Zakwaszenie organizmu jest tematem, który dla wielu osób budzi zdziwienie, gdyż nie każdy wierzy w tego typu zjawisko. Jest to jednak problem, który dotyka coraz to większą ilość osób, a jest związany bezpośrednio z zaburzeniami PH. Kiedy organizm samodzielnie nie jest w stanie już walczyć konieczne jest wprowadzenie wsparcia w diecie.
Zakwaszony organizm – na co zwrócić uwagę?
Zakwaszenie organizmu jest zjawiskiem, które może przysporzyć wiele kłopotów związanych przede wszystkim z ograniczeniem dobrego samopoczucia. Powodów co zakwasza organizm jest wiele ale zanim przejdzie się do tego tematu warto zrozumieć jak ten proces przebiega. Otóż jest to stan, w których dochodzi do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Jak wiadomo jest to jeden z mechanizmów odpowiadający za prawidłowy przebieg wielu funkcji życiowej, a także aspekt wpływający bezpośrednio na nasze zdrowie. Jeśli zakwaszenie organizmu pojawiło się w naszym przypadku dobrze jest działać błyskawicznie. Nie warto odkładać tego na dalszy plan, gdyż można wyłącznie pogorszyć swój stan. Jest to dolegliwość, która może przerodzić się w przewlekły stan jak przykładowo cukrzyca, kamienie w nerkach. Zakwaszenia organizmu objawy mogą pojawić się nie tylko gdy choroba już się rozwinie. Mogą być zauważalne także w codziennym życiu, a my możemy nie zwracać na nie uwagi. Są to między innymi:
- Nawracające bóle głowy
- Podwyższony cholesterol
- Zgaga
- Biegunka
Są to objawy, które można pomylić także z innymi dolegliwościami dlatego tak ważne jest regularne wykonywanie badań i kontrolowanie swoich wyników. Odkwaszanie organizmu jest jedynym sposobem aby uporać się z dolegliwościami. Problem ten może dotknąć każdego niezależnie od wieku czy płci. Zazwyczaj jest spowodowany stosowaniem nieprawidłowej diety.
Objawy sugerujące zakwaszenie organizmu
Zakwaszony organizm co jeść to pierwsze co przychodzi na myśl jeśli poznamy przyczynę naszego złego samopoczucia. Bardzo istotne jest jednak zrozumienie na czym polega problem i działanie u źródła. Zakwaszenie organizmu leczenie będzie bezpośrednio zależeć od tego jaka jest przyczyna oraz jaka grupa objawów nas dotyczy. Oczywiście za główną przyczyną tego, że konieczna jest dieta na zakwaszenie organizmu jest spożywanie zbyt dużej ilości produktów posiadających odczyn kwasowy. To przyczynia się do tego, że organizm człowieka nie radzi sobie z bieżącym usuwaniem zakwaszenia. Wszystko zatem sprowadza się do stosowanej diety. Osoby borykające się z dolegliwościami to zazwyczaj osoby nadużywające kawy, alkoholu. Największy odsetek zachorowań zauważa się także u ludzi mających problem z natłokiem obowiązków, którzy nie mają czasu na aktywność fizyczną. Przyczyną może być także źle prowadzona dieta odchudzająca czy też długotrwały stres.
Do najczęstszych przyczyn z jakimi borykają się osoby, u których powstało zakwaszenie zalicza się:
- Ból głowy i towarzyszące temu zawroty
- Brak skupienia oraz trudności z koncentracją
- Notoryczne zmęczenie
- Nadmierne wypadanie włosów
- Problemy z cerą w tym także cienie pod oczami
- Bóle stawów, mięśni
- Problemy ze strony układu pokarmowego
- Zwiększona drażliwość i nerwowość
- Zgaga
Jak wpływa zakwaszenie na funkcjonowanie?
Nie da się ukryć, że odkwaszenie organizmu jest konieczne jeśli pojawią się dolegliwości, ponieważ taki stan jest w stanie mocno ograniczyć samopoczucie i spowodować idące dalej problemy. Osoby, u których doszło do zaburzenia równowagi mogą mieć problem także przykładowo z odchudzaniem się czy także trudności z utrzymaniem odporności. Jeśli mamy z tym do czynienia najlepiej jest skontrolować swoje badania i skorzystać z pomocy specjalistów. W większości przypadków da się cofnąć zmiany i przywrócić korzystne funkcjonowanie organizmu.
Co wywołuje zakwaszenie organizmu?
Jak wiadomo główną przyczyną tego, że cierpimy na zakwaszenie organizmu jest nieprawidłowa dieta. Jest to stan podczas, którego dochodzi do różnego rodzaju dolegliwości jak osłabienie, pogorszenie samopoczucia czy też niedobory witamin. Odkwaszenie organizmu dieta to jedyny sposób na to, aby poprawić swój stan i odzyskać równowagę. W związku z tym konieczna jest świadomość na temat tego jakie produkty nie służą nam. Są to przede wszystkim wszystkie potrawy o wysokim stopniu przetworzenia, a także następujące artykuły spożywcze:
- Mięso – przede wszystkim podroby
- Produkty mleczne
- Słodycze, produkty zawierające cukry proste
- Produkty powstałe z białej mąki – wszelkiego rodzaju pieczywo
- Używki – alkohol
Produkty te przyczyniają się do tego, że konieczne jest zastosowanie się do reguł co jeść żeby odkwasić organizm. Prowadzenie zbilansowanego modelu żywienia ograniczającego powyższe artykuły sprawi, że maksymalnie zredukuje się ryzyko wystąpienia zakwaszenia. Oczywiście należy pamiętać o umiarkowaniu. Spożycie produktów uznawanych za wpływające na zakwaszenie w sporadycznych odstępach czasu jest wręcz wskazane. Osoby, które nie mają pojęcia jak tworzyć swoją dietę mogą skorzystać z wiedzy specjalistów. Dieta pudełkowa skonstruowana w odpowiedzi na indywidualne potrzeby jest najlepszym rozwiązaniem.
