Nerkowiec to nazwa zarówno owocu, jak i drzewa z rodzaju Anacardium occidentale z rodziny nanerczowatych. Jego dobroczynne właściwości odkryli po raz pierwszy Indianie Tikuna, zamieszkujący tereny współczesnej Brazylii. W XVI wieku portugalscy żeglarze przywieźli orzechy nerkowca do Indii i Afryki. Drzewo dobrze radzi sobie w ciepłym i wilgotnym klimacie i jest obecnie uprawiane w ponad 30 krajach. Orzechy z nerkowca są dokładnie czyszczone, a następnie poddawane procesowi prażenia i gotowania. Obrane łupiny nerkowca wykorzystuje się je do produkcji klocków hamulcowych do samochodów, gumy, lakierów i olejów schnących.
Gdzie rosną orzechy nerkowca i jak są zbierane?
Krajem pochodzenia drzewa dającego smaczny orzech nerkowca, jest Ameryka Południowa. Uprawa prowadzona jest w Indiach, Sri Lance, Wietnamie, Wybrzeżu Kości Słoniowej. W 2024 roku państwa afrykańskie nie zajmują się jeszcze procesem ich przetwarzania, ale planują podjęcie się tego zadania, dzięki czemu owoc nerkowca będzie jeszcze bardziej wartościowy. Nerkowce rosną w bardzo zadziwiający sposób, a mianowicie są doczepione do owoców zachodniego nanercza.
Jakie wartości odżywcze mają orzechy nerkowca?
Orzeszki nerkowca mają niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika. Są doskonałym źródłem miedzi, magnezu i manganu, czyli składników odżywczych ważnych dla funkcjonowania mózgu, odporności i zdrowia kości.
Wartości odżywczych nerkowiec w orzechach (w 100 g) ma 554 kcal
- Białka - 18,4 g.
- Tłuszcze - 43,8 g.
- Węglowodany - 30,4 g.
- Kwasy tłuszczowe: nasycone -7,8 g, jednonienasycone - 23,8 g, wielonienasycone -7,8 g.
- Błonnik pokarmowy - 3,2 g.
Jakie witaminy zawierają orzechy nerkowce?
Nazwa |
Wartość w 100 g |
B1 |
0,5 mg. |
B3 |
1,06 mg. |
B5 |
1,217 mg |
B9 |
25 µg. |
E |
1,3 mg. |
K |
34,1 µg. |
B2 |
0,06 mg. |
B4 |
61 mg. |
B6 |
0,42 mg. |
C |
0,5 mg. |
H |
13,1 mcg. |
Nasze porady żywieniowe bazują na głębokiej analizie składu mikro i makroelementów, ponieważ pełnią one kluczową rolę w zdrowym odżywianiu.
Jakie minerały posiadają orzechy z nerkowca?
Nazwa |
Wartość w 100 g |
Potas |
660 mg. |
Wapń |
37 mg. |
Magnez |
292 mg. |
Sód |
12 mg. |
Fosfor |
593 mg. |
Żelazo |
6,68 mg. |
Mangan |
1,66 mg. |
Cynk |
5,78 mg. |
Nasze rekomendacje opieramy na skuteczności potwierdzonej w licznych badaniach, które udowodniły, że codzienne spożywanie nerkowców w umiarkowanej ilości zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Na co dobre są orzechy nerkowca?
Orzechy nerkowca są szczególnie bogate w nienasycone tłuszcze obniżające poziom cholesterolu. Zawierają również miedź, która pomaga w wchłanianiu ważnych witamin i minerałów. Pomimo wszystkich dobroczynnych właściwości należy pamiętać, że orzechy nerkowca są dość silnym alergenem. Dlatego należy wprowadzać je do diety z dużą ostrożnością.
Wzmacnia układ odpornościowy
Czy nerkowce są dobre na wzmocnienie układu immunologicznego? Tak, są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie polifenoli i karotenoidów. Przeciwutleniacze to cząsteczki, które pomagają komórkom organizmu regenerować się, spowalniać proces starzenia i wzmacniać układ odpornościowy. Ponadto prażone orzechy nerkowca mają zwiększoną aktywność przeciwutleniającą. Zawarta w produkcie miedź bierze udział w tworzeniu komórek leukocytów.
Poprawia trawienie
Błonnik pokarmowy zawarty w nerkowcach odgrywa ważną rolę w organizacji zdrowej diety, ponieważ jest dobrym środkiem zapobiegającym zaparciom. Wpływa na poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego oraz utrzymanie prawidłowego składu mikroflory.
Pomaga kontrolować wagę
Zastanawiając się na co jeszcze orzechy nerkowca są dobre, jest pocieszająca wiadomość dla osób chcących zredukować swoją wagę. Wiele diet polega na unikaniu orzechów, ale badania porównawcze z 2024 roku sugerują, że osoby włączające do swojej diety orzechy nerkowca mają większe szanse na utrzymanie sylwetki, a nawet utratę zbędnych kilogramów. Orzechy są bogate w białko i błonnik, które zapewniają uczucie sytości i pomagają uniknąć przejadania się. Nerkowce zawierają prawie tyle samo białka, co porcja mięsa. Dietetycy reprezentujący catering dietetyczny wprowadzają do programów żywieniowych produkty które zawierają tak wiele cennych składników odżywczych. Orzechy podnosząc poziom serotoniny, wpływają na ograniczenie apetytu i wspierają odchudzanie.
