03.05.2024

Jak wartości odżywcze migdałów wpływają na stan zdrowia?


Migdał, a właściwie jego owoc, to gładki pestkowiec w aksamitnej skorupce. Kiedy pestkowiec dojrzewa, wysycha i pęka. Wewnątrz znajduje się jadalne nasiono, które nazywane jest orzechem migdałowym. Trzeba podziękować Maurom za migdały: przywieźli je do Europy, sprzedając tam Hiszpanom. Do tej pory to najpopularniejszy orzech w kuchni hiszpańskiej.

Jak rosną migdały?

Migdał (Prunus dulcis) to roślina z rodziny różowatych, której nasiona są jadalne. To drzewo liściaste osiągające 4-12 metrów wysokości. Zaczyna owocować w trzecim roku po posadzeniu, a pełne owocowanie osiąga po 5-6 latach od posadzenia. Owoce dojrzewają jesienią, 7-8 miesięcy po kwitnieniu. Dzięki szybkiemu kwitnieniu migdały przypominają wiśnie i jabłonie, które są również różowate. Kwiaty w kolorze białym i różowym są zauważalne już w okresie zimowym. Następnie pojawiają się liście i aksamitne niebiesko-szaro-zielone owoce. Rosnący owoc pestkowca aż do osiągnięcia dojrzałości przypomina brzoskwinię. W miarę dojrzewania skórzasta powłoka zewnętrzna pęka, wygina się na zewnątrz i uwalnia nasiona. Po opadnięciu migdałów na ziemię suszą się tam przez 10 dni, a następnie są zbierane do dalszego przetwarzania.

Jakie mogą być migdały?

Eksperci w 2024 roku wyjaśniają, że migdały sprzedawane są w różnych postaciach. Stowarzyszenia producentów migdałów stale wprowadzają wymagania dotyczące pasteryzacji. Ma to na celu zapobieganie ryzyku zakażenia patogenami. Migdały są zwykle pasteryzowane parą, stosuje się również dezynfekcję dymem (czyli fumigację), napromienianie i opracowywanie metod pasteryzacji nietermicznej. Dostępne są: migdały prażone, migdały blanszowane, płatki migdałów, mielone migdały. Cena za 1 kg płatków migdałów wynosi około 36 złotych.

Drzewo migdałowe rodzi głównie orzechy słodkie, ale niektóre pojedyncze drzewa mogą wytwarzać migdały gorzkie. Orzechy drzewa Prunus dulcis var. Amara są zawsze zgorzkniałe. Gorzkie migdały są nieco szersze i krótsze niż słodkie i zawierają około 50% stałych olejków znajdujących się w słodkich migdałach. Surowe migdały zawierają truciznę - kwas cyjanowodorowy. Jednak po prażeniu, blanszowaniu lub upieczeniu gorzkie migdały stają się nieszkodliwe.

Drzewo migdałowe uprawia się w Iranie i innych krajach Azji Zachodniej od ponad 6000 lat. Migdały zostały sprowadzone do Grecji w V wieku p.n.e., skąd po III wieku naszej ery rozprzestrzeniły się na inne kraje europejskie. Liderem uprawy migdałów na świecie są Stany Zjednoczone (w szczególności Kalifornia). Migdały kalifornijskie, zbierane od połowy sierpnia do października, są eksportowane do ponad 90 krajów. Za Ameryką plasują się Hiszpania, Australia, Maroko i Iran, które są także głównymi producentami migdałów na świecie. Cena za 1 kg migdałów kalifornijskich to około 30 złotych.

Jakie wartości odżywcze prezentują migdały?

100 g suszonych migdałów zawiera: 579 kcal - dane z 2024 roku.

  • 21,15 białka
  • 49,7 g tłuszczu
  • 21,15 g węglowodanów
  • 12,50 g błonnika.

100 g prażonych migdałów zawiera: 604 kcal.

  • 19,8 g białka.
  • 52,2 g tłuszczu.
  • 20 g węglowodanów.
  • 12 g błonnika.

Zalecane dzienne spożycie to nie więcej niż 30 gramów migdałów, co odpowiada około 20-25 orzechom.

Jakie witaminy zawarte są w płatkach migdałowych?

Witamina A - 2 mcg.

beta karoten - 0,02 mg.

Witamina B1 - 0,25 mg.

Witamina B2 - 0,65 mg.

Witamina B3 - 4 mg.

Witamina B4 - 52,1 mg.

Witamina B5 - 0,4 mg.

Witamina B6 - 0,14 mg.

Witamina B9 - 40 mcg.

