Kokos to owoc z rodziny palm kokosowych Arecaceae. Wewnątrz orzecha znajduje się mleko kokosowe oraz biały, soczysty miąższ. Miazgę tę ugniata się, a następnie suszy, rozgniata i otrzymuje się wiórki kokosowe. To produkt pożywny, nasycony zdrowymi tłuszczami (ponad 60% całkowitej masy). Większość z nich to tłuszcze nasycone, przy czym do 8% stanowią tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Tylko 14% każdego z nich pochodzi z węglowodanów i białek. Kompleks substancji zawartych w płatkach kokosowych korzystnie wpływa na układ nerwowy organizmu. W badania wykonanych w 2023 i 2024 roku wykazano, że regularne spożywanie tego produktu zwiększa aktywność mózgu, zwiększa wydajność pracy oraz poprawia ogólne samopoczucie i nastrój.
Jakie wartości odżywcze mają wiórki kokosowe?
Zawartość kalorii - 698 kcal - według badań z 2024 roku.
- Tłuszcze - 64,53 g.
- Białka - 6,88 g.
- Węglowodany - 12 g.
- Cukier - 4,3 g.
- Błonnik - 9,9 g.
Jakie witaminy znajdują się w składzie płatków kokosowych?
Nazwa |
Wartość w 100 g |
Witamina E |
0,4 mg. |
Witamina K |
0,3 mcg. |
Witamina C |
1,5 mg. |
Tiamina |
0,1 mg. |
Witamina B2 |
0,1 mg. |
Witamina B3 |
0,6 mg. |
Witamina B4 |
22,1 mg. |
Witamina B5 |
0,8 mg. |
Witamina B6 |
0,3 mg. |
Witamina B9 |
9,0 mcg. |
Jakie minerały są obecne w wiórkach kokosowych?
Nazwa |
Wartość w 100 g |
Wapń |
26,0 mg. |
Żelazo |
3,3 mg. |
Magnez |
90,0 mg. |
Fosfor |
206,0 mg. |
Potas |
543,0 mg. |
Sód |
37,0 mg. |
Cynk |
2,0 mg. |
Miedź |
0,8 mg. |
Mangan |
2,7 mg. |
Selen |
18,5 mcg. |
Aminokwasy w płatkach kokosowych leucyny (0,511g), izoleucyny (0,270 g) i waliny (0,417 g) - łączna zawartość 1,198 g na 100 g wiórków kokosowych. Kreatyna jest ważną substancją dla sportowców, może być syntetyzowana przez organizm niezależnie od 3 aminokwasów: glicyny (0,326 g), argininy (1,130 g) i metioniny (0,129 g) - łącznie 1,585 g na 100 g płatków kokosowych. Cena wiórków kokosowych jest uzależniona od pojemności opakowania. Cena za 1 kg to około 14 złotych, za 500 g około 9 złotych, za 200 g około 6 złotych. Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie oraz opierając się na wynikach badań naukowych, potwierdzamy właściwości prozdrowotne płatków kokosowych. Mogą być wprowadzane do diety osób cierpiących na różne stany zapalne oraz być wykorzystywane profilaktyczne, w zaburzeniach lipidowych.
Na co pomagają wiórki kokosowe?
Same kokosy, podobnie jak płatki kokosowe, są bardzo korzystne dla ludzi, choć spożywane z umiarem zasadniczo nie powodują szkód. Wiórki kokosowe są naturalnym przeciwutleniaczem, zdolnym do oczyszczenia jelit, usunięcia toksyn oraz wzmocnienia układu odpornościowego. Posiadają właściwości antybakteryjne, wskazane przy chorobach urologicznych, grypie, przeziębieniu, chorobach oczu i uszu. Dzięki zawartości kwasu laurynowego płatki kokosowe są w stanie obniżyć poziom cholesterolu, pomagając w ten sposób w normalizacji układu sercowo-naczyniowego.
