21.05.2024

Dlaczego gotowanie warzyw na parze jest najlepszą metodą przygotowywania potraw?


Warzywa gotowane na parze to prosta wersja bogatej w witaminy, niskokalorycznej, bardzo smacznej i kolorowej przystawki. Można nimi uzupełniać i podkreślać dania z ryb, kurczaka czy mięsa. Zawsze są odpowiednie i dobre dla zachowania zdrowia i pięknej sylwetki. Większość warzyw, w tym ziemniaki, nie wymaga obierania przed gotowaniem. Skórka zawiera dużo błonnika i innych składników odżywczych. Opierając się na najnowszych badaniach naukowych z 2024 roku w dziedzinie dietetyki, możemy stwierdzić, że gotowanie warzyw na parze pozwala zachować w nich witaminę C i B, ponieważ produkty nie mają kontaktu z gorącą wodą.

Na czym polega gotowanie warzyw na parze?

Gotowanie warzyw na parze należy do metod obróbki termicznej która opiera się na podgrzaniu wody, która zamienia się w parę wodną, krąży w urządzeniu przenosząc ciepło na produkty. Cechą wyróżniającą ten sposób przygotowania warzyw, jest to, że nie są one zanurzone w wodzie, mają jedynie kontakt z gorącą parą wodną. Jakie warzywa na parze są najlepsze? Warzywami, które świetnie nadają się do gotowania na parze to: cukinia, kalafior, fasolka szparagowa, brokuły, papryka, marchew. Również cebula na parze smakuje znakomicie. Jak gotować warzywa liściaste? Szpinak i kapusta pak choi mogą być gotowane na parze, są szybko gotowe do spożycia, zachowują swój kolor i smak. Jak ugotować warzywa na parze takie jak rzodkiewka i młode ziemniaki? Można użyć urządzenia lub garnka z sitkiem, wystarczy pokroić warzywa na kawałki. Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, uważamy gotowanie na parze za część zdrowego stylu życia, ponieważ tak ważne dla organizmu przeciwutleniacze w nich zawarte są łatwiej dostępne dla komórek.

Ile czasu zajmuje gotowanie warzyw na parze?

Tabela gotowania na parze - 2024

Rodzaj warzywa

ile gotować warzywa na parze?

Szparagi

7 do 13 minut lub 4 do 7 minut, jeśli są pokrojone.

Brokuły

łodygi 8 do 12 minut, różyczki 5 do 7 minut.

Marchew

od 7 do 12 minut, w zależności od wielkości i stopnia pokrojenia.

Cukinia

jeśli jest grubo pokrojona 10-15 minut.

Kalafior

5 do 10 minut.

Dynia

duże kawałki 20 - 25 minut.

Kolba kukurydzy

7 do 10 minut.

Fasola szparagowa

5 do 7 minut.

Ziemniaki, pokrojone

8 do 12 minut.

Szpinak

3 do 5 minut.

Każda osoba, która decyduje się zadbać o swoje zdrowie, musi wiedzieć, jak gotować warzywa na parze. Dobra wiadomość jest taka, że takie dania są nie tylko zdrowe, ale i oczywiście bardzo smaczne, jeśli zastosuje się pewne zasady kulinarne. Nasz catering dietetyczny bazuje na spersonalizowanym podejściu do opracowywania planów żywieniowych, przygotowujemy również dania również bez używania, dlatego są mniej kaloryczne i zdrowsze dla osób z problemami zdrowotnymi.

Jakie zalety mają warzywa na parze?

