Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to wieloletnia bylina z rodziny amarylkowatych. Liście, łodygi i cebulki ze względu na zawartość glikozydu alliiny i olejku eterycznego.mają silny czosnkowy zapach Roślina zawiera dużo kwasu askorbinowego. Ponadto wszystkie części rośliny zawierają białko, fruktozę, sole mineralne, fitoncydy, lizozym i karoten. Zjada się łodygę, liście i cebulkę rośliny.
Gdzie rośnie czosnek niedźwiedzi i kiedy go sadzić?
Czosnek niedźwiedzi rośnie w miejscach zacienionych, w lasach wilgotnych, mieszanych a także liściastych Europy i Azji. Roślina rośnie także w Polsce, można ją spotkać w Karpatach, Sudetach, Pojezierzu Suwalskim, Puszczy Białowieskiej. Niedźwiedzi czosnek najlepiej sadzić pod krzewami oraz drzewami, dbając o prawidłową wilgotność gleby. Cebulki czosnku niedźwiedziego należy sadzić wczesną jesienią, natomiast nasiona wysiewać późną jesienią. Dobremu wzrostowi rośliny służy żyzne, próchniczne, podłoże, posiadające obojętne bądź lekko zasadowe pH, miejsce powinno być starannie odchwaszczone.
Ważne! Roślinę należy posadzić tak, aby jeszcze przed mrozami się ukorzeniła (potrzebuje do 3 tygodni). Kiedy zbierać czosnek niedźwiedzi? Liście trzeba zbierać przed kwitnieniem rośliny, inaczej ich aromat zniknie. Okres zbierania trwa od marca do kwietnia, w tym czasie liście są delikatne i smaczne, natomiast po zakwitnięciu rośliny będą łykowate, pozbawione wartości zdrowotnych oraz smakowych. Czy można posadzić czosnek niedźwiedzi w doniczce? Tak, wystarczy wypełnić donicę ziemią (może być uniwersalna) i dodać drobnego żwirku co przeciwdziała gniciu cebulek. Tak przygotowaną roślinę można hodować na parapecie najlepiej od północnej strony. Najlepiej, aby donica miała trzy litry pojemności a głębokości 20 centymetrów. Jak długo trzeba czekać na wzrost czosnku niedźwiedziego? Około 3 miesięcy.
Jak wygląda czosnek niedźwiedzi?
Cechą charakterystyczna czosnku niedźwiedziego są długie liście o lancetowatym kształcie (dł. 30 cm, szer. 6 cm), wyrastające z cebulki, która znajduje się w ziemi. Liście czosnku niedźwiedziego, posiadają mocno zieloną barwę, po roztarciu uwalniają czosnkową woń. Jak wygląda kwiat czosnku niedźwiedziego? Roślina zakwita w maju oraz czerwcu i ma białe kwiaty o gwiazdkowatej budowie zebrane w baldachimy. Zarówno liście i kwiaty czosnku niedźwiedziego można jeść i cieszyć się ich delikatnym smakiem. Wraz z końcem kwitnienia, części nadziemne żółkną a następnie zanikają, jednak w przyszłym roku roślina rozpocznie swoje życie od nowa. Czy czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną? Roślina została objęta częściową ochroną i nie można jej zbierać w lesie. Jest łudząco podobna do roślin trujących jak majowa konwalia i jaskier ostry.
Jaki jest skład i zawartość kalorii w czosnku niedźwiedzim?
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Zawartość kalorii - 45 kcal.
- Białka - 6,4 g.
- Tłuszcze - 0,9 g.
- Węglowodany - 14 g.
- Błonnik pokarmowy - 3,1 g.
Czosnek dziki zawiera także witaminę A, witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, kwas nikotynowy, cholinę, kwas pantotenowy, pirydoksynę, kwas foliowy), beta-karoten, witaminę C, E, K, H (biotynę). Ponadto charakteryzuje się bogatym składem mineralnym: potas, wapń, magnez, krzem, sód, fosfor, jod, kobalt, selen, chrom, miedź. Nasz catering dietetyczny kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych, opracowuje plany żywieniowe zgodne z piramidą żywieniową. Nasze metody są poparte doświadczeniem w pracy z osobami o zróżnicowanych potrzebach żywieniowych, dlatego każda dieta pudełkowa jest spersonalizowana pod względem makroskładników. W 2024 roku dietetyk układając jadłospis dba o prawidłową zawartość witamin, mikroelementów, antyoksydantów i błonnika.