Zapobiega chorobom serca
Badania wykazały, że jedzenie orzechów nerkowca częściej niż cztery razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Orzechy te pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zapobiegają nadciśnieniu. Nasze strategie żywieniowe oparte są na zrozumieniu potrzeb organizmu, dlatego dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego zalecamy wprowadzenie nerkowców do jadłospisu w odpowiedniej ilości.
Może wpływać na poziom cukru we krwi
Dzięki błonnikowi orzechy nerkowca (IG = 22) mogą zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Są także bogate w magnez (20% dziennej wartości), który wzmacnia odpowiedź komórek na insulinę, odpowiadającą za prawidłowe wchłanianie glukozy. Niedobór tego hormonu może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2. Według naukowców wprowadzenie do diety pokarmów bogatych w magnez zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2. Diabetycy nie muszą samodzielnie wyliczać kaloryczności swojego menu, zajmie się dietetyk, doświadczony w żywieniu osób z cukrzycą typu 2. Powstanie zbilansowana dieta pudełkowa, która będzie zawierała tylko cenne produkty, z których powstaną smaczne dania.
Stymuluje pracę mózgu
Wysoka zawartość miedzi sprawia, że owoc nerkowca jest ważnym pożywieniem dla prawidłowego rozwoju mózgu. Ten mikroelement wspiera zdrowie mózgu przez całe życie i zapewnia ochronę antyoksydacyjną. Niedobór miedzi jest obarczony rozwojem chorób, które upośledzają jego pracę pogarszając pamięć. Naukowcy w 2024 roku odkryli, że osoby z chorobą Alzheimera również mają niedobór miedzi.
Wspomaga mocne kości
Miedź, magnez i mangan to ważne składniki odżywcze, które zwiększają wytrzymałość kości. Dieta bogata w te minerały skutecznie zapobiega osteoporozie. Wapń zawarty w orzechach ma również pozytywny wpływ na zdrowie kości.
Zmniejsza prawdopodobieństwo anemii
Dzięki temu, że, orzechy nerkowce są bogate w żelazo wspierają produkcję czerwonych krwinek. Odpowiadają za dostarczanie tlenu z płuc po całym organizmie. Brak czerwonych krwinek prowadzi do anemii z niedoboru żelaza, ale dieta bogata w żelazo zmniejsza ryzyko rozwoju tej choroby.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania orzechów nerkowca?
Orzeszki nerkowca zawierają fityniany, które mogą zakłócać wchłanianie witamin i minerałów. Można zneutralizować ich działanie, mocząc orzechy przez noc przed dodaniem ich do jedzenia. Czy można kupić orzechy nerkowca w skorupce? W przeciwieństwie do innych orzechów nerkowca nie można kupić w łupinach. Dlaczego? Same orzechy nerkowca znajdują się w łupinie. Okazuje się, że skorupa zawiera toksyczny olej - kardol, który powoduje poważne oparzenia. Aby orzech stał się jadalny, poddawany jest specjalnej obróbce cieplnej, a następnie każdy orzech jest ręcznie obierany. Przed sprzedażą orzechy nerkowca poddaje się także obróbce: nasiona praży się, gotuje lub odparowuje w celu usunięcia niebezpiecznej substancji. Czy można być uczulonym na orzechy nerkowca? Alergia na orzechy jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych. Orzechy nerkowca często wykorzystuje się w deserach i słodyczach, daniach azjatyckich i indyjskich, gotowych sosach i przyprawach. Zaleca się, aby osoba dorosła spożywała ich nie więcej niż 12 sztuk dziennie, a dzieci powyżej trzeciego roku życia, nie więcej niż pięć.
Jak sprawdzają się orzechy z nerkowca w gotowaniu?
Orzechy nerkowca można łatwo włączyć do swojej diety. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub dodać akcentów smakowych do sałatek, pierwszych i drugich dań oraz deserów. Warto zrobić ciasteczka owsiane z nerkowcami. Trzeba wziąć 200 g płatków owsianych, dwa jaja kurze, 100 g cukru lub jego zamiennik, dwie łyżki mąki pszennej, 100 g masła i orzechów nerkowca, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki na ciasto wymieszać na gładką masę: płatki owsiane, mąka, miękkie masło, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Uformowane ciasteczka układać na papierze pergaminowym i posypać orzechami. Wstawić do piekarnika na dziesięć minut i piec w temperaturze 190˚C. Jaką cenę mają orzechy nerkowce? Cena nerkowców za 1 kg wynosi od 43 zł do 55 zł.
Czy warto jeść orzechy nerkowca w karmelu?
Orzechy nerkowca w karmelu to pyszna, zdrowa przekąska, której przygotowanie wymaga minimalnego wysiłku, 15 minut i tylko 3 składników. Połączenie lepkiego karmelu i chrupiących orzechów sprawia, że smak jest harmonijny i zrównoważony. Nerkowce polane lepkim karmelem i posypane ziarnami sezamu to pyszny deser do herbaty, który różni się nie tylko smakiem, ale także walorami użytkowymi. Tak, słodycze mogą być bardzo zdrowe. Orzeszki nerkowca są źródłem cennych kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega-6 i Omega-9, a sezam jest źródłem ważnych dla zdrowia mikroelementów, takich jak cynk, żelazo i magnez.
Jak prawidłowo wybierać i przechowywać orzechy nerkowca
Owoc nerkowca powinien mieć jasny kolor, a struktura orzecha powinna być zwarta, ale niezbyt sucha. Produkt nie powinien mieć gorzkiego smaku, w przeciwnym razie lepiej go wyrzucić. Orzechy nerkowca należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Wtedy okres przydatności do spożycia wyniesie około miesiąca. W lodówce zachowa swoje właściwości do trzech miesięcy, a w zamrażarce do roku.