Gotując na parze warzywa zachowują wszystkie witaminy i mikroelementy. Ponadto produkty mają swój pierwotny kolor i niesamowity aromat. Produkty gotowane na parze są uznawane za dietetyczne, ponieważ przygotowywane są bez dodatku tłuszczu, co oznacza, że nie zawierają szkodliwych substancji. Jeżeli codzienne będą spożywane warzywa gotowane na parze, uczucie głodu zostanie opanowane i uda się schudnąć. Warzywa są doskonale wchłaniane przez organizm, dlatego można zapomnieć o uczuciu ciężkości w żołądku i bólu brzucha po jedzeniu. Ten sposób gotowania pozwala warzywom zachować więcej swojego pierwotnego smaku i składników odżywczych, ponieważ nie przedostają się do wody podczas gotowania. Oferujemy diety pudełkowe dla osób z nietolerancja pokarmową, problemami żołądkowymi wykorzystując personalizowane podejście do zdrowego odżywania, dlatego dania są lekkostrawne i wolne od alergenów.

Jak gotować na parze?

Parowar elektryczny to specjalnie zaprojektowane urządzenie do gotowania na parze. W kilkupiętrowym parowarze jest wiele pojemników i zbiornik na wodę i można gotować w nim nie tylko warzywa, zawsze wskazuje czas gotowania różnych produktów. Umożliwia to jednoczesne gotowanie zarówno potraw wolno, jak i szybko gotujących się. Jak długo gotować warzywa na parze w parowarze? Dla takich warzyw jak marchew i cukinia wystarczy 15 minut, natomiast dynia to już 25 minut. Jak smakują warzywa z parowaru? Zachowują naturalny smak, kolor i można z nich przygotować zdrowe danie. Wegetarianie i weganie bardzo chętnie korzystają z takiego sposoby przygotowywania potraw. Inspirując się doświadczeniami dietetyków z całego świata, do przygotowania dań używamy tę metodę gotowania, ponadto stosujemy niewielką ilość soli, w zamian wprowadzamy aromatyczne i zdrowe zioła.

Multicooker z funkcją gotowania na parze to urządzenie wielofunkcyjne. Tutaj gotowanie jest prawie takie same jak w parowarze. Należy opłukać warzywa, włożyć je do miski, ustawić żądany tryb i poczekać, aż będą gotowe. Zwykle TIMer jest wbudowany w program urządzenia, nie trzeba nawet wiedzieć, co i ile jest gotowane. Czas gotowania warzyw na parze w tym urządzeniu to najczęściej 17 minut dla kalafiora, brokułów, marchwi.

Garnek do gotowania na parze ze specjalnymi podkładkami z otworami. Wodę wlewa się tak, aby nie sięgała do otworów, a warzywa umieszcza się na samym urządzeniu. Gdy woda się zagotuje, przez otwory dostaje się para, która zapewnia gotowanie warzyw na parze. Miękkie warzywa potrzebują około 12 minut go ugotowania na parze w garnku, ale twarde nawet do 40 minut.

Szybkowar jest urządzeniem do gotowania na parze pod zwiększonym ciśnieniem. Pod szczelnie zamkniętym przykryciem w czasie procesu gotowania powstaje para, która nie ma ujścia. Para w szybkowarze krąży i warzywa szybciej się gotują. Gotowanie na parze w szybkowarze dla kalafiora i brokułu zajmie tylko do 7 min, marchewki do 6 min, ziemniaków do 10 min.

Ile gotować mrożone warzywa na parze? Posiadając mieszankę mrożonych warzyw należy włożyć je do pojemnika parowaru bądź garnka i gotować około 15 minut. Mrożonych warzyw nie trzeba wcześniej rozmrażać. Ze wszystkich tradycyjnych metod gotowanie na parze jest jedną z najłagodniejszych i najzdrowszych, ponieważ pozwala zachować naturalny smak i aromat żywności, a także konsystencję.

Jak układać warzywa do gotowania na parze?

Gotowanie na parze wymaga przestrzegania pewnych zasad, tylko wtedy warzywa będą smaczne i zdrowe. Jak układać warzywa do gotowania na prze? Należy pamiętać o tym, aby poszczególne warzywa nie stykały się ze sobą. Jest to zalecane, ponieważ mogłoby to zaburzyć prawidłowy przepływ pary.