Metody na odkwaszenie organizmu
Najważniejszym aspektem podczas walki z nadmiernym zakwaszeniem jest dieta . Dobrze skomponowana dieta odkwaszająca to pierwszy krok jaki należy podjąć w walce o dobre zdrowie. Jak powinna wyglądać taka dieta? Wiele osób zadaje sobie to pytanie ale jej skonstruowanie wcale nie jest takie trudne. Najważniejsze jest aby większość posiłków posiadała odczyn zasadowy – około 80%. Pozostała część może pozostać o odczynie kwasowym. Bardzo dużą rolę odgrywa także eliminacja produktów o dużej zawartości siarki czy chloru. Nie są zatem polecane produkty jak kawa, pieczywo. O wiele lepszym wariantem jest kierowanie się w stronę owoców, warzyw czy wody. Nie należy zapominać o stałym uzupełnianiu elektrolitów. Dieta to jednak nie jedyny sposób na to, aby wyeliminować ryzyko zakwaszenia czy walki z nim. Osoby borykające się z nierównowagą zasadowo-kwasową powinny również zadbać o to, aby ograniczyć stres. Niestety jest to jedna z przyczyn, która bezpośrednio odbija się na organizmie. Wynika to z produkcji kortyzolu. Chcąc poprawić swoją sytuację i wesprzeć walkę z zakwaszeniem dobrą metodą jest zwiększenie aktywności fizycznej. W tym przypadku zaleca się przede wszystkim umiarkowaną aktywność, gdyż zbyt duże przeciążenie również może być szkodliwe.
Dieta alkaliczna – na czym polega?
W trakcie leczenia zakwaszenia najczęściej wykorzystywana jest tak zwana dieta alkaliczna. Charakteryzuje się ona tym, że składa się z produktów pozbawionych GMO oraz wszystkich substancji chemicznych. Chodzi tu przede wszystkim o ograniczenie zanieczyszczeń czy szkodliwych związków. Przeważają tutaj przede wszystkim warzywa. Zalecane jest zwiększenie ilości spożywanej wody. Dobrym sposobem jest dodawanie do niej kilku kropel octu jabłkowego. Do produktów, które powinny budować dietę alkaiczną zalicza się:
- Woda alkaiczna
- Zdrowe tłuszcze
- Warzywa takie jak marchewka, brokuły czy por
- Owoce
- Orzechy
- Suszone owoce
Metodą, dzięki której walka z odkwaszeniem będzie przebiegać znacznie szybciej jest trzymanie się pewnych zasad. Przede wszystkim pacjent powinien ustalić stały rozkład dnia i stosować się do stałych godzin spożywania potraw. Chodzi tu przede wszystkim o unormowanie trawienia i wsparcie metabolizmu. Osoby, które zmagają się z niewielką ilością czasu na to, aby stworzyć dietę mogą wykorzystać catering dietetyczny. Jest to opcja, w której dostosuje się jadłospis adekwatnie do potrzeb i oczekiwań. Oznacza to, że sprawdzi się to także w przypadku problemów z zakwaszeniem. Dieta nigdy nie powinna być problematyczna dlatego warto przedstawić swoje preferencje żywieniowe.
Jak długo stosować dietę na odkwaszenie?
Problemy z zakwaszeniem zawsze mogą powrócić. Osoby szczególnie na to narażone powinny stale uważać na to co jedzą i decydować się przede wszystkim za produkty lekkie i w pełni naturalne. Warto zachować równowagę, ponieważ dzięki temu odporność będzie na wysokim poziomie. Prawidłowa dieta powinna opierać się na zbilansowanych posiłkach zawierających zarówno tłuszcze, białka jak również węglowodany. Nie można zapominać także o dostarczeniu wystarczającej ilości kalorii. Można obliczyć to przy użyciu specjalnych kalkulatorów, które biorą pod uwagę zarówno podstawową przemianę materii jak również kalorię spalane podczas aktywności fizycznej. Dobrze jest regularnie wykonywać zestaw badań, aby wiedzieć czy nie pojawiają się jakieś ubytki w zakresie dostarczania witamin czy minerałów. We wszystkich przypadkach najlepiej jest nie doprowadzać do zakwaszenia więc zdrowa dieta powinna być stosowana przez każdego. Coś idealnego dla siebie będą w stanie dopasować także osoby, które borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – alergiami czy nietolerancjami.
Czytaj więcej:
- Antyoksydanty – co to i do czego służą?
- Co zrobić żeby schudnąć szybko i skutecznie?
- Tłuszcze nasycone – czym są?
- Japońska dieta wodna - Zasady i efekty
- Dieta treningowa w FitApetit
- Zdrowa dieta śródziemnomorska - polecana przez dietetyków
- Właściwości kwasów omega 3 - najważniejsze informacje
- Czy dieta wysokobiałkowa jest zdrowa?
- Jak, kiedy i co zjeść po treningu na siłowni?
- Jak zredukować tkankę tłuszczową? Fakty i mity