W ostatnich latach częstotliwość naszych wyjazdów za granicę w celach wypoczynkowych znacznie sie zwiększyła. W raportach linii lotniczych łatwo dostrzeć tendencję - Polacy chętnie wybierają się w miesiącach letnich na południe. Wśród najpopularniejszych kierunków widnieją trzy gorące, południowe kraje. Popularna i mocno turystyczna Hiszpania, zyskujące ogromną popularność wyspy Greckie (takie jak Kos, Zakynthos czy Rodos) oraz orientalna Turcja. Chociaż udajemy się na zasłużony wypoczynek to nie ograniczamy się do hotelowych kuchni i potraw, które znajdziemy w każdym zakątku Europy. Warto pamiętać, że każdy kraj ma swoją własną kulturę i dotyczy to także kulinariów. Zarówno Grecja, jak i Hiszpania oraz Turcja, mają do zaoferowania wiele oryginalnych dań. Skosztuj ich będąc na wakacjach i poznaj nowe smaki.
Nie tylko kebab - skosztuj najlepszych dań rodem z Turcji
W Polsce utożsamiana głównie z baraniną w bułce z dodatkiem sosów i warzyw, Turcja ma jednak znacznie więcej do zaoferowania w kwestii gastronomii niż tylko popularny kebab. Niejednokrotnie, by się o tym przekonać, należy wybrać się w wycieczkę kulinarną po tureckich knajpach w sercu Antalyi, Stambułu czy Ankary. Warto poznać tureckie zwyczaje. Zacznijmy od ich podejścia do samych posiłków - w Turcji je się szybko, bez zbędnego rozmawiania podczas dań głównych. Na rozmowę i chwilę relaksu jest czas przy herbacie - ich charakterystycznym elemencie, zastępującym często kawę - oraz deserze. Mogą nim być charakterystyczne lody z koziego mleka, nazywane lodami z Maraş. Ciągną się niczym guma, są sycące oraz podawane w wielu smakach - na talerzu lub w wafelku. Innym ciekawym deserem jest Tavuk Göğsü, czyli deser z... kurczaka. Jest to gotowana pierś drobiowa z mlekiem, cukrem oraz mączką ryżową. Serwowana jest także wegetariańska wersja bez kurczaka. Co jednak zjemy jako dania główne? Na ich obiad z reguły składa się wodnista potrawa - aromatyczna zupa. Przykładem takiej tureckiej zupy będzie Mantarli Kabak Çorbasi, składająca się z cukinii, marchewki, pietruszki, selera oraz ziemniaka, z dodatkiem masła oraz cytryny. Bardziej stałym elementem tureckiej uczty będzie Etli Sarma - mięso wołowe z pietruszką, pomidorami, ryżem, zawinięte w liście winogrona. Niesamowicie sycące i smaczne danie. Spróbuj także Börek - nadziewanego placka z cienkiego ciasta. Nadzieniem jest najczęściej jagnięcina lub wołowina, a wegetarianie skosztują szpinaku.
Kolacja w blasku hiszpańskiego słońca
Hiszpańska riwiera to jeden z najbardziej obleganych kierunków i trudno się dziwić. Piękna pogoda, słońce, widoki, fantastyczna architektura miast i stosunkowo niskie ceny - nic tylko korzystać i bookować loty. Będąc na półwyspie Iberyjskim, warto jednak zadbać o swoją dietę i skosztować klasycznych hiszpańskich dań. Co składa się na hiszpańską ucztę? Na obiad spróbuj Paelli - tradycyjnego dania pochodzącego z Walencji. Mieszanka krótkoziarnistego ryżu, szafranu, rozmaitych warzyw i mięsa - kurczaka, królika lub wołowiny - niesamowicie łechta podniebienie. Ponadto, Paella jest bardzo sycąca i zdrowa. Jeśli jesteśmy w Hiszpanii podczas największych upałów, warto ochłodzić się inaczej niż poprzez zimny prysznic. Z pomocą przyjdzie kolejny element południowego menu - zimne gazpacho. Jest to rodzaj zupy składającej się z ogórków, pomidorów, papryki, cebuli oraz oliwy z oliwek i wody, z dodatkiem octu winnego, a także soli. Podawane na zimno, niesamowicie smakuje i ochłodzi podczas siesty.
Poznaj Grecję od kuchni
Wyspa za wyspą, stopniowo odkrywamy piękno Grecji. Zakynthos, Kos, Rodos, Kreta, Evia - Polacy napawają się pięknem, pogodą i Morzem Śródziemnym lub Egejskim. W końcu jednak wypada zgłębić kulturę grecką. Przekonaj się, że ich kuchnia nie kończy się na sałatce greckiej z serem feta. Grecka uczta rzadko kiedy ma w swoim rozkładzie jazdy zupę. Dlatego warto skosztować Revithii (Ρεβύθια) - bardzo sycącej i rozgrzewającej zupy składającej się z gotowanej ciecierzycy i podsmażonej cebulki. Z dodatkiem soku z cytryny, niesamowicie rozgrzewa i smakuje jak danie prosto z Olimpu. Jeśli szukamy czegoś naprawdę sycącego, spróbujmy Pastitsio (Παστίτσιο). Jak sama nazwa wskazuje, składa się z makaronu, wieprzowego mięsa mielonego, beszamelu i bardzo przypomina mousakę. Kosztując Pastitsio możemy odnieść wrażenie, jakbyśmy to już gdzieś znali - smakuje nieco jak włoska lasagna, ale jest dużo bardziej sycące. Innym popularnym greckim daniem jest Gemista (Γεμιστά), czyli faszerowane papryki, pomidory lub bakłażany. W środku znajduje się farsz z ryżu lub połączenia ryżu z mięsem mielonym. Dodatkiem do większości dań są pieczone ziemniaczki - pyszne i sycące.
Czytaj więcej:
- Dieta przy chorej wątrobie
- Ektomorficy - Jaka dieta dla ektomorfika?
- Mezomorficy - Jaka dieta dla mezomorfika?
- Endomorficy - Jaka dieta dla endomorfika?
- Grupy krwi a dieta - co jeść a czego unikać?
- Co to jest dieta PALEO i jakie są zasady?
- Co to jest Gluten i czy jest szkodliwy?
- Co jeść na kolację?
- Jak pić więcej wody?
- Jak zacząć się zdrowo odżywiać w 10 prostych krokach?