Jakie są zalety dzikiego czosnku niedźwiedziego?
Dziki czosnek niedźwiedzi, ma wiele właściwości zdrowotnych. Cebulka jest przeciwutleniaczem i ma działanie przeciwdrobnoustrojowe. Działa przeciwzapalnie, pomaga zwalczać infekcje i stany zapalne. Dobroczynne właściwości mogą zabijać pasożyty trypanosomowe, które powodują śpiączkę (w tym gorączkę, bóle mięśni, ból głowy i objawy neurologiczne) oraz leiszmanię (powoduje owrzodzenia skóry, gorączkę, powiększenie wątroby i śledziony). Spożywanie czosnku niedźwiedziego korzystnie wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia i nowotworów. Jak również zakrzepicy, która może zablokować dopływ krwi do ważnego narządu. Roślina wpływa także na obniżenie ciśnienia krwi. Dzięki temu pomaga zapobiegać udarom i innym problemom sercowo-naczyniowym.
Dziki czosnek w diecie pomaga również w detoksykacji organizmu, może poprawić trawienie i chronić żołądek przed wrzodami oraz pomóc wzmocnić ściany jelit. Usprawnia pracę układu trawiennego, sprzyja lepszemu metabolizmowi. Jest także źródłem witaminy C i beta-karotenu, z których organizm wytwarza witaminę A. Ogrzewanie niszczy część witaminy C, dlatego aby jak najwięcej skorzystać z dzikiego czosnku, trzeba spożywać go na surowo.
Ponadto czosnek niedźwiedzi wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu człowiek stanie się silniejszy i bardziej odporny na wirusy i bakterie. Korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, pomogą się uspokoić i poprawić samopoczucie. Doskonale oczyszcza krew i zapobiega gromadzeniu się w niej cholesterolu. W celach leczniczych roślinę wykorzystuje się najczęściej do przygotowania naparów, wywarów lub wykorzystania świeżego soku. Czy spożywać czosnek niedźwiedzi w ciąży? Zaleceniem lekarzy w 2024 roku jest zachowanie ostrożności w jedzeniu tej rośliny. Nie stwarza zagrożenia dla kobiety i płodu, ale może stać się przyczyną nasilenia zgagi, wzdęć i refluksu które tak dokuczują ciężarnej kobiecie.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania niedźwiedziego czosnku?
Roślina jest przeciwwskazana w przypadku zaostrzenia przewlekłych chorób przewodu pokarmowego. A także nerek, ponieważ zawiera szczawiany, które mają właściwość stymulowania tworzenia się kamieni nerkowych u osób ze skłonnością do tych problemów. Ponadto u niektórych osób może wystąpić alergia na czosnek niedźwiedzi (w postaci swędzenia, zaczerwienienia skóry, wysypki, a nawet wstrząsu anafilaktycznego). Nietolerancja czosnku niedźwiedziego może objawiać się bólem brzucha, wzdęciem, biegunką i wymiotami. W takim przypadku ten produkt również będzie musiał zostać wyłączony z diety. Czosnek dziki może zakłócać działanie niektórych leków, wpływając na ich skuteczność lub powodując niepożądane skutki uboczne. Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, układamy diety po dokładnej analizie nietolerancji pokarmowych i alergii każdego klienta.
Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi?
Jak jeść czosnek niedźwiedzi? Po przyniesieniu go do domu trzeba dokładnie umyć liście. Liście świeżego czosnku niedźwiedziego świetnie nadają się do siekania i dodawania do dań makaronowych i ryżowych, sałatek czy zup. Można również zrobić z liści pesto, dodając jeszcze orzechy lub nasiona, olej, sól. Potrzebny będzie blender lub robot kuchenny o dużej mocy. Gotowe pesto należy przechowywać w szklanym słoiczku w lodówce i używać do gotowania lub po prostu posmarować nim tosty. Bez obaw można dodać czosnek niedźwiedzi świeży do jajecznicy, pasty jajecznej, wytrawnych omletów, owsianki czy sera twarogowego. Inspirując się doświadczeniami dietetyków z całego świata, wprowadziliśmy do programów zdrowego odżywiania zarówno świeży i suszony czosnek niedźwiedzi, dzięki czemu nasze dania są smaczne i posiadają właściwości prozdrowotne.