Witamina C - 5,6 mg.

Witamina E - 24,6 mg.

Witamina H - 57 mcg.

Jakie minerały zawierają migdały płatki?

Potas - 748 mg.

Żelazo - 4,2 mg.

Wapń - 273 mg.

Mangan - 1,92 mg.

Krzem - 50 mg.

Miedź - 140 mcg.

Magnez - 234 mg.

Molibden - 45,3 mcg.

Sód - 10 mg.

Selen - 4,1 mcg .

Fosfor - 473 mg.

Cynk - 2,12 mg.

Nasze metody pracy opierają się na dokładnym rozumieniu procesów metabolicznych, eksperci mając wiedzę o składzie migdałów: białko, błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały chętnie zalecają ich wprowadzenie do diety ze względu na przyspieszenie przemiany materii.

Jakie kwasy tłuszczowe znajdują się płatkach migdałów?

Kwasy tłuszczowe omega-3 - 0,006 g.

Kwasy tłuszczowe omega-6 - 10,059 g.

Nasycone kwasy tłuszczowe - 5 gr.

Jednonienasycone - 36,7 g.

Wielonienasycone - 10,8 g.

Co przygotowywane jest z migdałów?

Wiele produktów wytwarzanych jest z migdałów. Masło migdałowe zwykle wytwarza się z prażonych migdałów. Mielone migdały inaczej mąka migdałowa cechuje się słodkim smakiem. To zdrowe migdaly mimo, że zawierają sporo kalorii. Wersja mielona jest pełna witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Migdały mielone mogą zastąpić dotąd wykorzystywaną mąkę pszenną do wypieku ciast a nawet pieczywa. Osoby stosujące dietę keto mogą wdrożyć do swojego jadłospisu mąkę migdałową. Również jest to produkt zalecany osobom z nietolerancją glutenu. Cena za migdały mielone 1kg wynosi około 50 złotych. Ulubionym deserem są migdały w czekoladzie z cynamonem ich aromat pobudza i dodaje energii A chrupiący orzech napełnia korzyściami zdrowotnymi. Cena za 1 kg tego rodzaju słodkich migdałów to około 160 złotych. Natomiast cena za migdały w karmelu to około 45 złotych za 1 kg. To świetna przekąska oraz sprawdzony dodatek do różnych sałatek.

Czy jest różnica w smaku pomiędzy prażonymi i blanszowanymi migdałami?

Identyfikując potencjalne kombinacje smakowe, ważne jest, aby wziąć pod uwagę różnice smakowe pomiędzy całymi blanszowanymi i prażonymi migdałami. Profil migdałów prażonych zależy od oleju: tworzą się dodatkowe cząsteczki, im wyższa temperatura oleju powoduje większy rozkład cukrów, co oznacza więcej nut karmelowych i orzechowych w smaku i aromacie. Dlatego prażone migdały znacznie lepiej komponują się ze składnikami, które również zostały ugotowane w wysokiej temperaturze (prażone lub pieczone). Można je dodać do smażonych lub pieczonych mięs lub ryb, gulaszy mięsnych i oraz składników takich jak czekolada, kawa i chleb. Cena za 1 kg migdałów prażonych to około 70 złotych.

Migdały blanszowane to migdały surowe, z których usunięto zewnętrzną skórkę. Mają gładką, jasną powierzchnię, co nadaje im estetyczny wygląd i ułatwia wykorzystanie w celach kulinarnych. Można dodawać do sałatek, wypieków, deserów lub stosować jako dekorację. Przygotować także mleko migdałowe lub masło migdałowe. Blanszowane dobrze komponują się z szynką, suszoną wołowiną, pieczoną kaczką, serkiem śmietankowym, ciastem francuskim itd. Blanszowane migdały można również spożywać na surowo jako pyszną i pożywną przekąskę. Takie migdaly cena za 1 kg to około 52 zł.

Jak jest wpływ migdałów w płatkach na stan zdrowia?

Migdały w płatkach korzystnie wpływają na poprawę zdrowia mózgu. Odgrywają ważną rolę w podnoszeniu poziomu intelektualnego i pomagają chronić przed chorobą Alzheimera. Badania pokazują, że zawierają dwa składniki odżywcze, mianowicie ryboflawinę i L-karnitynę, które pomagają w rozwoju mózgu, a także zwiększają jego aktywność. Migdały luskane poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i pomagają w rozwoju nowych neuronów w mózgu. Są bogate w wapń i fosfor, które pomagają wzmocnić kości i zęby. Zawierają składniki odżywcze i minerały, które łagodzą ból stawów.

