Okazuje się, że mandarynki kcal w 100 gramach posiadają jedynie 34. Nic więc dziwnego, że jest rekomendowana do włączania w diecie, której głównym zadaniem jest również redukcja masy ciała.
Ile waży mandarynka? Średnia, przeciętna mandaryna waży około 80 g. Po obraniu jest to najczęściej około 65 gramów. W związku z tym, ile kalorii ma obrana mandarynka? To jedynie około 20 kcal. Nic więc dziwnego, że jest to idealna przekąska dla dzieci, dorosłych, jak również seniorów.
Mandarynka- wartości odżywcze pysznego owocu
Wiemy już ile kalorii ma jedna mandarynka. Warto również wiedzieć, jakie wartości odżywcze wykazuje. Czy mandarynki mają dużo węglowodanów? Okazuję się, że zawierają jedynie 13, 34 g/ 100 g węglowodanów. Wyszczególnić należy, że w tej wartości cukry proste zajmują 10, 58 gram. W 100 g mandarynki odnaleźć można 0,81 gram białka. Nie jest to duża, a wręcz znikoma wartość. Jeśli więc chcemy prowadzić wysokobiałkową dietę, mandarynka nie będzie dobrym źródłem tego składnika. Podobnie w przypadku tłuszczu. Mandarynka zawiera jedynie 0,31 grama tłuszczu w 100 g. Jeśli zaś chodzi o błonnik, w 100 gramach słodkiego owocu można odnaleźć 1,8 grama błonnika.
Jaki indeks glikemiczny ma mandarynka? Czy to owoc dla cukrzyków?
Czy mandarynki mają dużo cukru? Jaki mają indeks glikemiczny? Czy mogą znaleźć się w diecie osób z cukrzycą, jak również z insulinoopornością? Wiemy już ile kcal ma mandarynka w 100g. Jednak warto poznać jej indeks glikemiczny. Okazuje się, że mandarynki bez obaw mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, bądź z insulinoopornością. Poziom IG mandarynek to 30. To sprawia, że znajdują się w rekomendowanej liście produktów dla osób, które mają problem z utrzymaniem właściwego poziomu glukozy i insuliny we krwi. Niski indeks glikemiczny sprawia, że diabetycy bez obaw mogą wprowadzić dietę wzbogaconą o pyszne, soczyste mandarynki. Wskazuje się, że każda osoba z cukrzycą, czy z insulinoopornością, bez najmniejszych obaw może spożywać dziennie trzy sztuki tych smacznych, ulubionych owoców. Nic więc dziwnego, że mandarynki stały się jedną z ulubionych przekąsek osób, które dbają o właściwy poziom cukru we krwi. W związku z tym, że wiele owoców, produktów pszennych, słodyczy, jest zakazane, mandarynki stają się wybawieniem w przypadku nabrania ochoty na "coś słodkiego". Mandarynki i niski cukier idą ze sobą w parze.
Ile witaminy c ma mandarynka? Najważniejsze witaminy i minerały zawarte w owocu
Kaloryczność mandarynek to jedno, a to, że mają ogromną ilość wielu, różnorodnych witamin i minerałów, to drugie. Przede wszystkim należy wskazać, że ten niepozorny owoc zawiera niezwykle wysoką zawartość witaminy C. Okazuje się, że już sześć średniej wielkości mandarynek całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Co więcej, mandarynki w składzie posiadają także spore ilości witaminy A. Nie można również zapomnieć, że mandarynki to źródło dużej ilości fosforu, wapnia, a także potasu.
Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że mandarynki zawierają kwasy organiczne. Chodzi tu przede wszystkim o kwas jabłkowy, jak również kwas cytrynowy. Ich obecność również pozytywnie wpływa na zdrowie naszego organizmu.
Właściwości lecznicze i kosmetyczne mandarynki
W związku z tym, że mandarynka posiada wiele makro i mikroelementów, wykazuje liczne właściwości zdrowotne oraz kosmetyczne. Przede wszystkim duża zawartość witaminy C sprawia, że mandarynki korzystnie wpływają na układ odpornościowy- pozwalają na poprawę układu odpornościowego całego organizmu. Co więcej, przez lekarzy specjalistów, czy dietetyków, wskazuje się, że mandarynki to naturalne antyoksydanty. W związku z obecnością witaminy A, owoce bardzo korzystnie wpływają na piękny, promienny wygląd naszej skóry, a dodatkowo wykazują korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
Nie od dziś wiadomo, że mandarynki to również nieocenione źródło pielęgnacji dla całego ciała. Miąższ owoców wykazuje silne właściwości zmiękczające, jak również antyseptyczne. Oznacza to, że ekstrakty z mandarynek bardzo chętnie wykorzystywane są do kosmetyków przeznaczonych do codziennej pielęgnacji skóry i ciała. Co więcej, wielu naukowców, badaczy, jasno wskazuję, że miąższ mandarynki jest doskonałym wsparciem w procesie starzenia się skóry.
Obecność kwasów zawartych w mandarynce sprawia, że są to owoce, które znacząco przyczyniają się do szybszej detoksykacji całego organizmu. Co więcej, mandarynki to także niezastąpiony sposób, by przyspieszyć swoje trawienie, ogólną przemianę materii.