Czy można przygotować lub kupić czosnek niedźwiedzi mrożony? Liście czosnku dzikiego można umyć, posiekać i zamrozić. Najlepiej używać hermetycznego pojemnika. Przygotowane pesto można także zamrozić w foremkach do kostek lodu, to świetny dodatek do makaronów, a także curry, risotto i pieczonych ziemniaków, dań jednogarnkowych i dań na ciepło. Taki produkt jest dostępny również w sklepach.
Do czego używany jest suszony czosnek niedźwiedzi? Suszony czosnek niedźwiedzi jest powszechnie dostępny i często wchodzi w skład mieszanek przyprawowych i ziołowych. Nadaje potrawom wspaniałego smaku, jednak jego dobroczynne właściwości nie są tak silne jak roślina świeża czy mrożona. Jak powinno wyglądać suszenie czosnku niedźwiedziego? Można do tego celu można użyć np. suszarki do grzybów lub wykorzystać do tego celu piekarnik nagrzany do 50 stopni i uchylić drzwiczki.
Do czego służy czosnek niedźwiedzi w słoiku?
Jedzenie czosnku niedźwiedziego w okresie zimowym jest możliwe a to za sprawą konserwowanego czosnku niedźwiedziego w słoiku. Wystarczy z liści zrobić smaczną pastę i przełożyć ją do słoików. Jak przygotować? Użyć dwóch ząbków świeżego czosnku zwykłego, dodać pęczek dzikiego czosnku, olej (2 łyżki) i do smaku sól oraz pieprz. Po zblendowaniu przełożyć do słoiczków i wykorzystywać do pieczywa, sałatek i mięsa. Tak przygotowaną pastę przechowywać w lodówce. Marynowany czosnek niedźwiedzi jest doskonałą przyprawą do dań mięsnych i rybnych, składnikiem sałatek i makaronów na kanapki oraz dressingów do zup. Czy można również kupić gotowy czosnek niedźwiedzi w słoiku? Tak, jest dostępna wersja solona bardzo smaczna odpowiednia do zup i sosów.
Do jakich dań użyć czosnku niedźwiedziego?
Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim doskonale urozmaicą codzienne menu. To właśnie ten czosnek nadaje im smak, ponieważ ma bardzo wyraźny czosnkowy smak i aromat. Placki wychodzą złocistobrązowe, mają cienką chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Bardzo smakuje ciasto kefirowe z dzikim czosnkiem i jajkiem. Jest to alternatywa dla klasycznego nadzienia jajeczno-cebulowego. Równie aromatyczne, lekko pikantne nadzienie z dodatkiem dzikiego czosnku znajdzie swoich wielbicieli. Ciasto okazuje się miękkie i delikatne, a czosnek niedźwiedzi i jajka z powodzeniem uzupełnia tarty ser. Smażone mięso z dzikim czosnkiem okazuje się soczyste, aromatyczne i ma wyrazisty smak. Jednocześnie do mięsa nie trzeba dodawać cebuli ani czosnku, wszystkie akcenty smakowe zapewni czosnek niedźwiedzi.
Dziki czosnek niedźwiedzi może być również używany jako przyprawa, np. zamiast szczypiorku. W wersji suszonej stanowi także doskonały dodatek do zup, makaronów, sałatek, dań mięsnych, przecierów i sosów. Czosnek dziki jest bardzo wrażliwy na ciepło, dlatego najlepiej dodać zmiażdżone liście do gorącego dania na krótko przed podaniem, aby zapobiec utracie smaku. Posiekany dziki czosnek i szczypta ostrej papryki sprawiają, że zwykły chleb z serem, np. fetą, staje się prawdziwym rarytasem.