Migdały chronią dobry cholesterol, jednocześnie obniżając poziom złego cholesterolu w organizmie. Dzięki temu pomagają regulować jego poziom, co bardzo korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca i wątroby. Migdały prażone pomagają zwiększyć poziom energii i zapewniają siłę narządom, mięśniom i tkankom. Kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych, zalecamy spożywanie migdałów, ponieważ produkują maślan sodu poprawiający mikrobiom jelitowy.

Blanszowane migdały mają dobroczynne działanie na organizm:

  • Wzmacniają układ odpornościowy.
  • Rozpuszczają płytki cholesterolowe i zapobiega rozwojowi miażdżycy.
  • Łagodzą bezsenność.
  • Normalizują i regulują poziom kwasowości w żołądku.
  • Pobudzają perystaltykę jelit.
  • Normalizują tętno i ciśnienie krwi.
  • Poprawiają nastrój.
  • Poprawiają sprawność fizyczną.
  • Obniżają stężenie cukru we krwi.
  • Zwiększają poziom hemoglobiny.
  • Usuwają substancje toksyczne i oczyszczają krew.
  • Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
  • Służą profilaktyce nowotworów.

Ze względu na niski indeks glikemiczny migdaly blanszowane mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Nasze rekomendacje opieramy na skuteczności potwierdzonej w licznych badaniach, które udowodniły, że spożywanie płatków migdałów przyczynia się do ograniczenia odporności na insulinę. Migdały w ciąży są szczególnie korzystne ponieważ zawierają kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego kształtowania się płodu i zapobiegania wadom rozwojowym. W okresie karmienia piersią produkt pomoże matce i dziecku wzmocnić układ odpornościowy i uniknąć przeziębień. Badania naukowe z 2023 i 2024 roku wykazały, że kobiety ciężarne spożywające migdały urodziły dzieci z lepiej rozwiniętymi funkcjami poznawczymi.

Migdały zajmują ważne miejsce w żywieniu sportowców:

  • Dzięki zbilansowanej zawartości węglowodanów i tłuszczów szybko zaspokajają głód, nie podwyższając poziomu cukru we krwi.
  • Miedź poprawia czynność serca, zmniejsza ryzyko zawału serca podczas intensywnego wysiłku fizycznego.
  • Magnez aktywuje metabolizm.
  • Cynk pomaga w budowaniu masy mięśniowej.

Catering dietetyczny opracowując program żywieniowy dla sportowców uwzględnia nie tylko kaloryczność produktów, ale również ich wpływ na stan zdrowia podczas obciążenia fizycznego i w czasie regeneracji mięśni.

Czy to prawda, że migdały są na odchudzanie?

Kiedy migdały są uwzględnione w diecie odchudzającej, ludzie mają tendencję do utraty większej ilości tłuszczu, zwłaszcza trzewnego. Ten rodzaj tłuszczu zwiększa ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tłuszczu, białka i błonnika w migdałach pozwala szybko zaspokoić głód. Jak jeść migdały blanszowane, aby schudnąć? Migdały spalają do 18% tłuszczu. W celu zauważalnej utraty wagi zaleca się spożywanie około 80-90 g migdałów dziennie. Nie należy jednak jeść więcej niż 12 orzechów na raz, w przeciwnym razie do organizmu na raz dostanie się nadmiar kalorii. Planując redukcję wagi i tkanki tłuszczowej warto skonsultować z dietetykiem, który na podstawie stanu zdrowia i oczekiwań przygotuje odpowiedni plan zdrowego odżywiania. Zrównoważona dieta pudełkowa będzie zawierała odpowiednią ilości kalorii, minerałów, witamin, błonnika, antyoksydantów. Odżywianie zgodne z zasadami piramidy żywieniowej przynosi wymierne korzyści podczas procesu odchudzania.

Jakie są przeciwwskazania do spożywania migdałów?

Codzienne spożywanie migdałów z umiarem nie ma negatywnych skutków ubocznych. Jednak spożywanie dużych ilości może prowadzić do alergii i skutków ubocznych. Spożycie zbyt dużej ilości migdałów może powodować problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, bóle brzucha, biegunka i zaparcia. Ponadto może prowadzić do przyrostu masy ciała. Migdały mogą powodować konflikt z przyjmowanymi lekami. Gorzkich migdałów nie należy jeść, ponieważ zawierają glikozyd amigdalinę, która po rozkładzie tworzy trujący kwas cyjanowodorowy. W dużych dawkach może powodować ciężkie zatrucie u dorosłych i śmierć u dzieci.


Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.