Zwiększają aktywność, wydajność, koncentrację, poprawiają pamięć. Dopuszczone są do stosowania przez dzieci powyżej trzeciego roku życia, wskazane dla kobiet w ciąży i matek karmiących. W 2024 roku zalecana porcja tygodniowa nie powinna przekraczać 200 gramów dla dorosłych i 100 gramów dla dzieci. Jedną z głównych korzystnych właściwości rozdrobnionego miąższu kokosa jest zdolność produktu do usuwania z organizmu wszystkiego, co niepotrzebne ze względu na zawartość błonnika. Porowata struktura produktu, a co za tym idzie oczyszczający efekt jego stosowania, nie zostaje utracona nawet po namoczeniu płatków w wodzie. Regularnie włączając do swojego menu platki kokosowe, można zmniejszyć ryzyko chorób naczyń krwionośnych. Osiąga się to poprzez normalizację poziomu cholesterolu we krwi.Catering dietetyczny zatrudnia doświadczonych dietetyków, którzy opierając się na swojej wiedzy zawodowej, opracowują programy zdrowego odżywiania z wykorzystaniem produktów, u których potwierdzono właściwości prozdrowotne.
Owoc kokos i wiórki kokosowe wpływają na:
- Poprawę funkcjonowania układu trawiennego.
- Zwiększenie funkcji ochronnych organizmu.
- Zmniejszenie ryzyka nowotworów złośliwych.
- Oczyszczanie naczyń krwionośnych.
- Zwiększenie aktywności.
- Poprawienie funkcji narządy wzroku i słuchu.
- Ochronę przed bakteriami i wirusami.
- Poprawę pamięci.
Wiórki kokosowe są stosowane jako bezpieczny środek na pozbycie się pasożytów u małych dzieci. Stosując zalecenia oparte na rygorystycznej analizie składników pokarmowych, wprowadzamy wiórki kokosowe do różnych diet zarówno osób zdrowych oraz chorych na cukrzycę, wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Jakie są przydatne właściwości jedzenia kokosowych wiórków?
- Przy regularnym stosowaniu zwiększa odporność organizmu (dzięki kompozycji witaminowo-mineralnej).
- Normalizuje poziom cholesterolu w układzie krwionośnym (dzięki obecności kwasu dodekanowego).
- Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych (działanie kwasu laurynowego).
- Oczyszcza jelita (dzięki znacznej ilości błonnika roślinnego, który jest słabo trawiony przez organizm i przyspiesza wypróżnianie).
- Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego wióry szczególnie polecane są przy chorobach układu moczowego.
- Poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów (kokos jest bogaty w kwasy tłuszczowe)
- Poprawia nastrój (ponieważ po zjedzeniu płatków kokosa wydzielają się hormony szczęścia, czyli serotonina i endorfina).
Wykorzystując nasze doświadczenie w zakresie żywienia sportowego, zalecamy spożywanie płatków kokosowych osobom aktywnym fizycznie. Pomimo dużej kaloryczności, produkt okazał się dobrym źródłem białka, które jest niezbędne w diecie sportowej.
Jakie właściwości zdrowotne mają kwasy tłuszczowe zawarte w wiórkach kokosowych?
- Kwas laurynowy, który w organizmie człowieka przekształca się w monolaurynę, hamuje działanie wirusów, bakterii i pasożytów.
- Kwas oleinowy wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
- Kwas mirystynowy hamuje patogenną mikroflorę przewodu pokarmowego.
- Kwas palmitynowy jest niezbędny do aktywnego wzrostu dziecka.
Znaczące korzyści ze stosowania płatków kokosowych obserwuje się przy oczyszczaniu jelit. Struktura włókien pozwala na usuwanie szkodliwych substancji z organizmu, a gruboziarniste włókno poprawia motorykę jelit. Ma niską zawartość skrobi, fruktozy, sacharozy i glukozy. Jeżeli ktoś nie ma wiedzy na temat prawidłowego opracowania zbilansowanego odżywiania, zbawienna może być urozmaicona dieta pudełkowa dopasowana pod kątem zawartości makro i mikroelementów.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania płatków kokosowych?