Parowar składa się z kilku pięter na których gotuje się różne składniki, dlatego wskazane jest ich ułożenie na odpowiedniej wysokości:

  • Na dole urządzenia trzeba ułożyć warzywa twardsze które potrzebują dłuższego gotowania na parze.
  • Na górze urządzenia powinny znaleźć się warzywa, które wymagają krótkiej obróbki termicznej parą.

Aby gotowanie przebiegało wydajnie, należy pokroić warzywa na kawałki o podobnej wielkości. Jak przyprawić warzywa na parze? Aby podnieść smak warzyw, trzeba wykorzystać ulubione przyprawy, które można dodać do pojemnika z wodą, dzięki temu podczas gotowania warzyw będzie uwalniać się para przesycona ich zapachem.

Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania gotowania na parze?

Praktycznie nie, warzywa gotowane na parze są maksymalnie hipoalergiczne, nie podrażniają przewodu pokarmowego i mogą być polecane nawet osobom, które są w ostrym stadium chorób układu pokarmowego (wrzody, zapalenie żołądka, zapalenie jelita grubego itp.). W 2024 roku uznano, że jest to najbardziej optymalna metoda gotowania ze wszystkich punktów widzenia. Potrawy gotowane na parze charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby metaboliczne każdej osoby, w naszej kuchni wykorzystujemy warzywa gotowane na parze co ułatwia i przyspiesza trawienie.

Jaki jest dobry przepis na warzywa na parze?

Dobry przepis na warzywa na parze powoli przygotować naprawdę pyszne danie. W sezonie letnim najlepiej używać świeżych warzyw. W zimnych porach roku mrożone warzywa na parze będą również doskonałą opcją. W przepisie warto wykorzystać świeże warzywa: paprykę, dynię, marchewkę. Trzeba obrać dynię i marchewkę i dobrze opłukać, z papryki usunąć nasiona. Przepis obejmuje także mrożone warzywa do gotowania na parze: kalafior, brokuły i fasolka szparagowa. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. W związku z tym wszystkie warzywa są umyte i przygotowywane do gotowania. Trzeba napełnić zbiornik parowaru wodą do wymaganego poziomu, można dodać oregano, tymianek, bazylię. Rozłożyć warzywa pozostawiając wolną przestrzeń pomiędzy nimi, aby para mogła swobodnie się ulatniać. Czas gotowania warzyw zależy od twardości i wielkości pokrojonych kawałków. Po zakończeniu procesu przełożyć warzywa na talerz, doprawić pieprzem i solą, skropić oliwą z oliwek i podawać. Można dodać trochę soku z cytryny.

Co przemawia za gotowaniem warzyw na parze?

Każda obróbka cieplna niszczy niektóre korzystne substancje, na przykład do 80% witaminy C. Ale podczas gotowania na parze traci się nie więcej niż 15%, a wszystkie główne zalety pozostają w produkcie. Dlatego gotowanie na parze jest zdrowsze niż gotowanie, smażenie czy duszenie w zwykły sposób.

Warzywa gotowane na parze są idealne do żywienia dietetycznego:

  • Na cukrzycę typu 2.
  • W przypadku jakichkolwiek problemów z przewodem żołądkowo-jelitowym.
  • Do kontroli i utraty wagi.
  • Na problemy z sercem i naczyniami krwionośnymi.
  • Przy chorobach nerek.
  • Dla kobiet w ciąży i osób starszych.

Gotowanie na parze jest dobre dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Niektóre warzywa, takie jak pomidory i papryka, zwiększają zawartość przeciwutleniacza likopenu dopiero po obróbce cieplnej. Produkty bogate w gruby błonnik: buraki, marchew, inne warzywa korzeniowe, różne rodzaje kapusty są ciężkostrawne i stanowią poważne obciążenie dla przewodu pokarmowego. Jedzenie warzyw gotowanych na parze jest prawie tak samo zdrowe jak świeżych, ale są lepiej i szybciej trawione.


Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.