Mleko i produkty pochodne są częstym składnikiem diety, głównie z uwagi na ich wartości odżywcze. Już szklanka mleka zapewni naszemu organizmowi tyle cennego wapnia, ile 2,5 kilograma kaszy gryczanej czy 2 bochenki białego chleba. Ponadto, tłuszcz zawarty w mleku i nabiale jest nośnikiem witamin. Nic dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy… Jeśli tylko możemy. Niektórzy wystrzegają się produktów mlecznych lub decydują się na nabiał z nadrukiem „bez laktozy” - którego jest zresztą coraz więcej w sklepach. Osoby wybierające te produkty, mają w większości przypadków nietolerancję laktozy – cierpi na nią około 25% dorosłych mieszkańców Polski.
Czym jest nietolerancja laktozy i jakie są jej objawy?
Ale czym tak właściwie jest nietolerancja laktozy? Sama laktoza jest cukrem mlecznym, który jest zawarty w mleku i produktach pochodnych od niego – w 100 g mleka jest aż 5,1 g laktozy. Nietolerancja laktozy jest rodzajem nietolerancji pokarmowej, w której nasz organizm nie jest w stanie strawić (częściowo lub całkowicie) i rozłożyć cukru jakim jest laktoza. Wynika to z niedoboru enzymu laktazy. Nietolerancję laktozy możemy mieć wrodzoną lub pierwotną (nabytą). W przypadku nietolerancji wrodzonej, osoba nie może w ogóle spożywać produktów zawierających laktozę. Inaczej ma się sprawa z osobami posiadającymi nabytą nietolerancję laktozy – powinny one dostosować swoją dietę do stopnia nasilenia objawów. Jakie są objawy nietolerancji laktozy? Najbardziej powszechnymi dolegliwościami z jakimi spotykają się osoby nietolerujące laktozy są bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Po spożyciu laktozy ich organizm wydala także bardzo dużo gazów. Zasada jest prosta – im więcej produktów z laktozą zostało spożytych, tym silniejsze możemy zaobserwować objawy jej nietolerancji.
Dieta bez laktozy – pomysły na smaczne posiłki
Problem z nietolerancją laktozy jest taki, że nie można jej wyleczyć. Nasz organizm nie zacznie produkować laktazy i trawić akurat tego cukru. Z tego względu, jedynym przeciwdziałaniem i zapewnieniem sobie komfortowego spożywania posiłków jest odpowiednio ułożona dieta bez laktozy. Taka dieta eliminacyjna jest ukierunkowana na usunięcie produktów zawierających laktozę. Przede wszystkim, dieta bez laktozy powinna zawierać produkty zawierające wapń, którego niedobór może wywołać odstawienie normalnego mleka i nabiału. W sklepach znajdziemy szeroki wachlarz mleka nie zawierającego laktozy, a wzbogaconego w wapń. Na śniadanie możemy więc zjeść owsiankę na mleku sojowym, ryżowym lub kokosowym wzbogaconym w wapń, z dodatkiem ulubionych owoców, orzechów oraz na przykład miodu. Co istotne, osoby z nabytą i pierwotną nietolerancją laktozy mogą spożywać produkty takie jak kefir czy maślanka. Bakterie zawarte w ich składzie wspomagają rozkład laktozy i łagodzą objawy nietolerancji. Zwracaj uwagę na skład produktów takich jak pasztety, kiełbasy, parówki, pieczywo tostowe i bułeczki maślane. Mogą zawierać mleko w proszku lub tłuszcz mleczny. Na obiad wybierz posiłki bogate w rybę, zielone warzywa, a także ryż lub kaszę – np. jaglaną. Duża ilość roślin strączkowych lub produktów pełnoziarnistych, a także zielonych warzyw zapewni ci wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Nie martw się o niedobór wapnia i laktozę, zamawiając spersonalizowaną dietę w Fitapetit. Zamów gdzie ci potrzeba swój bezlaktozowy catering dietetyczny. Wrocław, Gdańsk, a może catering dietetyczny w Poznaniu? Unikaj dolegliwości związanych z nietolerancją laktozy i zaufaj dietetykowi.
Czytaj więcej:
- Żywienie i dieta - Dna moczanowa / Podagra
- Dieta przy chorej wątrobie
- Ektomorficy - Jaka dieta dla ektomorfika?
- Mezomorficy - Jaka dieta dla mezomorfika?
- Endomorficy - Jaka dieta dla endomorfika?
- Grupy krwi a dieta - co jeść a czego unikać?
- Co to jest dieta PALEO i jakie są zasady?
- Co to jest Gluten i czy jest szkodliwy?
- Co jeść na kolację?
- Jak pić więcej wody?