Do spożywania kokosowych wiórków nie ma bezwzględnych przeciwwskazań. Nie powinny ich jeść osoby z indywidualną nietolerancją lub alergią. Z tego powodu nie zaleca się ich stosowania u dzieci poniżej trzeciego roku życia. Osoby z ostrymi zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi powinny spożywać platki kokosowe ostrożnie. Nie należy przekraczać zalecanego tygodniowego spożycia, zarówno ze względu na egzotyczny produkt, jak i wysoką kaloryczność.
Jak przygotować kokosowe wiórki w domu?
Wiórki kokosowe można kupić gotowe, należy jednak zwrócić uwagę na integralność opakowania i datę ważności (zwykle nie dłuższą niż rok). Aby jednak mieć całkowitą pewność co do jakości produktu, można go przygotować samodzielnie. Wybierając kokos, należy nim wstrząsnąć, aby upewnić się, że w środku znajduje się płyn. Sposób przygotowania płatków kokosowych jest dość prosty. Za pomocą noża trzeba wykroić dziurę w kokosie, odcedzić mleko kokosowe. Usunąć skórkę: w tym celu należy ją przeciąć nożem na całym obwodzie lub uderzając młotkiem w owoc, oderwać wierzchnią warstwę orzecha. Biały miąższ należy zetrzeć. Mielenie miazgi należy wykonywać ostrożnie, tak aby cząsteczki były takie same, zapewni to piękny wygląd gotowego produktu. Do mielenia można użyć robota kuchennego, wybierając odpowiednią przystawkę. Jeśli posiekany orzech zostanie wysuszony i umieszczony w słoiku z pokrywką, można go przechowywać w lodówce nawet przez rok. Jednak zaraz po przygotowaniu płatki kokosowe można dodawać do potraw, kierując się różnymi przepisami. Ciasta, ciastka a nawet dania słone nabiorą dzięki temu składnikowi niesamowitego smaku i delikatnego aromatu.
Jakie wartości kulinarne mają płatki kokosowe?
Często płatkami kokosowymi posypuje się bułeczki biszkoptowe, batoniki. Produkt można znaleźć także w zestawie z musli oraz w słodkich napojach, np. koktajlach mlecznych. Za pomocą płatków kokosowych uzyskuje się niezwykle aromatyczne nadzienia do deserów, ale zastosowanie wiórków nie ogranicza się tylko do tego. Znajdzie się je w potrawach wytrawnych: daniach gorących lub przekąskach. Istnieje wiele przepisów, w których świetnie komponują się z mięsem, warzywami czy ziołami i można ją wykorzystać jako panierkę do ryb. Wiórki dodawane są do sosów i sałatek, aby nadać potrawie przyjemną chrupkość oraz niezwykły aromat i smak. Produkt doskonale sprawdza się w menu wegetariańskim.
Jakie zastosowanie mają płatki kokosowe w kosmetologii?
Egzotyczny produkt, ma szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Najczęściej jest składnikiem delikatnych środków myjących. Pozytywem jest to, że takie pianki i balsamy są odpowiednie dla każdego rodzaju skóry. Drobne cząsteczki doskonale złuszczają martwe komórki. Na skórę działają nawilżająco i odżywczo. Rozdrobniony suszony miąższ można znaleźć w szamponach i maskach do włosów oraz różnego rodzaju peelingach do twarzy i ciała. Produkty pomagają aktywować wzrost komórek, poprawić koloryt skóry, naładować ją energią i normalizować procesy krążenia krwi. Kosmetyczki radzą, aby w codziennej pielęgnacji uwzględnić peelingi i mleczka z wiórkami, zwłaszcza jeśli zawierają olej kokosowy.