Potas, który możemy odnaleźć w mandarynkach, sprzyja ustabilizowaniu pracy serca, a więc niejednokrotnie unormowaniu ciśnienia tętniczego krwi.
Warto wiedzieć, że w mandarynkach odnaleźć można również dużą zawartość nobiletyny. Według naukowców, licznych badań, okazuję się, że jest to związek, który zapobiega odkładaniu się w wątrobie tłuszczu. Dzieję się tak przez stymulację genów, które są odpowiedzialne za spalanie tłuszczu. Co więcej, nobilityna blokuje geny, które są odpowiedzialne za gromadzenie się tłuszczu w organach. Jednak na szczególną uwagę zasługuje fakt, że związek znajduje się przede wszystkim w skórce mandarynki. Warto więc dokładnie ją umyć, osuszyć, i zetrzeć, na przykład jako dodatek do ciasta. Najnowsze badania naukowe jasno wskazują, że pozyskiwana ze skórek mandarynki salvestrolu Q40 - rodzaju fitoaleksyny, wykazuje niezwykle skuteczne działanie przeciwnowotworowe. Przede wszystkim przeciwdziała wystąpieniu nowotworu wątroby.
Czy każdy może spożywać mandarynki?
Wiemy już ile kalorii ma mandarynka w 100g. Jednak warto także zastanowić się nad tym, czy wszyscy mogą spożywać mandarynki bez ograniczeń. Nie jest tajemnicą, że owoce cytrusowe są silnie alergizujące. Nie inaczej jest w przypadku mandarynki. Warto więc wprowadzać ją do diety dzieci z umiarem, mając na uwadze, że mogą one silniej, niż inne owoce wywołać wiele, różnorodnych reakcji alergicznych. Oczywiście nie mogą one znaleźć się również w diecie osób, które posiadają alergie na cytrusy.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że mandarynki do minimum powinny znaleźć się w diecie kobiet w ciąży. W związku z tym, że często wywołują alergie, kobiety ciężarne znacząco powinny wyeliminować mandarynki ze swojej diety.
Warto jednocześnie zaznaczyć, że osoby, które walczą z dolegliwościami związanymi z SIBO (przerostem flory bakteryjnej jelita cienkiego) czy IBS (zespołem jelita drażliwego), również muszą obserwować reakcję własnego organizmu na spożycie mandarynki.
U niektórych osób mandarynki mogą wywołać zgagę.
Postaw na gotowe posiłki pełne wartościowych owoców
Nie chcesz myśleć ile kcal ma 1 mandarynka? A może masz dość ciągłego układania dobrze zbilansowanego jadłospisu dla siebie i swoich najbliższych? Jeśli tak, catering dietetyczny to dla Ciebie idealne rozwiązanie. W niskiej, atrakcyjnej ofercie cenowej, można cieszyć się jedzeniem doskonale zbilansowanym, pełnowartościowym, o wyjątkowym, apetycznym smaku. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że dieta pudełkowa może zostać dostarczona pod drzwi naszego domu, czy mieszkania, bez dodatkowych opłat. To sprawia, że zadbamy o własną dietę, a jednocześnie będziemy w stanie wpłynąć na lepszy komfort naszego życia. Nic więc dziwnego, że gotowe jedzenie wysokiej jakości jest wybierane przez coraz większą ilość osób. W praktyce oznacza to, że nawet w sytuacji, gdy prowadzimy aktywne życie zawodowe, nie mając czasu na samodzielne przygotowanie żywności, nie musimy rezygnować z prowadzenia zdrowego trybu życia.
Mandarynki to owoce, które uważane są za młodsze siostry pomarańczy. Ze względu na ogromną ilość witamin i minerałów, jak również małą kaloryczność, czy niski indeks glikemiczny, to owoce, które powinny znaleźć się w diecie zdecydowanej większości osób. Warto znać najważniejsze informacje o znanym i lubianym owocu, by wiedzieć, jakie korzyści wnosi dla naszego organizmu.
Bibliografia:
Ford, L.A., Turner, C. (2021). The health benefits of mandarins: a nutritional overview. Książka przedstawia mandarynki jako owoc niskokaloryczny, idealny dla osób dbających o linię. Średnia mandarynka waży około 80-100 gramów i dostarcza 40-50 kalorii. Jest bogata w witaminę C, wspomagającą odporność, oraz błonnik, który wspiera trawienie. Spożywanie mandarynek może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.
Anderson, K.J. (2018). Citrus fruits and their impact on overall health. Artykuł omawia wpływ owoców cytrusowych, w tym mandarynek, na zdrowie. Mandarynki dostarczają ważnych składników odżywczych, takich jak potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Mają również właściwości przeciwutleniające, co może chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki swojej słodyczy są zdrową alternatywą dla słodyczy.
Navarro, A. (2017). Mandarins: a versatile fruit in the diet. W artykule podkreślono wszechstronność mandarynek w kuchni. Są nie tylko zdrową przekąską, ale również doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek i deserów. Mandarynki dostarczają również witaminy B, która wspomaga metabolizm energetyczny. Ich regularne spożycie wspiera zdrowie skóry i układu odpornościowego.